TV’er med 8K-opløsning har hidtil været en eksotisk kuriositet for de allerivrigste – og rigeste – tech-nørder. De, der har været tossede nok til at punge ud for et 8K-TV, er blevet spist af med ufærdige standarder og sørgelig lidt adgang til ægte 8K-indhold. Hvad er pointen så, kan man spørge.
Vores erfaring er, at 8K-TV’er kan se fantastisk ud, men det er først, når man fodrer dem med ægte 8K-materiale, at de virkelig stråler. De giver ikke nogen stor gevinst med 4K- og HD-indhold. Selv om TV’et anvender alskens analyser, algoritmer og processorkraft for at fylde de manglende pixels ud, er det ikke nogen erstatning for den ægte vare. Altså video, der både er optaget, redigeret og produceret i 8K-opløsning.
Netop derfor har de svinedyre 8K-skærme svært ved at forsvare merprisen i forhold til rigtig gode 4K-TV’er.
Sådan vil situationen nok være et stykke tid endnu, men samtidig aner vi nogle lyspunkter her i 2020: Prisen på 8K-TV’er er på vej ned, og der er flere modeller og skærmstørrelser at vælge imellem. Desuden ser tingene også ud til at bedres på indholdssiden. Måske bliver 2020 året, hvor 8K virkelig begynder at tage fart?
Billigere 8K-TV
Det ser Samsung i hvert fald ud til at tro. Den sydkoreanske producent har hidtil reserveret den barberbladsskarpe 8K-opløsning til deres absolutte topmodeller, men i år udvider de sortimentet med tre nye serier og sænker priserne.
Allerbilligst er Q800T-serien, der koster omtrent det samme som sidste års 4K-topmodel Q90R, men har fået en vigtig opgradering i form af et ultraskarpt 8K-panel! Den kommer i forskellige skærmstørrelser – 65, 75, 82 og 98 tommer. Ikke alle varianterne er bekræftet til Skandinavien endnu, men vi har slået kløerne i testeksemplarer af både 65- og 75-tommeren!
Design
Samsung Q800T er lillebror til de eksotiske topmodeller Q900TS og Q950TS, men de har ikke meget tilfælles af udseende. Mens storebrødrene oser af luksus med deres tynde, rammeløse design, ser Q800T væsentlig mere ordinært ud. Med en tykkere ramme i plast og metal er der intet, der afslører, at vi har med en dyr high-end-model at gøre. Men det gør måske ikke så meget.
Derimod vil fraværet af Samsungs No Gap-vægbeslag nok være et savn for nogle. Det betyder, at eventuel vægmontering skal laves med et VESA-kompatibelt beslag, hvilket medfører, at TV’et rager lidt længere ud væk fra væggen.
Q800T mangler desuden Samsungs eksterne One Connect-samleboks. Dermed skal HDMI-kablerne ind bagpå, hvilket kan give en mere rodet installation. Hvis du ofte kobler udstyr til og fra, er det bedst at have TV’et stående på et TV-møbel eller vælge et vægbeslag med svingarm.
Brugervenlighed og funktioner
Samsung-skærmen er let at tage i brug, samtidig med at den byder på mange avancerede funktioner. Brugerfladen Tizen har fået en lille ansigtsløftning med skarpere grafik og bedre organiserede menuer. TV’et er supernemt at sætte op ved hjælp af mobilen, og menulinjen gør det let at finde forskellige typer indhold. Man kan også arrangere tjenesterne i den rækkefølge, man vil.
Udvalget af tjenester er rigtig godt. Med både Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og snart også Disney+ i porteføljen er der masser af underholdning at vælge imellem. Q800T har også fået en opdateret YouTube-app, der tager den nye videokomprimerings-codec AV1 i brug. Med den er det nu muligt at se YouTube i 8K-opløsning! Q800T har også AirPlay 2, som gør det nemt at streame indhold fra iPhone direkte til TV-skærmen.
En anden nyhed på 2020-modellerne er sidebar-funktionen Smart View, som kan vise mobilskærmen ved siden af TV-indholdet (foreløbig kun med Android-mobiler). Det kan f.eks. være nyttigt, når man vil se en “walkthrough” af et spil, følge en chat, mens man ser TV, eller hvis man er to, der vil se noget forskelligt samtidig! Man kan så lytte til den ene “skærm” via hovedtelefonudgangen.
Samsung Q800T har også Ambient Mode, som er Samsungs “pauseskærm”. Den kan vise billeder, grafik, vejrudsigt og lignende, når skærmen er på standby. Her kan man også uploade familiebilleder.
Q800T understøtter selvfølgelig HDR-video, inklusive det åbne HDR10+ format, som Samsung har været med til at udvikle. Derimod er der desværre STADIG ingen tegn på understøttelse af Dolby Vision (HDR med dynamiske metadata). Det betyder, at en del Netflix- og Apple-indhold ikke kan vises fra sin bedste side. Samsung er nu den eneste af de store TV-producenter, der ikke understøtter Dolby-formatet, sandsynligvis pga. licensomkostningerne.
HDMI 2.1
Samsung kan nu prale af fuld HDMI 2.1-understøttelse på 2020-modellerne. Det er især vigtigt i 8K-sammenhæng, da det åbner for overførsel af videosignaler i 8K med 60 fps via HDMI-indgangen, hvilket kan blive et aktuelt format i fremtiden.
Desuden indebærer det understøttelse af 4K 120 fps (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller: Både PlayStation 5 og Xbox Series X forventes at tage funktioner i brug, der kræver HDMI 2.1.
Bemærk dog, at Q800T kun har én HDMI-indgang, der understøtter fuld båndbredde, mens de andre tre er begrænset til almindelig HDMI 2.0.
Samsung Q800T har også fået flere funktioner, som skal forbedre spiloplevelsen. Real Game Enhancer+ kan hæve detaljeniveauet i mørke scener, så man lettere kan se modstanderne. Q800T har også en dedikeret gaming-indstilling med rekordlav forsinkelse. Vi målte input-lag til kun 5 millisekunder!
Samsung Q800T er selvfølgelig klar til det smarte hjem. Den nye funktion Digital Butler gør det lettere at finde alle smart-dimser i hjemmet, uanset om de styres via IR, Bluetooth eller Wi-Fi. Dermed er det muligt at køre forskellige “scener” – f.eks. at belysningen dæmpes, eller gardinerne trækkes for, når man tænder TV’et. Denne funktion var dog ikke klar, da vi testede Q800T, så den må vi vende tilbage til ved en senere lejlighed.
Billedkvalitet
Samsung Q800T ser måske lidt tamt ud, men under panseret bugner det af svulmende videomuskler. Ud over et barberbladsskarpt 8K LCD-panel har det også direkte LED-bagbelysning med local dimming plus et Ultra Black-filter, der gør skærmglasset supermat uden generende spejlinger.
Til at styre de 33 millioner (!) pixels anvender Samsung den nyudviklede videoprocessor Quantum Processor 8K, den samme som i topmodellen Q950TS. Den nye processor er et lille kraftværk, der anvender maskinlæring og kunstig intelligens til at optimere billedkvaliteten. Og billedkvaliteten er bestemt ikke til at kimse af!
De, der kender Samsungs Q90R 4K-model fra sidste år, vil garanteret se familiære træk hos Q800T. Samtidig er årets model forbedret på næsten alle punkter.
Det første, der slår os, er som forventet den ekstreme billedskarphed. 8K-skærmen er uden tvivl blandt de skarpeste, vi har set, men ikke “skarp” for øjnene i negativ forstand. Tværtimod er det højopløste 8K-billede meget behageligt at se på. Man oplever at kunne skifte fokus og flytte blikket ligesom i den virkelige verden.
Med højopløste billeder som her er der ikke længere behov for 3D. Samtidig sørger den ekstreme pixeltæthed for et meget ensartet billede uden de små huller og ujævnheder, man kan ane på almindelige TV-skærme. Her skal man helt tæt på, før man kan se en antydning af pixelstruktur!
8K i levende live
Vi startede seancen med nogle demosekvenser, som Samsung havde givet os på USB. Og det ser afgjort heftigt ud med 8K i fuld båndbredde. Naturscener og nærbilleder af dyr, hvor man kan se alle detaljer ned til de mindste hår, er bestemt imponerende. Men disse overproducerede klip har vi set mange gange før på messer og lignende. Giv os noget nyt!
Her er det overraskende nok YouTube, der kommer os til undsætning. Der har faktisk ligget 8K-indhold på YouTube i flere år, men først nu er det teknisk muligt at se det på et kompatibelt 8K-TV via den indbyggede YouTube-app. Det er utvivlsomt en vigtig milepæl. Og trods hårdere komprimering og lavere båndbredde end USB-klippene ser det virkelig lækkert ud!
Selv om vi ikke finder meget traditionel Hollywood-underholdning, er der til gengæld mange imponerende videoer af dyr, natur og landskaber, som nu kan streames i 8K-kvalitet.
YouTube er et sted, hvor uafhængige filmskabere kan boltre sig, og en af dem er filmfotografen Phil Holland, der præsenterer nogle heftige klip på sin YouTube-kanal. De er filmet med 8K- og 12K-kameraer (!) fra RED og har en detaljeringsgrad og realisme, der bare skal ses. Her er Samsung-skærmen virkelig i sit es sammenlignet med almindelige 4K-TV’er!
Strålende farver og kontrast
De mange YouTube-klip giver os også en chance for at teste TV’ets andre funktioner. En LCD-skærm med LED-bagbelysning får måske aldrig lige så god kontrast og sortniveau som en OLED-skærm i mørke scener. Når man har en “lyskanon” bag LCD-panelet, er der nødt til at lække noget lys ud. Men med denne generation har Samsung formået at udligne forskellen endnu et tand.
Trofaste læsere vil huske, at vi var meget begejstrede for sidste års 4K-topmodel Q90R (Årets Bedste TV i high-end-klassen 2019). Da Q800T anvender samme type bagbelysning med forbedret strømstyring, er der bestemt mange familiære træk.
Samsung-skærmen har fremragende kontrast og sortniveau, og det er først, når vi stresstester det med små hvide prikker på en mørk baggrund, at vi kan se en lille “halo”-effekt. Levende videomateriale som fyrværkeri og action i mørke tunneler ser derimod helt uproblematisk ud, og her kan vi se en klar forbedring i forhold til Q90R.
Samsung-skærmen har også rigelig lysstyrke til at se TV ved højlys dag, mens det matte skærmglas forhindrer spejling af omgivelserne. Her har Q800T en klar fordel i forhold til OLED-skærme, der typisk har lavere lysstyrke og mere blankt frontglas.
Farvegengivelsen er også suveræn: Intens og farvestrålende med nuancer af rød og grøn, der langtfra er hverdagskost. På Q800T kan man vælge alt fra den neutrale Film-indstilling til den mere adaptive Intelligent-indstilling, afhængigt af hvad man ser. Fællesnævneren er, at der altid er godt tryk på farverne.
Selv om Samsung Q800T giver den største wow-følelse, når vi fodrer det med ægte 8K-video, skal det siges, at det også gør et fremragende stykke arbejde med almindeligt HD- og 4K-indhold.
Hurtigt panorerende indhold som f.eks. fodbold ser fantastisk ud, og Q800T formår at bevare en god billedskarphed, når det går stærkt på banen. Selv relativt kraftigt komprimerede nyhedsudsendelser ser helt anstændige ud på den store 75-tommer. Ikke nødvendigvis bedre end på et godt 4K-TV, men afgjort heller ikke dårligere.
Lydkvalitet
Samsung Q800T er udstyret med et lille arsenal af højttalere på bagsiden af skærmen. Det er den første model, vi tester med det såkaldte Object Tracking Sound+ (OTS+) lydsystem, som er en af Samsungs nyheder på lydsiden i år.
I stedet for at placere alle højttalerne på undersiden, som de plejer, er de nu fordelt i bunden, på siderne og i toppen af TV-kabinettet for at give bedre spredning af lyden. TV’et analyserer lydsignalet og fordeler lydeffekterne for at give en mere realistisk surround-effekt.
Vi har testet med både musik, tale og film, og må sige, at vi er relativt imponeret over lydbilledet, der matcher størrelsen på billedet bedre, end det har gjort på tidligere Samsung-modeller. Talegengivelsen er stærk og klar. Når det er sagt, så er det ikke nogen revolution af ren og skær lydkvalitet. De bittesmå højttalere lyder lidt anstrengt, når man skruer op, og vi kan høre en del resonans fra kabinettet. Bassen er heller ikke noget at prale af.
Det er indlysende, at en skærm af Q800T’s kaliber fortjener en ordentlig soundbar med subwoofer. Gerne med Dolby Atmos, som man nu kan hente ud fra TV’et i høj kvalitet via HDMI eARC-stikket.
En anden og potentielt mere interessant funktion er muligheden for at bruge TV’ets egne højttalere i kombination med en soundbar. Den såkaldte Q Symphony-funktion synkroniserer lyden fra TV’et og soundbaren, så de ekstra højttalere kan bruges til at skabe et større lydbillede. Vi har ikke testet funktionen endnu, men ser frem til at tjekke den ud på en af Samsungs nye soundbars.
Konklusion
TV’er med 8K-opløsning har hidtil været for de særligt interesserede og har ikke haft mange reelle fortrin i forhold til gode 4K-TV’er. Men med introduktionen af bl.a. YouTube i 8K-kvalitet falder nogle brikker på plads, som gør 8K-TV væsentlig mere interessant! Pludselig findes der en betydelig mængde indhold, der kræver et 8K-TV for at kunne ses i den bedst mulige kvalitet.
I det lys er det god timing, at Samsung nu kan tilbyde en kompatibel 8K-model i en lavere prisklasse end før. Q800T virker lidt ribbet for udstyr på nogle områder, især i betragtning af prisen. Men når det gælder billedkvalitet, leverer det virkelig varen!
Samsung Q800T er et barberbladsskarpt startskud på TV-året 2020 og et TV, som vi trygt kan anbefale.
***
Kalibrering af Samsung Q800T
Denne Samsung-model understøtter ikke CalMAN AutoCal (automatisk kalibrering), som de dyrere QLED-modeller gør. Dermed er man nødt til at kalibrere TV’et “i hånden” vha. de manuelle indstillinger.
Det er uden tvivl mere tidskrævende, da Samsungs menusystem er lidt rodet for avancerede brugere. F.eks. kræver det ca. 20 klik for at komme ind og ud af farverumskontrollerne!
Desuden er det irriterende, at skærmmenuen påvirker lysstyrken, så sidstnævnte ikke kan måles, når førstnævnte er fremme. Her kunne Samsung have lært noget af LG, der i det mindste har inkluderet en indstillingsgenvej på deres fjernbetjening.
Heldigvis kræver det ikke de store justeringer at få Q800T til at se meget korrekt ud. Det måler relativt godt lige ud af æsken, og på vores testeksemplar var det nok at lave en lille justering af gråskalaen for at opnå gode, neutrale farveresultater.
Ikke overraskende er det Film-indstillingen, der måler bedst. Den har kun lidt for meget grøn og blå, så billedet bliver lidt koldt. TV’et tracker EOTF-gammakurven for HDR rigtig godt, bortset fra et lidt mørkt parti i bunden. Det vil sige, at skærmen er lidt sortere i de mørkeste scener, end den burde være. På den anden side er den nærmest perfekt i de lysere nuancer.
Samsung-skærmen er også meget lysstærk, som man kan se af vores målinger:
Lysstyrke (nit)
2 % vindue: 910 nit
5 % vindue: 920 nit
10 % vindue: 1100 nit
50 % vindue: 660 nit
75 % vindue: 410 nit
100 % vindue: 370 nit
Farverne kunne derimod have været endnu mere korrekte. Samsung har lagt vægt på at opnå gode måleresultater ved 100 procent farveintensitet (RGB), men det medfører, at alle nuancer under 100 procent er kraftig undersaturerede. Vi vil hellere afbalancere farvemætningen, så den er lidt oversatureret i toppen og undersatureret i bunden, for samlet set at få den mest ensartede farvebalance.
Vi studser også lidt over, at Samsung ikke har udviklet en mere præcis farvedekoder, der kan følge med de bedste på markedet. Her er Panasonic et eksempel til efterfølgelse, men også bl.a. LG har opnået store forbedringer de senere år.
For at opsummere, så leverer Samsung Q800T fuldt godkendte måleresultater – mere end gode nok til at nyde film hjemme i stuen – men det er ikke nogen “color grading”-referencemonitor, vi taler om.
Al kalibrering er udført af Gorm Sørensen (ProCal). Gorm er ISF- og THX-certificeret kalibreringsekspert med mange års erfaring inden for TV/AV, biograf og broadcasting.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer