TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia 9 (K-75XR90)

Kraftfuld underholdningsmaskine

Årets bedste TV fra Sony er ikke et OLED, men et virkelig optimeret LCD-TV. Bravia 9 er et sandt kraftcenter, når det kommer til film!

Af / 23/08/2024 - 08:05
Sony Bravia 9 (K-75XR90)

Lyd & Billede mener

  • Bravia 9 har et knivskarpt, kontrastfyldt og farverigt billede med imponerende præcis local dimming og dybe sortniveauer samt klar og fyldig lyd.
  • Som de fleste LCD-skærme har Bravia 9 en lidt begrænset betragtningsvinkel, og kun to af de fire HDMI-indgange understøtter 4K/120Hz-videosignaler.

Sony har investeret kraftigt i OLED-TV i de senere år: Senest sidste år, hvor de vandt prisen for årets bedste OLED-TV, Bravia A95L. Derfor blev mange TV-entusiaster – inklusive os – forundrede, da den japanske producent valgte ikke at lancere et nyt OLED-flagskib i 2024. I stedet har Sonys TV-ingeniører lagt deres kræfter i et nyt og super-optimeret LCD-TV, kaldet Bravia 9!

Den nye topmodel bruger den næste generation af MiniLED-baggrundsbelysning (XR Backlight Master Drive) med en særlig egenudviklet LED-driver, der giver en mere præcis dæmpning af baggrundsbelysningen. Dette siges at overvinde mange af de typiske udfordringer ved LCD, samtidig med at fordele som lysstyrke og farvevolumen bevares.

SEU BRAVIA 9 85 75 1
Sony Bravia 9. (Foto Sony)

Bravia 9 – design

For dem af os, der har vænnet os til ultratynde OLED-skærme, er Bravia 9 en mere voluminøs mastodont. LCD-skærmen er 4,8 cm tyk og vejer 45 kg – takket være den omfattende elektronik indeni. På den anden side er selve rammen relativt slank, når skærmen ses forfra.

Bagsiden er flad og præget i Sonys klassiske skakbrætmønster, mens tilslutningerne kan skjules bag de medfølgende dæksler. Metalfødderne ser elegante ud, og vi kan godt lide, at de kan monteres i to forskellige bredder og højder.

Alt i alt er der dog ingen tvivl om, at Sonys skærm har et lidt mere massivt udseende end mange af konkurrenterne. Det skal bemærkes, at Samsung f.eks. har formået at gøre sine MiniLED-modeller (QN85D, QN95D) betydeligt slankere.

Annonce

Den nye topmodel fås kun i 75 og 85 tommer: Der findes også en 65-tommer-version, men den er mærkeligt nok forbeholdt det amerikanske marked.

75 XR90 dark sil dark sil 1slate btyA1
(Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Sony Bravia 9 er et Google TV med alle de velkendte apps og funktioner. Du kan ”caste” indhold direkte fra din mobiltelefon, og stort set alle aktuelle streamingtjenester – lokale og internationale – er tilgængelige på startskærmen.

Sony har også skabt sit eget menusystem, som giver hurtig adgang til relevante funktioner. Vi kan f.eks. kalde billed- og lydindstillingerne frem med et tryk på fjernbetjeningen uden en masse omveje.

Vi kan godt lide, at Sony giver os mulighed for at slukke for den lysreducerende (og derfor præstationsforringende) ”eco mode”, første gang vi tænder for den. Der er stadig nogle irriterende advarsler om strømforbrug, hver gang vi skifter billedtilstand – men det kan vi nok takke EU for.

Bluetooth-fjernbetjeningen er også lavet af genbrugsplast i stedet for børstet stål, men vi kan godt lide, at den har baggrundsbelyste knapper og reagerer hurtigt, når man trykker på den.

Bravia-skærmen understøtter de fleste lyd- og videoformater, herunder Dolby Vision HDR (også til spil) op til 120 Hz, IMAX Enhanced samt Dolby Atmos og DTS:X på lydsiden.

Sony har også taget højde for gamere med en separat menu, der samler de relevante indstillinger. Den giver os blandt andet mulighed for at justere sortniveauet, så vi lettere kan se vores modstandere i mørke, og indsætte ”trådkors” for at hjælpe os med at skyde mere præcist. Der er også en Multi View-funktion, som kan vise en YouTube-video, mens du spiller.

Det, der skuffer os lidt ved funktionaliteten, er, at Sony trods al den moderne hardware om bord har beholdt det ”gamle” Mediatek-chipsæt fra den forrige generation. Det betyder, at kun to af de fire HDMI-indgange er 2.1/120 Hz-kompatible.

Det er ikke nødvendigvis et problem, men det skaber nogle begrænsninger for dem, der har masser af spilkonsoller og gaming-pc’er i deres arsenal. Og lad os ikke glemme, at både Samsung og LG har leveret fuld båndbredde på alle fire indgange i et stykke tid nu. Måske følger Sony trop i 2025?

Sony Bravia 9 test (9) Sony Bravia 9 test Sony Bravia 9 test (2)
<
>
(Foto: Audun Hage)

Sony Pictures Core: Stream film i høj kvalitet

Bravia 9 leveres også med Sony Pictures Core, som er filmproducentens egen streamingtjeneste. Den er kun tilgængelig på Bravia-TV’er og giver adgang til et væld af indhold fra Sonys katalog. Flere af titlerne er tilgængelige i høj bitrate med 4K Dolby Vision eller IMAX Enhanced videoformat og med Dolby Atmos eller DTS-surroundlyd.

Nogle af de såkaldte ”IMAX”-titler ser ganske vist ud til at være skåret ned fra 2,35:1 til 16:9-format og ser ikke særligt inspirerende ud. Men der er også nogle godbidder i filmsamlingen. Vi fandt blandt andet den nye Bad Boys: Ride or Die og ældre titler som Denzel Washingtons The Equaliser i højere streamingkvalitet, end vi har set andre steder.

For at kunne se de nyeste og bedste titler skal man dog indløse såkaldte ”credits”, som man får et vist antal af, når man køber TV’et. Så det er ikke gratis i det lange løb. Det er en skam, at Sony ikke tilbyder dette som en abonnementsbaseret tjeneste, især nu hvor både udvalget og streamingkvaliteten er blevet overraskende god.

Sony Bravia 9 test 8 scaled
(Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony har foretaget en dristig satsning ved at lade sidste års A95L gå videre og fokusere på en ny MiniLED-model. Årsagen er, at deres professionelle afdeling har lanceret en ny og avanceret studiemonitor, som også bruger den nyeste MiniLED-teknologi. Producenten mener tydeligvis, at LCD-teknologien stadig har meget at tilbyde os filmentusiaster – så længe den håndteres korrekt.

Kernen i Bravia 9 er en ny MiniLED-baggrundsbelysning, som lover betydeligt mere præcis dæmpning end den forrige generation. Baggrundsbelysningen er særlig vigtig for LCD-skærme, da det er disse LED’er, der oplyser LCD-laget og bestemmer lysstyrken og kontrastområdet, som skærmen kan opnå.

Vi har vendt tommelfingeren lidt nedad til tidligere Sony-modeller, netop på grund af de få dæmpningszoner og tendensen til blooming. Den japanske producent ser ud til at have taget dette til sig, da Bravia 9 har et højere antal zoner end sin forgænger, X95L, samt en ny LED-driver, der hævdes at give bedre kontrol.

Sony Bravia 9 test 7 scaled

Så hvor godt fungerer det i praksis?

Den store lakmusprøve for ethvert LCD-TV er, hvordan det klarer sig i mørke scener med lys. Selv de bedste skærme kan ofte være plaget af lys, der flyder over i mørke områder, men vi må sige, at Sony klarer sig imponerende godt her.

Bravia 9 har et næsten perfekt, næsten OLED-lignende sortniveau, og man skal virkelig arbejde hårdt for at se nogen opblomstring omkring lyse objekter. Ikke engang hvide undertekster ser ud til at genere skærmen ret meget, selv når man ser en spillefilm med sorte striber i et mørkt rum.

De mørke scener i action klassikeren The Equaliser gengives med forbløffende præcis dæmpning uden glorieeffekter. Dæmpningen fungerer også meget hurtigt på linje med billedsignalet, så man undgår irriterende forsinkelser og slørede bevægelser. Hvis vi ikke vidste bedre, ville vi måske have troet, at dette var et OLED-TV…

Sammenlignet med et rigtig godt OLED-TV som LG OLED G4, Samsung S95D eller Sonys eget A95L kan nogle små mørkegrå detaljer gå tabt i overgangen til 100 procent sort (såkaldt black crush). Men selv her skal det understreges, at Bravia 9 er ekstremt præcis.

For at opnå toppræstation er det dog vigtigt at lade Sony-skærmens lokale dæmpning/dynamiske kontrast være aktiveret. Uden disse ligner den mere en almindelig LCD-skærm. Desuden afslører Bravia 9 sig selv som en LCD-skærm, når vi ser på billedet fra siden: Så bliver farverne betydeligt mere ”udvaskede” end på et OLED-TV.

Sony Bravia 9 test (1) Sony Bravia 9 test (3)
<
>
Selv i et mørkt rum burde man kunne se baggrundsbelysningen i Bravia 9 - så længe man sidder lige foran den, selvfølgelig. (Foto: Audun Hage)

Blændende lysstyrke

På den anden side har Sony-skærmen en fænomenal lysstyrke. MiniLED-baggrundsbelysningen giver en blændende lysstyrke. Selvom de nyeste OLED-skærme har fået et mærkbart løft i lysstyrke, kan LCD-skærmene levere endnu højere niveauer og på større billedområder ad gangen. Det giver masser af lysstyrke til at se sport ved højlys dag, hvis du ønsker det. Desuden giver det et kontrastboost til film i HDR-format.

De betagende jagerfly-scener i Top Gun: Maverick er gengivet med knivskarpe detaljer, og hver gang solen titter frem fra cockpittet, bliver vi næsten synshæmmede og må famle efter vores Rayban-briller.

Den målte lysstyrke er langt over 2.200 nit i et vindue på 10 procent: Det er ikke helt så blændende som TCL’s topmodel X955, men stadig kraftigt nok til de fleste situationer. Og selv om Sony måske ikke har så mange dæmpningszoner som TCL, ser det ud til, at de har bedre kontrol over baggrundsbelysningen end konkurrenterne. Det er bare en skam, at Bravia 9 stopper ved 85 tommer og ikke kommer i 98 (eller 115!).

Farvegengivelsen er meget jævn og præcis, og det er lykkedes Sony at gøre selv Standard-billedtilstanden imponerende neutral. Der er også en dæmpet tilstand kaldet ”Calm”, som fungerer godt til TV-kiggeri om aftenen. Entusiaster vil også sætte pris på, at der nu er en kalibreret tilstand til bl.a. Netflix, Prime Video og Sony Pictures Core.

Filmelskere kan også vælge Film eller Professional, med bevægelseskompensation aktiveret eller ej i varierende grad. Du kan også vælge forskellige indstillinger for film- og TV-indhold. Vi foretrak faktisk at lade interpolationen være slået til, da det gav imponerende jævne og flimmerfri billeder uden irriterende sæbeoperaeffekt. Sony beviser endnu en gang, at de er blandt de bedste i deres klasse, når det gælder bevægelse.

Lydkvalitet

Ud over den stærke billedkvalitet har Bravia 9 også en overraskende potent lyd. Ud over de indbyggede bashøjttalere er der en ny type ”Beam Tweeter”-diskant, som giver ekstra detaljer i toppen. Og man kan faktisk høre det.

Sony-skærmen skaber et stort lydbillede, som breder sig ud i vores testrum og skaber en imponerende surroundeffekt. Der er endda en fornemmelse af højde i Atmos-lydsporene.

Dialogen går klart og tydeligt igennem, og Sony-skærmens indbyggede bashøjttalere giver musik og lydeffekter stor fylde. Diskanten føltes lidt lys og overdrevet i starten, men kunne finjusteres i menuen. Sony har også automatisk rumkorrektion via fjernbetjeningen, som hjælper med lydbalancen.

Der findes TV’er med endnu bedre medfølgende lyd – jeg tænker på Philips med B&W-højttalere – men Sony Bravia 9 er stadig blandt de bedste, vi har hørt.

Men med billedkvalitet på dette niveau vil mange nok foretrække at opgradere. Sony Bravia 9 har en række fordele, når den kombineres med soundbarer fra samme firma – f.eks. den nye Bravia Theatre Bar 9 eller Bravia Quad-højttalersystemet (som vi snart vil teste mere detaljeret, så hold øje!).

Læs også Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony Sony introducerer en spritny serie med BRAVIA Theatre hjemmebiograf-produkter.

Konklusion

Sony har lanceret MiniLED-modeller som X95K og X95L med varierende succes, men med Bravia 9 har de endelig ramt hovedet på sømmet. Den nye topmodel har alle de fordele, der kendetegner LCD, men meget få af ulemperne. Resultatet er en af de bedste LCD-skærme, vi nogensinde har set!

Kombinationen af god lysstyrke, dybt sortniveau og præcis lokal dæmpning giver et meget dynamisk og levende billede. Bemærkelsesværdigt lig et OLED-TV, men med endnu højere lysstyrke til krævende brug og ingen risiko for indbrænding. Vær bare forsigtig, når du ser en HDR-film for første gang på Sony-skærmen, for så kan du virkelig blive blændet!

Karakter
Sony Bravia 9 (K-75XR90)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne