Sony har indtaget en god position på TV-fronten i de seneste år, og årets sortiment er fuldt af spændende modeller med alt fra eksotisk OLED-teknologi til syleskarp 8K-opløsning blandt specifikationerne. Til trods for det er det måske et relativt billigt og ordinært 4K LCD-TV, der stilles størst forventning til!
Den nye premium-model XH9005 henter en del teknik fra Sonys dyrere high-end-modeller, men til en meget hyggeligere pris. Sony har desuden selv givet et hint om, at det kan være deres nye “PlayStation-TV”.
XH9005 skal nemlig være skræddersyet til gaming og klargjort til moderne spilkonsoller som PS5, med bl.a. HDMI 2.1-kompatible indgange og lille forsinkelse (input lag), alt sammen for at give en gnidningsløs spiloplevelse. XH9005 bliver også tilgængelig i et bredt udvalg af størrelser, fra 55 og helt opp til 85 tommer. Her har vi valgt 65-tommeren KD-65XH9005!
Design
Sony-skærmen har et stramt og retlinet design: En skarpskåren ramme i børstet metal bidrager til et eksklusivt udtryk. Samtidig påkalder rammen sig lidt mere opmærksomhed, end vi ideelt set kunne ønske. Vi foretrækker en ramme, der er så diskret som muligt, og hvor det hellere er billedet, der står for wow-effekten.
XH9005 holdes oppe af to V-formede fødder, som er monteret relativt langt ude i kanterne. TV’et får derfor en ganske bred benstilling, der kræver et tilsvarende bredt TV-møbel. Fødderne kan virke lidt upraktiske sammenlignet med for eksempel Samsung Q80T, som har en midtmonteret fod. Det kan også komme i konflikt med enkelte soundbars. Derfor kan en vægmontering på VESA-beslag nok være smart i dette tilfælde. Det giver heller ingen store problemer, da alle tilslutningerne vender til siden og optager begrænset plads.
Brugervenlighed og finesser
Sony XH90 er lastet med sidste version af Android-systemet (9.0) og har en række apps med om bord. Den nyeste Android-opdatering er blevet hurtig, enkel og overskuelig at betjene.
Som de fleste andre Android-TV’er understøtter XH9005 stemmestyring af Google Assistant, og en indbygget Chromecast gør det enkelt at streame eller dele indhold via Android-mobilen. XH9005 er også relativt “Apple-venligt”, da det understøtter AirPlay og HomeKit, ligesom det kan vise indhold fra iPhone eller indgå i et Apple-styret smart-hjem.
XH9005 kommer også med Sonys splinternye fjernbetjening, hvilket efter vores mening er et sandt lykketræf: Den bruger Bluetooth-kommunikation til at kommunikere hurtigt og effektivt med TV’et, uden at du behøver at pege den direkte mod TV’et. Det fungerer ekstremt meget bedre end den gamle infrarøde variant.
Gaming-TV
Sony har gjort meget ud af at lancere XH9005 som deres ”uofficielle” PlayStation-TV, der er skræddersyet til moderne gamingkonsoller.
I løbet af året vil der blive udgivet en firmware-oppdatering, som vil gøre to af HDMI-portene kompatible med vigtige HDMI 2.1-finesser. Vi taler selvfølgelig om 4K/120Hz, VRR (Variabel Refresh Rate) og ALLM (Auto Low Latency Mode),der anses som afgørende for kompatibiliteten med moderne spilkonsoller. Her har XH9005 faktisk et fortrin i forhold til mange af de øvrige (også dyrere) Sony-modeller!
Desværre: Uden adgang til den aktuelle opdatering og uden en ny PS5 eller Xbox til at teste med er det vanskeligt at verificere, at XH9005 leverer alt det, Sony lover. Som altid med varslede oppdateringer gælder det om at væbne sig med tålmodighed.
Sony-skærmen rammer imidlertid rigtigt, hvad angår forsinkelse. Vi målte input lag til ca. 15 millisekunder i Gaming-mode. Det er ikke samme rekordfart som f.eks. Samsung Q80T, men hurtigt nok for de fleste.
Input lag: Sony-skærmen har en lille forsinkelse på ca. 15 millisekunder i Gaming-mode.
Billedkvalitet
Sony KD-65XH9005 er udstyret med et 4K LCD-panel af typen VA (Vertically Aligned), som er kendt for god kontrast og sortniveau. Vi har tidligere testet 2020-topmodellen XH95 med et godt resultat. Det billigere XH9005 har flere lighedstræk med dette – men der er også nogle vigtige forskelle.
XH9005 må først og fremmest klare sig uden Sonys X-Wide Angle Technology, som i teorien giver en noget smallere betragtningsvinkel end toppmodellen. Når det er sagt, oplevede vi ingen særlige problemer med det, og du skal sidde relativt langt ude til siden for at opleve udvaskede farver.
Inden for det, man kan opfatte som normal siddeposition, har XH9005 imponerende stærke og nuancerede farver. Sony-skærmen har faktisk væsentlig stærkere og mere intense farver end LG Nano90, samtidig med at den rammer en mere præcis farvebalance. Resultatet er et billede, som er fængende at se på, samtidig med at det føles naturligt og ikke det mindste overdrevet.
Sony-skærmen udmærker sig også ved en utrolig god billedbehandling: Skarpheden er imponerende, og XH9005 formår at vise alt fra lavopløste SD-udsendelser til ægte 4K-film fra deres bedste side, uden overdreven skarphed eller “mudret” støjreduktion. Bevægelserne er meget glidende og jævne, uden unaturlig sæbeopera-effekt. Faktisk er dette et af de bedre TV’er, vi har set, hvad angår glidende bevægelser.
Flot til sport og spil
De nævnte egenskaber gør, at Sony XH9005 egner sig glimrende til fartspækket billedindhold. Vores testoptagelse fra Champions League-fodbold ser rigtig godt ud på Sony-skærmen, med livlige farver og fremragende støjreduktion. Skærmen formår at bevare skarpheden på spillerne og følger hurtige kamerabevægelser uden at bryde dem op.
De samme kvaliteter kommer godt med, når vi tilslutter redaktionens Xbox: Både first-person-shooters og eventyrspil ser skarpe og detaljerede ud i Gaming-mode, med stærke farver og glidende bevægelser. Skærmen giver en hurtig og gnidningsløs oplevelse, og vi finder ikke meget at sætte fingeren på, når det gælder spilydelsen. Vi kan knap nok vente med at afprøve Sony-skærmen på næste generations spilkonsoller!
Upræcis bagbelysning
Førstehåndsindtrykket af Sony-skærmen er altså generelt meget positivt. Desværre har XH9005 også et problem, som trækker helhedsindtrykket ned. Ganske meget endda!
En LCD-skærm er som bekendt afhængig af gennemlysning for at kunne vise billeder, da billedet ellers ville se bælgmørkt ud. Desværre har denne gennemlysning en irriterende tendens til at trænge igennem og oplyse de områder, vi helst vil bevare mørke, og dermed ødelægge kontrasten. Det er netop denne uønskede bivirkning, man forsøger at undgå ved hjælp af en finmasket, zoneinddelt LED-bagbelysning, som kan dæmpe lysstyrken lokalt.
Sony XH9005 bruger i lighed med toppmodellen XH95 direkte LED-bagbelysning med lokal dæmpning, men det står hurtigt klart, at denne version ikke kan måle sig med storebrorens suveræne kontrast og lyspræcision.
For det første er det tydeligt, at Sony-skærmen har relativt få individuelle LED-zoner i aktion (ca. 32 zoner, så vidt vi kan tælle os frem til eller se med det blotte øje). Selve lyskontrollen virker desuden overraskende klodset: Det er påfaldende let at registrere, hvordan dele af skærmen tændes og slukkes i takt med billedsignalet, hvilket kan virke generende for mange. Dette er særlig mærkbart, når man ser hvide undertekster på en mørk baggrund: Hver gang en ny filmreplik i tekstform blinker imod os, lyser det store blokke af skærmen op i et gråligt strølys!
Her ligger XH9005 tydeligvis langt bag feltet, ikke bare sammenlignet med en high-end-model som XH95, men også med mere moderate premium-modeller: Konkurrenten Samsung Q80T har til sammenligning en langt mere præcis og mindre iøjnefaldende LED-bagbelysning. Vi må heller ikke glemme skærme med OLED-teknologi, hvor denne type lyslækage i det hele taget ikke er et tema.
Vi prøvede os frem med flere forskellige indstillinger og billedmodes – bl.a. ved at sætte Local dimming til ”High” – men det lykkedes os ikke at slippe af med problemet. Vi ved ikke helt, om det skyldes begrænsninger i hardwaren (for få LED-zoner) eller software-problemer (mangelfuld styring af lyset): Vi kan bare konstatere, at andre producenter er lykkedes bedre med bagbelysningen, end Sony er på XH9005.
Lydkvalitet
Sony har udstyret XH9005 med ekstra højttalere: Ud over de sædvanlige drivere på undersiden sidder der to små diskant-enheder oppe på bagsiden, som skal bidrage med større luftighed og perspektiv i lyden (bemærk, at kun 65” og større får ekstra højttalere, mens 55” må klare sig uden).
Lydgengivelsen opleves helt fin i praksis, men heller ikke mere. Stemmegengivelsen er klar og tydelig, men lyden fremstår generelt lidt tynd og ikke særlig basrig. Lydeffekterne bliver lidt tamme, og grovkalibrerede geværskud høres mere som små knaldpistoler! Her er der helt klart behov for en soundbar, hvis lyden skal yde billedet retfærdighed.
Sony XH90 understøtter heldigvis Atmos-lydprocessering og har HDMI eARC-tilslutning. Dermed bør det være en smal sag at forbedre lyden med en separat soundbar, hvilket du bør budgettere med først som sidst.
Konklusion
Sonys nye premium LCD-TV har som udgangspunkt alt, hvad der kræves for at tilfredsstille krævende TV-entusiaster: Med 4K LCD-panel med LED-bagbelysning, smart fjernbetjening og lovende tilkoblingsmuligheder er der garanti for en fantastisk billedoplevelse.
Sony-skærmen ser også imponerende godt ud i praksis, specielt hvad angår skarphed, farvegengivelse og generel billedkvalitet. Billedbehandlingen er rigtig god, med glidende bevægelser og effektiv støjreduktion.
Desværre har XH9005 en svaghed, som vil være et potentielt stort irritationsmoment for film- og serieelskere: Bagbelysningen er ikke så præcist, som man kunne forvente, og efterlader synlige skygger og omrids rundt om lyse objekter. Det er en LCD-svaghed, som de bedste modelvarianter har formået at dæmpe betragteligt, og ellers et problem, du ikke vil finde på OLED-skærme. Vi håber, at Sony formår at reducere denne svaghed med en fremtidig oppdatering, for XH9005 er et fremragende TV på alle andre områder.
Hej. Er det siden denne anmeldelse lykkes Sony, at komme med en opdatering, som fjerner skygger og omrids rundt om lyse objekter? Den får rigtig fine anmeldelser andre steder.