Sony stod bag nogle af de bedste TV’er, vi testede sidste år, og øverst på podiet kom topmodellen XR A90J, som vi kårede til Årets Bedste TV i high-end-klassen. Kombinationen af et moderne, lysstærkt OLED-panel, Sonys smarte billedprocessering og lydsystemet Acoustic Surface viste sig at være en vindersag.
Faktisk var denne model så vellykket, at Sony har bestemt sig for at holde den i produktion et år mere. Nærmere bestemt er det 83 tommers versionen XR-83A90J, der lever videre og derfor bevarer sin status som Sonys største (og bedste?) OLED-TV i 2022.
Teknisk set er det A95K med QD OLED-teknologi, der er Sonys nye topmodel, men da det kun er tilgængeligt i nogle ret kompakte udgaver – 55 og 65 tommer – lever 83 tommers A90J videre for at tækkes de storskærmsfrelste. Og dem bliver der flere og flere af …
Sony XR-83A90J
Da vi testede A90J første gang i 2021, var det 65 tommers versionen, vi så på. Denne gang har vi haft et stævnemøde med storebror XR-83A90J. Med undtagelse af et par små glimt på messer og diverse udstillinger er det faktisk første gang, vi ser nærmere på en 83 tommers OLED-skærm.
83 tommers udgaven har meget tilfælles med 55- og 65-tommerne, bl.a. når det gælder design. Men vi mærker allerede, da vi modtager kassen med TV’et til test, at det er lidt af en kolos, vi har med at gøre. Hele 60 kg med emballage og ca. 42 kg på strømpesokker. Man bør altså alliere sig med en god ven (eller en AV-installatør), når TV’et skal sættes op.
83A90J har samme type fødder som de andre modeller. Med dem hviler TV’et kun få millimeter over bordfladen og står meget stabilt. Fødderne kan monteres i to forskellige højder for at gøre plads til en eventuel soundbar under skærmen. F.eks. fik vi fint plads til en Sonos Arc, uden at den skyggede for billedet.
På 83 tommers modellen kan man også vælge, om fødderne skal monteres ude i siderne eller inde mod midten. På den måde kan TV’et stå på et møbel, der er smallere end det selv (185 cm!).
Mange vil selvfølgelig foretrække at vægmontere Sony-skærmen, og til det skal man bruge et vægbeslag med 400 x 400 mm VESA-mål.
Brugervenlighed og funktioner
Bravia A90J kommer med brugerfladen Google TV. Den nye Google-platform er kendetegnet ved en ny startmenu, som giver fuldt overblik over de mest brugte apps samt TV-kanaler og tilsluttede enheder.
Google TV giver anbefalinger til indhold baseret på ens præferencer, og hvad man tidligere har set. Sony-skærmen har også indbygget Google Assistant, så man kan tale direkte til TV’et uden at skulle bruge fjernbetjeningen.
Sony-skærmen har fire HDMI-indgange, som bl.a. understøtter 4K-video med 120 fps (billeder i sekundet) – perfekt til PlayStation 5 og Xbox Series X. Det er dog kun to af dem, der er fuldt HDMI 2.1-kompatible, mens flere af de kommende 2022-modeller vil have 2.1-understøttelse på alle fire indgange. Hvis man forestiller sig et gaming-liv med mindst to spilkonsoller, kan det være værd at være opmærksom på.
Vi har tidligere målt forsinkelsen (input-lag) på Sony A90J til ca. 15 millisekunder i gaming-indstilling.
Bravia Core
A90J kommer også med Bravia Core om bord – Sonys egen streaming-tjeneste, som tilbyder friske spillefilm fra Sony Pictures Entertainment. De, der køber et Bravia A90J, får et toårigt streaming-abonnement plus ti såkaldte Movie Credits med i købet. Streaming-tjenesten byder på flere klassiske Sony-titler, mens man skal indløse en credit for at se nyere film.
Flere af filmene er tilgængelige i 4K HDR-format, og Bravia Core udmærker sig ved at kunne streame med en meget høj bitrate (op til 80 Mbit/s). Billederne er imponerende skarpe og fri for komprimeringsstøj. Mere af det, tak!
Toptrimmet billedpanel og processor
Sony er kendt for deres gode billedprocessering, og til årgang 2021 udviklede de en helt ny videoprocessor kaldet Cognitive XR. Den er baseret på såkaldt kognitiv intelligens – avanceret viden om, hvordan mennesker ser og fokuserer blikket på forskellige objekter.
Processoren opdeler skærmen i flere zoner, finder det formodede fokuspunkt i billedet – f.eks. et ansigt – og optimerer farver, kontrast og skarphed præcis der, hvor det behøves.
Billedkvalitet
Sony A90J har allerede imponeret os med knaldstærk kontrast, et suverænt sortniveau og en særlig evne til at få detaljerne frem i alle slags videomateriale. Og det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at 83-tommeren byder på de samme gode kvaliteter – bare i XXL-format!
Med et TV som dette er man klar til alt, hvad underholdningsverdenen har at byde på af visuelle lækkerier. Indhold i 4K-opløsning kommer selvfølgelig mere til sin ret. Man kan flytte blikket og se nærmere på detaljerne forskellige steder i billedet. De storslåede kampscener i film som The Last Duel, Dune og 1917 får en helt anden tilstedeværelse her, end de gør med en 77- eller 65-tommer af tilsvarende kvalitet.
En fartfyldt serie som Formula 1: Drive to Survive virker også mere ægte og naturtro. Man ser ikke bare en dokumentar; man bliver en del af den! Og man kan få hver eneste lille detalje med, helt ned til Lewis Hamiltons skægstubbe eller gnisterne fra de glødende F1-bremser.
En ting, vi genkender fra testen af 65-tommeren, er den generøse lysstyrke. Sony-skærmen har masser af smæld i de lyse partier, hvilket er imponerende for en OLED. Det er praktisk, når man skal se TV om dagen, men giver også et besnærende punch på indhold i HDR-kvalitet. Det gælder i endnu højere grad for 83-tommeren, da den jo har et væsentlig større billedareal.
Farvegengivelsen er også meget flot, neutral og nuanceret, uden den overmættede og overdrevne billedæstetik, som kendetegner en del af konkurrenterne.
En anden ting, der slår os, er at lysuniformiteten er rigtig god. Tempofyldte scener fra F1 eller andre sportsgrene kan nemt afsløre strukturelle ujævnheder i billedpanelet, såkaldt clouding eller ujævn lysfordeling.
Sådanne ujævnheder kan virke endnu mere irriterende på en stor skærm og er noget, man ofte må leve med på LCD-modeller af varierende kvalitet. Men med denne 83 tommers OLED fra Sony oplever vi meget lidt af dette. Hovedindtrykket er, at TV’et bevarer den samme gode kvalitet, som vi er vant til fra tidligere testede modeller.
Blankt frontglas
En ting, vi alligevel vil påpege, er at Sony-skærmen (ligesom de fleste andre OLED-TV’er) har et relativt blankt frontglas. Det er ikke decideret spejlblankt, men nok til, at andre lyskilder – typisk lamper og vinduer – nemt opfanges og reflekteres af skærmoverfladen. Og det er ikke mindre tydeligt på et stort 83 tommers TV, snarere tværtimod!
Det er noget, som Samsung f.eks. har løst bedre med deres lysdiffuserende filtre, og som vi forventer at se øget fokus på i 2022.
Hvis man vil have det fulde udbytte af det bælgmørke sortniveau, som OLED’en kan diske op med, bør man kunne dæmpe lyset og skærme af for lysindfald fra omgivelserne. Det behøver ikke at være en natsort “Bat Cave” som til en projektor, men jo mere, jo bedre!
Lydkvalitet
XR-83A90J har Sonys velkendte Acoustic Surface-teknologi med indbyggede “vibratorer”, der bruger selve OLED-panelet som højttalermembran. 83-tommeren har også en lidt mere omfattende lydopsætning med større højttalerenheder end de mindre TV-skærme.
Lydkvaliteten er imponerende. Der er en fin klarhed fra diskanten og helt ned til bassen, hvor der er ordentlig fylde og tyngde fra 83 tommers modellen. Boz Scaggs’ “Thanks to You” lyder intimt og nærværende med en fyldig elbas og flot lyd fra blæserne, ligesom Boz’ stemme er tydelig, klar og ren.
Det, at lyden kommer direkte ud af skærmen, har også fordele, når man vil se film og serier. Det giver en rigtig god sammenhæng mellem det, man ser og hører, og bidrager til bedre indlevelse.
XR-83A90J kan selvfølgelig også udvides med et eksternt lydanlæg. Vælger man f.eks. et af Sonys lydsystemer, kan man bruge TV-højttalerne som centerhøjttaler i en større surround-opsætning. Det har vi testet med succes med modeller som HT-A9 og soundbaren HT-A7000.
Konklusion
Bravia XR-83A90J er et af de største og sejeste OLED-TV’er, Sony har at byde på i 2022. Det er også et af de dyreste! Prisen gør et mærkbart hop, når man går op i skærmstørrelse. Til gengæld får man en stor skærm med alle de kendte og elskede kvaliteter, vi forbinder med de bedste OLED-TV’er, deriblandt saftig lysstyrke og et bælgmørkt sortniveau, der tilsammen resulterer i en knaldstærk kontrast.
Disse egenskaber skinner endnu tydeligere igennem, når de blæses op på en rigtig storskærm. Det eneste, der ikke bliver mindst lige så godt (eller bedre) med denne XXL-version, er at skærmglasset kan virke lidt blankt i lyse omgivelser.
Med hele 70 procent større billedareal end seriens 65-tommer, som vi tidligere har testet, får indlevelsen et seriøst boost! Det er et TV, der kan få det til at løbe dig koldt ned ad ryggen og give dig nogle ordentlige forskrækkelser på de sejeste film og serier.
Den indbyggede, usynlige højttalerløsning fungerer fremragende. Med HDMI 2.1-kompatible indgange (dog kun to af slagsen) er Sony-skærmen også klar til gaming. Og med velfungerende Android TV og en smart fjernbetjening oveni har Sony sat barren for de udfordrere, der kommer i 2022!
Kalibrering af Sony XR-83A90J
Sony Bravia XR A90J understøtter automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCal.
Lige ud af æsken havde vores testeksemplar af 83-tommeren en god, neutral farvebalance, men med et vist forbedringspotentiale. Målingerne i SDR (Professional 1) gav en delta-afvigelse på 4,2 i gråskala og 2,4 i farverum.
Lysstyrken er også rigtig god af OLED at være. Vi målte Bravia 83A90J til ca. 1200 nit på 10 procent af skærmarealet (dynamisk tilstand) og 740 nit færdigkalibreret (Professional 1).
Efter kalibrering fik vi en gråskala-afvigelse på 0,3 og en farverumsafvigelse på 0,7. Hvilket er tæt på perfekt. Målingerne i HDR-tilstand var også meget præcise med under delta 1,0 i gråskala og 0,9 i farverum. Det er omtrent så godt, som det kan blive, uden at spendere hundredtusindvis af kroner på en professionel studiemonitor!
(Al kalibrering udført af Gorm Sørensen @ ProCal).