TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Samsung UE55F9005

Knivskarpt multitalent

Samsungs UHD-tv i 9005-serien er en stærk – og opgradérbar – udfordrer på 4K-markedet.

Af / 20/12/2013 - 07:54
Samsung UE55F9005

Koreanske Samsung har virkelig slået på tromme for Ultra HD i år: Ud over de enorme 85, 98 og 110 tommers kæmpeskærme i S9000-serien lancerede de i efteråret 9005-serien med UHD-opløsning til mere realistiske priser. Og 55F9005 er hurtigt ved at blive en populær model, ikke mindst på grund af prisen.

Samsung er kendt for godt design på deres tv’er, og på det seneste har de imponeret med både buede OLED-skærme, elegante rammer på S9-serien og flotte former på plasmaserien F8505. I den sammenhæng må F9005-serien nok betegnes som mere minimalistisk: Den har en temmelig almindeligt udseende firkantet sokkel og en simpel glat, sort ramme rundt om skærmen. Det er nok meningen, at man først og fremmest skal lægge mærke til billedkvaliteten.

Separat koblingsboks
Samsung F9005 adskiller sig fra konkurrenterne ved en vigtig detalje. I stedet for en masse indgange på bagsiden af tv’et har serien separate modtagerbokse. Her kobles alle videokilder til – inklusive Blu-ray, spilkonsoller og digital-tv. Disse signaler sendes videre til tv’et gennem et specialkabel, som også giver strøm til koblingsboksen.

Sådan en boks har flere fordele: Dels åbner den for mere elegant installation med færre synlige ledninger, og dels er det ifølge Samsung nemmere at opgradere tv’et, hvis det bliver aktuelt. Hvis fremtiden skulle bringe krav om nye forbindelses-, format- eller komprimeringsstandarder, kan man ganske enkelt erstatte boksen med en ny, uden indgreb i selve tv’et.

Det må anses for en stor fordel i dagens marked, hvor de endelige standarder for 4K/Ultra HD endnu ikke er lagt helt fast. På sigt kan det blive aktuelt – eller endda nødvendigt – med en ny boks, der understøtter HDMI 2.0, for at nyde godt af fremtidige 4K-produktioner.

Annonce

Brugervenlighed og funktioner
Da der er tale om en topmodel fra Samsung, bør det ikke komme som nogen overraskelse, at den er veludstyret på smart-fronten. 55F9005 leveres med den samme smart-platform som producentens populære 8-serie, der bl.a. omfatter populære apps som HBO og Netflix. Tv’et har også indbygget kamera til Skype videokonferencer på toppen. Det skal hæves manuelt, formentlig for at undgå, at nogen hacker sig ind i din stue.

Samsung-UE55F9005-bak

Samsung-tv’et kommer med to fjernbetjeninger, hvoraf den ene er udstyret med touch-panel. Det kan forenkle en del af ​​navigationen. Menusystemet er også simpelt og overskueligt.

Billedkvalitet
55F9005 anvender Samsungs såkaldte Quadmatic billedprocessering, hvor billedprocessoren har den vanskelige opgave med at opskalere alt billedindhold (hvad enten det er standard- eller HD-opløsning) til 4K, så det kan fylde hele skærmen.

Desværre havde vi ikke Sony 55X9005 ved hånden, da Samsung 55F9005 var på testbænken, så vi kunne sammenligne direkte. Men indtrykket er, at Samsung håndterer den vigtige opskaleringsproces mindst lige så godt som Sonys X-Reality Pro 4K-processor. Når vi betragter HD-billedet fra Star Trek: Into Darkness, er det næsten skræmmende, hvor mange ekstra detaljer Samsung formår at deducere sig frem til. Her er det ikke kun konturerne, der bliver skarpere; også furer og rynker i ansigter fremstår mere tydeligt, uden at det bliver for meget af det gode.

Det er ikke så åbenlyst på stillbilleder, men det generelle indtryk er, at Samsung gør et rigtig godt stykke arbejde med billedprocesseringen, hvor også streamet videoindhold – f.eks. Netflix Super HD – ser rigtig fint ud. Almindelig lavopløst/SD (Standard Definition) bør man derimod undgå. Selv ikke Samsung kan lave vand til vin, og man skal nok holde sig til HD-kanaler for at få mest muligt ud af opløsningen.

Hvor godt det end ser ud med opskaleret HD-materiale, er det selvfølgelig ægte 4K-materiale, der er det rette element for et tv som dette. Den slags materiale er der stadig begrænsede mængder af, men vi kunne se stillbilleder og video med UHD-opløsning, som bekræftede, at der også på Samsungs tv er meget stor forskel på opskaleret materiale og den ægte vare.

Det er ikke skarpheden i sig selv, men den dybde og ro i billedet, den fører med sig, der er det imponerende ved 4K-video.

Hvad så når det gælder traditionelle billedparametre som kontrast og sortniveau? Også her giver F9005 høj ydelse, men vi er et stykke fra high-end klassen. Mens den noget dyrere S9-serie har bagbelyste LED-paneler, bruger Samsung deres mere ordinære Micro Dimming kantbelysning på F9005. Den er til gengæld blevet rigtig god og er til en vis grad i stand til at justere lysstyrken på individuelle dele af skærmen, og det giver et rigtig godt sortniveau og god kontrast i de fleste situationer. Men ikke alle.

F9005 har ikke lige så god lysstyring som en plasma- eller bagbelyst LED-skærm. Det ses ved lyse objekter på mørk baggrund eller i mørke rumfartsscener som dem, det vrimler med i ​​Star Trek- og Star Wars-film.

Lydkvalitet
Samsung-skærmen har ikke nogen specielt inspirerende lydkvalitet. Uden fremadvendte højttalere baserer den sig på refleksion af lyden fra bord og bagvæg, og lyden opleves ikke så klart og stærkt, som man kunne ønske sig. Desuden er bassen temmelig tynd og savner noget brystklang.

Her er der afgjort behov for en soundbar.

Konklusion
Samsung 55F9005 er ikke kun et flot 4K/Ultra HD-tv. Det er først og fremmest et rigtig god allround-tv, der får alt billedindhold – hvad enten det er Star Trek eller TV Avisen – til at se meget overbevisende ud. UHD-opløsning er ikke påkrævet til et 55 tommer stort tv, men heller ikke nogen ulempe. Samsung-skærmen har også den klare fordel, at den kan opgraderes – og dermed er mere fremtidssikret – for dem, der vil tidligt om bord på 4K-toget.

Bundlinjen er, at det her er et rigtig god tv, uanset opløsning, og især i forhold til prisen.

Også i denne test:

Sammenligning

Ultra HD-tv’er fra Samsung og LG

De koreanske giganter Samsung og LG er endelig på markedet med hver sit Ultra HD-tv. Men hvad er 4K eller Ultra HD egentlig, og hvad vil det betyde for vores tv-hverdag fremover?

Læs hele testen

LG 55LA970W

Filmkongen

LG 55LA970W træder ind i ringen med ægte LED-baglys og indbygget soundbar.

Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Der er lukket for kommentarer.

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL