TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 65″ tv’er til fodbold-EM

Storskærme til fodboldfest

Er det ikke på tide med et nyt tv, før det går løs i Frankrig? Med en af disse storskærme er der dækket op til seriøs bold hjemme i stuen!

Af / 07/06/2016 - 14:00
65″ tv’er til fodbold-EM

Der er mange, der drømmer om et nyt tv, men det er de færreste, der vælger at skifte det gamle ud, før det går i stykker. Undtagelsen er, når vi nærmer os en vigtig tv-begivenhed. Så har mange af os lettere ved at få tegnebogen på gled.

I år er der ikke bare én, men to aktuelle sportsbegivenheder på programmet: Fodbold-EM i Frankrig og Sommer-OL i Brasilien. For nogle vil det være et godt argument for at sende den gamle flimmerkasse på pension, og selvfølgelig er det noget, tv-branchen forstår at udnytte. Butikkerne er fulde af spritnye 2016-modeller, hvoraf flere er skræddersyet til at vise både sommerlege, film og anden tv-underholdning fra sin bedste side.

 

Nyt tv = større tv

Når først fjernsynet skal opgraderes, er det også almindeligt at vælge en højere skærmstørrelse. 55 tommer er det mest populære, men flere og flere vælger en endnu større model. 65 tommer eller mere er den helt rigtige vej at gå for dem, der gerne vil have biograffølelsen derhjemme med maksimalt udbytte af sport og film.

Udfordringen er, at jo større skærmen bliver, jo tydeligere bliver svaghederne også. Fodbold og andre tempofyldte sportsgrene er faktisk noget af det mest krævende tv-indhold at gengive. Med et stort, sammenhængende grønt felt, som der konstant panoreres hen over, kombineret med små spillere, der bevæger sig rundt på banen i varierende tempo, kommer ujævnheder og billedstøj let til syne. Samtidig arbejder videoprocessoren på højtryk for at opskalere det hele fra broadcast-kvalitet (1080i) til skærmens opløsning (Ultra HD, også kaldet 4K).

Annonce

Derfor kan det sjældent betale sig at gå efter den største og billigste skærm, man kan finde – brug hellere lidt ekstra penge på billedkvalitet, er vores klare råd.

 

HDR

En af de største nyheder på tv-fronten i år er High Dynamic Range – video med større dynamisk omfang. Det er en videreudvikling af Ultra HD, hvor man ud over øget opløsning også opnår større kontrastområde og bredere farvespektrum.

HDR er endnu ikke tilgængeligt gennem almindelig broadcast og er ikke aktuelt for årets sportsudsendelser. Derimod er det en vigtig funktion, hvis du vil have det fulde udbytte af Ultra HD Blu-ray-formatet. Netflix vil også understøtte teknologien på fremtidige produktioner.

Bemærk, at HDR ikke i sig selv er nogen mirakelkur for tv’ets ydelse: Hvis du skal have det fulde udbytte af HDR, skal dit tv opfylde en række krav, især hvad angår lysstyrke. For det bedste resultat bør du kigge efter en Ultra HD Premium-certificeret model eller tilsvarende.

 

Brugervenlighed er ekstra vigtigt

God billedkvalitet alene er ikke nok; for at nå i mål kræves der flere talenter. Tv’et er ikke længere bare en skærm, som man tænder og slukker for, og skifter kanal på. Interaktive tjenester såsom Netflix og YouTube, Viaplay, TV 2 Play osv. er blevet lige så vigtige som almindelig broadcast-tv.

Derfor er det afgørende for brugervenligheden, at tv’et arbejder hurtigt og uden problemer, og har et menusystem, der er nemt og logisk i brug. Her er de store producenter typisk lidt bedre forberedt end de mindre aktører. Samsung og LG har i øjeblikket de bedste smart-platforme, men konkurrenterne er lige i hælene. Nogle producenter tilbyder ekstra funktioner som stemmestyring og pegefjernbetjening.

 

Testen

I denne test har vi sat barren højt: Deltagerne er nogle af de mere avancerede modeller på markedet med priser på omkring 25.000 kroner. Dermed stiller vi også høje krav til billedkvalitet, lyd og ikke mindst brugervenlighed!

Siden det er en sportsorienteret test, har vi lagt ekstra vægt på god farvegengivelse, jævne bevægelser og god billedprocessering. Men vi har ikke glemt at tjekke kontrast og sortniveau, som fortsat er alfa og omega for den bedst mulige gengivelse af film og serier.

De opgivne priser er vejledende, og markedspriserne kan være betydelig lavere afhængigt af udbud og efterspørgsel. Det kan også lade sig gøre at finde topmodeller på tilbud indimellem! Tjek pricerunner.dk for de til enhver tid laveste priser.

Samsung 65KS9005

Curveball

Samsungs buede topmodel kombinerer lækkert design, fremragende brugervenlighed og stærke præstationer på billedfronten.

Samsung har et lynhurtigt menusystem med mange fikse funktioner plus et rigt udvalg af smart-apps. Billed- og lydkvaliteten er også helt i top.
Relativt høj pris, og bueformen tiltaler ikke alle.
Læs hele testen

Alternative tv’er

Flere du kan overveje

Synes du, at en 65 tommers model fra tv’ernes superliga er for stor og for dyr? Så er du ikke alene. Her er nogle alternative modelserier i et lavere prisleje.

Læs hele testen

Philips 65PUS8601

Midtbaneveteranen

Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.

Philips byder på sej kontrast og overbevisende sortniveau med ensartet lysfordeling over hele skærmen. Og der er virkelig smæld i billedet! Med Ambilight-lys på alle fire sider giver 65PUS8601 desuden en mere engagerende tv-oplevelse.
Trods et lysstærkt billedpanel opfylder 65PUS8601 ikke helt kravene om lysstyrke og kontrast til at blive et officielt godkendt Ultra HD Premium-tv.
Læs hele testen

LG 70UH700

5 tommer ekstra

Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.

Stort, klart billede med utrolig skarphed og lav billedstøj. Desuden har skærmen ensartet lysfordeling samt godkendt sortniveau og kontrast. Med jævne bevægelser oveni er det et rigtig godt tv at se f.eks. fodbold på.
LG-skærmen understøtter HDR, men mangler lidt lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste.
Læs hele testen

Sony 65XD9305

Toptrimmet topscorer

Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!

Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sony-skærmen til en oplagt mulighed for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Lyden er i den tynde ende, og fjernbetjening og menusystem er ikke særlig intuitive. Udvalget af apps er også ret begrænset.
Læs hele testen

Panasonic 65DX780E

Ikke helt i topform

Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.

Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL