TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Sony Bravia XR-75Z9J

Kanonstærk 8K-skærm

Med laserskarp 8K-opløsning og avanceret billedprocessering leverer Sony Z9J en billedoplevelse af de sjældne. Men vi savner mere 8K-indhold!

Af / 13/09/2021 - 01:17
Sony Bravia XR-75Z9J

Lyd & Billede mener

  • Sony Z9J giver imponerende kontrastrige og farvestærke billeder og er noget af det bedste, vi har set fra en traditionel LCD-skærm.
  • Sony mangler stadig understøttelse af 8K-video fra YouTube, hvilket begrænser adgangen til indhold i det barberbladskarpe format.

Sony har serveret en række lækre TV-skærme for os videoentusiaster den seneste tid: OLED-flagskibet A90J er blandt de modeller, der har imponeret os mest hidtil. Nu er turen kommet til Bravia Z9J, som er det sejeste, Sony kan levere på LCD-fronten i år.

Z9J er en del af Sonys eksklusive Master-serie og fås kun i store skærmstørrelser på 75 og 85 tommer, hvor prisen nærmer sig 75.000 kroner for den største af dem.

Ud over et barberbladskarpt LCD-panel med 8K-opløsning tager det Sonys intelligente Cognitive XR-videoprocessor og den nyeste Google-brugerflade i brug. Kombineret med potente indbyggede højttalere borger det for en TV-oplevelse ud over det sædvanlige!

Sony-Z9J-unboxing-1-scaled OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sony-Z9J-unboxing-2-scaled Sony-Z9J-unboxing-4-scaled Sony-Z9J-unboxing-5-scaled Sony-Z9J-design-scaled Sony-Z9J-unboxing-6-scaled P9010744-scaled
<
>
Sony-skærmen har en ret massiv fremtoning, men byggekvaliteten er der ikke noget at udsætte på. (Foto: Audun Hage)

Design

Bravia Z9J har mange ligheder med sidste års topmodel ZH8. Her taler vi om en ganske kraftig industriel mastodont af et TV.

Sony-skærmen gør bestemt et mere massivt indtryk end et åleslankt OLED-TV som A90J. Den er også betydelig tykkere end f.eks. Samsung QN900A (test på vej) med Mini-LED-teknologi. Det skyldes, at Sony anvender konventionel LED-bagbelysning på deres topmodel, som fylder væsentlig mere.

Annonce

Sony har ikke desto mindre gjort nogle smarte tiltag på designfronten: De medfølgende fødder kan stilles enten bredt eller smalt, så de passer til forskellige møbler, og skærmen kan hæves en tand for at give plads til en soundbar. Vægmontering er selvfølgelig også muligt via standard VESA-beslag. Så bør man imidlertid sørge for solid forankring, da 75- og 85-tommeren vejer henholdsvis 46 og 62 kilo!

 

Sony Three way stand
Sony Z9J kan stilles i tre forskellige positioner, afhængigt af hvor meget plads man har på TV-møblet. (Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

På betjeningsfronten kommer Z9J med Sonys premium-fjernbetjening, som har en børstet front og ligger godt i hånden. Desuden er den udstyret med bagbelyste knapper, som giver god taktil feedback, når vi trykker på dem – meget bedre end den lidt kedelige standard-remote, der følger med de billigere modeller fra Sony.

Android-brugerfladen har også fået en ansigtsløftning og kommer her i den nye version kendt som Google TV. Menusystemet er blevet mere overskueligt, og app-udvalget er upåklageligt.

Sony har ligeledes sørget for at opdatere årets model med bedre tilslutningsmuligheder. Z9J har fire HDMI-indgange, hvoraf tre nu understøtter 2.1-standarden. Med en båndbredde på 48 Gbit/s kan det modtage videosignaler op til 8K 60 fps eller 4K 120 fps. Dermed er det også et velegnet TV til moderne spilkonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X.

Derimod er det skuffende, at Sony – til trods for at være et Google-TV – stadig ikke understøtter den vigtige AV1 video-codec fuldt ud. Den er påkrævet for at afspille 8K-videoer fra YouTube og var noget, vi efterlyste på forgængeren ZH8 fra 2020. Årets model har ganske vist understøttelse af AV1 i 4K-opløsning, men 8K-understøttelsen glimrer – ironisk nok – stadig ved sit fravær på Z9J.

YouTube er en af de få kilder til ægte 8K-indhold, og derfor er det lidt overraskende, at heller ikke årets model har fået det på plads fra starten. Konkurrenter som LG og Samsung understøttede derimod AV1 med 8K-indhold allerede på sidste års modeller. Hvad sker der lige, Sony?

Sony-Z9J-Google-TV-scaled Sony-Z9J-apps-scaled P9060763-scaled
<
>
Google TV-platformen byder på et bredt udvalg af apps. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Uanset om kildematerialet har høj eller lav opløsning, er Sony-skærmen heldigvis udstyret med en kraftig videoprocessor, som får det meste videoindhold til at se rigtig lækkert ud.

Vi har allerede gode erfaringer med Sonys XR-billedprocessor fra modeller som A90J og A80J, og den kommer virkelig til sin ret på en stor skærm som denne. Sonys billedprocessering har fået visse “kognitive” egenskaber, når den analyserer og optimerer billedsignalet.

En film som Once Upon a Time… in Hollywood (i 4K UHD på Netflix) ser virkelig mesterlig ud på Sony Z9J. Tarantinos epos tager os tilbage til filmbyen i 1960’erne, og det føles næsten som at få en lille bid af Sunny California ind i stuen! Sony-skærmen formelig gløder imod os, og de farverige scener får en imponerende lysstyrke og kontrast, uden at det kammer over og virker overdrevet.

Nærbillederne af Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) og hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) er virkelig laserskarpe, uden at det bliver overdrevet eller unaturligt. Bravia Z9J er hele tiden tro mod originalen uden at pøse kunstig skarphed eller overmætning af farverne på.

P9060782 scaled
(Foto: Audun Hage)

Vi måtte selvfølgelig også tjekke gangsterfavoritten The Irishman ud, som serveres i Dolby Vision HDR-format. Denne storfilm af Martin Scorsese har en lidt mere dyster farvesætning end Tarantinos Hollywood-epos, som kan få den til at se lidt bleg og udvasket ud på mindre kapable skærme. Men ikke her! Sony Z9J serverer filmen med et fornemt, farverigt billede fuld af nuancer.

Ikke mindst rødtonerne er imponerende, og Jimmy Hoffas jakkesæt og slips får f.eks. meget realistiske toner. Skarpheden og detaljerigdommen er suveræn, og vi kan skimte små detaljer som vævninger og sømme på Robert De Niros silkeskjorter.

Bevægelsesskarpheden er også noget af det bedste, vi har set: Sony-skærmen gengiver 24 Hz spillefilm med en naturtro filmkarakter, der er meget tro mod originalen, uden at billedet bryder op og virker hakkende.

Sony Z9J Movie set scaled
Sony Z9J giver et meget farverigt, men alligevel neutralt og filmisk korrekt billede. Her fra Tarantino-filmen Once Upon a Time… in Hollywood. (Foto: Audun Hage)

God lysstyring

Den overordnede billedkvalitet på Sony Z9J er afgjort i high-end-klassen. Derudover bidrager den blændende lysstyrke (omkring 2000 nit) til, at billedet også ser glimrende ud i lyse omgivelser. Når det er sagt, så har TV’et nogle begrænsninger, hvad angår sortniveau og detaljer i mørke scener.

LCD-skærmen er udstyret med LED-bagbelysning, der giver relativt god lysstyring. Sonys TV formår at hente detaljer frem i mørke scener og kan gengive stærke HDR-scener, uden at det lyse bløder over i de mørke partier. Men Z9J kan selvfølgelig ikke helt måle sig med lyspræcisionen fra OLED.

Sonys eget A90J har f.eks. et endnu dybere, mere bælgmørkt sortniveau, der kommer mere til sin ret i et mørkelagt hjemmebiorum. En konkurrent som Samsung QN900A har også mere finmasket og præcis lysfordeling takket være sine mange zoner med Mini-LED-lys.

Sony har valgt den mere traditionelle løsning med større lysdioder, som må fordele lyset på færre individuelle zoner. Det kan medføre små skyggeeffekter (halo/glorie) omkring lyse objekter på mørk baggrund.

Når det er sagt, så er Sony Z9J helt sikkert blandt de mest præcise LCD-skærme, vi har set af denne type. Der er f.eks. ingen påfaldende lysblødning omkring undertekster, som man må finde sig i på LCD-skærme med færre zoner.

Lydkvalitet

Sony benytter sig også i år af deres såkaldte Acoustic Multi Audio-teknologi på lydsiden. Bravia Z9J er udstyret med strategisk placerede højttalere under, over og på siden af TV-kabinettet. Kombineret med smart digital lydprocessering skal det give en mere præcis placering af lydeffekterne, som de fremstår i handlingen.

Vi er tidligere blevet imponeret af Acoustic Surface-teknologien fra Sonys OLED-TV’er, hvor lyden kommer direkte ud af skærmen. Og XR-75Z9J giver faktisk et lignende indtryk her. Dua Lipas stemme er godt forankret i midten af billedet, mens bruset fra publikum kommer ind fra siderne.

Den generelle lydkvalitet er også rigtig god med fremragende klarhed og taleforståelse, og der er god fylde i lydeffekterne takket være en ekstra bashøjttaler på bagsiden.

Sony-skærmen har desuden en bonusfunktion, der giver mulighed for at bruge TV’ets indbyggede højttalere som centerhøjttaler i et større setup. Der er separate højttalerstik på bagsiden, som man kan slutte til udgangen på sin surround-receiver.

Sony Z9J Leonardo scaled
(Foto: Audun Hage)

Konklusion

Sony er kendt for at lægge ekstra kræfter i deres topmodeller, og Z9J skuffer ikke: Billedkvaliteten ser mesterlig ud med nuanceret farvegengivelse og en besnærende detaljerigdom.

Desuden er Sony-skærmen en rigtig lyskanon, der kan få HDR-indhold til at se virkelig spændstigt og livagtigt ud! Derimod er vi lidt skuffede over, at Sony stadig ikke har fået understøttelse af YouTube-video i 8K-opløsning.

Samtidig er der ingen tvivl om, at det er et TV for særligt interesserede og kravstore entusiaster: 55.000 kroner for det, der trods alt er et relativt traditionelt LCD-TV, kan virke voldsomt i 2021, især når en konkurrent som Samsung kan friste med et slankere og mere moderne 8K Mini-LED-TV. Vi skal heller ikke glemme, at Sonys egen 83-tommer XR-83A90J med sine mange OLED-kvaliteter også ligger i samme prisleje som Z9J.

Hvilket Bravia TV der er det bedste, afhænger i sidste ende af ens behov. Hvis man foretrækker et bundløst sortniveau til mørke filmaftener, har OLED klart sine fortrin. Hvis man derimod leder efter et skarpt, farverigt TV med masser af lysstyrke, er Sony Z9J en meget stærk kandidat!

Karakter
Sony Bravia XR-75Z9J
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen