Sony er tilbage med en stærk portefølje af fjernsyn i efteråret: Vi har tidligere stiftet bekendtskab med high-end modellen A95K – verdens første QD-OLED TV – som leverer noget af den allerbedste billedkvalitet, vi har set. Men det koster også derefter! Er prisen for flagskibsmodellen for stejl, eller hvis du kunne tænke dig en anden skærmstørrelse, er lillebror-modellen A80K et interessant alternativ. Denne OLED-skærm bruger et mere konventionelt billedpanel, men er ellers spækket med mange af de samme funktioner. Derudover leveres den i skærmstørrelser helt op til 77 tommer!
Sony A80K: Prisbilligt OLED TV
A80K er efterfølgeren til 2021-modellen A80J, som vi havde positive erfaringer med fra sidste år. Og opskriften er meget den samme: OLED-panelet er også denne gang hentet fra LG Display, mens Sony har brugt sin egen viden om billedbehandling og lyd. Brugergrænsefladen er Google TV, som vi også fik med forgængeren. Alt i alt er der flere ligheder end forskelle mellem de to.
A80K må undvære det eksotiske QD-OLED panel, som vi finder i topmodellen A95K. Her bruges i stedet et mere konventionelt OLED-panel. Til gengæld er lillebroren langt billigere: faktisk kan du købe et 65-tommers A80K til prisen af en 55 A95K, og for et par tusind ekstra kan du øge til hele 77 tommer. I denne test har vi kigget på et 55-tommers XR-55A80K fjernsyn, men vi forventer, at ydeevnen vil være repræsentativ for hele serien.
Bemærk! A80K-serien er kun tilgængelig i størrelserne 55″/65″/77″. Er du på jagt efter en mindre OLED-skærm, er det A90K-serien, du skal kigge nærmere på. Den består af 42″ og 48″ modeller, der er specielt designet til “compact living” og gaming. Test er på vej!
Bravia XR A80K – design
A80K har tilsyneladende mange fællestræk med forgængeren fra 2012. Designmæssigt er der tale om et slankt, elegant og diskret OLED-TV med sort stel og metalfødder, som kan justeres i to forskellige trin. På den måde kan skærmen eksempelvis hæves lidt, hvis du vil gøre plads til en soundbar på undersiden.
Vægmontering er også mulig, men så kan det være klogt at gå efter et udtrækkeligt beslag, da de sidevinklede forbindelser kan være lidt svære at komme til. Vi bemærker også, at bagsiden, som rummer elektronikken og højttalerne, buler lidt ud i forhold til OLED-panelet. Skærmen vil derfor have lidt afstand til væggen, hvis du hænger den på denne måde.
Brugervenlighed og funktioner
Sony A80K bruger den efterhånden velkendte Google TV-platform (Android version 10), som tilbyder en overskuelig og velassorteret indholdsmenu. Startskærmen giver et godt overblik over det tilgængelige indhold: nyt i denne version er, at brugere kan logge ind med deres egne brugerprofiler, med tilpassede indstillinger, anbefalinger og menuvalg. De apps, du selv bruger mest, får så en prioriteret placering i hovedmenuen.
Google-grænsefladen fungerer godt, og vi kan godt lide, at den konstant kan opdateres med nye funktioner. Udvalget af streamingtjenester er bredt, med Netflix, HBO Max, Disney+ og Amazon Prime Video i porteføljen. Her får du også adgang til Bravia Core, som er Sonys egen streamingtjeneste. A80K har også bred formatunderstøttelse, hvor f.eks. Dolby Vision HDR-video og Dolby Atmos er inkluderet.
A80K understøtter også Airplay, Chromecast og Google Assistant, med indbygget mikrofon i både fjernbetjeningen og TV’et.
På tilslutningssiden kan Sony A80K prale af fire HDMI-indgange, hvoraf to understøtter 4K/120 hz-signaler – ideel til spillekonsoller som PS5 og Xbox Series X.
Det skal nævnes, at en af disse indgange også fungerer som en lydreturkanal (eARC). Således har du i praksis kun én HDMI 2.1-indgang ledig, hvis du bruger en ekstern soundbar.
Sony-skærmen er ellers velegnet til spil, med en dedikeret spiltilstand, som i vores måling havde ca. 16 millisekunders forsinkelse (input lag).
Billedkvalitet
Billedmæssigt er der ingen store overraskelser med Sony A80K. Med et moderne OLED-panel fra LG Display, i kombination med Sonys bedste XR-videoprocessor, er alt på plads til en storslået billedoplevelse.
OLED-panelet er af typen, der bruger hvide subpixels (W OLED); det samme som bruges i en lang række andre OLED-skærme på markedet. Så vidt Lyd & Billede ved, drejer det sig ikke om den nyeste “EX” eller Evo-variant med højere lysstyrke – men mere bare et standard-panel, der er mere eller mindre identisk med sidste års model A80J.
Alle de kendte og elskede kvaliteter, vi forbinder med OLED, er på plads: Sony-skærmen maler et knivskarpt billede med høj kontrast, der straks får os til at nikke anerkendende. Vi har den væsentligt dyrere flagskibsmodel XR-55A95K stående lige ved siden af, og A80K er bestemt ikke tabt i sammenligningen!
Sortniveauet er eksemplarisk, og TV’et klarer selv krævende scener med glans. Da Arondir (spillet af Ismael Cruz Cordova) kravler gennem en mørk minepassage i andet afsnit af Ringene Herre: Magtringene, formår skærmen at være virkelig kulsort, når det betyder noget, uden at sløre de mørkegrå detaljer i hulen. Samtidig formår Sony-skærmen at gengive dynamikken i hans glødende lanterne på en god måde. De mørke filmscener får en fænomenal dybde. Virkelig engagerende!
Vi skulle selvfølgelig tjekke, hvordan Sony A80K håndterer ældre HD-materiale også, og her faldt valget på Netflix-versionen af Top Gun fra 1986. Sony-skærmen gør et fremragende stykke arbejde med at gengive filmklassikeren præcis, som den skal være, uden overdreven farvegengivelse eller støjreduktion. Sonys XR-processor leverer suveræn billedbehandling, som gør billedet skarpere uden at miste dybde eller realisme. Med sømløse farveskygger og glatte bevægelser var dette et behageligt gensyn med en ung Tom Cruise som Maverick – før vi slog os ned i sofaen til 2022-versionen!
Begrænset lysstyrke
Som forventet er det primært lysstyrkemæssigt, at Sony A80K kommer lidt til kort mod et par af sine konkurrenter. Vi målte lysstyrken til lidt over 600 nits i et 10% vindue i HDR-tilstand, hvilket faktisk er en lille smule lavere end forgængeren – og mærkbart lavere end for eksempel konkurrenten LG OLED C2, der leverer cirka 750 nits i samme testsekvens.
Den noget lavere lysstyrke mærkes ved, at HDR-effekter med høj kontrast som sollys, flammer og eksplosioner, mangler en smule glimmer og glød, og billedet kan fremstå en smule fladt i forhold til de aller-aller-bedste. Når vi ser testscener fra natur- og dyreriget, er det tydeligt, hvordan topmodellen A95K formår at presse endnu mere intense og nuancerede farver ud. Det samme kan siges om Samsung S95B, som også bruger et topmoderne QD-OLED-panel.
Lydkvalitet
På lydsiden er A80K udstyret med Acoustic Surface Audio – Sonys “usynlige” højttalerløsning. I stedet for at montere højttalerne nedenunder eller på siderne, har de placeret små “vibratorer” bag skærmen, der udsender lyden via OLED-panelet. Der er også en separat bashøjttaler på bagsiden.
Sony-systemet har en række fordele, primært ved at man oplever lyden som kommende lige ud af billedet, godt synkroniseret med handlingen på skærmen. Derudover er dialoggengivelsen både fyldig og klar. Lydoplevelsen er klart over gennemsnittet.
Når vi sammenligner med topmodellen A95K, kan vi dog høre, at A80K er lidt slankere i sammenligning. Storebroren er udstyret med et kraftigere og mere omfattende lydsystem, som giver endnu stærkere og klarere tale, plus mere punch i lydeffekterne. Forskellen er tydeligt hørbar.
Derudover er der selvfølgelig konkurrenter derude med væsentligt kraftigere højttalere. Her er det fristende at nævne Philips OLED936 (som snart bliver erstattet af OLED937), som har sin egen B&W-højttaler monteret i soklen. Men sådan en løsning fylder naturligvis mere, og er sværere at opgradere. Med Sony-skærmens skjulte højttalere er det nemt at tilføje en soundbar på et senere tidspunkt. Vælger du en af Sonys egne soundbars, vil det også være muligt at kombinere disse, og få stærkere og bedre rumklang.
Konklusion
A80K er en af Sonys mere overkommelige OLED-modeller til 2022. Den har meget til fælles med sidste års model A80J, og opleves mest af alt som et let “facelift” frem for en helt ny model. A80K leverer fremragende billedkvalitet, spændstig indbygget lyd, og har en velfungerende brugerflade med masser af apps. Det er primært i forhold til lysstyrken, at vi føler, at A80K kommer lidt til kort mod de allerbedste. En af hovedkonkurrenterne er LG OLED C2, som har fået en markant opgradering på både billede og lyd i år, ligesom den også er konkurrencedygtig på prisen. Når dét så er sagt, er forskellen dog ikke dramatisk stor, og Sony A80K er stadig et rigtig godt TV. Leder du efter et diskret OLED-TV med Google og fantastisk indbygget lyd, så er Sony A80K et rigtig godt køb!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer