QN95A er topmodellen blandt årets 4K-modeller fra Samsung, og med undtagelse af et par eksotiske 8K-skærme er det faktisk det sejeste TV, sydkoreanerne har at byde på i 2021-sortimentet. Det afspejler sig også i prisen, men til gengæld får man de fleste af de nyvindinger, Samsung kan tilbyde i år – inklusive et helt nyt billedpanel med Mini-LED bagbelysning.
Samsung QN95A kommer i skærmstørrelser fra 55 og helt op til 85 tommer. I denne test har vi set nærmere på 55 tommers modellen, men vi har også haft en 65-tommer til gennemsyn og regner derfor med, at ydelsen vil være ret ens over hele modellinjen. Og ydelsen, den er temmelig heftig!
Nyt i år: Neo QLED
Der har længe gået rygter om, at Samsung snart vil sende alt, hvad der hedder QLED og LCD, på pension og i stedet fokuserer på OLED-teknologien, ligesom de andre TV-producenter har gjort. Men det sker vist ikke lige med det første!
Samsungs velkendte QLED-modeller består nemlig også i 2021 – men i år har de gennemgået et reelt hamskifte. De nye topmodeller med tilnavnet Neo QLED tager den eftertragtede Mini-LED-teknologi i brug, som mange har ventet på.
Mini-LED refererer til lysdioderne bag LCD-skærmen, som producenterne nu har formået at skrumpe til en brøkdel (1/40) af almindelige lysdioder. Det giver plads til væsentlig flere lyskilder på samme skærmareal. Hvilket kan oversættes til mere lys og bedre kontrast!
Samsung QN95A: Design
Det er ikke kun indmaden, der er ny på årets model: Da Mini-LED bagbelysningen fylder meget mindre end traditionelle lysdioder, er det også blevet muligt at gøre skærmen betragtelig tyndere end før.
Samsung QN95A er næsten halvt så tykt som sidste års model Q95T (25,3 mm vs. 42 mm). Det er ikke lige så papirtyndt som OLED-skærmene, men i modsætning til disse har QN95A næsten samme tykkelse over hele bagsiden uden strømforsyning eller andet, der rager ud. Det giver en imponerende slank og lækker formfaktor.
Bemærk, at fordi TV’et er blevet væsentlig tyndere, er der ikke længere plads til Samsungs traditionelle No Gap-vægbeslag. I stedet tilbyder de et nyt beslag kaldet Slim Fit Wall-Mount (WMN-A50EB) som ekstraudstyr. Vægmontering med standard VESA-beslag er også muligt.
Brugervenlighed og funktioner
Udstyrsmæssigt har QN95A meget tilfælles med lillebror QN90A, men der er nogle vigtige forskelle. Topmodellen kan prale af en separat samleboks, den såkaldte Slim One Connect, som er ny i år og har et fladere og generelt mere tiltalende udseende end den gamle “mursten”, Samsung tidligere har anvendt.
Her er det på sin plads at indskyde, at der findes er et par såkaldte derivatmodeller af Samsung QN95A, nærmere bestemt QN92A og QN93A. Disse modelserier sælges af henholdsvis Power og Elgiganten og er billedmæssigt identiske med QN95A. Den eneste forskel er, at de kommer UDEN den såkaldte Slim One Connect-boks.
Samleboksen gør det muligt at holde kabler til TV-modtager, Blu-ray-afspiller osv. ude af syne – men den betyder også, at QN95A har væsentlig bedre tilslutningsmuligheder end sine små brødre. Boksen understøtter nemlig HDMI 2.1 på alle fire indgange, hvilket giver masser af plads til højopløste videokilder som PlayStation 5, Xbox Series X og lignende.
QN95A anvender Samsungs velkendte Tizen-brugerflade, som vi har gode erfaringer med fra tidligere modeller. Betjeningen er både hurtig og intuitiv, og styres via en slank og enkel fjernbetjening. Den er i øvrigt ny i år – nu med indbyggede solceller og genopladeligt batteri. Lækkert!
Udvalget af streaming-tjenester er også rigtig godt: Med både Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, HBO, Rakuten, Disney+ og nu også Paramount+ bør det ikke være et problem at finde noget at se.
Hvis du ikke har et streaming-abonnement, kan du tjekke Samsung TV Plus, som er deres nye gratis “streaming-tjeneste”. Vi skriver streaming-tjeneste i gåseøjne, fordi det i realiteten drejer sig om direkte sendte TV-kanaler. Udvalget er ikke særlig spændende, men rart nok, når man mangler noget at se på.
Det eneste, der skuffer lidt på funktionsfronten, er at Samsung stadig – trods gentagne hjertesuk fra både os og andre anmeldere – ikke understøtter HDR-formatet Dolby Vision. Der er heller ikke intern afkodning af Dolby Atmos 3D-lyd – men det kan løses ved at tilslutte en separat soundbar.
Optimeret til gaming
At bruge TV-skærmen til gaming – hvad enten det er med spilkonsoller som Xbox og PS5 eller PC – bliver stadig mere populært. Samsung har derfor lagt stor vægt på at forbedre TV-skærmenes “spilbarhed”.
2021-modellerne har fået en ny, gaming-venlig brugerflade kaldet Game Bar, som samler de aktuelle indstillinger ét sted. En anden interessant funktion er Super Ultrawide GameView, som giver mulighed for at spille i enten 21:9 eller 32:9 bredformat på PC-spil, der understøtter dette.
QN95A har i øvrigt en lynhurtig spilindstilling, hvor vi målte forsinkelsen (input-lag) til rekordlave 5 millisekunder. Bemærk, at man så må leve uden en del billedforbedrende funktioner, såsom bevægelsesudjævning. Men hurtigt, det er det!
Billedkvalitet
LCD-teknologien har altid været afhængig af gennemlysning fra bagsiden for at vise billeder. Det er den stadig – forskellen med Mini-LED er, at gennemlysningen er langt mere præcis. Mens forgængeren Q95T havde ca. hundrede individuelle zoner med local dimming, har QN95A nærmere 800, afhængigt af skærmstørrelse. Det giver mulighed for langt mere præcis lysstyring med mindre lysblødning og andre ujævnheder.
At holde et så stort artilleri af lysdioder under kontrol kræver imidlertid heftig regnekraft. Samsung har derfor også måttet opgradere billedprocesseringen med en ny videoprocessor, den såkaldte Neo Quantum Processor med AI-opskalering.
Det lyder jo godt alt sammen, men hvordan ser Samsungs nye kombattant så ud i praksis? For at finde ud af det satte vi QE55QN95A op mod LG OLED55CX, en af sidste års bedste og mest populære OLED-skærme. Og resultatet var faktisk ret overraskende.
Førsteindtrykket er, at Mini-LED-skærmen har en herlig og uanstrengt lysstyrke. TV-billederne står ud imod os med en dynamik, som vi sjældent har set magen til, og trækker opmærksomheden væk fra OLED-skærmen. Her har man utvivlsomt lysstyrke nok til at se TV i dagslys – og lidt til!
Lyse HDR-effekter får også en heftig intensitet. Men i modsætning til andre lysstærke LCD-skærme har QN95A ikke de typiske svagheder, der plejer at følger med.
Trods den saftige lysstyrke virker farvemætning og kontrast ikke overdrevet, og der er heller ikke nogen tendens til lysblødning fra bagsiden. Tværtimod virker lysfordelingen meget jævn med sømløse graderinger fra mørkt til lyst. Sort ser virkelig sort ud uden det typiske blå skær, man ofte ser på LCD-skærme.
“Det her minder da egentlig ikke om en LCD-skærm. Faktisk minder det mere om … OLED?” tænker jeg for mig selv. De to skærme opfører sig meget ens på meget af det billedindhold, vi udfordrer dem med, og havde det været en “blindtest”, så tror vi, at mange ville have svært ved at udpege de forskellige skærmtyper.
Lyse objekter på mørk baggrund – f.eks. undertekster eller lys for enden af en tunnel – har ofte medført irriterende lyseffekter på LCD-skærme. Det kaldes som regel halo-effekter (halo = glorie) på fagsproget. Og når vi sætter nogle krævende testscener på, formår vi da også at fremprovokere små halo-effekter fra Mini-LED-skærmen. Men det er forsvindende lidt sammenlignet med traditionel Direct LED og ikke noget, der er generende ved normalt TV-kiggeri.
Der er ingen tvivl: Her får man fænomenal kontrast uden de typiske svagheder, som LCD tidligere har været kendt for.
Vi noterer os også, at Samsung QN95A har imponerende billedskarphed. Om det skyldes bagbelysningen, som også har fået højere “opløsning”, eller billedprocesseringen, er ikke godt at sige, men både ansigter og andre objekter ser meget skarpe og detaljerede ud, uden at virke overdrevne på nogen måde. QN95 har ligeledes fremragende skarphed, når billedet er i hurtig bevægelse.
Sat ved siden af OLED-skærmen fra LG er der heller ingen tvivl om, at QN95 har væsentlig højere lysstyrke (ca. 1700 nit). Hvis høj lysstyrke er vigtigt i din situation, er det også værd at bide mærke i, at Mini-LED-skærmen klarer dette uden nogen tendens til midlertidig indbrænding.
For at opsummere: LCD-teknologien har stadig sine styrker og svagheder i forhold til OLED, men med Mini-LED har teknologien helt klart fået noget ekstra at slå i bordet med!
Lydkvalitet
Samsung QN95A er udstyret med såkaldt Object Tracking Sound, som anvender strategisk placerede højttaler-enheder på bagsiden af TV-skærmen. Funktionen analyserer lyd- og billedsignalerne og udnytter de forskellige højttalere til at skabe et større, mere realistisk lydbillede. TV’et kan bl.a. registrere handlingen på skærmen og gengive placeringen af objekterne mere præcist.
Samsung-skærmen giver relativt god lyd på egen hånd: Der er god klarhed i stemmer og fin fylde i bassen. De ekstra højttalere bidrager også til at gøre lyden mere luftig og bedre spredt. Men det er selvfølgelig ikke nogen erstatning for en separat soundbar!
Hvis man vil have fuldt udbytte af lyden, bør man tilføje en Atmos-soundbar, som kan overføre lydsignalet fra TV’et i høj kvalitet via HDMI eARC-stikket.
Her skal det også nævnes, at Samsungs TV’er nu spiller ekstra godt sammen med producentens egne soundbars: Den såkaldte Q Symphony-funktion udnytter TV’ets egne højttalere i kombination med soundbarens, mens Spacefit Sound optimerer lyden til rummets akustik.
Konklusion
QN95A er Samsungs bedste 4K-TV for modelåret 2021: Til en lidt højere pris end de andre QLED-modeller får man både sejere billedkvalitet og bedre tilslutningsmuligheder.
Billedgengivelsen er også fremragende. QN95A bruger den nye Mini-LED-teknologi, der både giver suveræn kontrast og blændende lysstyrke – men også væsentlig bedre sortniveau, end vi har set på tidligere modeller. Det gør, at QN95A brillerer på det meste billedindhold, også der, hvor LCD-skærmene traditionelt har måttet se sig slået af OLED.
Vi ser stadig frem til at teste Samsung QN95A mod LG C1 og andre 2021-udfordrere, men indtil videre er der ingen tvivl om, at årets Neo QLED med Mini-LED tager et solidt skridt i den rigtige retning!
OBS: Hvis du kan klare dig uden den separate samleboks Slim One Connect, kan derivatmodellerne QN92A og QN93A være gode (og lige nu lidt billigere) alternativer til QN95A.
Kalibrering af Samsung QN95A
Samsung QN95A understøtter kalibreringsprogrammet CalMAN AutoCal. Ved at slutte TV’et til en PC med måleudstyr kan man måle og om nødvendigt korrigere farvebalance og gråtoneskala efter gældende standarder.
Det er en service, der tilbydes af forhandlere og uafhængige specialister, og henvender sig til dem, der ønsker et 100 procent korrekt billede. (OBS: Ved forhåndskalibrering i butikken er det vigtigt, at forhandleren får information om lysforholdene i dit rum).
Samsung QN95A kommer også med såkaldt Expert Calibration, hvilket betyder, at TV’et har gennemgået en mere grundig kalibreringsproces på fabrikken. Præcis hvad det indebærer, ved vi ikke, men det ser ud til at fungere, da QN95 gav overraskende gode måleresultater lige ud af æsken.
Ved måling af gråskalaen fik vi en gennemsnitlig delta-afvigelse på kun 1,7. Det er pænt inden for tolerancen på 3 – og den bedste gråtoneskala, vi har målt fra et Samsung-TV hidtil. Efter en simpel topunkts kalibrering af RGB gain og bias kom vi helt ned på 0,7.
Samsung-skærmen er stadig ikke helt lineær i farvegengivelsen, hvor især de røde og blå farver er oversatureret. Og her virker autokalibreringen ikke lige så præcis: Selv om vi bad CalMAN-programmet om at justere for en gennemsnitlig afvigelse på 1, var den maksimale afvigelse større end udgangspunktet. Vi valgte derfor at beholde farveindstillingerne fra fabrikken.
Lysstyrken på det nye Mini-LED-panel er også fremragende: Vi målte lysstyrken til 1720 nit ved 10 procent vindue.
Målingerne af TV’et med fabriksindstillinger vidner om, at Samsung er ved at få tjek på deres kalibrering. Selv om farvedekoderen stadig virker noget ikke-lineær, er der ingen tvivl om, at QN95 gør rigtig meget rigtigt.
Efter kalibrering landede både farverum og gråskala inden for en delta-afvigelse på 1. Sådanne måleværdier har vi aldrig set fra et Samsung-TV før – eller et LCD-TV, for den sags skyld! Det skyldes sandsynligvis i høj grad den nye Mini-LED-bagbelysning, bedre kalibrering fra fabrikken, og at Samsung har taget 12 bit farvegradering i brug på disse modeller.
“En helt anden verden end tidligere Samsung-modeller,” siger vores trofaste kalibrator Gorm og trækker på smilebåndet.
Al kalibrering er udført af Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm er ISF- og THX-certificeret kalibreringsekspert med mange års erfaring inden for både TV/AV, biograf og broadcasting.
2 kommentarer til “Samsung QN95A (QE55QN95A)”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
OLED Killer
et LED TV bliver aldrig et OLED Killer
OLED er også et LED TV… 😉 og et tv hvor folk ikke kan se forskel på QNLED og OLED… og ikke har burnin problemer som OLED har… det er en OLED killer… simpelt.