annonce

test:
Sony KD-55AG8

OLED-TV med skjulte kræfter

Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …

Sony KD-55AG8
annonce
annonce
Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Sony var en af de første producenter, der udfordrede LG på hjemmebane, efter at sidstnævnte havde åbnet op for, at konkurrenterne kunne bruge deres patenterede OLED-teknologi. Kombinationen af LG’s OLED-paneler med Sonys avancerede knowhow på lyd- og billedsiden har vist sig at være en vellykket opskrift med flere potente modeller på meritlisten.

Den model, vi tester her – KD-55AG8 – er en nedskaleret og mere prisgunstig “lillebror” til årets flagskibsmodel, A9G. Den må klare sig med en lidt svagere videoprocessor (X1 Extreme kontra X1 Ultimate) og har dermed ikke lige så heftig billedbehandling som topmodellen. Derimod (og måske lige så interessant) har Sony bevaret deres geniale Acoustic Surface-teknologi, der gengiver lyden direkte via OLED-panelet.

Desuden får du en moderne brugerflade med den nyeste version af Android TV om bord. Det alene er nok til, at AG8 skiller sig ud som en interessant udfordrer til LG’s egne OLED-skærme.

Design

Sonys OLED-skærme har et stramt og elegant design i sort. Det får dem til at virke lidt mere elegante og eksklusive end mange af konkurrenterne. Her er der ingen blank krom eller lysende logoer, der forstyrrer.

Når man ser TV’et fra siden er det let at bemærke det næsten papirtynde OLED-panel. Samtidig har det en tydelig “pukkel” på bagsiden, som indeholder alt, hvad der hedder højttalere, strømforsyning og anden elektronik. Den rager noget mere ud end resten af TV’et og får det også til at stikke lidt mere ud ved vægmontering.

annonce

annonce

Den buede fod er både stilig og smart, da den gør det muligt at montere TV’et i to forskellige højder. Skærmen kan enten sænkes helt ned til bordet eller hæves nogle centimeter og på den måde give plads til en ekstern soundbar.

Brugervenlighed og funktioner

Sony har sat deres lid til Google og er mangeårig bruger af Android til deres TV’er. KD-55AG8 er ingen undtagelse og kommer med version 8.0, der har fået en række brugsmæssige forbedringer. Menustrukturen er blevet mere overskuelig, og man mærker også i AG8’s tilfælde, at TV’et er blevet meget hurtigt. Apps indlæses lynhurtigt, og menuvalg giver øjeblikkelig respons.

Man får følelsen af at have med et topmoderne TV at gøre – i hvert fald næsten! Fjernbetjeningen må desværre beskrives som et levn fra fortiden med alt for mange knapper, der heller ikke er specielt behagelige at trykke på. Vi mener, at et TV af AG8’s kaliber havde fortjent Sonys nye premium-fjernbetjening i børstet stål, som medfølger til XG95 og AG9, men ak, ikke denne gang.

Billedkvalitet

annonce

De, der savler over Sonys topmodel AG9, men ikke er villige til at punge ud med næsten 20.000 rigsdaler, kan trygt overveje AG8 som et alternativ. Med undtagelse af den toptrimmede videoprocessor X1 Ultimate er det faktisk ikke meget, der adskiller de to modeller rent specs-mæssigt.

Den videoprocessor, AG8 er udstyret med – X1 Extreme – var indtil for nylig det sejeste, Sony kunne præstere, og den gør stadig et fremragende stykke arbejde med at håndtere forskellige typer billedmateriale. Her vil vi især fremhæve de naturlige bevægelser, som er utrolig “smooth” uden tendens til at hakke, selv når det går meget hurtigt for sig på skærmen.

Sony-skærmen er udstyret med en række forprogrammerede billedindstillinger, og vi lander på filmindstillingen Cinema Pro som den mest farverneutrale. Her får man et meget naturligt billede uden overdrevet farvemætning eller skarphed.

Hvad angår den generelle billedkvalitet, er der ingen store overraskelser ved AG8 – hverken positive eller negative. Her får du et topmoderne OLED-panel med alt, hvad det indebærer af billedmæssige fortræffeligheder: Kontrasten er virkelig god, og det dybe sortniveau gør det til en ren nydelse at se film og serier i mørklagte omgivelser. Der er selvfølgelig ikke så meget som en antydning af lyse ujævnheder eller “halo-effekt”, som man må leve med på de fleste LCD-skærme.

Samtidig må vi konstatere, at AG8 minder meget om forgængeren AF8 rent billedmæssigt, og der ser ikke ud til at være sket det store på billedfronten siden sidste generation.

Da vi testede storebror AG9, var vi generelt meget fornøjede med billedkvaliteten, men bemærkede også, at lysstyrken manglede lidt power – hvilket især var mærkbart i krævende HDR-scener. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at AG8 også er relativt svagt på lysudbytte. Sony har valgt at favorisere mikrodetaljer frem for maksimal kontrast. Det går helt klart ud over intensiteten i lyse scener (maksimalt ca. 550 nit).

Det skal ses i forhold til, at LG netop har givet deres 2019-modeller en grundig overhaling. Her fik lysstyrken et markant løft (op til 700-800 nit). Med en pris på omkring 12.000 kroner placerer Sony-skærmen sig midt mellem LG’s egne B9- og C9-modeller, og ved direkte sammenligning er det let at se, at disse LG-modeller har væsentlig mere glød og intensitet i de lyse partier.

Det indtryk, vi sidder tilbage med, er at Sony KD-55AG8 leverer glimrende billedkvalitet, men ikke formår at feje en konkurrent som LG af “hjemmebanen”.

Lydkvalitet

Med Sonys Acoustic Surface teknologi, har Sony taget selve OLED-panelet i brug som højttalermembran.(Foto: Sony)

Det er først og fremmest på lydsiden, at AG8 adskiller sig markant fra andre OLED-skærme. Mens konkurrenterne anvender traditionelle højttaler-enheder monteret i bunden af skærmen, har Sony taget selve OLED-panelet i brug som højttalermembran. Bag billedpanelet sidder to “vibratorer”, som sætter panelet i svingninger for at skabe lyd. Og hvor mærkeligt det end lyder, så fungerer det utrolig godt!

Sony-skærmen udmærker sig ved krystalklar og fyldig lyd, og det bedste af det hele er, at den kommer direkte ud af skærmen. Det giver en meget nøjagtig forbindelse mellem det, man ser og hører, og bidrager faktisk til bedre taleforståelse.

Dialogerne mellem hverdagssuperhelten Luke Cage og hans nemesis Cottonmouth (Marvel’s Luke Cage på Netflix) lyder besnærende sprødt og nærværende. Det samme kan siges om Breaking Bad, Better Call Saul og andre serier, hvor dialogerne spiller en ekstra vigtig rolle for handlingen.

Sonys lydløsning er ikke nogen egentlig erstatning for en dyr fuldblods-soundbar med Atmos surround-lyd – men den er bestemt til at leve med. Det er ikke noget, vi siger så tit!

Konklusion

Sonys billigste OLED for 2019 er uden tvivl et lækkert TV. Her får du råstærk billedkvalitet med alle de superlativer, man forbinder med OLED, plus stram æstetik og fin byggekvalitet. Brugervenligheden er der også taget hånd om med Android TV og gode tilslutningsmuligheder, men den triste fjernbetjening trækker ned.

Det største lyspunkt ved Sonys TV er dog lyden. AG8 tilhører en eksklusiv klub af TV’er, hvor vi faktisk er begejstret for de indbyggede højttalere. Det gør Sony AG8 til et spændende alternativ for dem, der vil have bedst mulig lyd og billede uden en masse ledninger og tjuhej.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
 • Størrelse/type: 55" 4K OLED-TV
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Andet: Acoustic Surface-højttalere
 • Web: sony.dk
Pris: 12222 kr
PlusSony AG8 har knivskarp billedkvalitet med et bælgmørkt sortniveau. Som et af få TV’er kan det desuden prale af særdeles god lyd, der kommer direkte ud af TV-skærmen.
MinusSony-skærmen har ikke lige så kanonstærk kontrast som visse af konkurrenterne. Brugervenligheden lider lidt under den antikverede fjernbetjening.
Sony KD-55AG8 produktside
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Læs også

  Samsung QE65Q82R

  Samsung QE65Q82R

  20.999
  Træt af spejlblanke TV-skærme? Samsung Q82R er som at stirre ind i et sort hul!
  Samsung UE65RU8005

  Samsung UE65RU8005

  11.999
  RU8005 er Samsungs bedste “almindelige” LCD-TV, før man tager skridtet op til QLED.
  Samsung QE65Q70R

  Samsung QE65Q70R

  12.999
  På Q70R har Samsung skåret unødvendig luksus fra for at kunne tilbyde direkte LED-bagbelysning til en gunstig pris. Det giver et suverænt billede for pengene!
  Samsung QE65Q60R

  Samsung QE65Q60R

  13.999
  Samsung Q60R er den billigste model i Samsungs QLED-univers. Et prisgunstigt og veludstyret TV, som dog mangler topmodellernes suveræne kontrast.
  Samsung QE65Q85R

  Samsung QE65Q85R

  18.999
  Q85R er et meget veludstyret TV, der ånder flagskibsmodellen Q90R i nakken, men til en mærkbart lavere pris!
  LG OLED55B9

  LG OLED55B9

  13.999
  Indgang til OLED-universet
  LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!
  Panasonic TX-65GZ2000E

  Panasonic TX-65GZ2000E

  36.995
  Her er det TV, du skal købe, hvis du virkelig brænder for film!
  Panasonics bedste OLED-TV er strålende. Et TV for virkelige feinschmeckere!
  Panasonic TX-75GX942E

  Panasonic TX-75GX942E

  27.499
  Superduper storskærm
  Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.
  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  Samsung The Frame QE49LS03 (2019)

  9.999
  Kunstudstilling på stuevæggen
  Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!
  Philips “The One” 65PUS7354/12

  Philips “The One” 65PUS7354/12

  8.999
  Philips med hele pakken
  På denne model har Philips helgarderet sig og krydset alt på udstyrslisten af. Resultatet har de givet det selvsikre navn “The One” – det TV, man bare skal have!
  Sony KD-65XG8096

  Sony KD-65XG8096

  8.990
  Godt til det meste
  Sony XG8096 er et godt allround-TV med en række vigtige funktioner som Android og HDR-video til en fornuftig pris.
  TV 65-tommer

  TV 65-tommer

  Ægte storskærme til små priser
  Et stort TV med flot billedkvalitet behøver ikke at koste en formue. Vores test viser, at du nu kan få et stort og godt TV med få kompromiser for under 10.000 kroner!
  LG 65UM7510

  LG 65UM7510

  9.799
  I skyggen af OLED?
  Denne storskærm fra LG har god brugervenlighed og et lækkert design, men billedkvaliteten hæmmes af svag kontrast.
  Samsung UE65RU7475

  Samsung UE65RU7475

  9.999
  Den bedste totaloplevelse
  Samsungs 7475-serie byder på lækkert design, god bruger- venlighed og ikke mindst testens bedste billedkvalitet.
  TCL 65EP685

  TCL 65EP685

  7.490
  Pris-killer fra TCL
  TCL tilbyder et fuldspækket LCD-TV til en meget favorabel pris.
  Panasonic TX-65GX800E

  Panasonic TX-65GX800E

  14.499
  Panasonics nye TV er vanvittig godt til prisen
  Panasonic GX800 imponerer med spektakulær billedkvalitet til en pris, der faktisk er til at betale.