TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL QLED800

QLED-kup fra TCL

TCL er på banen med et QLED-TV, der lover høj ydelse til prisen.

Af / 10/07/2020 - 12:21
TCL QLED800

Lyd & Billede mener

  • TCL-skærmen understøtter de vigtigste HDR-formater og har god kontrast og farvegengivelse til en attraktiv pris.
  • QLED800 mangler de nyeste HDMI 2.1-funktioner. Fjernbetjeningen er IR-baseret.

Et fuldspækket 65 tommers QLED-TV med direkte LED-bagbelysning, HDR og Dolby for kun 8.000 kroner? Ja, du læste rigtigt!

Kinesiske TCL har længe været en underdog sammenlignet med kendte TV-producenter som LG og Samsung, men de kommer nærmere og kaprer stadig større markedsandele af det globale TV-salg. Et kendetegn ved TCL er, at de tilbyder TV’er med høj ydelse og gode specifikationer, ofte til en væsentlig lavere pris end konkurrenterne.

Den nye QLED800-serie er en separat modelserie til det nordiske marked og skal efter planen kun sælges hos Elgiganten. Tilgængelige skærmstørrelser er 50, 55 og 65 tommer, og vi har set nærmere på 65-tommeren!

TCL QLED800 design
(Foto: TCL)

Design

TCL-skærmen har et enkelt og diskret design uden nogen særlig fremtrædende detaljer. Billedet går næsten helt ud til kanterne på den tynde, metalgrå ramme. Bagsiden er lidt tyndere helt øverst og tykkere ned mod den del, hvor højttalere og strømforsyning sidder.

QLED800 leveres med to V-formede fødder, der kan monteres i to forskellige bredder, så de passer til dit TV-møbel. Smart og praktisk!

Annonce

Brugervenlighed og funktioner

TCL har siden starten satset på Android som operativsystem, og årets model anvender version 9.0 (en opgradering til version 10 er varslet i slutningen af 2020).

Brugerfladen er blevet enkel og overskuelig, men vi noterer os, at QLED800 er lidt bagefter de hurtigste Android-skærme, vi har testet på det seneste. Apps som YouTube indlæses lidt langsommere, og TV’et skifter ikke så hurtigt mellem forskellige apps som eksempelvis det lynhurtige Sony XH9005.

TCL-skærmen reagerer også lidt langsommere på fjernbetjeningskommandoer, end vi gerne havde set. Fjernbetjeningen er IR-baseret og relativt retningsbestemt. Man skal pege den direkte mod TV’et, for at det fanger signalerne. Det er ikke nogen krise, men lidt gammeldags sammenlignet med konkurrenter, der anvender Bluetooth.

TCL QLED800 understøtter en række vigtige videoformater, inklusive Dolby Vision og HDR10+. Det sikrer, at moderne film og serier fra Netflix, Amazon Prime og Rakuten vises optimalt. Derimod ser det ikke ud til, at TCL-skærmen har intern understøttelse af Atmos-lydprocessering: Det lykkedes os ikke at aktivere Atmos-lydsignaler fra den indbyggede Netflix-app, kun standard Dolby 5.1.

TCL-skærmen har heller ikke nogen HDMI 2.1-kompatible indgange, kun 2.0b. Den må derfor klare sig uden de nyeste gaming-venlige funktioner såsom ALLM og VRR. TCL tilbyder dog sin egen gaming-mode.

TCL QLED800 remote
Fjernbetjeningen anvender IR-signaler og er ikke den hurtigste, vi har prøvet. Vi håber, at TCL snart vil tilbyde en hurtigere, mere moderne løsning med Bluetooth! (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

TCL har ligesom Samsung valgt såkaldt QLED-teknologi på deres nyeste TV-modeller. Det handler i praksis om et farvefilter med såkaldte Quantum Dots (kvanteprikker), der giver et stærkere og bredere farvespektrum end traditionel LCD. QLED800 kan også prale af direkte LED-bagbelysning i en prisklasse, hvor konkurrenterne må nøjes med kant-LED. Det giver selvfølgelig visse forventninger til kontrast og sortniveau!

Når det er sagt, så må vi nok justere vores forventninger lidt. Det er nemlig ikke noget fuldblods “Full Array” LED-TV, vi har at gøre med. QLED800 har ikke avanceret local dimming med individuelle LED-zoner, som man finder på high-end-modellerne.

Desuden har TCL valgt et 50 Hz billedpanel frem for den dyrere 100 Hz variant. Det lægger bl.a. begrænsninger på billedmateriale med høj billedfrekvens (HFR).

Med dette i baghovedet må vi alligevel sige, at TCL-skærmen klarer sig overraskende godt i praksis. Førsteindtrykket er, at QLED800 leverer en særdeles flot og nuanceret farvegengivelse og rigtig god skarphed. Farvegengivelsen i Biograf-indstillingen giver en god, neutral farvebalance.

Når det gælder kontrast og lysstyrke, er QLED800 ikke helt på niveau med Samsung Q80T eller Sony XH9005, som vi har testet for nylig. Begge disse premium-modeller kan prale af højere lysstyrke og dybere kontrast, hvilket især er mærkbart på film i HDR-format.

Chris Hemsworths lommelygte i Netflix-filmen Extraction lyser unægtelig lidt stærkere på Sonys TV, og TCL har heller ikke samme dybde som Samsung i de mørkeste partier i Dhakas undergrund. Men forskellen er ikke nat og dag, især ikke når man tager i betragtning, at konkurrenterne koster mange tusind kroner mere end TCL.

TCL er imidlertid ikke det bedste, vi har set, når det gælder bevægelse. Selv om TCL har tilføjet bevægelsesudjævning (såkaldt Black Frame Insertion) for at kompensere for 50 Hz panelet, er der ingen tvivl om, at billedet kører mere ujævnt, end vi bryder os om nu til dags. Hurtige kamerapanoreringer og bevægelser medfører, at billedet kan bryde op og hakke lidt med jævne mellemrum.

Her er der virkelig klasseforskel mellem TCL og et super-smoothe TV som Sony XH9005.

TCL QLED800 contrast
TCL QLED800 byder på god, kontrastrig billedkvalitet. Nærbillederne af Chris Hemsworth i aktion ser meget detaljerede og naturlige ud. Her fra Extraction på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sammenlignet med andre TCL-modeller, der ofte har deres egen “soundbar” fra Onkyo eller JBL monteret under skærmen, må QLED800 klare sig med mere ordinære, indbyggede stereohøjttalere, der peger nedad. Lydgengivelsen er helt fin for prisklassen med relativt klar stemmegengivelse, men uden dedikerede subwoofere bliver det ikke specielt fyldigt.

Mange vil nok foretrække en separat soundbar til QLED800, og her har TCL en interessant kandidat i deres nye Ray-Danz soundbar, som vi også har fået ind til test. QLED800 har sin egen HDMI ARC-lydreturkanal (Audio Return Channel) og understøtter Dolby Atmos – omend kun via såkaldt pass-through, hvilket vil sige, at man har brug for en ekstern videokilde (streamer eller Blu-ray-afspiller) for at få glæde af det.

Konklusion

TCL er på banen med endnu et prisgunstigt LCD-TV. QLED800 giver meget kontrast- og farverige billeder i en kvalitet, der er sammenlignelig med langt dyrere konkurrenter.

Når det er sagt, så er QLED800 ikke den “pris-killer”, vi måske havde forventet: Kontrast og lysstyrke ligger et godt stykke under de bedste, og TCL-skærmen mangler en del moderne funktioner, bl.a. HDMI 2.1, for at kunne følge med de bedste i premiumklassen. Bevægelserne kunne også have været mere jævne.

Hvis du har et stramt budget, kan TCL QLED800 være et godt alternativ, men nogle gange kan det altså betale sig at lægge lidt ekstra penge på bordet!

Karakter
TCL QLED800
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL