TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung QE75Q9FN

Storeslem fra Samsung

Samsungs 4K-topmodel byder på heftig billedkvalitet, og filmoplevelsen bliver bare endnu sejere, når billedstørrelsen øges til 75 tommer.

Af / 23/11/2018 - 09:21
Samsung QE75Q9FN

Lyd & Billede mener

  • Samsungs storskærm giver en stærk billedoplevelse med råstærk kontrast og fænomenal farvedybde.
  • Sortniveauet er ikke lige så ekstremt som på OLED-konkurrenterne.

Samsung har lanceret mange potente tv-modeller med ydelse i top det seneste år, heriblandt 65 tommers modellen QE65Q9FN, som vi for nylig kårede til årets bedste tv i high-end-klassen. Samsung-skærmen scorer højt i alle discipliner og har i grunden kun ét akut problem: Den er alt for lille til hardcore tv-entusiaster! Heldigvis er der en simpel løsning på det problem i form af 75 tommers udgaven QE75Q9FN.

Samsung QE65Q9FN 45876
Samsung QE75Q9FN (Foto: Samsung)

Den er baseret på nøjagtig samme tekniske platform som lillebroren, men byder på et væsentlig større billedareal (33 procent større for at være helt præcis) til en relativt beskeden prisforskel. Faktisk kan du nu score et af Samsungs hotteste high-end-tv’er for under 30.000 kroner – omtrent hvad man måtte betale for lillebror på 65 tommer, da det blev lanceret.

Design

Med undtagelse af den fysiske størrelse (og vægten på 46 kg!) er 75-tommeren i Q9-serien nøjagtig magen til lillebror af udseende med et slankt, mørkt og minimalistisk design. Samsung har også udstyret skærmen med et specielt filter, der modvirker lysrefleksioner og spejlbilleder.

Skærmen er langtfra lige så tynd som de tyndeste OLED-skærme, men bagsiden er helt flad uden noget, der rager ud. Det betyder, at det store tv kan hænges meget tæt ind til væggen – allertættest, hvis du bruger Samsungs eget “No Gap Wall Mount”, som Q9-serien er forberedt til. Hvis du i stedet vælger den medfølgende fod, kan kablerne (eller rettere sagt kablet, for der er kun brug for ét) trækkes skjult ned gennem foden.

Q9 anvender Samsungs separate tilslutningsboks, One Connect. Nyt på årets modeller er, at både strøm og signal sendes igennem det samme kabel. Stikket, der sættes ind, er helt fladt, så det går i ét med tv’et.

Annonce

Brugervenlighed og funktioner

Samsungs smart-tv-løsning er baseret på deres eget operativsystem, Tizen. Det fungerer glimrende og er p.t. vores favorit foran konkurrerende systemer som Android og LG’s WebOS.

Samsung har gjort det meget nemt at starte op, indstille og tage tv’et i brug første gang. Deres Easy Setup henter oplysninger om netværk, passwords og brugerkonti fra din mobil og tilføjer automatisk eksterne enheder som dekoder, Blu-ray og/eller spilkonsol. Derefter er det bare at gøre sig fortrolig med fjernbetjeningen og menusystemet. Samsung-systemet arbejder hurtigt og tilbyder et bredt udvalg af apps og tjenester, inklusive Netflix, Amazon Prime og HBO Nordic.

QE75Q9FN kommer også med en dedikeret gaming-mode med input lag på mellem 15 og 30 millisekunder afhængigt af billedindstilling. Har du en Xbox One, understøtter Samsung desuden såkaldt VRR (Variable Refresh Rate) med endnu lavere forsinkelse.

Ambient Mode

sk feature no more black screen 95176759 45880
Samsungs Ambient Mode (Foto: Samsung)

Samsungs såkaldte Ambient mode er en fiks “pauseskærm”, der lader tv’et vise pausebilleder, klokken og vejrinformation, når det er på standby. Det er også muligt at tage et billede af væggen og lade tv’et gå i ét med den. Vi synes, denne funktion er ret sej og giver et 3D-agtigt billede. Det er også ekstra fint i 75-tommerens tilfælde, da man undgår at have et stort sort hul midt på stuevæggen.

Billedkvalitet

Efter lanceringen af det heftige flagskib QE75Q900R med 8K-opløsning er QE75Q9FN ikke længere “King of the Hill” i Samsung-sortimentet. Men når man ser på ydelsen i forhold til prisen, er der ingen tvivl om, at 4K-modellen er et bedre køb.

Samsung-skærmen benytter et topmoderne QLED LCD-panel med 4K-opløsning og Quantum Dot-farvefilter kombineret med direkte LED-bagbelysning og Local Dimming. Med tusindvis af lysdioder inddelt i individuelle zoner er det muligt at opnå væsentlig bedre kontrast end på almindelige LED-skærme. Det har stor betydning for billedoplevelsen, især på de nye film i HDR-kvalitet.

sk feature q contrast elite 95176818 45881
DIREKTE LED-BAGBELYSNING: Samsung QE75Q9FN er et såkaldt “Direct LED”-tv. Tusindvis af lysdioder bag LCD-panelet er delt ind i zoner, som gør det mulig at opnå bedre kontrast og sortniveau end på almindelige kant-LED-skærme.

Rå kontrast

Vi startede seancen med Ready Player One på UHD Blu-ray og blev straks suget ind i handlingen. 75Q9FN har – ligesom lillebror – en enorm kontrast mellem mørke og lyse partier, som får det hele til at se skræmmende livagtigt ud.

Spielberg-filmen tager os igennem mange spektakulære actionscener, hvor Samsung formår at bevare kontrollen, og vi kan nyde filmen uden generende LCD-svagheder som lysblødning eller lyse omrids. Den dynamiske bagbelysning arbejder meget præcist og undgår den typiske halo-effekt omkring lyse objekter på skærmen.

Det eneste, der egentlig afslører, at det er en LCD-skærm, er en svag skygge omkring undertekster på sort baggrund. Vi foretrak derfor at slå teksterne fra for at opretholde illusionen.

Når det gælder farvegengivelse, er QLED-skærmen i sit es. Den får farvenuancer i rød, grøn og blå frem med stor mætning og intensitet, uden problemer med synlig farveschattering (color banding).

Den specielle bagbelysning er meget finmasket – god nok til, at Samsung har valgt at bruge den samme teknologi på de nye 8K-modeller. Den præcise dimming betyder, at Q9 ikke er langt fra OLED, hvad angår sortniveau.

En virkelig god OLED-skærm som Panasonic TX-65FZ950 har visse fordele i et helt mørkt rum. Her er OLED’en i sit es med endnu mørkere sortniveau, samtidig med at den graver flere detaljer frem i sort. Panasonic kommer imidlertid til kort i en almindelig dagligstue ved højlys dag: Her kan Samsung opvise meget større lysstyrke. Vi målte den til 1700 nit i den mørke filmindstilling og havde stadig meget at trække på. Det er omtrent det dobbelte af, hvad de lyseste OLED’s formår, og det kan virkelig mærkes i de mest intense HDR-scener.

Mens lillebror QE65Q9FN møder konkurrence fra en række 65 tommers OLED-modeller, er der langtfra lige så mange udfordrere i 75-tommersklassen. De mest nærliggende rivaler er Sony KD-75ZF9 og ikke mindst LG’s billigste OLED-storskærm, OLED77C8, men begge disse koster væsentlig mere end Samsung-skærmen.

Lydkvalitet

Q9 er et relativt slankt tv uden plads til et stort lydsystem. Når det er sagt, så blev vi positivt overrasket over den indbyggede lyd. Der er rigelig tyngde i bassen, hvilket bidrager til, at både film og musik lyder underholdende. Tv’et kan også spille højt med god klarhed i stemmer og lydeffekter. I den henseende er Q9 faktisk et af de bedste tv’er, vi har hørt i år.

De fleste vil dog nok vælge at udvide lyden med en separat soundbar. Her vil en af Samsungs egne modeller, f.eks. testvinderen HW-N960, være et godt match.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at størrelsen betyder noget, når det gælder tv- og billedoplevelser. Enhver, der har besøgt en IMAX-biograf, ved at et billede, der fylder hele synsfeltet, giver ekstra heftig indlevelse! Og nu kan du sagtens få “IMAX-oplevelsen” hjemme i stuen.

75 tommers udgaven af Q9FN leverer samme høje ydelse som lillebror, bare i større format.

QE75Q9FN scorer højt både med hensyn til design, brugervenlighed og smart-løsninger, og har et billede, der kan tage pusten fra dig. Her får du en ægte biografskærm med topsej kontrast, et næsten OLED-agtigt sortniveau og lysstyrke nok til at se tv ved højlys dag. Læg hertil den seneste tids aggressive prisudvikling, og Samsung-skærmen fremstår som et kup i vores øjne.

PS! Før du løber ned i den nærmeste butik og køber en stor 75-tommer, bør du læse vores guide: Sådan får du plads til et stort tv!

Karakter
Samsung QE75Q9FN
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne