TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung QN900D (TQ85QN900D)

Knivskarp billedoplevelse

Samsung QN900D er en dyr fornøjelse, men det kommer med et smukt design og en knivskarp billedkvalitet, der er svær at slå.

Af / 02/06/2024 - 08:05
Samsung QN900D (TQ85QN900D)

Lyd & Billede mener

  • Samsung-skærmen giver en uovertruffen billedoplevelse med 8K-indhold. Desuden gør den smarte AI-billedprocessor et imponerende stykke arbejde med at opskalere andre typer videoindhold.
  • Understøtter ikke Dolby Vision. Lysstyrken er god, men ikke førende i klassen.

QN900D er det mest kraftfulde TV, du kan købe fra Samsung i år. Det er den sydkoreanske producents officielle flagskibsmodel for 2024, som overgår både S95D og QN95D med hensyn til design, skærmteknologi og ikke mindst pris!

Her er vi helt klart i high-end-klassen med en slank og elegant metalramme, og indeni sidder en knivskarp 8K-skærm med en opløsning på 7.860 x 4.320 pixel. Det giver en formidabel billeddybde, som simpelthen skal opleves.

QN900D kommer også med nogle funktioner, der er eksklusive for 8K-modellerne. For eksempel er det kun QN900D (og dens lillebror QN800D), der leveres med Samsungs kraftigste videoprocessor, NQ8 AI Gen3, som er udstyret med de seneste AI-forbedringer. Og denne gang er det mere end bare buzzwords, men forbedringer, du rent faktisk kan se og høre.

Samsung NeoQled QN900D 2024 Left scaled
Samsung QN900D. (Foto: Samsung)

Samsung QN900D: 8K-TV i high-end klassen

8K-formatet har ikke været nogen stor succes indtil videre. Filmindustrien fokuserer næsten udelukkende på 4K med HDR i fremtiden, og der er ingen udsigt til at gå over til 8K-opløsning lige foreløbig. Der er dog en række YouTube-videoer, der er filmet i 8K. Og så snart Netflix, Prime, MAX eller andre streamingtjenester vælger at fokusere på 8K-video, vil interessen for 8K sandsynligvis tage fart igen.

De andre TV-producenter ser heller ikke ud til at investere meget i 8K. Sony har ikke lanceret et nyt 8K-TV siden Z8K i 2022, og Philips, Panasonic og TCL har endnu ingen 8K-TV’er i deres sortiment. På den anden side har LG en ny 8K-model i støbeskeen, QNED99, som kommer på markedet i 2024.

Annonce

Samsung ser derimod ud til at have fuld tiltro til 8K-opløsning og fortsætter med at tilbyde dette i sine topmodeller. Manglen på indhold ser ikke ud til at være et stort problem – det er, hvad (stadig smartere) opskalering er til for!

Resolution of SD Full HD 4K Ultra HD 8K Ultra HD.svg
Her ser du forskellen i opløsning mellem SD, Full HD, 4K UHD og 8K UHD (Ultra High Definition). (Foto: Wikipedia)

Design

QN900D er også et smukt stykke industrielt design. Skærmen har en tynd, men stærk metalramme, som gør det muligt for billedet at gå helt ud til kanterne uden nogen sort stribe omkring det. Det skaber en interessant effekt, hvor billedet næsten ser ud til at svæve i luften. Indtrykket forstærkes kun af den nye fod, som er designet, så den næsten er usynlig.

Det slanke og smarte design er selvfølgelig særligt fordelagtigt på det 85-tommer TV, vi tester. Store skærme kan nemt blive meget dominerende i indretningen, men det slanke design er med til at gøre det mindre distraherende. QN900D fortjener en plads i stuen i stedet for at blive gemt væk i et mørkt biografrum.

Samsung NeoQled QN900D 2024 fromBelow scaled
(Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Samsung QN900D kører den nyeste version af Samsungs Tizen-operativsystem, som giver en hurtig og klar brugergrænseflade. Det giver adgang til en lang række apps og streamingtjenester, herunder Samsungs gratis, reklamefinansierede TV+-tjeneste. Samsung fremhæver også sit proprietære sikkerhedssystem “Knox “, som forhindrer hacking og andre ubehageligheder.

QN900D leveres også med One Connect, som er Samsungs separate tilslutningsboks. Den gør det muligt at gemme tilslutninger og anden elektronik væk i en nærliggende hylde med kun ét kabel op til skærmen. Det gør, at TV’et kan stå pænt på bordet – men det er værd at bemærke, at det ser særligt godt ud på væggen.

QN900D har også indbyggede Smart Hub-funktioner, der gør det muligt at fungere som hub i det intelligente hjem med fuldt overblik over og kontrol med belysning, solafskærmning og andre Wi-Fi-tilsluttede enheder.

Apropos tilslutningsmuligheder er det værd at nævne, at alle fire HDMI-indgange understøtter opløsninger på op til 8K/60Hz eller 4K/240Hz. På spilfronten er der understøttelse af VRR og en overflod af finesser med en dedikeret “Game Hub ” fuld af relevante indstillinger.

Der er dog stadig ingen understøttelse af det populære Dolby Vision HDR-format, kun almindelig HDR10 og HDR10+. Samsung-skærmen er dog udstyret med kraftig billedbehandling og tonekortlægning for at kompensere for manglen på metadata.

Samsung QN900D oppslag scaled
David Attenboroughs Natures colours på Netflix ser fantastisk ud i 4K HDR, opskaleret til 8K-opløsning på Samsung-skærmen. (Foto Amund S. Hammeren)

Billedkvalitet

Samsung har gemt den allerbedste billedbehandling til sine 8K-modeller, som de stadig mener er i en klasse for sig selv. Vi er klar til at sætte det på prøve!

Når man betaler så meget for et high-end TV, forventer man også et billede ud over det sædvanlige, og det er, hvad man får med Samsung QN900D. Som vi så under CES og Samsungs egen præsentation i Frankfurt, har denne 8K-skærm et meget potent og levende billede.

Det første, vi lagde mærke til, var, at skærmen fremstår usædvanligt solid og sammenhængende, næsten uanset indholdet. 8K-opløsningen gør det muligt for skærmen at opnå en meget høj pixeltæthed (PPI), og med 33 millioner tætpakkede pixels er der naturligvis mindre plads til “sorte mellemrum ” end på en 4K-skærm i samme størrelse.

Udfordringen opstår, når man skal udfylde alle de manglende pixels – også kendt som opskalering – men her har Samsung opnået en betydelig forbedring i forhold til dette års model. QN900D er udstyret med 8K AI Upscale Pro, hvor videoprocessoren analyserer hele billedet og tilføjer den manglende billedinformation ved hjælp af AI, i stedet for bare at kopiere de omkringliggende pixels.

Forbedringerne er tydeligt synlige, da billedgengivelsen er virkelig skarp og detaljeret, selv når det oprindelige billede har en lavere opløsning. Selv almindelig Full HD ser meget skarpt ud med en overbevisende fornemmelse af dybde.

1716791502585 1716791502588 1716791502591 1716791502594
<
>
(Foto: Amund S. Hammeren)

Jævne bevægelser

Mange tidligere generationer af 8K-skærme har kæmpet med at opskalere og flytte billedet på samme tid, men QN900D gør også et godt stykke arbejde her, takket være det faktum, at den er udstyret med en rigtig badass af en billedmotor. Billedgengivelsen er meget jævn og problemfri og håndterer selv hurtige panoreringer uden at flimre eller bryde sammen. Det gør det til et ideelt TV til film, sport og anden TV-underholdning.

Apropos sport, så er QN900D udstyret med det, Samsung kalder “AI Motion Enhancer Pro ” og “Ball Detection Mode ” , som kan registrere, når du ser fodbold eller anden boldsport. Den skulle derfor være ekstra god til at forudsige, hvor bolden er på vej hen og modvirke flimmer. Vi kan dog ikke garantere, om det kan gøre målmanden hurtigere og forhindre selvmål!

Præcis kontrast

Hvad med kontrasten? Også her klarer Samsung-skærmen sig godt og faktisk betydeligt bedre end sidste års QN900C-model. Takket være den fintmaskede miniLED-baggrundsbelysning er lysfordelingen meget præcis, og QN900D er ikke specielt generet af glorieeffekter omkring lyse objekter. Om det skyldes flere lysdæmpningszoner eller bare en smartere styring af de eksisterende zoner, kan vi ikke sige med sikkerhed, men forbedringen er tydelig.

Når det gælder sortniveauet, er det stadig tydeligt, at vi har at gøre med et LCD-panel. QN900D har så mange pixels, der skal skinne igennem, at det ikke helt lykkes at slukke for lyset i de mørke områder. Så selv om sortniveauet er fremragende, er det ikke helt i klasse med en OLED-skærm som S95C eller S90C.

Samsungs skærm har også masser af lysstyrke at byde på, både til video i HDR-format og almindelig SDR. QN900D pumper respektable 1.500 nit ud i et 10%-vindue, omkring 1.000 ved 25% og ned til 500 ved 100% skærmareal.

Når det er sagt, er det ikke en banebrydende lysstyrke for en LCD-skærm, og igen har vi mistanke om, at det kan skyldes alle de millioner af pixels, som baggrundsbelysningen skal skinne igennem. Faktisk leverede Samsungs eget OLED-TV S95D lignende nit-værdier, da vi testede det for nylig. Hvilket gør både det – og Samsung QN900D – velegnet til at se TV selv i lyse omgivelser.

Under alle omstændigheder giver summen af alle de ovennævnte kvaliteter et TV, som ikke kun har en fremragende billedkvalitet til stort set alle typer indhold, men som også er meget let at leve med til de fleste anvendelser – og stuemiljøer.

Lydkvalitet

Selv om QN900D er meget slankt, har det ikke forhindret Samsung i at montere et stort antal højttalere i skærmen, de fleste af dem på bagsiden. I alt taler vi om et højttalersystem med 6.2.4 kanaler! Det lyder ret vildt i et TV uden separate højttalere, men er baseret på en høj grad af virtuel lydbehandling.

Lyden er måske ikke så imponerende i praksis, som den ser ud til på papiret, men man kan sagtens høre, at dette er et skridt op fra de mere prisvenlige Samsung-modeller. QN900D formår at male et stort lydbillede, der matcher skærmens størrelse godt. Der er også en god bas til musik og lydeffekter. Samsung er også lykkedes godt med at placere de forskellige lydeffekter, hvor de forekommer i billedet, og ikke mindst talen er stærk og klar.

Vigtigst af alt understøtter skærmen Dolby Atmos-lydbehandling, som den også kan dele med en soundbar, hvis den er tilsluttet via HDMI eARC. Hvis du vælger en kompatibel Samsung-soundbar (f.eks. Q990D), kan lyden også overføres trådløst.

shopify image 0740d0f5 d47f 4dd4 b4a4
(Foto: Samsung)

Konkurrenter?

Da færre og færre TV-producenter ser ud til at fokusere på 8K, er der ikke mange direkte konkurrenter til QN900D derude fra modelåret 2024. På den anden side vil LG stadig sælge sit OLED Signature Z3 fra 2023 – efterfølgeren til Z2, som vi testede med fremragende resultater sidste år. Et OLED-TV med 8K-opløsning er en smuk blanding af kontrast og skarphed, som vi anbefaler alle at tage et kig på. Den eneste ulempe er prisen, som sniger sig over 100.000 kroner for et 77-tommer.

Sony har ikke lanceret et nyt 8K-TV i år, men deres Z8K fra 2022 kunne være et alternativ, om end med en ældre MiniLED-baggrundsbelysning (færre dimmingzoner) og en lidt mere klodset formfaktor end Samsungs slanke form.

Hvis vi reducerer opløsningen til 4K, er der flere konkurrenter, ikke mindst fra Samsungs eget sortiment. Vi anbefaler at tage et kig på Samsungs QN95D, som er producentens topmodel i 4K-serien. Hold øje med tests af denne i fremtiden.

Og lad os ikke glemme TCL X955, som har imponeret os med sin stærke kontrast og blændende lysstyrke til en konkurrencedygtig pris i high-end-klassen. Her koster en 85X955 59.999 kroner (vejledende). Det er dog ikke nær så slankt, attraktivt og stuevenligt som Samsung, og det har heller ikke 8K-opløsning.

Konklusion

QN900D er en dyr model i high-end-klassen, men leverer også “det ekstra”, når det gælder billedkvalitet, design og generel brugeroplevelse. Byggekvaliteten er meget god og velegnet til både væg- og bordmontering. Selvom der stadig er ret lidt ægte 8K-indhold at se på, formår Samsung at kompensere for det med kraftfuld og avanceret billedbehandling. Kombineret med en lysstærk miniLED-baggrundsbelysning med høj kontrast opnås en imponerende billedskarphed og -klarhed samt en formidabel billeddybde. Samlet set er QN900D et af de bedste TV’er, vi har testet i år, og blandt 8K-TV’er er det sandsynligvis det bedste endnu.

Karakter
Samsung QN900D (TQ85QN900D)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen