TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Samsung forbedrer topmodellen

Et af Samsungs allerbedste TV’er er tilbage i en ny 2023-version: QN95C er en imponerende synsoplevelse fra alle vinkler, men Samsung har også foretaget nogle interessante ændringer.

Af / 06/05/2023 - 13:40
Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Lyd & Billede mener

  • Samsung QN95C tilbyder en spektakulær billedoplevelse med stærk kontrast og blændende lysstyrke. Med et fremragende sortniveau, præcis lysstyring og minimal skærmrefleksion, er dette et fremragende TV til al slags brug.
  • Samsung har fjernet den populære One Connect-boks, hvilket nogle nok vil savne. Og Samsung viser stadig ingen tegn på at understøtte det populære Dolby Vision HDR-format.

Samsungs TV-sortiment for 2023 er større og bredere end nogensinde. Den sydkoreanske producent tilbyder nu TV’er fra budget til high-end topklasse, med 4K eller 8K opløsning, QLED eller OLED teknologi, og i skærmstørrelser fra 32 til 98 tommer!

Blandt de allermest spændende modeller i den øvre prisklasse finder vi Neo QLED-modellen QN95C. Dette er flagskibet for 4K QLED-modellerne, og efterfølgeren til QN95B, en af ​​de bedste LCD-skærme, vi testede sidste år.

Med kraftig MiniLED-baggrundsbelysning, åleslankt design og gode tilslutningsmuligheder, vil dette være en fornøjelse for de ekstra kræsne TV-seere. Samtidig er der dog også sket noget, som muligvis vil skuffe nogle loyale Samsung-brugere…

Samsung QN95C: Veludstyret og overdådig flagskibsmodel

Samsung siger, at de har finjusteret Quantum Matrix MiniLED-teknologien i QN95C, og opnået endnu bedre HDR-ydelse. Her får du den højeste ydeevne og de fleste af de smarte funktioner, som Samsung har at byde på – kun overgået af 8K flagskibsmodellen QN900C.

QN95C-serien leveres også i en lang række skærmstørrelser, fra 55” helt op til 85”. Samtidig noterer vi os, at prisen har taget et lille hop siden sidste års model, formentlig på grund af den stærke euro.

Annonce

 

QN95C_003_L-Perspective_Slate-Black QN95C_001_front_Slate-Black QN95C_002_R-Perspective_Slate-Black QN95C_004_L-side_Slate-Black
<
>
Samsung QN95C. (Foto: Samsung)

Åleslankt design

Udseendet er der ikke noget at klage over: Samsung QN95C har et særdeles velformet og attraktivt design. Selve skærmen er kun 20 millimeter tyk. Den er faktisk et par millimeter tyndere end sin forgænger, for slet ikke at tale om konkurrenten LG OLED G3.

Samtidig har Samsung i år lavet en mærkbar designændring, som også påvirker funktionaliteten. Mens forgængeren QN95B pralede af en separat One Connect-boks til tilslutningerne, er denne nu blevet fjernet, og erstattet med almindelige integrerede tilslutninger.

Ifølge Samsung har mange efterspurgt en topmodel med integrerede tilslutninger, da det ikke er alle, der ser fordelen ved den separate samledåse med tilhørende strømforsyning og kabel. Men vi skal ikke udelukke, at det også kan have at gøre med omkostningsbesparelser.

Under alle omstændigheder vil fraværet af One Connect være et tab for dem, der har mange tilsluttede enheder, og ønsker at holde TV-stuen ren og pæn. Hvis du ønsker at vægmontere TV’et, vil det også kræve lidt mere arbejde at trække og skjule flere af kablerne ned til TV-hylden.

På den positive side har Samsung formået at holde skærmen imponerende slank, på trods af integrerede forbindelser og strømforsyning. Det betyder, at den ser flot ud fra alle sider, og kan hænges meget tæt på væggen.

Samsung QN95C apps Samsung QN95C rear Samsung QN95C speakers
<
>
Bagsiden er glat, med integrerede tilslutninger, og mulighed for at trække ledningerne ned gennem foden. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Selvom Samsung har flyttet elektronikken indenbords i år, har de heldigvis beholdt de gode tilslutningsmuligheder. QN95C er udstyret med fire HDMI 2.1-kompatible indgange, og kan håndtere 4K-video med op til 144 billeder i sekundet.

Dette vil med andre ord være et interessant TV for gamere, da du kan tilslutte både spillekonsoller og spil-PC’er uden at løbe tør for input. Mange andre TV’er på markedet må nøjes med, at kun to ud af de fire indgange er fuldgyldige HDMI 2.1.

En anden ting, der også har slanket sig, er den genopladelige fjernbetjening. Den er lavet af genanvendelig plastik og føles lettere i hånden end før – og måske en smule billigere.

Vi kunne godt have tænkt os noget i børstet metal på en topmodel som denne. Til gengæld undgår du hak i parketgulvet, hver gang du taber den!

QN95C leveres i øvrigt også med Tizen ombord, som er Samsungs egenudviklede brugergrænseflade. Dette er stadig en af ​​vores favoritter, når det kommer til betjening og valg af apps.

Årvågne læsere vil stadig huske, at vi gav Samsung nogle sure miner sidste år, hvor nogle af ændringerne i menusystemet føltes som et tilbageskridt. Det gjaldt især indstillingsmenuerne, som føltes gemt bag et unødvendigt antal klik, samtidig med at de dækkede for meget af skærmen. Derfor er det glædeligt at se, at de har løst dette problem på en smartere måde nu i år.

Menuen for billedindstillinger er nu tilgængelig som en “pop-up” menulinje, når du trykker på Indstillinger-knappen på fjernbetjeningen – til glæde for både almindelige og mere avancerede brugere. Du kan nu nemt justere på dine indstillinger uden at miste det, du ser, mens du kan trykke på hjem-knappen for at se tilgængelige programmer, streamingtjenester og lignende.

 

Samsung QN95C remote front Samsung QN95C remote rear Samsung QN95C inputs
<
>
Den lille genopladelige fjernfjernbetjening med solcellepanel på bagsiden er blevet endnu tyndere og lettere end før. Samtidig er den nu lavet i plastic, hvilket måske giver et lidt billigere indtryk.

Bredt udvalg af apps – men ingen Dolby Vision

QN95C kan prale af et bredt udvalg af apps og streamingtjenester, herunder det nye MAX og SkyShowtime, samt Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten og Disney+. Og ikke at forglemme, Samsung TV+, som tilbyder en række gratis TV-kanaler.

Til gengæld ser det heller ikke ud til, at Samsung vil understøtte Dolby Vision HDR-formatet i år: QN95C understøtter selvfølgelig “almindeligt” HDR-indhold, men til gengæld glimrer det populære Dolby-format ved sit fravær. Dette er et meget udbredt format på diverse streamingtjenester (også til spil), som derfor skal ses i HDR10-format på Samsung-skærmen.

Den vigtigste forskel mellem HDR10 og Dolby Vision er, at sidstnævnte indeholder dynamiske metadata om kontrastforholdet i forskellige scener. Dette hjælper TV-skærmene til at tilpasse lysstyrken optimalt i forhold til videomaterialet. Uden disse metadata skal TV’et “gætte” de optimale lysnuancer ved hjælp af dynamisk tonemapping.

QN95C understøtter dog det mindre udbredte format HDR10+, men til glæde for Samsung-ejere er Apple nu i hvert fald begyndt at understøtte HDR10+ på sin egenproducerede TV-serier. Hvis bare de kunne overtale Netflix og Disney til at gøre det samme, ville fraværet af Dolby Vision ikke være så stort et savn.

Samsung QN95C webcam (2) Samsung QN95C webcam
<
>
En nyhed på årets QN95C-model er det medfølgende slanke webkamera, som nemt kan monteres på toppen af skærmen, og bruges til videosamtaler med for eksempel Google Meet. (Foto: Audun Hage)

 

Nyt i år: Mere finjusteret MiniLED-baggrundsbelysning

Neo QLED er Samsungs navn for LCD-skærme med MiniLED-teknologi. Mini henviser til LED’erne inde i LCD-panelet, som er skrumpet til en brøkdel af den almindelige type.

Sådanne bittesmå LED’er er der naturligvis plads til langt flere af indenfor et givet skærmområde. Resultatet er en markant mere jævn lysfordeling, og bedre kontrast end den gamle og grovere LED-type. Det kræver dog ekstra præcis kontrol og styring af lyset, så man kan undgå en synlig glorieeffekt omkring lyse objekter. Dette er et problem, vi ser med LCD versus OLED, hvor hver eneste lille pixel kan tændes og slukkes individuelt.

Samsung siger, at de i det store hele har fordoblet antallet af dæmpningszoner på QN95C-serien i år, sammenlignet med QN95B fra sidste år, og 65 tommer-versionen har angiveligt 1.344 zoner. Dette skulle naturligvis give endnu mere finjusteret og præcis kontrol over baggrundsbelysningen.

Det hele styres af den avancerede “Neural Quantum”-processor, der bruger AI-teknologi (neuralt netværk) til at måle og forbedre billedet. Kunstig intelligens lyder måske skræmmende i disse dage, men så længe det producerer bedre billeder, er det da en god ting, ikke sandt?

Billedkvalitet

9-serien fra Samsung har jævnligt placeret sig i toppen blandt de LCD-baserede skærme på markedet. Der er derfor naturligvis også store forventninger til dette års QN95C.

Og den nye model fornægter sig ikke: Første indtryk er, at den ligesom sine forgængere har en formidabel lysstyrke, som resulterer i et kanonstærkt og livligt billede.

Samsung-skærmen presser over 1900 nits ud i et lille 10% målevindue ad gangen, men lige så vigtigt er det, at den klarer op til 600 nits med hele skærmen i hvid. Det er cirka tre gange, hvad en OLED-skærm formår at presse ud, bare for at sætte tallene i perspektiv.

Den svulstige lysstyrke betyder for det første, at HDR-indhold bliver virkelig “ildsprudlende” på denne skærm. Flammer, eksplosioner, sollys og andre højlyseffekter farer ud mod os, til det punkt, hvor vi næsten kan mærke strålevarmen på vores hud.

En anden fordel ved at have så meget tilgængelig lysstyrke er naturligvis, at Samsung-skærmen er mindre påvirket af det omgivende lys. I praksis kan den stå og vise indhold i HDR-format i dagslys, uden at løbe tør for krudt.

Når vi ser sport eller dokumentarfilm i HDR-kvalitet med masser af lyse scener – for eksempel Full Swing eller Drive to Survive på Netflix – er det nemt at blive betaget af den ubesværede præsentation med høj kontrast. For slet ikke at tale om vintersport med masser af hvidt!

Sådanne discipliner, hvor store dele af skærmen skal være lysstærk på samme tid, er et område, hvor OLED-skærme stadig kæmper mod de bedste MiniLED-skærme. Selv en meget stærk OLED-model af den seneste generation som LG G3, formår kun at nå omkring halvdelen af ​​Samsung QN95Cs lysstyrke i fuldskærms hvid.

Vores testeksemplar havde også en imponerende jævn og ensartet lysfordeling over hele panelet. Med undtagelse af en lidt mørkere del helt ude i kanterne, er QN95C blandt de allermest jævne LCD-skærme, vi nogensinde har set.

Bevægelserne er også imponerende sømløse i overgangene, hvilket igen er med til at gøre dette til et velegnet TV til sport. QN95C har ligesom sin forgænger en imponerende billedskarphed, som bevares selv når billedet er i hurtig bevægelse.

Samsung QN95C bright lights Samsung QN95C contrast Samsung QN95C sunlight
<
>
Samsung-skærmen vil utvivlsomt have mere end nok lysstyrke til at vise TV-underholdning som f.eks. sport i et lyst rum – og stadig have mere til overs. (Foto: Audun Hage)

Imponerende sortniveau og kontrast

Lækker lysstyrke er både glædelig og nyttig. Ikke desto mindre er det når vi dæmper lyset i rummet, og forventer maksimal biografstemning, at vi ser de største forbedringer på QN95C i forhold til tidligere generationer.

Forgængeren QN95B var heller ikke just sjusket med lysstyringen, men det mærkes, at QN95C er blevet endnu mere præcis i den lokale dæmpning, som følge af den øgede zoneinddeling. Lysdæmpningen fungerer tilsyneladende også meget hurtigt, uden lysforsinkelse i billedet.

Samsung-skærmen formår at gengive selv små lyse objekter på en kulsort baggrund, uden nogen generende halo-effekt eller lysblødning til siderne. I det omfang der er en “halo” omkring objektet, er det mere en naturlig effekt af, at meget lys fanges af øjet.

Når det meste af skærmen kan være slukket på denne måde, er sortniveauet også som forventet rigtig godt – hvis ikke på direkte OLED-niveau, så i hvert fald tæt på det! Detaljeniveauet og fornemmelsen af ​​dybde i mørke scener med små strejf af lys er eksemplariske.

Farvegengivelsen fra QN95C er både intens og velnuanceret, med imponerende farvevolumen, og vælger du Film eller Filmmaker Mode kan du også opnå en ret neutral farvegengivelse. Når det er sagt, vil der stadig være meget at vinde ved at lave en farvekalibrering.

Samsung tilbyder dette automatisk gennem funktionen Smart Calibration, som gør det muligt at kalibrere skærmen selv ved hjælp af mobiltelefonen (kræver en nyere iPhone eller Samsung Galaxy model). Men det bliver selvfølgelig endnu mere præcist med en professionel Calman-kalibrering.

Konkurrenter?

Samsung QN95C er absolut blandt de bedste LCD-skærme, vi har testet hidtil i år, men vi skal ikke glemme, at der også er flere konkurrenter at holde øje med.

Den måske mest spændende “konkurrent” kommer fra Samsungs egen stald i form af S90C og S95C, som byder på spændende QD-OLED panelteknologi. Sidstnævnte ligger i nogenlunde samme prisklasse, og leveres også med One Connect Box, som Samsung derfor har valgt at undlade på QN95C i år.

En anden konkurrent at holde øje med vil være LG OLED G3. Denne model har et helt nyt “MLA” baseret OLED-panel, der leverer rekordhøj lysstyrke, foruden alle de andre kvaliteter, vi forbinder med OLED.

Vi skal heller ikke glemme Sonys kommende X95L, som bliver det japanske flagskib blandt LCD-skærme med MiniLED. Sony er kendt for sin meget præcise billedbehandling, men det vil vise sig, om lysstyringen og kontrasten er på niveau med Samsungs seneste. Når vi tester den, vil vi få syn for sagen!

Læs også LGs nye OLED-flagskib sætter høj standard LGs nye 2023-model OLED G3 har netop været på testbordet. Kan vi allerede have fundet årets bedste TV?

Lydkvalitet

Samsung QN95C har indbyggede højtalere både i bunden, på siderne og på toppen, foruden bashøjttalere på bagsiden. TV’et understøtter desuden Dolby Atmos-lydbehandling internt, så du kan få en vis surroundoplevelse fra de indbyggede TV-højttalere.

De indbyggede højttalere kan naturligvis ikke måle sig med en separat soundbar, men giver stadig en fuld og stærk gengivelse af stemmer, musik og lydeffekter.

Mange vil nok stadig foretrække at tilslutte et separat lydsystem til et TV i denne klasse, og det er heldigvis en simpel sag at gøre via HDMI eARC-stikket.

QN95C understøtter også lydtransmission over Wi-Fi, hvor det også er muligt at transmittere Atmos-lydsignaler trådløst. I så fald skal du dog have en nyere soundbar fra Samsung – for eksempel den slanke S800B eller den nye S990C.

Konklusion

Samsung QN95C er ligesom sine forgængere QN95B og QN95A en af ​​de bedste LCD-skærme i high-end-klassen. Dette er LCD-teknologi trimmet til sit bedste, og vil især appellere til dem, der foretrækker et lyst TV til sport, spil og anden underholdning i lyse rum.

Her er Samsung-skærmen virkelig i sit es, med en lysstyrke og kontrast, der overgår det meste af alt andet, vi har testet. Derudover er dette et meget kapabelt TV til at se film i mørke rum, takket være meget præcis og finjusteret lokal dæmpning.

Samsung-skærmen har desuden et slankt og flot design, med masser af gode tilslutningsmuligheder. Nogle vil nok blive skuffede over, at Samsung har droppet den separate One Connect-boks på denne generation, men for dem, der leder efter en potent LCD-baseret skærm, kan vi roligt anbefale QN95C.

Karakter
Samsung QN95C (TQ65QN95C)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen