TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 5 overkommelige 4K-tv’er

Ultraskarpe billeder til rimelige penge

Dit næste tv har sandsynligvis 4K-opløsning, og nu behøver du ikke længere at røve en bank for at få råd til det!

Af / 29/12/2015 - 06:00
5 overkommelige 4K-tv’er

Kan du huske, da 3D blev introduceret som “the next big thing” inden for tv, og alle producenterne pushede det som en fed funktion, der var værd at betale i dyre domme for? Det første år var 3D forbeholdt de allerdyreste premium-tv’er, men allerede på næste tv-generation var prisen styrtdykket.

Noget lignende er ved at ske med 4K Ultra HD-opløsning: De superskarpe fjernsyn er nu faldet til et rimeligt prisniveau og er blevet så udbredt, at det næste tv, du køber, med stor sandsynlighed har 4K-opløsning. Og i modsætning til 3D ser Ultra HD ud til at blive en succes.

Teknikken sælger næsten sig selv: Med fire gange så høj opløsning som almindelig HD er det let at se den forbedring af skarpheden, som 4K tilbyder. Og skarpere og mere detaljerede billeder er noget, alle vil have – især når man ikke skal bruge specielle briller for at se med!

Adgangen til 4K-indhold øges langsomt, men sikkert. Selv om 4K tv-broadcast stadig ligger nogle år ude i fremtiden, og næste generations Blu-ray-format lader vente på sig, er teknologiledende leverandører som Netflix gået i brechen for at gøre deres produktioner tilgængelige i den bedst mulige kvalitet.

4K-formatet er også blevet tilgængeligt i form af billeder og video skudt med nye actionkameraer, systemkameraer og kompaktkameraer – og nu også droner. De, der køber et 4K-tv i dag, kan derfor umiddelbart få glæde af den forøgede billedkvalitet.

Annonce

 

Smart-systemer og apps

Jo flere funktioner tv’et har byde på, jo højere krav stilles der til et effektivt menusystem, som kan holde sammen på det hele. Tv’et er snart lige så afhængigt af god software som mobilen!

Vi sidder ikke længere og zapper mellem kanalerne, men hopper ind og ud af tjenester, mens vi laver interaktive valg og indtaster søgeord. Det kræver en brugerflade, der er hurtig og nem at bruge, plus en god fjernbetjening til at navigere med. Det lægger tv-producenterne store ressourcer i at give os, og nogle lykkes bedre end andre.

Hvis du er mest optaget af tv’ets egenskaber som monitor og alligevel bruger eksterne medieafspillere som Apple TV, PlayStation, Xbox og lignende, er smart-systemet mindre vigtigt.

 

Billigere 4K-skærme

I denne test vi ser på nogle af de foreløbig mest overkommelige 4K-tv’er fra fem forskellige producenter. Nogle af dem ligger under den magiske 10.000 kroners grænse – og bliver måske endnu billigere med tiden. Det er modeller, der giver meget for pengene, både i form af billedkvalitet, brugervenlighed og funktioner.

På visse områder har de faktisk meget tilfælles med producenternes topmodeller, da de ofte bygger på samme tekniske platform. Men nogle forskelle er der selvfølgelig. Du ikke får de bedste billedpaneler og den mest avancerede teknologi – men muligheden for et godt køb er bestemt til stede.

Vi har valgt 55 tommer, da det er den mest populære størrelse hos forbrugerne lige nu. Det er også den mindste, vi anbefaler til seriøst tv-kiggeri: Hvis du har plads og virkelig vil have det fulde udbytte af 4K-opløsning, kan det godt betale sig at lægge nogle ekstra tusindkronesedler for en 65-tommer. Flere af de modeller, vi tester, fås også i denne størrelse.

Sony Bravia KD-55X8505C

God allrounder

Sonys kandidat leverer solid ydelse på billedfronten og et Android-styresystem i bedring. På det seneste er prisen også blevet mere medgørlig.

Den slanke, elegante skærm har fremragende billedprocessering og kan få selv lavopløst indhold til at se rigtig godt ud. Her får du et billede med masser af detaljer og naturtro farver. Lavt input-lag på ca. 36 millisekunder er et godt argument for gamere.
Den nye Android-brugerflade halter stadig lidt hist og her, og vi savner et mere overskueligt menusystem.
Læs hele testen

Grundig 55 VLX 9570 BP

Skarp genkomst

Grundig er tilbage med et veludstyret tv, der skal udfordre etablerede producenter som Samsung og LG. Og her er der meget at holde af.

Med fremragende lysstyrke, kontrast og skarphed imponerer Grundig-skærmen i forhold til prisen.
Billedprocesseringen præsterer ikke lige godt på alle områder, og især støjreduktion og opskalering opleves som mangelfulde.
Læs hele testen

Samsung 55JU6875

Close, but no cigar

Denne model fra Samsung havde vi høje forventninger til, men 55JU6875 når ikke helt i mål på de mest kræsne billedparametre.

Sej skarphed og fænomenal farvegengivelse er blandt blærerøvseffekterne på dette Samsung-tv, ligesom det har et rigtig godt smart-system og ditto udvalg af apps.
Kontrast, sortniveau og lysfordeling skuffer lidt i forhold til de øvrige egenskaber.
Læs hele testen

Panasonic TX-55CX670/680E

Billedkvalitet i top

Panasonic har slået sig op med nogle af de bedste tv’er i den overkommelige prisklasse, og det indtryk bliver kun blevet forstærket af deres billigste 4K-tv, TX-55CX670.

55CX670 har et smart-system, der er let at bruge, og byder på afbalanceret billedkvalitet med sej skarphed, lav billedstøj, fremragende sortniveau og naturlige farver. Et tv, der er let at holde af!
Lidt ujævn lysfordeling – bl.a. en horisontal stribe midt på skærmen – forhindrer billedet i at være helt fejlfrit.
Læs hele testen

Philips 55PUT6400

Bedre sent …?

Philips melder sig ind i tv-kampen med deres hidtil billigste 4K-tv. Men nogle gange kan det svare sig at betale noget mere!

Philips-skærmen er ribbet for udstyr, men har til gengæld fået godt gang i smart-funktionerne takket være Android-styresystemet, der byder på mange muligheder.
Konkurrencen er hård i dette segment, og 55PUT6400 sakker lidt agterud, hvad billedkvaliteten angår. Især når det gælder opskalering af almindelige tv-udsendelser.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 år med Ambilight: Her er Philips' hidtil bedste TV

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne