Udviklingen på tv-fronten går rasende hurtigt, og hypermoderne teknologier som OLED og 4K er blandt årets hotteste trends. Disse kostbare tv’er er stadig uopnåelige for de fleste, men de bidrager i det mindste til, at prisen på de almindelige fjernsyn presses længere ned. Især nu, hvor januarudsalget står for døren, og lageret skal tømmes for sidste års modeller.
Tænk på størrelsen
Før man løber hen i butikken og sikrer sig det første det bedste fladskærmskup, kan det være en god idé at tænke over, hvilken slags tv man leder efter, og frem for alt hvor stort det skal være. Den største fejl, mange gør, når de køber nyt tv, er netop at vælge for lille skærm.
Der er mange ting, der påvirker billedkvaliteten, men generelt kan man sige, at jo større billede, jo bedre bliver oplevelsen. Derfor er det en god idé at bestemme skærmstørrelsen ud fra synsafstanden og så lade æstetiske hensyn komme i anden række. Vores staldtip, der har vist sig at fungere godt, er altid at vælge et nummer større tv, end man først havde tænkt sig. Så undgår man skuffelse, når det “fornuftige” tv efter nogen tid føles for lille, og man får et tv, som man kan have glæde af i lang tid.
Større tv til lavere pris
Heldigvis behøver det ikke længere at koste en formue at få et stort tv. I mange år var 40/42 tommer den mest populære størrelse, og indtil for nylig var det 46 tommer, der var det mest almindelige at hænge på væggen. Nu er der meget, der tyder på, at 50-55 tommer kan blive den nye “almindelige” størrelse her i Norden. Ja, tro det eller ej, men 50-tommerne betragtes ikke længere som de gigantiske skærme, de engang var.
Tv’erne er nu ved at blive så tynde og billige, at selv en 50 tommers skærm ikke virker afskrækkende i fysisk omfang, og som vores test viser, behøver det ikke at være frygtelig dyrt at få god billedkvalitet.
Sådan testede vi
Vi har samlet en flok 50 tommers tv’er fra velkendte producenter. Fælles for dem alle – med undtagelse af plasmaskærmen TX-P50ST60 fra Panasonic – er, at de er LCD-tv’er med LED kantbelysning. De er også alle sammen såkaldte smart-tv’er med internettilslutning og har et billedpanel med Full HD-opløsning.
Vi har vurderet fjernsynene hver for sig og op mod hinanden, først med fabriksindstillingerne lige ud af kassen og derefter justeret med en kalibreringsdisk. Billedkvaliteten er som sædvanlig det vigtigste testkriterium, hvor vi vurderer sortniveau, kontrast, lysstyrke og farvegengivelse med både Blu-ray og standard tv-signal (primært HD-materiale). Målet har været at finde det tv, der har det bedste billede fra fabrikken. Derudover har vi vurderet lydkvalitet og brugervenlighed, som også har stor betydning for den samlede oplevelse af et tv.
LG 50LA660V
Smart og lækkert
Her er en fin allrounder til sport og underholdningsprogrammer, som også har godkendt lydkvalitet.
Toshiba 50L7363
En ulv i fåreklæder
Indpakningen er ikke særlig prangende, men denne Toshiba-skærm giver imponerende billedkvalitet til prisen.
Samsung UE50F5505
Ikke helt i mål
Samsungs budgetmodel tilbyder flere smart-funktioner, men billedkvaliteten er ikke i top.
Sony KDL-50W685
Minimalistisk billedkunstner
Sonys nye budget-tv imponerer: Bag den slanke indpakning skjuler der sig en billedkvalitet af meget høj klasse.
Philips 50PFL4208
Billigt men ikke særlig godt
Philips har altid kæmpet for at være i front blandt tv-producenterne og har leveret mange gode modeller den sidste tid. Desværre lander 50PFL4208 lidt på halen og kan ikke måle sig med de bedste i testen.
Panasonic TX-L50ET60
Flot farvegengivelse
Med fine farver og lækkert design er Panasonic TX-L50ET60 et godt alternativ til firmaets plasma-tv’er.
Panasonic TX-P50ST60
Svanesang for plasma
Efter mange år med suveræn billedkvalitet er det snart slut med Panasonics plasmaskærme. Men budgetmodellen 50ST60 er stadig et rigtig godt køb.