I tv-verdenen er det jungleloven, der gælder. Japanske Sony og Panasonic sad længe i toppen af fødekæden, før sydkoreanske Samsung og LG kom og vippede dem af tronen. Nu kan det snart være kinesernes tur: Producenter som Hisense, Skyworth og THC kaprer markedsandele i et forrygende tempo.
TCL er et relativt nyt mærke på det nordiske marked, men globalt er de nu den tredjestørste tv-producent, lige efter Samsung og LG. De har en bred portefølje fra små og billige til større og mere avancerede modeller.
TCL U55C7006
Den nyeste model fra TCL er U55C7006. Det placerer sig midt i hierarkiet og er et temmelig veludstyret tv til prisen. Et 55 tommers 4K Ultra HD-tv med Android TV og HDR-understøttelse til godt syv tusind kroner lyder temmelig tillokkende. Samtidig ved vi af erfaring, at konkurrencen er hård i dette segment!
Førsteindtrykket, når vi pakker TCL’s tv ud, er at det har en ganske fin udførelse med en slank og blank ramme rundt om selve panelet. En undermonteret “soundbar” gør, at det skiller sig ud fra mængden. Tv’et står på to V-formede fødder, som er lette at montere, men til gengæld kræver, at du har et forholdsvis bredt tv-møbel.
Brugervenlighed og funktioner
TCL er ikke gået i den fælde at udvikle deres egen brugerflade – i stedet anvender de Android 6.9 (opgradering til 7.0 kommer i oktober). Derfor er brugeroplevelsen også meget lig Sonys og Philips’ modeller. TCL understøtter de mest almindelige apps i Google Play-butikken. Tv’et har også indbygget Chromecast, som lader dig vise apps fra Android-telefoner direkte på skærmen. Desuden kan du bruge mobilen som fjernbetjening til YouTube og andre apps.
U55C7006 starter hurtigt og skifter hurtigt mellem de forskellige menuer. Fjernbetjeningen virker gennemtænkt med bl.a. genvejsknap til Netflix. Den ligger godt i hånden, og Sonys remote er en tung klods i sammenligning. Menusystemet er overskueligt, og generelt giver TCL en udmærket brugeroplevelse – hverken bedre eller dårligere end andre Android-tv’er.
Billedkvalitet
Som de fleste skærme i denne prisklasse bruger TCL et kant-LED LCD-panel. Det udmærker sig ved 10 bit farver (Wide Colour Gamut) og understøttelse af HDR. Men specifikationer er én ting; noget andet er, hvordan det klarer sig i praksis …
Førsteindtrykket er positivt. Vi starter med tv’et i Cinema-indstilling for at undgå overdrevne farver og ditto kontrast, og det lader til, at TCL har gjort det godt.
For det første har skærmen en meget jævn lysuniformitet uden generende lyspletter. Horisontalt har tv’et også en udmærket betragtningsvinkel. Man kan sidde et stykke ude til siden, uden at billedet mister kontrast og farver. Derimod bemærker vi, at det påvirkes mere af den vertikale betragtningsvinkel. Man bør derfor sidde i nogenlunde samme højde som tv’et.
Sortniveauet må også siges at være mere end godkendt – ikke i OLED-klasse, selvfølgelig, men godt af LCD at være. Tv’et har en vis grad af (software-baseret) local dimming, der fungerer godt uden generende bivirkninger. Hvad bevægelser angår, er de også glatte og fine, og består fodboldtesten med glans.
Farvegengivelsen er både stærk og nuanceret, uden alt for overdrevne kulører i Cinema-indstillingen. Vi bemærkede dog et svagt grønstik i billedet, som også kom til udtryk i måleresultaterne.
På overkommelige tv’er er man ofte “låst” med de farver, man har, men TCL har heldigvis en ekstramenu til os, der kan lide at finjustere billedet, med avancerede indstillingsmuligheder for både hvidbalance og primærfarver. Det gav os mulighed for at kalibrere grønstikket væk og opnå en regelret farvegengivelse. Oveni fik vi en præcis gråtoneskala med meget lav afvigelse (Delta E average 0,28). Alt i alt temmelig imponerende for et tv i denne prisklasse.
Begrænset lysstyrke i HDR-tilstand
HDR-videoindhold (High Dynamic Range, højt dynamisk omfang) er det store tema i tv-verdenen for tiden. TCL U55C7006 skifter til den rigtige billedindstilling, når vi afspiller en Netflix-serie eller en Blu-ray-film med HDR, hvilket tyder på, at formatunderstøttelsen er i orden.
Vi er imponeret over skarpheden og farvenuancerne, men lysstyrken og kontrasten er ikke det fedeste, vi har set. Det havde vi heller ikke forventet – prisen taget i betragtning – men det er værd at notere sig alligevel.
På det seneste er vi bogstavelig talt blevet blændet af flagskibene fra Samsung og Sony, hvor lysstyrken kryber op på 1000 nit eller mere i de lyseste ekstremer. TCL’s skærm ligger til sammenligning på mellem 200 og 300 nit afhængigt af billedindstilling. Det er mere end nok til almindeligt tv-kiggeri, men alt for lavt til at give en fuldfed HDR-oplevelse.
Lydkvalitet
De fleste tv’er i denne prisklasse bruger små, skjulte højttalere på den underste kant, som ofte er præget af indelukket lyd. TCL bruger fremadrettede højttalere, og det kan høres i form af, at lyden generelt er klarere med lidt mere distinkt stemmegengivelse. Bassen er forholdsvis tynd, men tv’et har ingen problemer med at spille højt og rent. Samlet set er lydkvaliteten lidt over gennemsnittet for denne prisklasse.
Konklusion
Den tid, hvor kinesiske tv-mærker kunne betragtes som billige kopivarer af tvivlsom kvalitet, ser ud til at være forbi. TCL 55C7006 fremstår som et vellavet tv med flot ydelse til prisen. Takket være Android-brugerfladen kan det konkurrere på lige vilkår med smart-tv’er fra konkurrenter som Sony og Philips.
Billedkvaliteten er generelt god med overbevisende sortniveau og imponerende farvenuancer. Lysstyrken virker derimod noget sparsom, hvilket lægger en dæmper på oplevelsen af HDR-materiale.