annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
April 2018
Samsung QE65Q9FNAT
annonce

Back in black

Samsungs flagskibs-tv er tilbage i ny aftapning. Denne gang med en billedkvalitet, der er en topmodel værdig!

Plus lbadvantages
QE65Q9FNAT imponerer med fantastiske farver, blændende kontrast og – endelig – virkelig dybt sortniveau!
Minus lbdisadvantages
Tv’et har ikke 100 procent korrekt farvebalance lige ud af æsken og kræver en ordentlig kalibrering for at yde sit allerbedste.

Samsungs Q9-serie er sydkoreanernes allersejeste high-end-tv’er. Der er tale om selve galionsfiguren i deres sortiment, som på linje med Audi A8, BMW’s 7-serie og Mercedes’ S-klasse skal repræsentere det ultimative inden for teknologi, brugerkomfort og ydelse.

I den henseende var sidste års Q9-model noget af en skuffelse. Selv om det var et glimrende tv på mange måder, lykkedes det ikke at flytte grænserne for billedkvalitet, som tidligere topmodeller har gjort. Dermed gav de frit lejde for OLED-konkurrenter som LG og Sony til at kapre vigtige markedsandele i premium-segmentet.

Samsung ved derfor godt, at de er nødt til at slå på den store tromme i år: Det nyankomne QE65Q9FNAT (!) er opgraderet efter alle kunstens regler, men den vigtigste ændring er et nyt billedpanel med fuld LED-bagbelysning, local dimming, forbedret betragtningsvinkel og avanceret filterteknologi samt en kraftig billedmotor til at drive det hele.

Det stik, der sættes i tv’et, er fladt og flugter med bagsiden. (Foto: Audun Hage)

Design

Den nye Q9-model har et stramt, slankt og nedtonet design. Selv om det nu har fået ordentlig LED-bagbelysning, er det ikke tykkere end forgængeren 65Q9F.

Den mørkegrå udførelse er ret langt fra de blinkende lys og blanke detaljer, vi forbinder med en del andre Samsung-modeller, men vi kan godt lide den. Her er det billedkvaliteten, der skal tiltrække sig opmærksomhed, uden nogen distraktioner. Samsung har også udstyret skærmen med et særligt filter, som modvirker lysrefleksioner.

På bagsiden videreføres det såkaldte 360-design, som indebærer en simpel og “clean” overflade uden synlige ledninger eller stik. Samsung har udviklet et nyt fladt stik til 2018-modellerne, som flugter med bagsiden, og den tynde ledning kan trækkes skjult ned gennem den T-formede fod. Det betyder også, at man kan hænge tv’et klos op ad væggen, uden at noget rager ud – så længe man bruger det specielle “No Gap”-vægfæste (ekstraudstyr).

One Connect

Ellers er der nærmest ikke et eneste stik at se på selv tv’et, og det er, fordi al tilslutning sker på den separate One Connect-boks. Samleboksen er blevet lidt større og tykkere end før, men det er der en god grund til: Den indeholder nu også strømforsyningen til tv’et, så både strøm og signal løber gennem samme kabel.

Det er helt klart en smart løsning med mange fordele. Man behøver ikke at have en masse ledninger hængende ned fra tv’et, og det kan vægmonteres næsten hvor som helst, uden at det kræver en stikkontakt i nærheden. Den medfølgende ledning er 4 meter lang, men Samsung leverer op til 15 meter som ekstraudstyr.

Q9 har ligesom tidligere en separat One Connect-samleboks. Nyt på 2018-modellen er, at kablet ned fra tv’et nu fører både strøm og signal! Det stik, der sættes i tv’et, er fladt og flugter med bagsiden. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Samsungs smart-tv-løsning har længe været en af de bedste på markedet. Og medmindre konkurrenter som LG eller Google trækker en stor kanin op af hatten, beholder de også tronen i år. Det er i hvert fald vores opfattelse efter at have leget med tv’ets mange apps og funktioner.

Det måske vigtigste greb, Samsung har gjort, er at finpudse opstartsprocessen – det såkaldte Easy Setup, som gør det forbilledlig enkelt at tage tv’et i brug første gang. Man bruger mobilen til at dele info om netværk, passwords og brugerkonti, og derefter kan tv’et hurtigt genkende de forskellige enheder, man har koblet til; det være sig dekoder, Blu-ray eller spilkonsol. Alt er gjort på nogle få øjeblikke, og så er tv’et klar til brug.

QE65Q9FNAT giver os også en forsmag på, hvordan det smarte hjem kan blive. Samsungs SmartThings-app gør, at tv’et kan kommunikere med andre enheder såsom køleskab, vaskemaskine eller robotstøvsuger og vise status på skærmen.

Vil du tjekke indholdet i køleskabet, før du rejser dig fra sofaen, eller have en besked, når vasken er færdig? Det kan tv’et hjælpe med. Hvis du derudover vil styre andre enheder i huset, f.eks. Hue-pærer, dørlås, klima/varme eller lignende, kræver det en separat USB-dongle.

Men tilbage til underholdningen. Traditionen tro har Samsung et godt udvalg af apps, inklusive Netflix, HBO og Amazon Prime, som giver adgang til masser af godt indhold og god billedkvalitet. Blandt det mest imponerende er Amazons The Grand Tour med holdet fra Top Gear – et must-see med høj produktionskvalitet.

For dem, der holder af flow-tv, er det rart at vide, at Samsungs tv kan fjernstyre de fleste dekoderbokse på markedet. Det har også kortmodulplads til både jordbaseret, kabel og parabol, hvis du vil sløjfe boksen helt og holdent.

QE65Q9FN har også en dedikeret spilindstilling. Det registrerer automatisk, når en spilkonsol er tilsluttet, og skifter automatisk til indstillingen med mindst input lag (forsinkelse af billedsignalet). Vi målte forsinkelsen til omkring 29 millisekunder, men vi har set målinger ned til 15 millisekunder.

Hvis du har en Xbox One, understøtter Samsung også såkaldt Variable Refresh Rate (VRR), som giver en forsinkelse helt ned til 6-7 millisekunder. Det er klasseledende!

Ambient Mode

Samsung har haft stor succes med billedramme-tv’et The Frame, og noget af dette koncept er også sivet ned til QLED-modellerne. I stedet for bare at være en sort skærm, når det er slukket, kan Q9 vise pausebilleder samt tids- og vejrinformation på en neutral baggrund. Man kan også tage et billede af sin bagvæg og lade tv’et gå i ét med den. Meget smart!

(Foto: Samsung)

Billedkvalitet

Der er ingen grund til at gå rundt om den varme grød, når det gælder billedkvalitet: QE65Q9FNAT ser decideret topsejt ud i vores øjne! Vi starter seancen med HDR-versionen af Alien: Covenant på UHD Blu-ray, og det første, der slår os, er den fantastiske kontrast. Samsung-skærmen har et dynamisk omfang fra det mørkeste mørke til det blændende lyse, der overgår det meste, vi har set, og som vi næppe troede muligt med LCD …

Alien-filmens mange bælgmørke scener er en udfordring for de fleste LCD-skærme – især den scene, hvor kolonisterne udforsker rumfartøjet med kraftige lommelygter. Handlingen er fuld af markante skel mellem lys og mørke, som virkelig sætter bagbelysningen på prøve. Og hvor en billigere konkurrent som Sony XF9005 falder lidt igennem, formår Samsung at bevare kontrollen. Vi kan nyde filmen uden generende lysblødning eller lyse omrids.

Dybdefølelsen er formidabel. Den dynamiske bagbelysning fungerer meget præcist og undgår den typiske halo-effekt omkring lyse objekter på skærmen. Det eneste, der skurrer lidt, er en smule omrids omkring underteksterne. Vi foretrak i mange tilfælde at slå disse fra.

Samsung vil ikke røbe, nøjagtig hvor mange dimming-zoner Q9 er udstyret med, men det er afgjort den bedste bag-LED-skærm, vi har set til dato, hvad angår kontrast og sortniveau. Den giver gamle referencer som Panasonic DX900 og Sony ZD9 baghjul, når det gælder lyskontrol.

Betragtningsvinklen er også synligt forbedret på årets model. Det er en opgradering, vi egentlig blev lovet sidste år, men af forskellige årsager materialiserede den sig aldrig. I år ser det imidlertid ud til, at det er lykkedes. QE65Q9FNAT har en fremragende indsynsvinkel horisontalt. Derimod er den vertikale betragtningsvinkel ret smal. Man bør derfor montere tv’et nogenlunde i øjenhøjde.

Når det gælder farvegengivelse, er QLED-skærmen i sit es. Den får farvenuancer i rød, grøn og blå frem med større mætning og intensitet end forgængeren. Desuden er tendensen til “color banding” (synlige overgange mellem farverne) en saga blot.

50.000 kroners spørgsmålet er derfor, om Q9 også kan udfordre OLED på hjemmebane. Det kan det absolut. Den usædvanlig præcise dimming gør, at Q9 ikke står meget tilbage for OLED, hvad sortniveau angår.

I den anden ende af skalaen kan Samsungen pumpe meget mere lysstyrke ud. Vi målte den til 1700 nit i den mørke filmindstilling, og der var stadig mere at tage af. Det er omtrent det dobbelte af, hvad de lyseste OLED’s formår, og det kan virkelig mærkes i intense HDR-scener.

Da androiden David skyder et nødblus af i Alien: Covenant, bliver vi bogstavelig talt blændet og må lige blinke for at få synet tilbage. Og da rumfartøjet eksploderer, kan vi næsten mærke varmestrålingen i panden. Skræmmende realistisk!

Vi havde ikke mulighed for at sammenligne Samsung med de allernyeste 2018-modeller fra LG, Sony eller Panasonic i denne omgang, men når det kommer til ren og skær oplevelse, har Samsung sat barren, som de andre må prøve at komme over.

(Foto: Skærmskud)

Kalibrering

Samsung Q9FN understøtter automatisk kalibrering via pc-programmet CalMAN AutoCal. Ved at koble pc’en direkte til skærmen får vi adgang til alle parametre og kan sætte en ønsket maksimumafvigelse for gråtoner og farver, som programmet automatisk måler og justerer sig frem til.

Q9FN måler ikke så godt lige ud af æsken, som vi måske havde forventet. Det ser ud til, at tv’et er optimeret til at måle godt på 100 procent lysintensitet. Målepunkterne ligger i første omgang pænt uden for target-værdierne, og autokalibreringen måtte arbejde længe for at justere sig ind, uden at lykkes 100 procent.

Det var først efter en manuel finkalibrering, at vi fik et resultat, som vi var tilfredse med. Her målte Samsung til gengæld rigtig godt med kun små delta-afvigelser på henholdsvis 0,72 i SDR- og 3,95 i HDR-tilstand. Det er faktisk noget af det mest præcise, vi har opnået.

Lysstyrkemålinger
(filmindstilling, efter kalibrering)
10 % testvindue: 1680 nit
18 % testvindue: 1140 nit
25 % testvindue: 1054 nit
100 % testvindue: 582 nit

Lydkvalitet

Q9 er et relativt tyndt tv uden plads til noget stort lydsystem, så de fleste vil nok vælge at udvide lyden med en separat soundbar. Her vil Samsungs egne modeller være et godt match, da de kan placeres lige foran den T-formede fod.

Når det er sagt, så blev vi positivt overrasket over den indbyggede lyd. Her er der rigeligt med tyngde i bassen, hvilket bidrager til, at både musik og film lyder underholdende. Tv’et kan også spille højt med god klarhed i stemmer og lydeffekter. I den henseende er Q9 faktisk et af de bedste tv’er, vi har hørt i år!

 

(Foto: Producent)

Konklusion

Med den nye topmodel i Q9-serien gør Samsung et solidt comeback i high-end-klassen. QE65Q9FNAT scorer højt, både når det gælder design, brugervenlighed og smarte løsninger, men det er billedkvaliteten, der skiller sig ud. Her får du sprudlende stærk kontrast og et sortniveau, der puster OLED-konkurrenterne i nakken, kombineret med enestående lysstyrke.

Derfor tøver vi ikke med at give det en solid anbefaling.

Bliv abonnent for at læse videre.
Allerede abonnent Log ind

Full digital tilgang


4 uger for 0 ,-
Pris pr.måned: kr 49. Ingen bindingstid.

Prøv i 4 uker for 1,-
Inkluderer:
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


1 år (11 numre) for 660,-
Velkomstgave: KYGO E4/1000

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Velkomstgave: KYGO E4/1000 BT
 • Digitaludgaven
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


1 år (11 numre) for 1049,-
Velkomstgave: KYGO A4/300 BT

Få print + digital
Inkluderer:
 • 11 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Velkomstgave: KYGO A4/300 BT
 • Digitaludgaven
 • Ny film fra sfanytime.com hver måned
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Print + fuld digital adgang


6 måneder (6 numre) for 369,-
Få print + digital
Inkluderer:
 • 6 numre af printudgaven af Lyd & Billede med posten
 • Adgang til alle tests på lydogbillede.dk
 • Ugentligt nyhedsbrev
 • Vores testdatabase bestående af tusindvis af produkter
 • Gem dine yndlingsartikler
 • Alle nyheder, anmeldelser og guides
 • Vores journalisters analyser og kommentarer

Størrelse/type: 65″ 4K QLED-LCD
Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: Samsung Tizen
Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
Udgange: Optisk digital lyd ud
HDR: HDR10+
Andet: One Connect samleboks
Web: samsung.dk


Pris: 29999 kr
Bedste pris på Samsung QE65Q9FNAT
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

  Læs også

  Køb ikke nyt TV før du har læst dette

  Køb ikke nyt TV før du har læst dette

  8 tips: Har du planer om at købe nyt TV i år? Her er alt, hvad du har brug for at vide!Tilføj som favorit
  Nu tjener Power penge

  Nu tjener Power penge

  For første gang i kædens historie har Power overskud i regnskabet.Tilføj som favorit
  77" trylleri fra B&O

  77″ trylleri fra B&O

  Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.Tilføj som favorit
  Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

  Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

  Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!Tilføj som favorit
  Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

  Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

  Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.Tilføj som favorit
  Samsung QE65Q900R

  Samsung QE65Q900R

  Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

  Tilføj som favorit
  Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

  Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.Tilføj som favorit
  Seks 4K-TV’er i budgetklassen

  Seks 4K-TV’er i budgetklassen

  På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

  Tilføj som favorit
  Luk menu

  LYD & BILLEDE
  LÆSERUNDERSØGELSE
  SVAR & VIND

  KYGO HOVEDTELEFONER

  Vi vil hele tiden forbedre os – og nu vil vi gerne vide, hvad DU mener om os!
  DELTAG HER
  close-link