Samsung har givet det futuristiske tilnavn QLED til deres mest eksklusive tv-modeller, som anvender avanceret Quantum Dot-teknologi for at opnå bedre billedkvalitet.
Quantum Dots er bittesmå, men superpotente partikler, der reagerer på lys. Teknologien kommer til at spille en vigtig rolle i næste generations tv’er, men Samsung er allerede begyndt at bruge den. En tynd 1 grams film med “kvanteprikker” kan nemlig gøre underværker for lysstyrken og farvegengivelsen fra konventionelle LCD-skærme!
Samsung har indtil videre lanceret tre Q-serier – Q7F, Q8C/F og Q9F – som skal tage kampen op mod ærkerivalen LG’s populære OLED-skærme. Den model, vi tester her, QE55Q7F, er en direkte udfordrer til den prisgunstige bestseller LG OLED55B7V.
Design
Samsung er gået væk fra det spejlblanke og prangende udseende, de havde for nogle år siden. Årets modeller har et betydelig mere minimalistisk designudtryk. Det mærkes, når vi pakker UE55Q7F ud, at det har en lidt mere eksklusiv byggekvalitet end de billigere MU-modeller. Tv’et vejer mere, og materialerne er af en lidt ædlere slags. Den minimalistiske fod er i børstet stål og støbejern.
QLED-serien har et gennemført 360 graders design, hvilket betyder, at tv’et skal tage sig godt ud fra alle vinkler. Skærmen er meget slank, og bagsiden er helt glat med ledningerne skjult bag dæksler.
HDMI og andre tilslutninger findes som sædvanlig i den separate One Connect-boks, som forbindes til tv’et via et hårtyndt optisk kabel. Det gør det meget lettere at vægmontere fjernsynet uden en masse ledninger, der hænger ned (bemærk, at du stadig har brug for et separat strømkabel).
Samsung tilbyder et udvalg af forskellige “Q-style”-fødder til Q7. Krydsfoden, der følger med i kassen, er smal nok til at passe til de fleste tv-møbler. Som ekstraudstyr kan man vælge imellem staffelifod, rotérbar fod eller “No Gap”-vægfæstet, der gør det muligt at hænge tv’et tæt ind til væggen.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung er blandt de bedste, når det gælder brugeroplevelse. Deres smart-platform Tizen er skræddersyet til tv-kiggeri og er både hurtig og gnidningsløs i funktion. Hovedmenuen har en række genveje, og du kan skifte frem og tilbage mellem f.eks. YouTube og Netflix uden at skulle starte forfra. Fjernbetjeningen er slank, ligger godt i hånden og kan programmeres til at styre tv-bokse fra bl.a. Canal Digital.
Samsung tilbyder også et bredt udvalg af apps, inklusive Amazon, Netflix, Facebook-video, Viaplay, DR TV, Plejmo og andre. Værd at nævne er også spiltjenesten GameFly.
Spil-entusiaster kan glæde sig over en særlig gaming-mode med en forsinkelse (input lag) på kun 21 millisekunder.
Billedkvalitet
2017 har været et godt år for OLED. Næsten alle tv-producenter bortset fra Samsung har kastet deres kærlighed på teknologien, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Den kontrastrige billedkvalitet er afgjort lækker at hvile øjnene på.
Samsung viser imidlertid ikke tegn på at ville kopiere ærkerivalen LG lige med det første. De har stadig en tyrkertro på videreudviklingen af LCD/LED-teknologien, som de mener er mere holdbar i længden: De organiske materialer i OLED nedbrydes over tid og har også en større risiko for indbrænding, hævdes det.
Så hvad har en QLED-skærm som Q7F at stille op med? Det første, der slår os, er de imponerende farver, som har flere nuancer og større intensitet, end vi er vant til fra både OLED og LCD. Samsung-skærmen smører lidt tykt på i Standard-billedindstillingen, så vi foretrækker den mere neutrale Film-indstilling. Desuden skal man sidde nogenlunde lige foran skærmen for at få glæde af farverne. Ude til siden bliver de blegere som følge af begrænset indsynsvinkel. Men QW55Q7F er langtfra det værste, vi har set på området.
Samsung er lykkedes overraskende godt med farvegengivelsen “lige ud af æsken”, men vi noterede os, at de røde nuancer var noget oversaturerede. De, der er kræsne og vil have 100 procent korrekt farvebalance, bør kalibrere skærmen, og QLED-serien er heldigvis klargjort til avanceret kalibrering med programmet CalMAN.
LCD-panelet i QE55Q7F er uden tvivl af god kvalitet. Mens mange såkaldte kant-LED-skærme plages af lyse pletter, har Samsung-skærmen en meget jævn lysfordeling. Skærmoverfladen er også meget mat uden generende spejling af omgivelserne. Det bidrager til øget kontrastoplevelse.
QE55Q7F kan skilte med god lysstyrke, hvilket er gavnligt, når man ser tv i lyse omgivelser. Sortniveauet er på til gengæld ikke det mest imponerende, vi har set. Efterhånden som vi dæmper belysningen i rummet, kan vi se, at baglyset skinner lidt igennem. Sort får et mere blåligt præg end det blæksorte billede, man får med OLED.
Begrænset kontrast i HDR-tilstand
Samsung-skærmen fungerer glimrende til varieret tv-kiggeri i løbet af dagen med meget lys i rummet, men kommer lidt kort om aftenen, når vi bænker os i sofaen med 2. sæson af Stranger Things fra Netflix. Serien er tilgængelig i HDR-kvalitet, hvilket virkelig sætter kontrasten på prøve. Her bliver det tydeligt, at QE55Q7F har lidt tammere kontrast end de allerbedste.
Kontrasten er f.eks. mærkbart mindre intens end på testvinderen Sony KD-55XE9005, der er udstyret med direkte LED-bagbelysning. Det samme gælder OLED-udfordreren LG OLED55B7V. Lysskæret fra udrykningsblink, flammer og lignende får ikke samme gnist, hvilket giver en noget fladere oplevelse. Trods fantastiske farver er Q7F ikke den bedste HDR-skærm efter vores mening.
Til gengæld viser vores fodboldoptagelser, at 55Q7F fungerer glimrende til sport. Det formår at bevare skarpheden, også når det går hurtigt på grønsværen, og kameraet panorerer meget.
Lydkvalitet
Selv om Samsung QE55Q7F er et slankt tv med nedadvendte højttalere, har det relativt klar og fyldig lyd. Frekvensområdet er bredt med tydelig diskant og godt med tryk i bassen. Tv’et kan spille højt og klart uden generende forvrængninger eller resonanser. Klart godkendt, selv om en separat soundbar med subwoofer selvfølgelig er at anbefale.
Konklusion
QE55Q7F er den billigste af Samsungs QLED-skærme med såkaldt Quantum Dot-teknologi. Design, byggekvalitet og brugervenlighed er afgjort i high-end-klassen. Billedkvaliteten er også fuld af lyspunkter: Lækker farvegengivelse, god lysstyrke og jævne bevægelser gør Q7F til et glimrende tv, som vi trygt kan anbefale.
De, der ser mange film og serier om aftenen, må klare sig uden det dybe sortniveau, som man får med OLED eller bag-LED LCD. Bortset fra det har vi ikke meget at udsætte på Samsung-skærmen.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer