TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DUEL: Samsung QE82Q70R vs. LG OLED77C9

QLED vs. OLED: Spar penge på store TV’er

Nu er der meget at spare på 2019-TV’erne. De store skærme i high-end-klassen er særlig interessante.

Af / 02/04/2020 - 17:42
Samsung QE82Q70R vs. LG OLED77C9

Nu, hvor årets nye TV’er er på vej ud i butikkerne, kan man gøre en god handel på sidste års modeller. Som projektor-entusiast er jeg især interesseret i, hvor billigt man kan få et topspecificeret TV, når størrelsen skal være over 75 tommer. Man vil jo have biograf derhjemme!

Efter at have testet den fantastiske hjemmebioprojektor Epson EH-TW9400 blev jeg seriøst interesseret i, hvor stort – og godt – et billede man kan få for under 30.000 kroner.

Den åbenlyse fordel ved en projektor er billedstørrelsen. Du får et billede på over 100 tommer på ingen tid. Så virker 65-tommeren i vores loftsstue lidt lille i sammenligning. Selv om det egentlig er et fint OLED-TV. Det bliver simpelthen bare for småt til at få ægte biograffølelse.

Fordele ved TV

En af ulemperne ved projektorer er begrænset lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste TV’er, så man ikke får det fulde udbytte af den ekstra dybdefølelse fra HDR-video. Og så er det selvfølgelig stadig sådan, at man skal have det helt mørkt i rummet for at få et ordentligt sortniveau.

De bedste TV’er jorder projektorerne i begge disse discipliner. Læg hertil indbyggede smart-funktioner, og at man ikke får ægte 4K-opløsning på en projektor for under 40.000, så er der meget, der taler for TV. Det er trods alt ikke uden grund, at TV’er går som varmt brød, og projektorer næsten ikke sælger. De bliver for upraktiske for de fleste.

Annonce

Det største og bedste billede til under 40K

Hvilket leder os til de virkelig store TV-skærme. Målet er at få en ægte hjemmebio-oplevelser uden lærred uden at overstige 30.000 kroner.

Skærmen skal være stor, og den skal være god. Jeg leder efter et billede, som jeg kunne tænke mig i min egen stue, og derfor gider jeg ikke de billigste LCD-TV’er med kantbelyst LED. Det giver et for ujævnt sortniveau til at kunne kaldes biograf. Nej, det skal være bagbelyst – eller OLED.

Jeg lånte to TV’er fra Elgiganten, som begge opfylder kriterierne.

Samsung QLED

Samsung 82Q70R front scaled 1
(Foto: Samsung)

Det første er Samsungs billigste 82-tommer med bagbelyst QLED-teknologi, nemlig Q70R.

QLED er i bund og grund almindelig LCD-teknologi med LED-bagbelysning. Men i stedet for farvepigmenter består farvefilteret af et stof, hvor der er indlagt huller i nanometerstørrelse – kaldet kvanteprikker – i molekylerne. Bølgelængden på den farve, der skal gengives, er direkte afhængig af bredden på hullerne. De største huller gengiver rød, de mellemste grøn og de mindste blå.

Det er langt mere lyseffektivt, hvilket gør, at der er behov for mindre intensitet i bagbelysningen for at få den samme intensitet i farverne. Hvilket igen gør, at sortniveauet bliver dybere og mere jævnt end på traditionelle LED-TV’er. Det bliver dog aldrig helt OLED-kvalitet med sortniveauet, før man når dertil, at hver pixel er sit eget lys, så man kan droppe bagbelysningen helt.

Prisen på QE82Q70R startede på 30.000 kroner. Nu koster det 25.000 kroner i Elgiganten, men i skrivende stund kan det fås helt ned til 20.000 kroner, så hold øje med det på Prisjagt.dk eller PriceRunner.dk.

Siden vi fik TV’et ind til test, er der også sket en interessant udvikling med topmodellen Q950, som har 8K-opløsning, idet 82-tommeren nu er faldet fra 75.000 til 35.000 kroner. Efter vores test af 75-tommeren at dømme kan den varmt anbefales.

LG OLED

LG OLED77C9 storskjerm
(Foto: LG)

Jeg kunne ikke lade chancen gå forbi, da jeg så, at LG’s 77-tommer i C9-serien var faldet kraftigt i pris. Det startede på 40.000 kroner, men i øjeblikket er den laveste pris 30.000 kroner, og lagrene begynder at svinde ind. Så spørgsmålet er, om man skal satse på, at prisen falder endnu mere, eller slå til nu. Sæt evt. prisovervågning på denne model.

Anyway … OLED har den fordel i forhold til QLED, at sort virkelig er kulsort. Helt uden behov for dynamisk bagbelysning, der skal skrues op og ned i takt med scenerne i filmen. Det skyldes, at hver pixel er sin egen lyskilde, ud over farve.

OLED er derfor perfekt til film, når solen er gået ned, men lysstyrken er – i modsætning til, hvad rygterne siger – faktisk kraftig nok til, at det også fungerer fint om dagen. Og ja, der er godt smæld i HDR-effekterne. Men det bliver ikke så blændende som med de mest lysstærke QLED-skærme.

Samsung QE82Q70R

Biograffølelse med ægte QLED-kontrast

Med Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Og med 82 tommer får man seriøs biografoplevelse!

Rigtig god kontrast af LCD at være og overbevisende sortniveau. Særdeles gunstig pris for ægte bagbelyst LED i denne størrelse.
Betragtningsvinklen er noget begrænset, og panelglasset reflekterer mere lys fra omgivelserne end de dyrere QLED-modeller.
Læs hele testen

LG OLED77C9

Storskærm til dig der vil have det bedste

OLED77C9 er TV-skærmen til dem, der vil have biograffølelse hjemme i stuen med det bedste billede, man kan opdrive til denne pris.

Billedet er nærmest monitor-neutralt og har et dybdeperspektiv, der overgår det meste. Her får du fænomenal kontrast, knivskarpe detaljer og – hvis du vil – glattere bevægelser. Lyset på statiske logoer kan dæmpes automatisk for at skåne panelet.
Den maksimale HDR-lysstyrke er stadig ikke på niveau med de mest lysstærke LCD-TV’er (men du vil næppe savne det). Hvis du vil have et væld af kalibreringsmuligheder, skal du snarere se i retning af Sony og Panasonic.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne