Samsung S95B er et TV, som producenten selv lader til at have et noget ambivalent forhold til. Den sydkoreanske producent har i årevis hævdet, at deres QLED-TV’er er overlegne i forhold til ærkerivalen LG’s OLED-paneler. Alligevel har Samsung altså lanceret deres første OLED-TV i næsten ti år uden at gøre et stort nummer ud af det …
Selv om Samsung har fremvist OLED-TV’er ved tidligere lejligheder, fik vi dem aldrig at se som færdige produktionsmodeller. S95B er derfor den første model, man rent faktisk kan købe her i Norden!
TV’et har et helt nyt QD-OLED-billedpanel kombineret med Samsungs bedste videoprocessor, Neural Quantum Processor 4K. Derudover får man stort set alt, hvad producenten har at byde på af smarte funktioner, i en ultratynd indpakning. Og prisen er lavere end for mange andre topmodeller, inklusive konkurrenten Sonys eget QD-OLED.
Så hvor godt er S95B, og hvem egner det sig bedst til? Lad os teste!
Samsung S95B
Samsungs TV blev først præsenteret bag lukkede døre under CES-messen i Las Vegas i januar, men nu har vi endelig fået fingre i et færdigt produktionseksemplar.
Samsung er tydelige omkring, at S95B ikke er tænkt som en erstatning for producentens egne QLED-TV’er, men snarere er et alternativ for dem, der stiller særlige krav til billedgengivelsen. Det kommer derfor oven i Samsungs andre flagskibsmodeller.
I denne test har vi set nærmere på 65 tommers udgaven af S95B, der i skrivende stund koster omkring 26.000 kroner. Det er omtrent det samme, som man skal betale for QLED-topmodellen QN95B i samme skærmstørrelse.
Hvad er QD-OLED?
Teknisk set er der tale om et QD-OLED-panel med Quantum Dots (“kvanteprikker”). Billedpanelet er produceret af Samsung Display og er det samme, som bruges i årets topmodel fra Sony, A95K.
QD-OLED adskiller sig fra den almindelige OLED-teknologi fra LG ved den måde, billedpanelet er opbygget på. I stedet for at sende hvidt lys gennem et farvefilter bruges en blå lyskilde og Quantum Dots til at gengive primærfarverne rød, grøn og blå. Disse kan så slås sammen for at gengive helt hvidt lys.
Quantum Dots gør det muligt for QD-OLED at gengive endnu stærkere og klarere farvenuancer med højere lysstyrke (øget farvevolumen). Samtidig bevarer man de fordele, vi kender fra OLED, såsom perfekt sortniveau og bred betragtningsvinkel.
En foreløbig ulempe ved QD-OLED er det begrænsede udvalg af skærmstørrelser: Indtil videre er kun 55 og 65 tommer tilgængelige. Men vi vil ikke udelukke, at Samsung Display med tiden vil kunne presse større paneler ud. Det ville være fedt at se et 77 eller 83 tommers QD-OLED i fremtiden …
Samsung S95B: Design
Designmæssigt er der tale om en rigtig lækkerbisken. Her har Samsung åbenbart gerne ville vise sig fra den slanke side: S95B er blandt de tyndeste TV’er, vi har set. Det eneste, der skuffer lidt, er at billedet ikke går helt ud til kanten. Vi kan stadig ane en tynd, sort kant rundt om billedindholdet.
S95B er lige slankt over store dele af bagsiden, med undtagelse af den del, der rummer højttalere og anden elektronik. Skærmen vil derfor rage nogle centimeter ud fra væggen, hvis man vælger at montere den dér. Vi anbefaler et leddelt vægbeslag, der giver mulighed for at trække TV’et ud ved behov.
Hvis man vælger bordplacering, vil TV’et stå på en flad, centralt monteret fod, der hæver det nogle centimeter over bordet – nok til at give plads til en kompakt soundbar.
Gode tilslutningsmuligheder
Samsung har også valgt at droppe den separate One Connect-samleboks, som vi kender fra QLED-modellerne. På S95B er alle indgange integreret på bagsiden og vendt mod højre. Ledningerne kan trækkes diskret ned gennem foden, gemt bag nogle plasticdæksler.
Samsung S95B udmærker sig ved understøttelse af HDMI 2.1 og fuld 48 Gbit/s båndbredde på alle fire indgange. TV’et har således god plads til videokilder som PlayStation 5, Xbox eller en gaming-PC. Man kan også tilslutte en soundbar via eARC-indgangen. Alternativt via Wi-Fi, hvis man har en soundbar, der understøtter dette.
Med understøttelse af VRR, G-Sync, FreeSync Premium og billedfrekvenser op til 120 Hz (uofficielt 144 Hz) er Samsung-skærmen velforberedt til gaming. Her er også en fiks Game Bar-menu med spilrelevante indstillinger. En separat billedtilstand til spil reducerer forsinkelsen til ca. 10 millisekunder (målt ved 1080p 60 Hz).
Brugervenlighed og funktioner: Nyt menusystem
S95B anvender Samsungs styresystem Tizen, som har fået noget af en overhaling i år. Den væsentligste forskel er, at menulinjen, der tidligere poppede op i bunden af skærmen, nu dækker hele skærmen, når man trykker på hjem-knappen. Vi siger som Homer Simpson: D’oh!
Hovedmenuen er ganske vist fin og giver et godt overblik over apps, videokilder og anbefalinger. Men vi savner den gamle løsning, som lod os tjekke udvalget, mens indholdet kørte i baggrunden. Det gjorde det nemmere at springe mellem forskellige tjenester og fortsætte dér, hvor man slap. Med det nye system må man finde sig i flere afbrydelser.
Udvalget af apps og tjenester er til gengæld bredt. Samsung kan prale af Netflix, Apple TV+, Amazon Prime, HBO Max, Disney+, Paramount+ og mange flere. Og vi ved af erfaring, at de er gode til at holde deres app-galleri opdateret.
Stadig ikke Dolby Vision
Selv om Samsung nu er krøbet til korset og har lanceret deres første OLED-TV, viser de stadig ingen tegn på at ville understøtte Dolby Vision HDR-formatet lige med det første. Faktisk er S95B det eneste OLED-TV, vi kender, der ikke understøtter Dolby Vision …
Det populære Dolby-format er udbredt på både streaming-tjenester og spilplatforme og indeholder dynamiske metadata, der giver billedkontrasten et ekstra løft. Dette indhold må derfor vises i standard HDR10-format eller dynamisk HDR10+, hvis det er tilgængeligt.
Til gengæld kan S95B prale af intern Dolby Atmos-afkodning på lydsiden, så man kan få mest muligt ud af indhold, der understøtter dette lydformat – ikke mindst ved tilslutning af en separat soundbar.
Hvad så med billedkvaliteten?
Vi har allerede stiftet bekendtskab med QD-OLED-teknologien gennem testen af Sonys nye topmodel A95K. Og da Samsung S95B har samme billedpanel som den – bare styret af en anden videoprocessor – kommer det ikke som nogen overraskelse, at den generelle billedoplevelse er meget den samme. Det vil sige rimelig fantastisk!
For det første har Samsung S95B suveræn kontrast: Med sine “selvlysende” pixels på mørk baggrund formår OLED-skærmen at skabe et knivskarpt billede med stor dybdefølelse. Lysfordelingen er superjævn uden de små pletter og haloer, man ofte må tåle på LCD-skærme.
S95B byder også på en saftig og nuanceret farvegengivelse, som overgår det meste, vi har set! Gengivelsen af primærfarverne rød, grøn og blå er imponerende intens og får testbillederne af natur, dyr og planter til nærmest at poppe ud af skærmen. Og ikke nok med det: Farverne ser ens ud, uanset om vi ser på skærmen lige forfra eller skråt fra siden, da betragtningsvinklen er imponerende bred. Her er det reelt kun Sonys topmodel, der kan følge med.
Sidstnævnte har imidlertid endnu mere præcise og neutrale farver. For mens Sony A95K både måler og ser superkorrekt ud, fremstår Samsungs farver lidt overmættede og overdrevne, selv når vi vælger den mest neutrale billedindstilling, Filmmaker Mode.
En anden ting, vi bemærker, er at Samsung-skærmen i nogle tilfælde kan virke lidt mørk. Tag f.eks. Netflix-serien The Umbrella Academy, hvor meget af handlingen foregår indendørs i dæmpet belysning: Her bliver enkelte scener påfaldende mørke og nogle partier helt sorte – også kendt som black crush i fagsproget.
Endnu en gang ser det ud til, at konkurrenten Sony er bedre til billedprocessering, især når det gælder at bevare detaljerne i mørke områder. Det kan også tænkes, at Dolby Vision-formatet giver Sony lidt af en fordel her.
Det lykkedes os dog delvist at råde bod på dette ved at aktivere kontrastforbedring i menuen og finjustere skyggedetaljerne lidt – uden at det så ud til at have nogen påfaldende negative konsekvenser. En CalMAN-kalibrering kan bestemt være prisen værd, hvis man vil have optimal billedkvalitet fra S95B (mere om det nedenfor).
God lysstyrke og få refleksioner
Samsung-skærmen har en glimrende lysstyrke af OLED at være. Vi målte lysstyrken til lidt over 1000 nit i et 10 procent testvindue og tæt på 200 nit med hele skærmen i hvid. Desuden er billedpanelet relativt mat og refleksfrit, så man undgår spejling af omgivelserne.
Disse egenskaber gør S95B velegnet til varieret TV-kiggeri under forskellige lysforhold. Når det er sagt, så kan der være tilfælde, hvor man vil have et endnu mere lysstærkt TV.
En Mini-LED-skærm som Samsung QN95B kan klare op mod det dobbelte målt i antal nit – eller endnu mere, hvis man måler på 100 procent skærmareal. Det giver selvfølgelig en fordel, hvis man godt kan lide at se TV midt på dagen i rum, hvor der er meget lysindfald fra vinduer og lignende.
Speciel pixelstruktur
Som vi tidligere har været inde på i vores tests af Sony A95K og Alienware AW3423DW, har de nye QD-OLED-paneler en speciel pixelstruktur. Subpixels for rød, grøn og blå er arrangeret på en måde, der giver en lidt underlig “mønstereffekt” på en del billedindhold, grafik og tekst.
Dette fænomen er først og fremmest mærkbart, når man sidder tæt på skærmen, og er næppe noget, man vil hænge sig i ved normal betragtningsafstand (2-3 meter). Vi oplevede heller ikke, at det virkede “værre” på en 65-tommer end på en mindre 55-tommer.
Samtidig er det værd at være opmærksom på, især hvis man skal bruge skærmen meget til gaming eller som PC-monitor til videoredigering.
Lydkvalitet
Ud over det nye QD-OLED-panel har S95B fået et lettere opgraderet lydsystem. TV’et er udstyret med i alt seks højttalere og 60 watt udgangseffekt. Desuden har det Dolby Atmos-lydprocessering, så man kan få glæde af Dolby surround-lyd fra de indbyggede TV-højttalere uden at være direkte afhængig af en soundbar.
Lyden er slet ikke værst, og der er en god klarhed i stemmerne, som kommer frisk og tydeligt frem i stedet for at lyde indelukket. De ekstra højttalere bidrager også til et lidt mere luftigt lydbillede, end man ellers ville få.
Der er også god fylde i bassen, som giver lidt ekstra tyngde til både lydeffekter og bas. Lyden er ikke helt på højde med Sony A95K som har en mere avanceret lydløsning, men er stadig bedre, end vi havde forventet.
Hvis man vil have ordentligt schwung over surround-lyden, kommer man dog ikke uden om en separat soundbar eller et lydanlæg. Nyt på Samsungs 2022-modeller er, at man kan sende TV-lyden til en soundbar via Wi-Fi som et alternativ til HDMI-kabel. Selv Atmos surround-lyd kan overføres trådløst, så længe man har en kompatibel soundbar.
Vi lånte et testeksemplar af Samsungs nye HW-S810B for at tjekke efter og kan bekræfte, at Wi-Fi-tilslutningen fungerer nemt via SmartThings-app’en.
Konkurrenter?
Selv om S95B er ret suverænt på flere områder, så mangler der selvfølgelig ikke konkurrenter i dette segment. Øverst blandt alle udfordrerne står Sony A95K, som kan prale af mange af de samme kvaliteter plus endnu mere præcise farver, saftigere lyd og ikke mindst understøttelse af Dolby Vision. Men det koster så også nogle tusind kroner mere.
Hvis man går meget op i lysstyrke, bør man også overveje Samsungs egen “lyskanon”, QLED-skærmen QN95B. Sådan et lysstærkt TV har selvfølgelig sine fordele, hvis man godt kan lide at se TV midt på dagen i rum, hvor der kommer meget lys ind fra vinduer og deslige. Er man mere sports- end filmentusiast, er det nok dét, vi ville satse på.
Vi skal heller ikke glemme ærkerivalen LG og deres topmodeller OLED C2 og G2. Disse OLED-skærme kommer meget tæt på Samsung på mange områder og kan prale af rigtig gode gaming-funktioner samt bred understøttelse af forskellige videoformater. Hvis spil og filmkiggeri står højt på menuen, kan de begge være stærke kandidater.
Konklusion
Samsung S95B er sammen med QLED-skærmen QN95B et af de bedste TV’er, Samsung kan levere i år. Her får man en meget kontrastrig og farverig billedkvalitet, som vil gå rent hjem hos kræsne billedentusiaster.
Samsungs TV har også et lækkert og gennemtænkt design med et tyndt billedpanel og mulighed for skjult kabelføring. Desuden er tilslutningsmulighederne rigtig gode.
Vi er ikke lige så imponeret af den nye Tizen-brugerflade, som kræver unødvendig meget trykken for at komme derhen, hvor man vil. På den anden side har S95B et bredt udvalg af apps og smart-funktioner. Det er i grunden kun HDR-formatet Dolby Vision, der glimrer ved sit fravær.
Når alt kommer til alt, er S95B et glimrende TV med en forholdsvis gunstig pris for high-end-klassen. Derfor tøver vi ikke med at give Samsungs første OLED i mange år en solid femmer.
Kalibrering af Samsung S95B
Samsung S95B understøtter kalibreringsprogrammet CalMAN AutoCal. Ved at koble TV’et til en PC med måleudstyr kan man tjekke og korrigere farvebalance og gråtoneskala i henhold til gældende standarder. Men her er det vigtigt at vide, hvad man laver!
Under de indledende målinger opdagede vi, at S95B havde overraskende lav lysstyrke i Film-indstillingen (SDR). Det skyldes, at TV’et kommer med strømsparefunktionen Lysstyrkeoptimering aktiveret fra fabrikken. Den er det vigtigt at slå fra, hvis man vil have fuldt udbytte af lysstyrken i panelet.
Desuden skal TV’et sættes til Tilpasset farverum (Custom), for at det kan give den korrekte respons på kalibreringen.
Med energibesparelse deaktiveret målte vi en fuldskærms lysstyrke på 150 nit i 100 procent vindue og 250 nit i 10 procent vindue. Hvilket er glimrende til at se TV i et lyst rum.
Vi bemærker også, at QD-OLED-panelet har en utrolig jævn og ensartet lysfordeling: Her er næsten ingen tegn på striber, clouding, dirty screen effect eller andre uregelmæssigheder – næsten bare perfekt hvid! Det kan oversættes til meget rene, jævne og klare billeder.
Under måling af gråskalaen (SDR) så vi først en gennemsnitlig delta-afvigelse (dE) på 2,8 i billedindstillingen Film. Det skyldes bl.a. lidt for lidt blåt, hvilket giver lidt gulstik i billedet. Efter kalibrering opnåede vi derimod en glimrende gråskala på 0,3.
Farvegengivelsen målte vi først til 3,1, hvilket er lige over tolerancen på 3. Efter en runde med CalMAN AutoCal opnåede vi derimod glimrende 1,0 i delta-afvigelse på farvegengivelsen.
I HDR-tilstand fik vi først dE 1,9 i gråtoneskala og 1,7 i farver, og efter kalibrering lykkedes det os at få det ned på henholdsvis 1,4 og 1,5. Som er eksemplariske målinger. Lysstyrken er også fremragende: Vi målte Samsung S95B til 1067 nit i et 10 procent vindue og 215 nit stabilt i fuldskærms hvid (HDR-tilstand).
Vi synes dog, at farvegengivelsen er undersatureret i rød, hvilket medfører lidt ujævne røde farver ved forskellige intensiteter. Det kan skyldes, at Samsung presser panelet ekstra på lysstyrken, eller at der mangler farvestyrings-software (farvedekoder). F.eks. er det ikke noget, vi oplevede, da vi testede Sony QD-OLED A95K.
Samsungs Film-indstilling virker også lidt lys i de mørke partier af billedet, selv om vi korrigerede med indstillingen Skyggedetaljer (Shadow Detail). Den sporer derfor ikke PQ EOTF-kurven for HDR-video helt, som vi gerne vil. Den neutrale Filmmaker Mode måler væsentlig mere præcist. Vi anbefaler derfor at vælge den, når man vil se HDR-film, og at sænke Skyggedetaljer til -2.
For at opsummere, så har Samsung opnået en meget præcis billedgengivelse fra deres QD-OLED, men der er stadig et stykke op til Sony A95K, når det gælder absolut, pinlig korrekt farvegengivelse.
Al kalibrering er udført af Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm er ISF- og THX-certificeret kalibreringsekspert med mange års erfaring inden for TV/AV, biograf og broadcasting.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer