Den franske TV-producent Thomson har gjort et imponerende comeback på det europæiske marked. Med et bredt spektrum af modeller produceret i Europa, håber de at genoplive fordums storhed. Ifølge producenten selv har de fokus på byggekvalitet og smart design, og det skal ikke nødvendigvis koste en formue.
Thomson QLED Pro er en relativt ny model i mellemklassen, som tilbyder mange smarte funktioner, inklusive Dolby Vision og 144Hz, til en fornuftig pris. Og det er nødvendigt for at klare sig på et stadigt hårdere TV-marked!
Thomson QLED Pro: Design
Vi har allerede gode erfaringer med den billigere UG5-model fra Thomson, som vi testede før jul. Når vi pakker den lidt dyrere storebror QG7, med tilnavnet “QLED Pro”, ud, er det let at se, at den tilhører samme familie. Et slankt, men solidt metalkabinet og en central drejefod gør TV’et anvendeligt og let at placere. Kvalitetsindtrykket er upåklageligt, og det føles, som om skærmen er bygget til at holde.
Google TV
Thomson-skærmen bygger på den populære brugerflade Google TV, som anvendes af en lang række TV-producenter. Den største fordel ved Google-platformen er det brede udvalg af apps. Du kan finde stort set alle globale streamingtjenester – inkl. som de lokale nordiske – her, og listen opdateres løbende. Så længe du er tilknyttet en Google-konto, kan du få personlige anbefalinger til indhold. Familiemedlemmer kan have deres egne brugerprofiler, og der er mulighed for stemmestyring (Google Assistant) via mikrofonen i fjernbetjeningen.
TV’et føles derfor nemt og logisk at betjene, men det er værd at nævne, at Thomson ikke har lavet store ændringer i det almindelige menusystem. Der er ingen særlige avancerede eller originale indstillingsmuligheder her, på godt og ondt.
«QLED-TV»
Sammenlignet med UG5 har QLED Pro fået nogle vigtige opgraderinger under kølerhjelmen i form af et mere avanceret “QLED” LCD-panel. Skærmen anvender et farvefilter bestående af kvanteprikker (Quantum Dot LED), som bidrager til bredere farvespektrum og bedre lysstyrke.
Derudover er opdateringsfrekvensen øget fra 60 til 144Hz. Dette gør Thomson-skærmen mere modtagelig for moderne videoformater, og ikke mindst gaming. Derudover åbner det op for bedre interpolation (glattere bevægelser).
QLED Pro har også direkte LED-baggrundsbelysning, men det drejer sig om en forholdsvis enkel løsning med få lysdioder og uden lokal dæmpning. Den kan altså ikke blænde dig med kraftig lysstyrke eller tænde og slukke individuelle dele af panelet for at få bedre sortniveau. Den slags koster typisk flere penge.
Understøtter Dolby Vision og Dolby Atmos
En anden glædelig tilføjelse på Thomson QLED Pro er HDR-formatet Dolby Vision, som glimrede ved sit fravær på lillebroren UG5. I modsætning til almindelig HDR10 indeholder Dolby Vision dynamiske metadata – ekstra information i videosignalet – som hjælper med at optimere lysstyrke, kontrast og farver i indholdet.
Uden lokal dæmpning kan det naturligvis argumenteres, at Thomson-skærmen har begrænset udbytte af HDR, men efter vores erfaring er Dolby-versionen alligevel at foretrække, da den ofte har bedre billedkvalitet end HDR10-versionen.
Billedkvalitet
Hvordan ser det ud i praksis? Nuvel, lige fra fabrikken leveres Thomson-skærmen (ligesom andre) i en strømbesparende Øko-tilstand. Ulempen ved denne er, at den begrænser lysstyrke og kontrast, og dermed ikke viser, hvad TV’et egentlig kan. Så det første, vi gjorde, var at skifte billedtilstand til Standard (trods gentagne strømforbrugsadvarsler!).
Standard-indstillingen viste sig at være en god “all-round” billedtilstand, som fungerede fint til det meste TV-indhold. Thomson imponerede med et skarpt, kontrastfyldt og behageligt billede med god nok lysstyrke til TV-kigning i dagtimerne. Derudover var bevægelserne glatte og flimmerfri.
Når vi skiftede til streamingtjenester som Netflix, aktiveres Dolby Vision HDR-tilstanden for film. Så kan man nyde moderne film eller nye serier som “La Palma” med glimrende kontrast- og farvedetaljer.
Sammenlignet med lillebroren UG5 og mange andre er der ingen tvivl om, at farvegengivelsen er stærkere og mere nuanceret. Men man bør stadig sidde direkte foran skærmen, eller dreje den i retning af hvor du sidder. Indsynsvinklen er nemlig ret snæver og giver markant blegere farver ude til siderne – noget der er typisk for LCD.
Derudover fandt vi, at Standard-farvetemperaturen var ret kold og gav et påfaldende blågrønt farveskær i billedet. Indstillingen Varm var derfor at foretrække. Menuerne tilbyder ikke meget mere i form af justeringsmuligheder: Thomson kunne godt have givet adgang til mere avancerede farve- og kalibreringsindstillinger til avancerede brugere.
Når det gælder den samlede lysstyrke og kontrast, har vi ikke at gøre med en “OLED-killer”. Thomson-skærmen mangler som nævnt lokal dæmpning, så selvom sortniveauet er godt, kan man ikke forvente de kulsorte baggrunde. Lysstyrken er også moderat (målt til cirka 500 nits), så man bliver ikke ligefrem blændet af HDR-effekterne. Hvis dét er målet, bør man hellere bruge nogle tusinde ekstra på et OLED- eller MiniLED-TV.
Thomson har dog en fordel, når det gælder bevægelser, som er imponerende glatte og giver en klar fordel ved for eksempel sport. Takket være 120Hz/144Hz opdateringsfrekvens og ekstra videoprocessering kan den skabe et mærkbart glattere billede end mange konkurrenter i samme prisklasse, som stadig nøjes med 60Hz. Med to HDMI 2.1-kompatible indgange kan man tilslutte spilkonsoller eller en gaming-PC og nyde gaming i op til 4K/120Hz eller 144Hz ved lavere opløsning. Det er helt klart noget, som gaming-entusiaster i familien vil sætte pris på.
Lydkvalitet
Thomson har også plads til anstændig lyd i den kompakte skærm: Der sidder relativt kraftige højttalere i bunden af skærmen, som sikrer klar og stærk tale. Musik og lydeffekter lyder også godt. Når det er sagt, oplevede vi ingen stor forskel i lyden sammenlignet med lillebroren UG5. QLED Pro har dog fået Dolby Atmos-lydbehandling, som også understøttes via de indbyggede apps. Dermed kan man lettere tilslutte en ekstern Atmos-kompatibel soundbar og opnå stor lydforbedring.
Konklusion
Thomson QLED Pro er endnu et pålideligt og godt sammenskruet TV fra den franske producent. Skærmen har en solid udførelse og er ikke nødvendigvis den slankeste, men alligevel et frisk pust i forhold til de “plastikskærme”, som mange andre producenter leverer. Billedkvaliteten er flot, skarp og farverig – velegnet til det meste TV-indhold. Der findes masser af konkurrenter, blandt andet Samsung The Frame, som tilbyder billedrammedesign og endnu flere smarte funktioner. Og ikke mindst TCL MQLED80 med sit meget kontrastrige MiniLED-baggrundslys. Vores indtryk af Thomson-skærmen er, at dette er et TV, der er lavet til det brede publikum, som vil have et enkelt og brugervenligt TV, de kan stole på. På det grundlag kan vi trygt anbefale Thomson QLED Pro.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer