TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Sony Bravia KD-55X8505C

Paranoid Android

Sonys kombattant i mellemklassen leverer solid ydelse på billedfronten, men hæmmes af en lidt ufærdig brugerflade.

Af / 09/10/2015 - 05:00
Sony Bravia KD-55X8505C

Lyd & Billede mener

  • Den elegante skærm har fremragende billedprocessering og formår at få selv lavopløst indhold til at se rigtig godt ud. Her får du et billede med masser af detaljer og naturtro farver. Rekordlav forsinkelse er godt nyt for gamere.
  • Det er meningen, at den nye Android-brugerflade skal løfte smart-tv til nye højder, men foreløbig opleves den som temmelig trist, hvad brugervenlighed og udvalget af interessante tjenester angår.

Sony fortsætter med at levere tv’er med “clean, no-nonsense design”. Ikke så meget pjat her! Den mørke, slanke ramme og den stilige fod i mørkt krom forstærker det minimalistiske udtryk. Et diskret Sony-logo med en lysdiode på undersiden får tv’et til at virke eksklusivt. Skærmen har også et silkemat frontglas uden generende refleksioner og spejleffekter.

 

Brugervenlighed og funktioner

55X8505C har i lighed med andre 2015-modeller fra Sony fået en helt ny brugerflade signeret Google. Android TV er bygget over samme læst som det mobile styresystem, som mange af os allerede kender, men er selvfølgelig skræddersyet til tv-brug. Eller er det?

Ved første øjekast kan det virke, som om Android TV mere handler om at give Google adgang til at aflure vores tv-vaner end om at tilbyde bedre brugervenlighed. Øverst på hovedskærmen er der Anbefalinger, som vi kender det fra YouTube, men resten er temmelig uoverskueligt med en række meget forskellige menuer, der kræver lidt tilvænning for at komme hen, hvor man gerne vil.

Sony har inkluderet deres egen One Touch Remote fjernbetjening med touchpad, der forenkler dele af navigationen, men den er stadig ikke på niveau med de fjernbetjeninger, som Samsung og LG tilbyder.

Annonce

Det skal dog siges, at dette testeksemplar (med frisk firmware-version) opførte sig langt mere stabilt end vores første møde med Android TV. Vi tror på, at det kan blive en god platform på længere sigt, men i skrivende stund er der stadig meget, der mangler for at skabe en strømlinet tv-oplevelse.

 

Billedkvalitet

Selv om manglende brugervenlighed gør os lidt irriterede, kan vi bestemt nikke genkendende til billedkvaliteten. Sony har en lang tradition for gode tv’er, og vi har tidligere set, at teknikken fra deres dyreste topmodeller i X9-serien kan komme billigere modeller til gode. Sådan er det også med X8505.

Sony kd-65x8505c

For det første gør det et rigtig godt stykke arbejde med opskalere næsten alle slags indhold – hvad enten det er tv-udsendelser eller HD-videoer fra YouTube – til knivskarp “4K light”-kvalitet. Hemmeligheden er den kraftige X-Reality Creation billedprocessor hentet fra Sonys dyreste high-end tv’er. For det andet har det rigtig god lysstyring uden den lysblødning, vi kunne spore hos LG.

Selve billedpanelet virker ikke superavanceret. Kontrast og lysstyrke er lidt mere afdæmpet end på Samsungs lyskanon, og sortniveauet er ikke helt på højde med Panasonics 55CX700. Betragtningsvinklen er også smallere end på LG 55UB860V. Til gengæld viste vores testeksemplar ikke tegn på svagheder som clouding, hvor ujævnheder i bagbelysningen giver lyse pletter. Det virker lovende og taler for god kvalitetskontrol på fabrikken.

Desuden har Sony-skærmen en flot, nuanceret og neutral farvegengivelse, og giver adgang til avancerede kalibreringsmuligheder for dem, der gerne vil finjustere billedkvaliteten med kalibreringsudstyr. Og så målte vi meget lav forsinkelse på indgangene, hvilket gør X8505C til en velegnet skærm for gamere.

 

Lydkvalitet

Sony X8505 må se langt efter de kraftige sidemonterede højttalere, som man finder på topmodellen X93. I stedet har det relativt simple undermonterede højttalere, som dog giver brugbar lyd med god klarhed i stemmegengivelsen. Der er ikke meget bas, og musik fra YouTube lyder ikke så sprælsk som på Samsung.

Sony Bravia kd-65x8505c

 

Konklusion

Sony 55X8505 byder på mange gode egenskaber til en gunstig pris. Dets store styrke er den gode opskalering, der sørger for, at selv middelmådigt HD-materiale ser rigtig flot ud i stort format. Skærmen har også fremragende kontrast og jævn lysfordeling uden nævneværdige ujævnheder i bagbelysningen. X8505 har ikke helt samme sortniveau som Panasonic og evner heller ikke at matche Samsungs spændstige farvegengivelse.

Samlet set leverer Sony høj ydelse på billedfronten. Det er brugervenligheden, vi er mindre tilfredse med denne gang, og Android-platformen trænger til et eftersyn, før den kan konkurrere med de bedste.

Også i denne test:

LG 55UF860V

Svag kontrast

Det nye LG ser tilsyneladende meget prisbilligt ud med sine flotte specifikationer, men 55UF860V kikser lidt, hvad kontrasten angår.

LG-skærmen har rigtig god skarphed og bredere betragtningsvinkel end konkurrenterne. Komfortabel betjening med pegefjernbetjening trækker også op.
LG scorer kun middel på kontrast og sortniveau på grund af bagbelysningen, der lyser for store billedpartier op ad gangen.
Læs hele testen

Samsung UE55JS8505

Farvestrålende

Samsungs 8-serie har længe været populær for sin kombination af flot design, god brugervenlighed og høj ydelse. Årets model JS8505 har desuden rigtig lækker billedkvalitet!

Samsung leverer et knivskarpt billede fuld af detaljer, kontrast og farvenuancer. Brugervenligheden er der også taget godt hånd om med masser af computerkraft og et godt udvalg af smart-tjenester.
Sortniveauet slår ikke nogen rekorder, og betragtningsvinklen er begrænset. Ellers er der ikke meget at kritisere.
Læs hele testen

Panasonic Viera TX-55CX700/CXC725

Multitalent

Selv efter yderligere sammenligninger fortsætter Panasonics CX700-serie med at imponere testpanelet.

Godt sortniveau, jævn lysfordeling og naturtro farvegengivelse karakteriserer Panasonic-skærmen, der også er blevet hurtigere og mere brugervenlig end tidligere generationer.
Smart-platformen fra Firefox fungerer fint – bare vær obs på, at udviklingen af nye apps til dette system typisk vil tage længere tid end til andre platforme.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En blændende billedoplevelse

Potent premium-skærm

Stort, ja - men er det godt?

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen