TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Sony KD-85ZG9

ZG9: Kolossalt 8K-TV fra Sony

Sonys første 8K-TV er simpelthen for vildt.

Af / 07/06/2019 - 13:25
Sony KD-85ZG9

Lyd & Billede mener

  • Sony-skærmen ser overvældende naturtro ud med en skarphed og kontrast, der overgår det meste, vi har set.
  • 8K-TV er stadig lidt forud for sin tid. Og nævnte vi prisen?

Ekstra store TV-skærme er in, og Sony fornægter sig ikke med sit nye flagskibs-TV for 2019.

Sony Master Series ZG9 kommer kun i XL- og XXL-størrelse. Det starter på 85 tommer, og hvis du vil være sikker på at overgå naboen, så fås det også i 98 tommer. Prisen stiger dog stejlt: Fra 135.000 kroner og op til – hold nu fast! – 650.000 kroner for 98 tommers udgaven. Man betaler altså en difference på over 500.000 – mere, end en Tesla Model 3 Long Range koster – for 13 tommer ekstra …

Hvorfor den stive pris? Well, eksklusivitet er kun et fattigt ord. Sony forventer sandsynligvis ikke at sælge i hobetal af Master-serien, så produktionsvolumen er lavt, og prisen pr. enhed relativt høj. Et større TV betyder mere af alt, hvad der koster penge, såsom lysdioder, billedpanel og strømforsyning. Størrelse, vægt og fragtomkostninger bidrager til at hæve prisen, og det samme gør produktion og kvalitetskontrol på dette niveau.

Størrelsen og vægten (ca. 75 kilo for 85 tommer) er også grunden til, at Sony ikke ville sende os et testeksemplar, som de normalt gør. I stedet inviterede de Lyd & Billede til deres hovedkontor i Ballerup for at teste TV’et hos dem!

Selv om vi normalt kræver at teste TV’er på hjemmebane, gjorde vi en undtagelse for et så eksklusivt 8K-TV. Seancen foregik meget ordentligt: Efter en kort præsentation lod Sony os være alene med storskærmen, så vi kunne danne os vores eget indtryk.

Annonce

TV eller projektor?

Hvis man overhovedet overvejer et TV i denne størrelse og prisklasse, er der en stor sandsynlighed for, at man også har overvejet en projektor. Projektor og lærred har længe været den mest effektive måde at få et kæmpestort og flot billede på, også i high-end-klassen, hvor både Sony og andre producenter har mange heftige ting at tilbyde.

Så hvorfor overhovedet overveje et TV i denne klasse, når man kan få et 120 tommers billede fra en projektor?

Det har nok meget med anvendelsesområde og brugervenlighed at gøre. Et TV har væsentlig højere lysstyrke og kan bruges i dagslys uden at skærme helt af for solen. Derfor har det også bedre forudsætninger for at gengive HDR-video med masser af kontrast, da det ikke kræver lige så grundig lysstyring som en projektorbaseret løsning.

Vi skal heller ikke glemme, at det har apps som Netflix indbygget og understøtter vigtige formater som Dolby Vision.

Design

Ikke underligt, at dette TV vejer omkring 95 kilo i indpakket stand og 75 kilo ud af kassen. Sony-skærmen er tyk! Med en dybde på lidt over 12 cm kan den næsten minde om bagprojektions-TV’er fra 1990’erne. Det skyldes, at Sony har været ret kompromisløs, når det gælder arbejdsvilkår for elektronikken indeni og især de kraftige lysdioder, der er monteret bag billedpanelet.

Det er ikke først og fremmest en designmodel, men en high-end-model, hvor fokus er på højest mulig ydelse. Sony har alligevel gjort sig umage med udførelsen, som er præget af smalle riller, der går igen rundt om chassiset – noget, de selv kalder Blade Design.

Sony-skærmen står på to kraftige fødder med lidt mindre afstand end bredden af selve TV’et, som er omkring 191 cm. Det har også VESA-huller til vægmontering (40 x 40 cm), men det ligger i kortene, at det i så fald skal være en solid væg!

85 Z9G ZG9 blk blk blade btyA1 56680
Sony ZG9 er væsentlig tykkere end OLED-skærmene, men med god grund. Kraftige lysdioder (eller måske snarere projektører!) fylder selvfølgelig lidt mere. Foto: Sony

Teknologi

Ud over OLED-skærmen AG9 er ZG9-serien den eneste, der kan prale af at være en del af Master Series – Sonys allersejeste TV-modeller. ZG9 er den naturlige arvtager til ZD9, der var flagskibet for nogle år tilbage. Det kommer selvfølgelig med Sonys kraftigste videoprocessor – X1 Ultimate, som vi også finder i OLED-skærmene – men har desuden en separat 8K X-Reality PRO-chip, der sørger for den avancerede 8K-opskalering.

Sony er en af de få producenter, der laver 8K-filmkameraer til professionel brug. Det har givet dem nogle unikke erfaringer, hvad 8K-formatet angår, og ikke mindst om hvordan man effektivt håndterer skalering og anden billedprocessering. 8K X-Reality PRO-billedchippen indeholder en database med algoritmer, der bruges til at analysere og optimere forskellige typer billedindhold.

ZG9 har et Triluminous-billedpanel med ekstra stort farverum samt Sonys Backlight Master Drive LED-bagbelysning. Sony anvender et såkaldt Beam LED-design, der koncentrerer lyset fra dioderne, så mest muligt lys passerer gennem det tætpakkede 8K-panel.

Sony har afgjort ikke sparet på krudtet i form af lysdioder eller strømforsyning. Her kan vi også nævne, at ZG9 har et opgivet strømforbrug beregnet til ca. 880 kW/h om året. Der er en hel del mere end et standard-TV, men væsentlig mindre end varmekablerne i indkørslen …

Brugervenlighed og funktioner

Hvad angår fjernbetjening og menusystem, er Sonys TV meget lig lillebror 75XG9505, som vi testede tidligere i år. ZG9 har bl.a. fået den nye premium-fjernbetjening, som er et frisk pust sammenlignet med den ordinære variant. Den er ret lækker med børstet metal-finish og knapper, der bare er rare at trykke på.

ZG9 kommer også med den opdaterede Android-version 8.0 Oreo som brugerflade. Det nye menusystem er langt mere overskueligt og brugervenligt, og bedre egnet til en moderne TV-hverdag. Sony har også gjort sig mere umage med egne TV-indstillinger, som nu er lettilgængelige via genveje i en hurtigmenu.

Som de fleste Android-skærme har Sony et godt app-udvalg, og ZG9 opleves også som meget hurtigt at betjene. Nyt i år er understøttelse af AirPlay 2, som betyder, at man også kan vise indhold fra Apple-enheder (inklusive video og streaming) på Sony-skærmen.

ZG9 kan desuden skilte med en separat gaming-mode. Den nåede vi ikke at måle den nøjagtige input-lag på, men hvis lillebror XG9505 med samme chipsæt er noget at gå efter, kan man forvente en forsinkelse på lige over 20 millisekunder. Vi kan nærmest ikke forestille os et heftigere TV at spille PlayStation på …

Billedkvalitet

Når taxameteret stopper på 135.000 kroner, har man lov til at forvente et billede ud over det sædvanlige, og på dette punkt indfrier Sony ZG9: Skarpheden er virkelig til at tage og føle på.

Vi startede seancen med en 8K-optagelse fra sommer-OL i Rio i høj kvalitet og med 60 billeder i sekundet, hvilket virkelig gav os en forsmag på fremtidens billedformat. Selv i det hvirvlende folkehav af publikum, dansere og atleter kan man skelne hvert enkelt menneske og se, hvad der står på deres T-shirt, og hvilket urmærke de har på armen – sat på spidsen. Det er en detaljeringsgrad, som selv ikke det bedste 4K-TV kan kopiere.

Som vi tidligere har erfaret, er der heller ikke noget, der virker overdrevet eller anstrengende ved 8K-billedet. Det ser kort og godt mere naturligt ud (selv om man indimellem føler sig som Superman med laserskarpt falkeblik).

ZG9 er også en seriøs lyskanon! Ud over Dolbys egen professionelle 4000 nit monitor til studiebrug er det noget af det heftigste, vi har set, hvad angår lysstyrke og kontrast.

Sony-skærmen pumper en vanvittig lysstyrke ud og er blændende stærk på HDR-materiale. Den har aldrig problemer med at skabe lysintensitet nok, uanset om det drejer sig om små eller store områder af skærmen. Det bidrager selvfølgelig til, at film med HDR (High Dynamic Range) ser ekstra heftigt ud. Lamper og projektører blænder os, og flammer ser ud som ægte flammer til et punkt, hvor man næsten kan mærke varmen stråle mod huden.

85 Z9G ZG9 blk blk blade cw 56681
Af et LED-LCD-TV at være har Sony ZG meget overbevisende kontrast og sortniveau. Foto: Sony

Lysuniformiteten er rigtig god, især for en diger 85 tommers LCD. Der er ingen tegn på ujævnheder eller lyse pletter fra bagbelysningen. Sortniveauet er også vældig imponerende: Ikke i OLED-klasse, men for en LCD-skærm er vi afgjort i den allerøverste klasse – på højde med Samsungs 8K-skærme.

Når vi stresstester skærmen med udfordrende testvideoer, kan man ane en svag halo-effekt omkring lyse objekter, men den er knap nok synlig ved normalt TV-kiggeri. Det indtryk, vi sidder tilbage med, er at den bagbelysningsteknologi, Sony har brugt i ZG9, er et solidt skridt fremad i forhold til lillebror XG95.

ZG9 har også en rigtig god betragtningsvinkel af LCD at være. Billedet ændrer ikke meget karakter, selv når vi ser det fra en skarp vinkel, og både kontrast og farver er imponerende ensartede. Vi havde ikke Samsungs 2019-QLED ved siden af til at sammenligne med, men Sony-flagskibet opleves som mindst lige så godt på dette punkt.

Billedprocesseringen er rigtig god. Sony-skærmen henter detaljerne frem og får alt ud i lyset, uden at noget virker kunstigt fremhævet eller overdrevet. Farverne er meget nuancerede med en herlig intensitet i de lyse nuancer. Billedprocessoren er også hurtig nok til at undgå efterslæb og “ghosting”-effekt.

Summa summarum er et billede, der kan få tårerne frem i øjnene på os billed-entusiaster. Vores yndlingsserier fra Netflix har næppe set bedre ud, så længe vi kan huske. Vores referenceklip fra Stranger Things i Dolby Vision HDR-kvalitet fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på undertegnede, selv om vi har set serien mange gange. Sony-skærmen formår at løfte det relativt hårdt komprimerede 4K-materiale til noget, der mere ligner 8K. Ikke lige så godt som “native” 8K, men afgjort et godt stykke af vejen!

Lydkvalitet

Sony ZG9 er udstyret med et relativt seriøst lydsystem med højttalere både oven over og neden under skærmen, der spiller via fremadrettede “spalter” over og under skærmen. Ideen med dette er at skabe et helstøbt lydbillede og forhindre, at lyden trækkes nedad.

TV’ets højttalere kan også bruges som centerkanal i et surround-system, drevet af en ekstern forstærker. Det er også værd at nævne, at Sony understøtter HDMI med eARC, hvilket gør det let at sende lyden til en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.

De indbyggede højttalere i Sony ZG9 understøtter ikke Atmos 3D-lyd, men har alligevel frisk og spændstig lyd, væsentlig klarere og mere dynamisk end f.eks. Samsung Q950R. Der er en god, tydelig diskant og en klar mellemtone, så man virkelig kan høre lydeffekterne. Bassen er ikke vanvittig dyb eller kraftig, men vores TV stod også i et relativt stort rum og fik ikke hjælp i bunden af bagvæggen.

Under alle omstændigheder er det forfriskende, at Sony har lagt nogle ressourcer i lydsystemet, som det hører sig til på en ægte premium-model.

Konklusion

Sonys første 8K-TV er afgjort et heftigt skue. Med kanonstærk kontrast, lysstyrke og farveintensitet, kulsort sortniveau, glatte bevægelser og frem for alt en detaljeringsgrad, som kun ægte 8K-opløsning kan give, er det et af årets mest imponerende TV’er hidtil.

Ligesom andre 8K-skærme er Sony ZG9 lidt forud for sin tid, hvad angår adgangen til indhold, men det gør også et godt stykke arbejde med at vise forskellige typer TV-materiale fra deres bedste side. Hvis du har lyst og råd til at forkæle dig selv med et TV i denne klasse, er Sony ZG9 absolut noget ud over det sædvanlige. Vi almindelige dødelige kan altid håbe, at Sony vil lancere en mere sober 65 eller 75 tommers version af samme kaliber som KD-85ZG9!

Karakter
Sony KD-85ZG9
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen