TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Sony Bravia 46W905

Farvestrålende LCD-TV

Bravia W905 er Sonys nye topmodel blandt fuld HD-tv’er, og med teknik hentet fra de nye 4K-modeller leverer W905 en usædvanlig heftig farvegengivelse!

Af / 07/08/2013 - 05:49
Sony Bravia 46W905

Lyd & Billede mener

  • Fænomenal skarphed Rigtig god farvegengivelse
  • Begrænset understøttelse af ekstra farvenuancer

Sony stod for et af sidste års mest imponerende tv’er. Topmodellen Bravia 55HX955 var med imponerende kontrast, sortniveau og farvegengivelse en ren nydelse at se på. Desværre fik flagskibet en kort levetid på det nordiske marked, da Sony trak modellen tilbage til fordel for nye 2013-modeller.

Arvtageren hedder Bravia W905, og den nye model ser unægtelig spændende ud med et nyt slankt design og mange nye finesser om bord. Mest overraskende er det, at Sony har bestemt sig for at droppe bag-LED teknikken fra forgængeren til fordel for et nyt kant-LED panel. Det var netop bag-LED panelet og det rigtig gode sortniveau, der var blandt højdepunkterne på forgængeren. Derfor må man spørge, hvorfor Sony har valgt at skifte det ud.

Triluminos
Svaret fra japanerne hedder Triluminos – et billedpanel, som bruger avanceret nanoteknik for klemme endnu bedre farver ud af den aldrende LCD-teknik.

LCD og LED har sine fordele, men farvegengivelsen er traditionelt kommet til kort over for plasmaskærmene, som har et bredere og mere naturligt farvespektrum at byde på. Fordi plasmapanelet serverer farverne gennem individuelle røde/grønne/blå fosforceller, mens LCD-skærmen må gennemlyses fra bagsiden af hvidt lys.

40W9000_0

Annonce

Alle LCD-baserede skærme er afhængige af en sådan lyskilde, og mens ældre LCD-tv’er brugte lysstofrør (CCFL), bruger dagens LED LCD-tv’er hvide lysdioder. Disse lysdioder er imidlertid ikke helt hvide, men skinner med et blåligt farveskær og er derfor dækket af et gult fosfor-lag for at give et så neutralt hvidt lys som muligt.

Det er netop det, Sony har forsøgt at forbedre med Triluminos-panelet, hvor de har fået hjælp af det amerikanske selskab QD Vision med patentet Color IQ. Triluminos-panelet bruger lysdioder dækket med mikroskopiske nanokrystaller, som absorberer mere af det blå lys og forstærker gengivelsen af rødt og grønt. Det resulterer i et renere, mere intenst hvidt lys, som gør det muligt at vise et bredere farvespektrum end traditionelle lysdioder. Sony fremhæver specielt muligheden for at gengive smaragdgrøn og rigere røde og blå farver.

Triluminos-teknikken bruges foreløbig kun i W905 og i den nye 4K-topserie X905 fra Sony.

X-Reality Pro
W905 har arvet Sonys avancerede billedbehandling, X-Reality Pro, i en opgraderet version. Denne videoprocessor er lastet med algoritmer, som genkender forskellige former for videomateriale – hvad enten det er digitalt tv, streaming af film eller Blu-ray – og den måde, de er komprimeret på, så den kan genskabe og forbedre billedet med bedst mulig skarphed og mindst mulig støj.

Selv om det lyder lidt for godt til at være sandt, har resultatet været imponerende, de gange vi har set chippen i aktion: Kombinationen af skarphed og fravær af billedstøj var en af de store styrker hos forgængeren W955.

Design
Det er ikke bare indmaden, der er ny på W905; også ydersiden er væsentlig forandret. Sony er gået væk fra deres traditionelle monolit-design og har erstattet den heldækkende glasfront med en tynd metalramme i sort med smaragdgrønne farve-elementer. En lysdiode under skærmen skinner med samme grønne skær som rammen. Den op- eller nedtones automatisk efter lyset i rummet eller kan slås helt fra. Sony har indført samme sorte og grønne design på deres Blu-ray-afspillere og surround-anlæg for 2013.

Sony er gået væk fra deres traditionelle monolit-design og har erstattet den heldækkende glasfront med en tynd metalramme i sort med smaragdgrønne farve-elementer.
Sony er gået væk fra deres traditionelle monolit-design og har erstattet den heldækkende glasfront med en tynd metalramme i sort med smaragdgrønne farve-elementer.

Den forkromede fod er også ny og gør det muligt at stille tv’et tæt op mod væggen. Skærmen er slank i kanterne, men fylder en del nederst; Sony har nemlig lavet plads til kraftige højttalere nederst på hver side.

Brugervenlighed og finesser
Betjeningssiden har fået en ansigtsløftning. Borte er de sidste rester af det PlayStation-inspirerede menusystem XrossMediaBar. En ny hurtigmenu gør det meget hurtigere at hoppe mellem forskellige funktioner, indgange og indstillinger. Sony har også introduceret en mini-fjernbetjening; den er ganske lille og indeholder kun de mest brugte knapper samt hurtigtaster. Da fjernbetjeningen bruger Bluetooth, behøver man ikke at rette den direkte mod tv’et. Det eneste, vi savner, er bagbelyste knapper, når vi ser film i mørke.

Sonys smart-tjenester er nu samlet under ét tag i Sony Entertainment Network, som byder på et bundt applikationer. Ikke alt er lige spændende, men det er værd at notere sig, at populære apps som Netflix, Skype og Facebook er på plads foruden YouTube og en række spændende spil-apps.

Generelt opleves KDL-46W905 som et vældig hurtigt og ukompliceret tv at bruge. Et plus i margin er der for dem, der vil bruge den indbyggede tv-modtager, så der er mulighed for at zappe mellem kanalerne med den aktuelle kanal i billedet. En integreret tv-guide med mulighed for at styre optagelse til USB er der også.

Sony-tv’et understøtter NFC (Near Field Communication), som gør, at du kan linke op med understøttende telefoner (f.eks. Sonys egne Xperia-modeller) bare ved at holde dem hen til Sony-logoet. Således kan du f.eks. vise mobilskærmen på tv-skærmen og få adgang til flere apps på den måde.

Billedkvalitet
Forgængeren HX955 havde måske det bedste sortniveau, vi nogensinde har set fra et LCD-tv, og mange – os inklusive – studser nok lidt over, at Sony er gået væk fra den suveræne bag-LED teknik i W905.

Derfor er det med glæde, vi kan konstatere, at W905 på trods af mere konventionel kant-LED kan byde på imponerende dyb og mørk sort med glimrende lyskontrol. 46W905 har faktisk en vis grad af lokal dimming takket være flere inddelte zoner i kantbelysningen. Det gør, at tv’et kan bevare den gode gengivelse af sort, også når der er lys andre steder på skærmen.

Sonys nye mini-fjernbetjening har kun de vigtigste knapper og bruger Bluetooth, så du ikke behøver at rette den mod tv’et.
Sonys nye mini-fjernbetjening har kun de vigtigste knapper og bruger Bluetooth, så du ikke behøver at rette den mod tv’et.

W905 har ikke det samme afgrundsdybe sortniveau som forgængeren og kan heller ikke helt hamle op med årets plasmakonkurrenter, såsom Panasonics nye VT60-serie. Men blandt kant-LED LCD’er er det her noget af det bedste, vi har set i år – og betydelig bedre end Samsungs F8005-model. W905 har også arvet forgængerens gode billedbehandling og serverer knivskarpe billeder uden støj og grums. Desuden er bevægelserne meget jævne og sømløse. Kort og godt er skarphed, kontrast og billede generelt helt i topklasse. Men hvad med farvegengivelsen?

Color like no other?
I standard billedmodus er det tydeligt, at Sony vil vise de nye farver frem med alt, hvad de kan. Og ved første øjekast ser det imponerende ud: Detaljer med rød, grøn eller blå farve kommer vældig stærkt frem i billedet, uden at farvebalancen lider under det, hvilket er usædvanligt for LCD. Her kan du altså få knaldstærk rød farve, uden at hele billedet får et rødligt skær, og ligeledes kan man se flere nuancer af grøn og blå, uden at hele billedet bliver koldt eller blåligt. Det er helt klart uvant at se et LCD-baseret tv med så klare og stærke, men alligevel balancerede farver.

Sony-skærmen får uanede nuancer og detaljer frem, som man ikke uden videre kan se på konkurrenten Samsungs nye F8005-serie. I scenerne fra Gothams undergrund i The Dark Knight Rises gengives de fluorescerende lys med et langt mere naturtro blåt skær, samtidig med at eksplosionerne bogstavelig talt gløder imod os. Det er næsten, så man føler strålevarmen i panden!

Fuldstændig neutralt er det dog ikke, og vi mistænker Sony for at udføre en del tricks med farvekontrollen i standardmodus. Catwoman ser lidt glamour-brun ud, og muskelbundtet Bane ser også ud, som om han har ligget lige lovlig længe i solariet …

Og ganske rigtigt: Når vi skifter fra standard- til biografmodus, forsvinder den lidt overdrevne kulør, og hudtonerne ser mere naturlige ud. Men samtidig forsvinder noget af wow-effekten, og de næsten magiske røde, grønne og blå farvemenuer dæmpes betragteligt. Hvor blev de af?

Forklaringen er, at en stor del af de ekstra farvenuancer, som Sony-skærmen er i stand til at gengive, ikke findes i det originale kildemateriale. Triluminos-teknikken er nemlig udviklet med tanke på fremtidens 4K Ultra HD-format, som åbner for langt flere farvenuancer og strækker sig uden for dagens HD tv-standard (med specificeret farverum Rec. 709).

For at gøre brug af de ekstra farver har Sony for nylig lanceret specielle “Mastered in 4K” Blu-ray-film kodet med deres eget farverum, x.v.Color, som har væsentlig flere farver end standard Blu-ray. Udvalget er imidlertid begrænset til ti titler, og det er foreløbig uvist, hvor stor udbredelse denne type film vil få, mens vi afventer en ny, ægte Ultra HD videostandard.

I standard billedmodus trylles de fraværende farver frem ved hjælp af billedbehandlingen Live Color, og det bliver derfor ikke helt korrekt i alle tilfælde. Men imponerende ser det ud. Samtidig er der ingen tvivl om, at Sony-skærmen har rigtig god farvegengivelse i udgangspunktet og langt hen ad vejen nærmer sig plasmaskærmenes naturlige gengivelse af specielt rød og grøn. I den henseende er farvegengivelsen fortsat enestående af LCD at være.

Lydkvalitet
Det er ikke bare farverne, der er fyldige; Sony lader også til have lagt ekstra arbejde i lyden på årets modeller. 46W905 har en klar lydgengivelse med rigtig god taleforståelse. Desuden kan lyden skrues op, uden at den bliver klemt eller anstrengt at høre på. Alligevel kan det helt klart anbefales at bruge den digitale lydudgang og tilslutte en soundbar, medmindre du skal bruge skærmen i en fuldblods hjemmebiograf-opsætning.

Konklusion
Sony Bravia W905 er et nyskabende tv med, til dels, suveræn farvegengivelse. Når vi siger “til dels”, er det, fordi det med alle sine farvestrålende nuancer ikke er 100 procent korrekt i alle tilfælde, men det ser bestemt imponerende ud, og farvemæssigt er det absolut noget af det hotteste, vi har oplevet, mens vi venter på næste generation OLED-tv’er. Når sortniveauet og kontrasten desuden er helt i topklasse, fremstår W905 som et tv, vi trygt kan anbefale til film og serier og til spilentusiasterne.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL