Samsung har længe været en af trendsætterne på tv-markedet. Slanke, buede skærme er blevet deres varemærke, og den stil ser ikke ud til at forsvinde lige med det første: Selv om flere modeller – bl.a. den populære 8-serie – nu er blevet flade igen, er det stadig “Curved”, der gælder på topmodellerne i 9-serien.
Samsung kan det dér med design, og 9-serien har en virkelig lækker udførelse, V-formet fod i krom plus en dekorativ, glat bagside, der gør, at skærmen ser lige så flot ud bagfra som forfra. Der er mere, end vi kan sige om nogle af konkurrenterne i testen! Her er alle kabler skjult bag et dæksel, og tilslutning sker via en separat One Connect boks, der kan skjules i reolen under tv’et.
Brugervenlighed, apps og funktioner
En ressourcestærk tv-producent som Samsung har visse fordele, når det gælder udvikling af software, og det bliver stadig vigtigere i moderne smart-tv’er. Mens en del af konkurrenterne nu bruger Android, har Samsung valgt at fokusere på deres eget operativsystem, Tizen. Det er kendetegnet ved rå hastighed: Tv’et starter lynhurtigt op fra standby, og du kan skifte frem og tilbage mellem streaming-tjenester og broadcast-tv på en brøkdel af et sekund.
Udvalget af apps er godt med streaming-tjenester som HBO Nordic, Viaplay, C More samt selvfølgelig YouTube og Netflix. Samsung har også tilføjet genveje til bl.a. Netflix direkte på startskærmen, så du kan få dine yndlingsserier op med det samme. Rart!
En anden nyhed på årets model er den nye multifjernbetjening. Det er en lille, let remote med kun et fåtal af knapper. I stedet for en knap til hver eneste funktion har hver knap sine multifunktioner, der kommer op som valgmuligheder på skærmmenuen. Fjernbetjeningen kan også programmeres til at styre andre kilder, såsom tv-tuner og Blu-ray-afspiller.
Samsung har i øvrigt givet pegefunktionen fra sidste år det røde kort, men beholdt mikrofon og stemmestyring. Fjernbetjeningen kræver lidt tilvænning, og i begyndelsen kan man savne at have direkte adgang til en del knapper. Men når man bliver fortrolig med multifunktionerne, er den faktisk rar at bruge.
Billedkvalitet
KS9005-serien anvender et førsteklasses LCD-panel med kant-LED belysning. Det giver normalt ikke samme kontrast og sortniveau som “ægte” bag-LED, men Samsung bruger en kombination af lokal styring (micro dimming) og aktiv billedprocessering for at opnå det bedst mulige resultat. Det kan erfaringsvis fungere rimelig godt, og det gør det også i dette tilfælde.
Vores testeksemplar holder en meget høj kvalitet med et fremragende billede lige ud af æsken. For det første har det en meget ensartet lysfordeling over hele panelet, uden irriterende uregelmæssigheder, der ellers kunne hæmme seeroplevelsen. Skarpheden er også imponerende: Samsungs skærm formår at tage direktesendte 1080i-signaler og skalere dem op til 4K-opløsning på fin vis, med imponerende skarphed og meget lidt billedstøj.
Samsung KS9005 er også et af testens bedste på bevægelsesskarphed. Bevægelserne er meget jævne og glatte, og det er ikke noget problem at følge bolden, selv når det går hurtigt nede på banen – eller for den sags skyld i en actionfilm.
Samsung har en separat indstilling til sport, som skal være skræddersyet til fodbold. Når du aktiverer den, bliver kommentatorstemmer stærkere, og bruset fra publikum fremhæves. Samtidig skrues farve- og kontrastkontrollerne op tæt på maksimum, hvilket resulterer i overdrevet stærke farver. Måske for at matche dit adrenalinniveau, når du hepper på favoritholdet?
Samsungs tv har selvfølgelig også meget at byde på, når det gælder serier og film. Det understøtter tilgængeligt HDR-indhold fra Netflix (bl.a. Marco Polo) og er desuden Ultra HD Premium-certificeret, hvilket betyder, at det opfylder særlige krav til kontrast og lysstyrke.
Vi testede med Ultra HD-udgaven af The Revenant og blev helt bjergtaget af den seje skarphed! Intensiteten fra sollys og flammer er også meget effektfuld, omend ikke helt så imponerende som på konkurrenten fra Sony, 65XD9305.
Lydkvalitet
Samsung har satset kraftigt på lyd den senere tid. Højttalersystemet i 65KS9005 er udviklet af Samsungs nyoprettede Sound Lab i Californien, og selv om det ikke kan erstatte en separat soundbar eller et surround-anlæg, er lyden fra de indbyggede højttalere imponerende i forhold til størrelsen. Her kommer dialoger godt frem, og der er bas nok til at give lydeffekterne lidt punch.
Ikke værst i betragtning af, hvor lidt plads der er til højttalere i det slanke tv.
Konklusion
Man har lov til at have høje forventninger til Samsungs topmodel, og den præsterer godt over hele linjen. Flot design, fremragende brugervenlighed med et bredt udvalg af apps og funktioner, og førsteklasses billed- og lydkvalitet gør det til et tv, der er let at anbefale.
De, der ikke bryder sig om det buede design, kan overveje Samsungs KS8005-serie. Den har stort set de samme specifikationer som 9-serien, men her er skærmene flade.
Også i denne test:
Alternative tv’er
Flere du kan overveje
Synes du, at en 65 tommers model fra tv’ernes superliga er for stor og for dyr? Så er du ikke alene. Her er nogle alternative modelserier i et lavere prisleje.
Philips 65PUS8601
Midtbaneveteranen
Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.
LG 70UH700
5 tommer ekstra
Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.
Sony 65XD9305
Toptrimmet topscorer
Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!
Panasonic 65DX780E
Ikke helt i topform
Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer