Med langt over en million solgte eksemplarer er Samsung The Frame et af de mest populære TV’er nogensinde på verdensplan. Med et design, der imiterer en ægte billedramme, er det en drømmeskærm for alle, der ønsker et stuevenligt TV, som ikke lugter langt væk af teknologi. Det kan vise alt fra familiefotos til moderne NFT-kunst, når man ikke ser TV – og med udskiftelige rammer i forskellige farver er det også blevet indretningsarkitekternes favorit.
For de af os, der er mest optaget af teknologien indeni, er The Frame et relativt ordinært LCD-TV. Men Samsung fortsætter med at finpudse deres bestseller, som nu er ude i sjette generation.
2022-modellen har samme slanke design som forgængeren, men har fået et nyt, supermat skærmglas samt en opdateret brugerflade. Bl.a. er det nu også muligt at stille TV’et på højkant. Vi har testet 55 tommers versionen, men The Frame fås nu i skærmstørrelser fra 32 og helt op til 85 tommer!
OBS: Hvis du er på jagt efter 2022-modellen af The Frame, skal du sørge for at kigge efter bogstavet B i modelkoden (f.eks. QE55LS03B). 2021-modellen sælges stadig i nogle butikker, men under betegnelsen …LS03A.
Design og æstetik
2022-modellen af The Frame bevarer den samme grundlæggende konstruktion som forgængeren fra 2021. Den fik i sin tid en kraftig slankekur og er ca. halvt så tyk som de ældre modeller (24,9 mod 45,8 mm). Bagsiden er helt flad, så skærmen kan hænges helt ind til væggen.
Bemærk, at de nye modeller fra 2021 og frem anvender en ny type vægbeslag. Så hvis man skal hænge 2022-modellen op, hvor en ældre version hang før, må man regne med at bore nye huller i væggen. Og da TV’et har fået en ny, slankere form, skal man også købe nye rammer. Vægbeslag følger med i kassen, mens rammer i forskellige farver er ekstraudstyr og koster 990 kroner for et sæt.
Samsung tilbyder rammer i forskellige farver og udførelser. Vi har bl.a. tjekket modellen Beveled, som har skråtskårne kanter. Den giver et stilfuldt udtryk, der skaber lidt ekstra dybde.
Rotérbart TV
Nyt i år er, at man også kan købe et roterende vægbeslag – Auto Rotating Wall Mount – som ekstraudstyr til The Frame. Inspireret af den roterende skærm The Sero har Samsung gjort det muligt at vende TV-skærmen på højkant for at vise portrætbilleder eller andet vertikalt indhold!
Vægbeslaget fås i to versioner: Et til de mindre TV-skærme og et til de større modeller fra 55 tommer og opad. Beslaget er desuden motoriseret, så man kan rotere skærmen med et tryk på fjernbetjeningen. Så vil skærmen selv registrere, hvilken vej den vender, og orientere skærmindholdet derefter.
For dem, der gerne vil have TV’et stående frit i rummet, findes der også en ny gulvstander fra Samsung kaldet Auto Rotating Stand. Det er en trefod, der også kan rotere skærmen med et tryk på fjernbetjeningen. Den passer både til The Frame og udvalgte QLED-modeller op til 55 tommer. Prisen er ca. 500 euro.
Den nye rotationsmulighed er ret interessant, da den bibringer en del ny funktionalitet. F.eks. er det nu muligt at se YouTube-videoer optaget i højformat og udnytte hele skærmarealet. Hvis man deler skærmen via mobilen, kan man også scrolle gennem Instagram og andre sociale medier i stort format.
Desuden er kunstbutikken Art Store blevet opdateret med vertikale motiver, så skærmen også kan stå på højkant i galleritilstand. Ret smart! Man skal bare huske, at det roterende TV nemt kan komme i konflikt med soundbars og andre enheder.
Brugervenlighed og funktioner
2022-modellen af The Frame nyder også godt af de seneste nyheder fra Samsung på funktionsfronten. Brugerfladen Tizen har fået en grundig overhaling, men ikke alt er til det bedre, efter vores mening.
Den største forskel er, at hovedmenuen nu dækker hele skærmen. Det betyder bl.a., at man må afbryde det, man ser på, for at scrolle igennem andre tilgængelige apps og streaming-tjenester. Man skal derfor bruge lidt flere tryk for at komme hen, hvor man vil, i undermenuerne.
Når det er sagt, så adskiller det sig ikke så meget fra andre TV-producenter. Men det vil nok kræve lidt tilvænning for eksisterende Samsung-ejere.
Startskærmen er lidt domineret af Samsungs egen streaming-tjeneste, Samsung TV+, med direktesendte TV-kanaler. TV’et hopper automatisk til filmkanaler som Rakuten, så snart man er koblet til internettet! Det kan virke lidt bøvlet, men kan heldigvis deaktiveres i menuen.
App-udvalget er til gengæld bredt og velassorteret med aktuelle streaming-tjenester som Netflix, HBO Max, Apple TV+ og Disney+.
Gode tilslutningsmuligheder
For at skærmen kan hænge pænt på væggen uden en masse ledninger, er strømforsyning, tilslutninger og anden elektronik gemt i den separate One Connect-boks, som kobles til TV’et med et enkelt kabel. Her er der også fire HDMI-indgange.
The Frame kan prale af understøttelse af HDMI 2.1 og vigtige gaming-funktioner som 4K 120 Hz, Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det står dermed frit for at tilslutte en PlayStation 5 eller Xbox Series X, hvis man vil.
Skærmen er også udstyret med Samsungs Game Bar, hvor man får fuldt overblik over de forskellige spilrelaterede indstillinger. Dermed kan The Frame være et glimrende TV til gaming. Vi målte forsinkelsen (input-lag) til ca. 12,5 millisekunder i spilindstilling.
OBS: Det er kun skærmstørrelserne fra 55 tommer og opad, der understøtter 120 Hz videosignaler. De mindre The Frame-modeller har en lavere opdateringshastighed på 60 Hz.
Samsung Art Store
Et af hovedpunkterne ved The Frame, ud over udseendet, er adgangen til Samsungs digitale kunstgalleri Art Store. Kunstbutikken har fået sin egen fane i hovedmenuen og rummer nu 1.600 kunstværker fra bl.a. Tate, Louvre og Albertina, men kræver til gengæld et abonnement.
De medfølger omkring tyve forudinstallerede billeder og motiver. Her finder man både klassiske malerier og nutidskunst plus nogle moderne videoer. For et abonnement til 50 kroner om måneden kan man frit vælge imellem eksklusive fotografier og kendte malerier.
For mange vil det nok være mest relevant at uploade deres egne billeder til skærmen. Man kan lægge enkeltbilleder ind eller sammensætte en collage. 2022-modellen har 6 gigabyte lagerkapacitet, hvilket rækker til næsten 1.200 billeder i 4K-opløsning.
OBS: Før du uploader hele dit billedarkiv, kan det være en god idé at tilpasse billederne til skærmopløsningen på 3840 x 2160 (4K) i 16:9-format for at få det bedst mulige resultat.
Billedkvalitet
På billedsiden bruger The Frame omtrent samme opskrift som før: Det er et standard LCD-TV med 4K-opløsning, QLED-farvefilter for bredere farvespektrum samt kantmonteret Dual LED-bagbelysning. Samsung-skærmen har desuden en lyssensor, der måler og tilpasser lysstyrken til omgivelserne.
Den største forskel på 2022-modellen og forgængeren er, at Samsung har taget en ny overfladebehandling i brug på skærmen. I stedet for den sædvanlige spejlblanke overflade er skærmen nu blevet supermat med en mørk overflade, der sluger stort set alt lys. Det bidrager til at reducere genskin fra omgivelserne, såsom lamper og vinduer. Og effekten er ret markant!
En af ankepunkterne mod tidligere generationer af The Frame har netop været, at den blanke skærm afslører, at der er tale om et almindeligt TV. Med 2022-modellens matte overflade bliver illusionen lidt mere troværdig i vores øjne. Det virker nærmest, som om motiverne er printet ud eller malet på et lærred.
Den matte overflade har selvfølgelig også betydning for, hvordan The Frame tager sig ud ved TV-kiggeri. Fordi skærmbilledet er mindre præget af lysrefleksioner, får det en imponerende klarhed og skarphed, hvor det bliver nemmere at fange de små detaljer.
The Frame LS03B har også god lysstyrke – målt til ca. 300 nit i fuldskærms SDR-tilstand – hvilket gør det velegnet til at se TV i lyse omgivelser. Betragtningsvinklen er forholdsvis god og gør, at farvegengivelsen er nogenlunde konsistent, også når man betragter TV’et fra siden. Det er ligeledes en fordel i standby-tilstand, når skærmen viser kunst.
Begrænset kontrast til HDR
Derimod har The Frame ikke nogen specielt imponerende kontrast. Ligesom forgængerne er der tale om en kantbelyst LCD-skærm uden local dimming eller andre avancerede løsninger. Derfor kan den heller ikke justere og variere lysstyrken så præcist mellem lyse og mørke partier som en bag-LED- eller OLED-skærm.
Vi målte kontrasten til ca. 3000:1 med et testbillede i skakbrætmønster (ANSI Checkerboard), hvilket er ret gennemsnitligt. Lysstyrken i HDR-tilstand er begrænset til omkring 600 nit i et 10 procent vindue. De bedste skærme ligger omkring 1000 nit eller mere og kan prale af væsentlig højere kontrastforhold.
Den begrænsede kontrast gør, at film og serier i HDR-kvalitet kan virke lidt tamme. 4. sæson af Stranger Things, som serveres på Netflix i Dolby Vision-format, får ikke helt samme gnist og dybde, som man kan opleve med de bedste skærme. Lyseffekter som flammer og eksplosioner sprudler ikke så meget, som man kunne ønske.
Her er det fristende at nævne Samsungs egen topmodel QN95B, der til sammenligning har et meget mere dynamisk og kontrastrigt billede. Og LG’s OLED C2, som også har væsentlig dybere sortniveau, ikke at forglemme.
Når det er sagt, så er begge disse TV’er væsentlig dyrere og møntet på et lidt andet publikum. Set i forhold til prisen og det flotte design gør The Frame et glimrende stykke arbejde, men for dem, der er ude efter den højest mulige ydelse, er det nok rart at være opmærksom på begrænsningerne.
The Frame er en så gennemarbejdet model, at vi ville ønske, at Samsung også opgraderede den med Mini-LED-bagbelysning og local dimming. I hvert fald på de større 75 og 85 tommers modeller. Men det ville nok også have en dramatisk effekt på prisen!
Lydkvalitet
The Frame er udstyret med nogle forholdsvis kompakte undermonterede højttalere, men på årets model sidder der også nogle højttalere øverst på bagsiden, som skal bidrage til et mere luftigt lydbillede.
De kan også udnyttes, hvis man tilslutter en Samsung-soundbar, hvor højttalerne så bruges i samspil med soundbaren. Og det kan bestemt være en god idé, for lydbilledet fra TV’et er ret tyndt og diffust. Især stemmegengivelsen virker indelukket, og bassen er nærmest fraværende.
The Frame fortjener afgjort at blive parret med en passende soundbar plus en trådløs subwoofer. Her kan vi f.eks. nævne Samsungs nye designer-soundbar S810B (test på vej), der har et slankt look, som matcher skærmen godt.
Konklusion
Samsung The Frame er stadig et af vores favorit-TV’er, når det gælder design og brugervenlighed. Den nye 2022-model har fået en mere mat skærm og nye funktioner, der bidrager til, at den ligner en billedramme endnu mere. Inklusive muligheden for at vende TV’et på højkant.
Indeni er The Frame stadig en forholdsvis ordinær LCD-skærm, og de, der jagter den store hjemmebio-oplevelse med blændende skarp kontrast til film og serier, bør nok snarere se i retning af en af Samsungs Neo QLED-modeller, alternativt en OLED-skærm.
Hvis man derimod leder efter et stuevenligt allround-TV med et flot billede, er The Frame stadig et af de bedste køb, der findes. Ikke mindst fordi det også fås i et bredt udvalg af skærmstørrelser!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer