Meget vil have mere, siger man. Og efter at have testet en række 65 tommers topmodeller til EM i fodbold kunne vi konstatere, at skærmstørrelsen har meget at sige for billedoplevelsen. Et stort tv er alfa og omega for at opnå den eftertragtede biograffølelse, når du ser sport, film og serier. Men kvaliteten er også vigtig: Billedparametre som kontrast, skarphed og farver bliver om muligt endnu vigtigere, efterhånden som skærmen vokser.
Så spørgsmålet er: Hvad sker der, hvis vi går efter noget endnu større end 65 tommer? Nysgerrigheden greb os, og efter at Sony 65XD9305 løb med sejren mod en række seje udfordrere i 65 tommers klassen, var det naturligt at se, hvad storebror på 75 tommer har at byde på!
Bravia 75XD9405
Sony har en lang tradition for at levere gode tv-skærme, lige fra de billigste og op til de decideret kostbare. Det tv, vi tester her, hører afgjort til i sidstnævnte kategori. Med en pris på 55.000 kroner er 75XD9405 et af de dyreste tv’er på markedet. Men så er der også tale om Sonys ubestridte flagskibsmodel for 2016: Et gigantisk tv med en billedkvalitet, som vi knap nok havde drømt om for få år siden!
75XD9405 er tilsyneladende identisk med lillebror 65XD9305 i alle henseender, bortset fra størrelsen. Sony har dog udstyret det med lidt ekstra billedmæssig guf i form af ægte LED-bagbelysning.
Alle LCD-skærme er afhængige af en form for bagbelysning, og den mest udbredte variant er såkaldt kant-LED, hvor lysdioderne monteres i kanten, og lyset reflekteres ud over skærmen. Denne type gør det imidlertid svært at opnå tilstrækkelig ensartet fordeling, og en storskærm på 75 tommer kræver tungere skyts.
Det har den også fået – i form af hundredvis af lysdioder arrangeret i grupper over hele skærmen. Det giver mulighed for mere præcis lysstyring, bedre sortniveau og endnu saftigere kontrast!
Slank storskærm
Sony har foretaget betydelige ændringer i designet på årets topmodeller. Den mest mærkbare er bortfaldet af de avancerede Magnetic Fluid-højttalere, som gør skærmene betydelig lettere og smallere.
Uden sidehøjttalere er årets 75-tommer faktisk 3 cm smallere end sidste års 65-tommer, 65X9305C, og hele 25 cm smallere end den tidligere 75-tommer! Samtidig er der skrællet 18 kg af vægten, hvilket er godt nyt for dem, der gerne vil vægmontere tv’et.
Sony har i øvrigt lagt godt til rette for vægmontering med et medfølgende vægbeslag, som er lavet specielt til, at skærmen kan monteres tæt ind til væggen. Den medfølgende fod er også smal nok til at kunne stå på de fleste tv-borde og lader dig skjule ledningerne bag et ekstra dæksel.
Brugervenlighed, apps og funktioner
Ligesom andre Sony-skærme er XD94 et Android-tv, hvor brugerfladen er udviklet i samarbejde med Google. Og selv om Android er ved at blive en velfungerende smart-platform, er der stadig et stykke vej op til Samsungs Smart Hub og LG’s WebOS 3.0 på visse områder.
Det første, man skal gøre ved opsætning af tv’et, er at gennemgå en tidskrævende indstillingsproces, og selv da er fjernsynet ikke klar til brug. Først skal en række tjenester og programmer opdateret, hvilket igen tager flere minutter, før tv’et så skal genstartes. Det er noget, der går mærkbart hurtigere hos en del af konkurrenterne.
Efter den indledende opsætning virker Sony-systemet dog hurtigt og bekvemt i brug, og menuerne giver nem adgang til det, man gerne vil se, hvad enten det er Netflix, YouTube eller broadcast-tv via en af indgangene.
Udvalget af brugbare apps er begrænset, og man vil ikke finde lige så mange lokale tjenester som hos Samsung og LG. Tilslutningsmulighederne er til gengæld gode med fire HDMI 2.0a-indgange og tre USB. Sony-skærmen har også indbyggede tv-tunere til jordnet, kabel og satellit, så man i mange tilfælde kan stikke programkort og CAM direkte i tv’et.
Billedkvalitet
Sony har altid været ivrige efter at fortælle, hvor meget skærmstørrelsen har at sige for den samlede billedoplevelse. Deres allerførste Ultra HD-skærm blev lanceret i 2013 og var en kolos på hele 84 tommer! Med en utilnærmeligt høj prisseddel (og nul tilgængeligt indhold) solgte den temmelig dårligt, men den bidrog i det mindste at demonstrere, hvor heftigt ægte Ultra HD (også kaldet 4K) kan se ud.
Forudsætningerne er meget bedre for årets 75-tommer: Nu, hvor vi skriver 2016, er der langt bedre mulighed for at nyde ægte Ultra HD-underholdning. Vi har fået et nyt UHD Blu-ray-format, og både YouTube og Netflix tilbyder streaming i 4K-opløsning. Sony 75XD9405 understøtter begge dele, inklusive video med High Dynamic Range (HDR).
Vi starter med 4K Ultra HD Blu-ray-filmen The Revenant i skuffen på vores Panasonic UB900, og Sony-skærmen giver et førsteindtryk, der er fuldstændig overvældende. Vi har allerede set den imponerende åbningsscene med Leonardo DiCaprio på flugt mellem træerne adskillige gange, men ingen andre skærme har givet os den samme indlevelse.
Det, der først og fremmest imponerer ved Sony-skærmen, er den fænomenale kontrast fra mørkt til lyst. Sortniveauet er ikke helt på højde med OLED-skærme som LG 65E6, men det er overraskende tæt på, og lysintensiteten er fuldstændig overlegen.
Sonys tv kan være blændende stærkt, når billedet kræver det. Det bidrager til øget realisme i film og andet materiale, der benytter High Dynamic Range – f.eks. på sollyset i The Revenant eller eksplosionerne i Mad Max: Fury Road.
Forskellen mellem Sony 75XD9405 og andre, mere almindelige LCD-skærme er, at det kan styre lysstyrken langt mere nøjagtigt. Vi kan slå fast, at lysfordelingen er rigtig god, uden generende halo-effekter, og Sonys tv kan fyre løs med maksimal lysstyrke i et lille område, uden at det påvirker billedet som helhed.
Det var en af de få indvendinger, vi havde mod lillebror 65XD9305, og det er i øvrigt en af de bedste kant-LED skærme på området. Af de fjernsyn, vi hidtil har set, er det kun Panasonic 65DX900E, der kan måle sig på ren og skær lysstyrke og kontrast, og det må altså klare sig med et væsentlig mindre billedareal.
Stort, større, størst
Efter vores erfaring er 55 tommer lidt for lidt til, at skarpheden og de ekstra detaljer fra Ultra HD kommer til deres fulde ret, og det er først ved 65 tommer, at det virkelig bliver sjovt. Men det er kun, indtil man får prøvet med 75 tommer! Sony-skærmen er i en klasse for sig, hvad angår realisme, engagement og indlevelse.
Man behøver ikke engang at have ægte Ultra HD-videomateriale for at værdsætte det ekstra billedareal: Efter den sidste tv-gruppetest havde vi en række 1080i fodboldoptagelser lagret i PVR-boksen, og der er ingen tvivl om, at 75-tommeren løfter oplevelsen betydeligt. Hver enkelt spiller på banen bliver tydeligere, det er lettere at se pasningerne, og det føles i det hele taget mere som at være til stede selv!
Meget af dette skyldes Sony-skærmens indbyggede 4K Reality Creation videoprocessor, som gør et fremragende stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-indhold til Ultra HD.
Lydkvalitet
Et billede af denne kaliber fortjener en lydkvalitet, der matcher. Sony-skærmens indbyggede højttalere kan imidlertid ikke siges at yde billedet fuld retfærdighed. Lyden er tydeligvis nedprioriteret for at spare penge og plads på årets modeller, og vi må kigge (lytte) langt efter den fyldige og sprælske stereolyd fra forgængerne.
Sonys tv har en klar og tydelig stemmegengivelse, der fungerer fint til nyheder og deslige, men til film og serier får du brug for et separat lydsystem.
Konklusion
75XD9405 er stort, tungt og uforholdsmæssig dyrt i forhold til 65-tommerne, men Sonys topmodel giver også en billedoplevelse ud over det sædvanlige. Det heftige billedareal gør, at selv de mindste detaljer kommer bedre frem, og giver langt mere biograffølelse på alle typer indhold. Læg hertil råstærk kontrast og blændende lysstyrke, og Sony-skærmen hæver barren for konkurrenterne.
Alt i alt den bedste tv-skærm, vi indtil videre har set i år, når det gælder den visuelle oplevelse!