TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung Q80T

Skarpladt kontrastkanon

Samsungs nye QLED-TV Q80T byder på masser af udstyr og suveræn billedkvalitet til en fornuftig pris. Kan det være det bedste TV-køb fra Samsung i år?

Af / 27/05/2020 - 16:05
Samsung Q80T

Lyd & Billede mener

  • Samsung-skærmen giver en skarp og kontrastrig billedoplevelse, der kommer tæt på high-end-modellerne, men til en langt mere opnåelig pris. Et glimrende køb!
  • Q80T må klare sig uden finesser som No Gap vægbeslag og One Connect samleboks, og det blanke frontglas reflekterer en del lys.

Efter at have været i den syvende himmel med Samsungs nye 8K-TV indtil for nylig er det tid til at komme ned på jorden igen. Selv om 8K-opløsning kan se voldsomt imponerende ud i al sin ultraskarpe pragt, er det de færreste forundt at have råd til den fornøjelse.

Mange vil nok mene, at det er vanvittigt at bruge 30.000-40.000 kroner på et TV – især i disse tider, hvor man måske er ekstra forsigtig med, hvad kronerne går til. Men heldigvis findes der gode alternativer!

Hvis du er kræsen med billedkvalitet, men kvier dig ved at betale mere end højst nødvendigt, kommer 4K-modellen Samsung Q80T som kaldet. Denne QLED-skærm har meget af den samme teknologi, som findes i Samsungs flagskibsmodeller, bare til en meget mere behagelig pris. Hvem ved, måske kan man få topydelse uden at slå bunden ud af privatøkonomien?

Samsung QE65Q80T
Samsung QE65Q80T. (Foto: Samsung)

Samsung Q80T: Direct LED QLED-TV

Q80T er ny blandt Samsungs 2020-modeller. Ud fra navnet kunne man let at tro, at der er tale om en direkte arvtager til sidste års Q80R. Men sådan er det ikke. Sydkoreanerne har nemlig lagt modelkabalen anderledes i år, og derfor ligner årets Q80T mere sidste års Q70R, hvad angår tekniske specifikationer. Forstå det, hvem der kan …

Uanset hvad, så er Q70R ikke noget dumt TV at overtage stafetten efter: Det var den model, vi kårede til det bedste køb blandt QLED-modellerne i fjor. For modelåret 2020 er Q80T nu den billigste QLED-variant med Direct LED bagbelysning, som indebærer en betydelig forbedring af billedkvaliteten. Lavere modeller på rangstigen som Q77T og Q60T – ja, selv designmodellen The Frame – må nøjes med kant-LED.

Annonce

Direct LED-bagbelysning er en teknologi, som vi kender fra Samsungs high-end-modeller. Q80T har dog færre individuelle LED-zoner og lidt lavere lysstyrke end de sejeste topmodeller. Når det er sagt, så blev vi rimelig imponeret over, hvad denne Samsung-skærm præsterer, og det til den halve pris af storebrødrene!

Design

Q80T-serien fås i et bredt udvalg af størrelser, lige fra 49 til 85 tommer. I denne test har vi set nærmere på 65 og 85 tommers modellerne.

Samsung Q80T har et slankt og elegant design med en både smal og flad fod. Det har kun en smal ramme omkring skærmen, så billedet går næsten helt ud til kanten. Af et Direct LED-TV at være er det også relativt tyndt i dybden: Lidt tykkere end de tyndeste OLED-skærme, men ikke noget, der generer.

Hvis du er bekendt med Samsungs dyrere modeller, vil der være et par funktioner, der glimrer ved deres fravær på Q80T: Det har kun standard vægbeslag, ikke det såkaldte No-Gap, og heller ikke en separat samleboks. Derfor bliver installationen mere af den traditionelle slags med ledninger, der hænger ned. Samsung har dog gjort det muligt at føre kablerne ned gennem foden.

Samsung Q80T S15
Samsung Q80T har et lækkert og slankt design. Den flade, centralt monterede fod gør det let at få plads til en soundbar. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Samsung Q80T hører måske nok til mellemklassen blandt årets modeller, men hvad funktioner angår, er det faktisk tæt på topmodellerne.

Udvalget af streaming-tjenester er rigtig godt: Med både Netflix, Apple TV+, Amazon Prime, HBO Nordic, Rakuten og snart også Disney+ er der masser af indhold at boltre sig i.

Tizen-brugerfladen er en af vores favoritter inden for smart-TV. Årets version har fået skarpere grafik og bedre organiserede menuer. Opsætning af TV’et er superlet ved hjælp af mobilen, og menulinjen gør det nemt at finde forskellige typer indhold. Du kan selv skræddersy din menulinje med de apps, du bruger mest.

Samsung Q80T Tizen
Samsungs menusystem er blevet opdateret med et nyt look og flere nye apps. (Foto: Audun Hage)

En anden nyhed på 2020-modellerne er funktionen Smart View, som lader dig vise din mobilskærm ved siden af TV-indholdet. Det er endda muligt at lytte til den anden “skærm” via hovedtelefonudgangen!

Q80T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte screensaver. Når skærmen er på standby, kan den vise alt fra familiefotos til vejrudsigt – eller farver og grafik, der går i ét med omgivelserne.

Q80T understøtter selvfølgelig HDR-video, inklusive det åbne HDR10+ format med dynamiske metadata. Derimod må det klare sig uden Dolby Vision, som bl.a. Netflix bruger på meget af deres HDR-indhold. Samsung er nu den eneste af de store TV-producenter, der ikke understøtter Dolby-formatet.

Samsung Q80T kan også prale af HDMI 2.1 på en af indgangene. Den understøtter 4K 120 fps Variable Refresh Rate (VRR) samt Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X.

Q80T har i øvrigt en dedikeret gaming-indstilling med rekordlav forsinkelse. Vi målte det såkaldte input-lag til ned mod 5 millisekunder!

Billedkvalitet

Som nævnt er Q80T indgangsbilletten til såkaldt Direct LED-TV fra Samsung i år. Alle de mere overkommelige modeller, inklusive designmodellen The Frame, må klare sig med kant-LED. Og vi skal ikke underdrive, hvilken forskel det gør for billedkvaliteten: Under testen havde vi netop The Frame stående ved siden af, og selv om årets model har fået et tydeligt løft, kan det ikke måle sig med kontrasten fra Q80T!

Med Samsung-skærmene side om side er der ingen tvivl om, at de begge ser glimrende ud med standard-TV-indhold. Både nyheder, sport og underholdning ser skarpt og lækkert ud med en ren og jævn farvegengivelse samt bred betragtningsvinkel. Begge modeller gør også et godt stykke arbejde med at opskalere HD-indhold til knivskarp 4K. Ikke så underligt, da de begge anvender samme videoprocessor, Quantum Processor 4K.

Det er først, når vi udfordrer de to Samsung-skærme med moderne HDR-indhold (video med højere kontrast og bredere farvespektrum), at forskellene begynder at blive fremtrædende. Meget af indholdet fra Netflix, Amazon og Disney såvel som 4K Blu-ray gengives nu i HDR-format, hvilket virkelig presser TV’ets ydeevne til det yderste.

Kant-LED-skærme som The Frame har et stort handicap på HDR-indhold, fordi den statiske bagbelysning lægger en dæmper på kontrasten. Skærmen formår ikke at gengive de mørkeste og lyseste nuancer samtidig. Kontrastomfanget er ganske enkelt for stort, og mange visuelle detaljer går tabt. Her har Q80T med Direct LED en stor fordel, da det kan gengive større kontrastforskelle fra scene til scene.

Kanonstærk kontrast

Samsung Q80T PQ
Samsung Q80T er som skabt til at se moderne 4K-film i HDR-kvalitet. Her Gemini Man med Will Smith. (Foto: Audun Hage)

Med 4K-filmen Gemini Man i Blu-ray-afspilleren er der påfaldende stor forskel mellem The Frame og Q80T.

Actionfilmen med Will Smith byder på mange farverige scener i dagslys såvel som i mørke. Og det generelle indtryk er, at Q80T har væsentlig mere tryk på. Her er der ordentlig gnist i farverne, ud over at mørkere scener får en helt anden dybde og detaljerigdom. Q80T har rigelig med lysstyrke til at se TV ved højlys dag, samtidig med at det formår at få de mørkeste nuancer i dunkle scener frem. Kontrasten er simpelthen kanonstærk!

Til sammenligning ser billedet på The Frame noget fladt ud og evner ikke at give en tilsvarende dybdefølelse i mørke scener. Lyse objekter på skærmen, såsom flammer og eksplosioner, får ikke samme livagtige glød som på Q80T. Der er ingen tvivl: Her er billedoplevelsen klart i Direct LED’s favør.

Samsung QE65Q80T (th.) er faktisk ikke så langt fra det dobbelt så dyre 8K-TT QE65Q800T, når det gælder billedoplevelse. (Foto: Audun Hage)

4K vs. 8K

Q80T er faktisk så godt, at det var fristende at sammenligne med det langt dyrere Q800T, som vi også har stående. Denne 8K-skærm koster det dobbelte af Q80T i 65 tommer, hvilket burde indikere total overlegenhed og ren udklassering! Men helt så sort-hvidt er det ikke.

4K-skærmen Q80T kan selvfølgelig ikke matche det barberbladsskarpe og super-smoothe billede fra 8K-modellen. Her er Q800T simpelthen overlegent. Men når det gælder kontrast, farvegengivelse og generel billedoplevelse, er der faktisk flere ligheder end forskelle mellem de to. Begge TV’er byder på en meget flot, nuanceret farvegengivelse, der også holder sig godt ved en mere spids betragtningsvinkel. Desuden har de omtrent lige godt sortniveau.

Selv om Q80T har lidt færre individuelle zoner og lidt mere synlig halo-effekt fra bagbelysningen, er forskellen langt mindre, end vi havde forventet. Ikke dårligt for et TV til 15.000 kroner!

Det eneste, der hæmmer kontrasten lidt, er at Q80T har et lidt mere blankt frontglas end Q800T og derfor er mere følsomt over for lysrefleksioner og spejling af rummet. Men så længe man tager forholdsregler med gardiner for vinduerne, behøver det ikke at være et stort problem. Alternativt kan man overveje dyrere modeller som Q90T og Q95T, der er udstyret med Samsungs supermatte Ultra Black-filter.

Fra 65 til 85 tommer

Samsung QE85Q80T vs QE65Q80T scaled
Q80T fås i en lang række størrelser. Se lige forskellen mellem 65 og 85 tommer! (Foto: Audun Hage)

Ud over 65 tommers versionen af Q80T har vi også tjekket 85-tommeren i samme serie ud. Det gør vi for at sikre, at ydelsen er omtrent den samme fra model til model. Og fordi 85 tommer er vildt sejt!

QE85Q80T (38.000 kroner) har samme design, men er afgjort et overvældende TV. Med sine 85 tommer har det næsten 30 procent større billedareal end 75-tommeren, og det er mere end 70 procent større end 65-tommeren, som vi har stående ved siden af. Den store skærm fylder hele synsfeltet med underholdning. Alligevel er den relativt let at placere takket være den centralt monterede fod.

Vores indtryk af Q80T i 85 tommer er, at det har samme generelle billedkvalitet som i 65 tommer. Men når vi taler BILLEDOPLEVELSE, slår det lillebror eftertrykkeligt. Det er lidt som at gå fra en lille landsbybiograf til en IMAX-forestilling!

Den ultraskarpe 4K-opløsning kommer virkelig til sin ret med et så stort billedareal. Desuden bidrager Direct LED-bagbelysningen til, at skærmen bevarer den gode kontrast og lysstyrke over hele fladen. Betragtningsvinkel og farvegengivelse fremstår glimrende, og det samme gør de glatte bevægelser.

Vi oplevede ikke rigtig nogen særlige ulemper ved den større Q80T-model, bortset fra én ting: Det relativt blanke frontglas vil nok være ekstra mærkbart her pga. det massive billedareal. Derfor er det vigtigt at tage forholdsregler med hensyn til, hvor du placerer TV’et i forhold til vinduer og andre lyskilder.

Lydkvalitet

Samsung Q80T S16Samsung Q80T kommer med nogle interessante funktioner på lydsiden, bl.a. Object Tracking Sound. Denne funktion anvender et ekstra sæt højttalere såvel som digital lydprocessering til at skabe et større og mere livagtigt lydbillede. TV’et analyserer lydsignalet og fordeler lydeffekterne for at give en mere realistisk surround-effekt.

Samsung-skærmen giver faktisk glimrende lyd på egen hånd: Der er god klarhed i stemmer såvel som fin fylde i bassen. De ekstra højttalere bidrager også til at gøre lydbilledet større og bredere, da lyden spredes mere jævnt rundt om hele TV’et og ikke kun kommer fra undersiden. Den lyd, der kommer ud, stemmer bedre overens med det, vi ser på skærmen. Det opleves som en klar fordel, især med den massive 85 tommers udgave!

Konklusion

Samsung Q80T placerer sig som en yderst interessant kandidat i premiumklassen. Det koster lidt mere end budgetmodellerne, men den billedmæssige gevinst er stor. Samsung-skærmen er som skabt til at se krævende film og serier i HDR-kvalitet, for Direct LED-bagbelysningen bidrager til suveræn kontrast. Desuden scorer denne model højt på udstyr og tilslutningsmuligheder.

Hvis du savler over Samsungs sejeste high-end-modeller, men ikke vil betale en formue, er Q80T helt klart et godt køb. Vi er stadig i begyndelsen af TV-året 2020, men én ting er sikkert: Her har konkurrenterne fået et TV at måle sig op imod!

Samsung Q Symphony: Soundbar og TV i samspil

s1

Selv om Samsung Q80T har relativt god TV-lyd, vil det selvfølgelig have gavn af en ordentlig soundbar med subwoofer – gerne med Atmos 3D-lyd. Her skal det også nævnes, at du nu kan hente lydsignalet ud fra TV’et i høj kvalitet via HDMI eARC-stikket.

Hvis du vælger en Samsung-soundbar anno 2020, kan du også tage den nye funktion Q Symphony i brug. Den udnytter TV’ets egne højttalere i kombination med soundbaren til at skabe et endnu større lydbillede.

I forbindelse med testen lånte vi en Samsung Q800T-soundbar, så vi kunne tjekke Q Symphony ud. Og resultatet er faktisk ret interessant.

En seriøs soundbar som Q800T giver selvfølgelig et stort løft i sig selv. Stemmer, musik og lydeffekter får en helt anden klarhed, fylde og autoritet, ikke mindst takket være den trådløse subwoofer.

Når vi slår funktionen Q Symphony til, mærker vi ikke nogen særlig forbedring af lydkvaliteten, men der sker en tydelig øgning af lydkvantiteten! Lydbilledet bliver bredere og højere, og giver en tydeligere surround-effekt. Det er især mærkbart på lydspor med Dolby Atmos. Her anvender soundbaren TV’ets topmonterede højttalere som indbyggede “højdekanaler”, hvilket giver en mærkbart større 3D-effekt. Der lader også til at være god indbyrdes synkronisering mellem de forskellige højttalere.

Vi måtte dog være forsigtige med at skrue for meget op for lydstyrken: De indbyggede TV-højttalere lyder tydeligt presset på høj volumen, med forvrængning og resonans, der farver lydbilledet. Det indtræffer på et tidspunkt, hvor soundbaren stadig har en del kræfter tilovers. Q Symphony kan derfor ikke erstatte fuldgyldige separate surround-højttalere, men kan stadig være en ret sjov og nyttig funktion, så længe den bruges med måde.

Karakter
Samsung Q80T
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL