: Sony KD-65X9005B

4K-kongen

For dem, der gerne vil have et komplet topklasse-tv med gnistrende skarpt billede og fuldfed lyd, er Sonys 4K-topmodel den rigtige vej at gå.

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen giver en førsteklasses tv-oplevelse med barberknivskarpt billede og krystalklar lyd. Billedkvaliteten er fremragende, uanset om man ser tv, Blu-ray eller Netflix i 4K.
De sidemonterede højttalere giver solid lyd, men medfører også, at tv’et bliver tungt og pladskrævende. Betragtningsvinklen er ganske snæver, og billedet bliver blegere ude på siden.
 • 65" 4K, 3840 x 2160
 • 4 x HDMI, 3 x USB
 • Netflix 4K
 • X-Reality Pro
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 34999 kr

Sidste års model KD-65X9005A var et fornemt tv på alle måder, og vi tøvede ikke med at kåre det til Årets Billedprodukt 2013. I år har stort set alle konkurrenterne dog lanceret 4K-tv’er. Så spørgsmålet er, om Sony stadig fører, eller de har tabt deres forspring …

Årets model, KD-65X9005B, ligner forgængeren på mange måder, men har fået nogle vigtige ændringer både indvendig og udvendig. Skærmen er kileformet og bliver gradvis tykkere mod bunden. Det giver bedre plads til højttalerne, men også et lidt tykkere udseende, især sammenlignet med de millimetertynde OLED-fjernsyn.
65 tommers versionen er da også en kolos af et tv: De sidemonterede højttalere bidrager til at gøre det over 1,7 meter bredt og næsten 50 kg tungt! Det er derfor et tv, man bør være to om at håndtere, og eventuel vægmontering bør ske med solid forankring!

Brugervenlighed og funktioner
KD-65X9005B har gode tilslutningsmuligheder. Alle fire HDMI-indgange understøtter 4K, og der medfølger en samleboks (“port replicator”), som kan skjules i skabet med kun en enkelt ledning op til skærmen, hvis tv’et skal vægmonteres.

Sony har indbygget kamera til Skype videokonferencer og understøtter sociale medier som Facebook og Twitter. Netflix-app’en giver også adgang til 4K, hvis man har tilstrækkelig god internetforbindelse.

Tv’et kan betjenes med en traditionel fjernbetjening eller den nye One Flick Remote med integreret trackpad, som styres ved at lade tommelfingeren glide hen over pegefeltet. Det forenkler betjeningen ved at reducere antallet af klik, men er ikke lige så smidigt som LG’s og Samsungs pegefjernbetjeninger. Vi foretrækker derfor at have den almindelige fjernbetjening ved hånden til mere avanceret brug.

Billedkvalitet
Vi startede med forskellige PVR-optagelser i HD-kvalitet (720p) og blev umiddelbart imponeret. Trods sine 65 tommer og 3840 x 2160 pixel får Sony-skærmen det relativt komprimerede HD-signal til at se overraskende godt ud. Billedprocesseringen lægger lidt ekstra skarphed til, uden at konturerne bliver hårde eller grovkornede. Vores fodboldoptagelser gengives med detaljerne i behold, og små ting som græsstrå og trøjenumre er tydelige.

Med actionfilmen Total Recall på Blu-ray får vi en smagsprøve på, hvad Sony-skærmen kan, når den får endnu bedre råvarer serveret. Blu-ray-disken er nemlig en såkaldt “Mastered in 4K” originalfilm, der er nedskaleret til Full HD, med større farverum og flere detaljer end almindelige Blu-ray-titler. Det udnytter Sonys indbyggede 4K-billedprocessor X-Reality Pro til at genskabe et billede, der skal ligne 4K-originalen mest muligt. Resultatet er da også rigtig lækkert, med imponerende farverigdom og detaljer selv af Blu-ray at være.

Selv om Sony et langt stykke af vejen formår at “lave vin af vand”, så er det ægte, uforfalsket 4K-indhold, vi er ude efter. Med KD-65X9005B får vi endelig adgang til Netflix i 4K-versionen: Så længe man har tilstrækkelig god netværkshastighed (15 Mbit/s eller mere), vil Netflix-app’en automatisk registrere, at man har et 4K-tv, og gøre indholdet tilgængeligt, og vi får det længe ventede 4K Ultra HD-logo i hjørnet.

Anden sæson af House of Cards er den første serie i 4K-opløsning, og vi bliver både imponeret og lidt skuffet på samme tid. Jo, billedet er ekstremt skarp og med betydelig flere detaljer end selv de bedste Blu-ray-disks. Kevin Spacey og hans politiske støtter ser skræmmende virkelighedstro ud. Netflix-overførslen er også imponerende uden irriterende komprimering af billedet.

Så hvad er problemet? Det er bare, at House of Cards er en relativt langsommelig serie med mange statiske dialogscener og ikke byder på den store wow-effekt billedmæssigt. Og er man først blevet vant til 4K-kvalitet, så vil man selvfølgelig have mere!

Hvad angår den generelle billedkvalitet, står Sony-skærmen til en meget høj karakter. Den har overlegen kontrast med en evne til at vise alt fra bælgmørke skyggedetaljer til blændende hvid i det samme billede, som rent faktisk kan minde om de bedste plasma- og OLED-skærme. Vi formoder, at Sonys billedprocessering X-tended Dynamic Range spiller en rolle her.

Nogle små ankepunkter: Farvegengivelsen er flot og nuanceret, men med lidt mere overdrevet farvemætning end konkurrenten fra Panasonic. Der er heller ikke lige så omfattende fabriksindstillinger eller kalibreringsmuligheder. Sortniveauet er rigtig godt af LCD at være, men lysfordelingen er ikke så jævn, som man kunne ønske: Vores testeksemplar havde synlig “blødning” af lys ude i venstre side. Betragtningsvinklen er heller ikke imponerende – man skal ikke langt ud til siden, før farverne bliver mere falmede og unuancerede.

Lydkvalitet
KD-65X9005B har en udfordring i at skulle forbedre lyden fra sidste års model, som efter vores mening havde klassens bedste lydkvalitet. Højttalerne er flyttet nedad for at udnytte den ekstra kabinetvolumen og har fået mere effektive forstærkere. Og vi har sjældent hørt MTV’s live-koncerter gengivet bedre. Diskanten er klar og tydelig, og mellemtonen ligeså. Lydbilledet er stort og bredt, og minder mere om hi-fi end tv.

Sony håndterer høj volumen og dynamiske hændelser, uden at lyden bliver hård, og egner sig fortrinligt til både tale, film og musikprogrammer.

Vi fik samtidig mulighed for at teste Sonys trådløse subwoofer SWF-BR100, der er ekstraudstyr til årets Bravia-modeller. Den sluttes let til tv’et via en medfølgende USB-dongle og giver betydelig mere rækkevidde og større tyngde i bas-effekterne. Resultatet er et komplet lydsystem, der kan konkurrere med de bedste soundbars derude.

Konklusion
Sony KD-65X9005B scorer meget højt på alle vores testkriterier. Selv om det er et 4K-tv, giver det også et solidt indtryk på almindelige HD-udsendelser. Billedkvaliteten er forbavsende god, uanset hvad man fodrer det med. 65X9005B giver også adgang til ægte 4K-indhold gennem Netflix, hvilket lover godt for fremtiden.

Det omfattende lydsystem kan være en fordel eller en ulempe, alt efter hvordan man ser på det: De sidemonterede højttalere optager unægtelig meget plads, men giver også overbevisende lydkvalitet. For dem, der ønsker et alt-i-et high-end tv, er Sony et naturligt valg.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Panasonic TX-65AX800E - Knivskarp billedmester
  Panasonics plasmaskærme var i årevis kendt for deres overlegne billedkvalitet. Med denne nye LCD-model håber producenten at kunne hjemtage billedtrofæet endnu en gang.
  Sharp LC-70UQ10EN - Hverken fugl eller fisk
  Denne kolos fra Sharp er ikke noget almindeligt HD-tv og heller ikke en 4K-model – snarere en slags hybrid.
  Samsung UE55HU7505 - Slankt og lækkert
  Samsung har fokus på buede tv-skærme i år, men alligevel er denne flade model måske den mest spændende.
  Philips 55PUS7809/12 - 4K til lavpris?
  Philips vil også være med i 4K-ræset og stiller op med et ultra skarpt tv til en fornuftig pris.
  LG 55EA880V - Organisk nydelse
  Hvis du endnu ikke har fundet ud af, hvad organiske lysdioder er for noget, så er det på høje tid. Teknologien er nemlig ved at revolutionere tv-verdenen, som vi kender den, med en billedkvalitet, der vil tage pusten fra dig!
  Sony KDL-50W805B - Champagne-tv til sodavandspris
  Sonys nye budgetmodel 50W805B har ikke det mest spændende udseende eller den fedeste udstyrsliste, men sikke en billedkvalitet! Til prisen har vi næppe set noget bedre.
  LG 55LB870V - Pletskud
  LG har givet deres 2014-modeller en komplet overhaling med nyt design, ny brugerflade og forbedret billedprocessering. 55LB870 kan blive en hård konkurrent til titlen som årets tv-trofæ!
  Sony KDL-60W855B - Hattrick
  Stort og skarpt billede, smarte funktioner og god lyd. Sonys prisbillige 60 tommers model scorer ægte hattrick!
  Panasonic TX-L55AS750 - Tv for hele familien
  Panasonics nye 55AS750 har meget at tilbyde den tv-glade familie.
  Samsung UE55H6475 - Stolpe ud
  På papiret er Samsungs 6-serie meget veludstyret, men billedkvaliteten kommer ikke helt i mål denne gang.

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sony XH9005 (KD-55XH9005)

  Vejl.pris 10999 kr Tæt på de bedste

  LG OLED CX (OLED55CX)

  Vejl.pris 12999 kr Gamernes våde drøm?

  Samsung Q80T (QE55Q80T)

  Vejl.pris 11999 kr Jævnt og godt!

  LG NANO99 (75NANO996NA)

  Vejl.pris 39999 kr Storskærm til gaming
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.