TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: Vi tester fem musikstreamere

Nydelse uden ledning

Trådløs musik kan være en nydelse, når man befinder sig i high-end-himmelen, især når man ofrer en god slat penge på sagen.

Af / 21/01/2023 - 10:00
Vi tester fem musikstreamere

I over 100 år har vi omgivet os med fysiske musikmedier. Først kom voksrullerne, derefter grammofonpladerne. Så kom båndoptagerne, kassetteafspillerne og for 40 år siden: CD-afspilleren. I en kort periode havde vi også to digitale kassetteformater og MiniDisc, som de færreste kan huske eksisterede. 

Men sig Bluetooth, og alle ved, hvad man taler om. Det er ikke så mærkeligt. De fleste har en Bluetoooth-højttaler og et par trådløse hovedtelefoner eller hørepropper koblet trådløst til en mobiltelefon, som streamer musikken fra Spotify direkte til øret eller højttaleren. 

Streaming er den moderne måde at afspille musik på, og den alle foretrækker. Uanset om det er hjemme, på farten eller i bilen, så streamer man musikken uden ledninger. For de allerfleste er lydkvaliteten mere end god nok.  

Bekvemmeligheden ved at have millioner af musiknumre i lommen, klar til at streame når som helst, trumfer let kravene til lydkvalitet. 

Undtagen når den ikke gør det. 

Annonce

For alle, som er meget optaget af lydkvalitet og er villige til at betale for det, virker streaming ikke særlig tillokkende. Det forbindes stadig med et lydformat med flere begrænsninger end fordele. Men seriøs streaming handler ikke om Bluetooth- eller MP3-filer, men om højopløst lyd uden komprimering eller tab af data.  

Her taler vi dynamik og opløsning, som hverken CD-formatet eller vinylpladerne er i nærheden af. Med en seriøs afspiller kan musikstreaming løfte musikoplevelsen til nye højder og henvise CD-samlingen til et fjernt hjørne af loftet.  

Flytter man blikket fra fornuftige musikstreamere i budgetklassen til high-end-klassen, hvor man let kan lægge et ekstra 0 til prisen, kan resultatet få dig til at tabe kæben. Der er bare nogle vigtige ting, man skal huske på, før man vælger en afspiller med et prisskilt højt oppe i de femcifrede beløb. 

Streamere OPPSLAG GN scaled
Fem musikstreamere. (Foto Geir Gråbein Nordby)

Husk på dette, når du skal vælge

Når du skal vælge en musikstreamer, er den allervigtigste overvejelse, hvilke kilder du får brug for. Hvis du kun skal bruge streamingtjenester, behøver streameren kun en netværksforbindelse. Ønsker du derimod også at overføre downloadet musik, skal den også have en harddisk. Vi anbefaler en SSD, for så undgår du støjen fra en roterende harddisk. 

Du behøver ikke Roon Ready og højopløst dit og dat, hvis du kun lytter til Spotify. Ligesom du ikke har brug for Spotify Connect-funktionen, hvis du kun bruger Tidal eller Qobuz samt en lokalt lagret højopløst musiksamling. I alle tilfælde kan det alligevel være en fordel med Bluetooth-tilslutning til de situationer, hvor du ønsker at få lyden fra mobilen over på anlægget, uanset hvilken app du bruger. Vel vidende, hvilke lydmæssige kompromisser Bluetooth indebærer. 

Tjenester

Spotify Connect er i øvrigt en måde at koble Spotify-app’en på din mobiltelefon direkte til musikstreameren, så du kan bruge grænsefladen fra mobilen, mens selve afspilningen foregår i streameren. Mobiltelefonen er dermed kun en fjernbetjening. Tidal har præcis den samme funktion, som så hedder Tidal Connect. Forskellen er, at Tidal har højere lydkvalitet.  

MQA

Hvis du bruger Tidal, har du måske hørt om MQA. Det er en måde at pakke musik i høj opløsning til mindre filer. Hvis streameren understøtter MQA fuldt ud, vil den kunne afspille musikken i en opløsning, der er meget højere end CD-kvalitet (op til 24-bit / 384 kHz). Hvis streameren ikke understøtter MQA, vil den stadig kunne levere op til 24-bit / 96 kHz, hvilket stadig er bedre end CD (16-bit / 44,1 kHz).  

Roon

how roon works effortless multiroom hero 1
Roon

Mange streamingbokse er såkaldte Roon Ready. Roon er et program til PC og Mac, som afspiller musik, du har gemt på din computer, og som også kan streame fra Tidal og Qobuz. Hvis en streamingboks eller netværks-DAC er Roon Ready, betyder det, at du kan afspille musik fra Roon på din pc, og musikken overføres til streamingboksen direkte over netværket. Intet USB-kabel er nødvendigt derimellem. Bemærk, at Roon er en abonnementstjeneste, som koster penge månedligt eller årligt.  

Sådan testede vi

De fem musikstreamere, vi havde udvalgt til denne test, blev tilsluttet den 300 watt kraftige integrerede McIntosh MA9500. Som med sine mange indgange gjorde det muligt at tilsllutte alle fem samtidig, hvilket gjorde det nemt at skifte mellem streamerne. Disse var koblet på redaktionens eget trådløse netværk.  

Vi brugte også et EVO3 Sigmas strømfilter fra Isotek, og et par trevejs Audio Physic Spark højttalere, som er meget åbne og afslørende og dermed godt egnet til test. 

Streamerne blev testet op mod hinanden på kryds og tværs, og for sjov havde vi sat en Argon Audio Solo lige ind i DA2 DAC-modulet på McIntosh-forstærkeren. Det viste om ikke andet, at det er næsten umuligt at sammenligne lydkvaliteten fra en billig streamer med high-end-streamere. Forskellen er simpelthen for stor. 

Testmusikken blev udvalgt ud fra lydkvalitet og streamet fra Tidal Connect via mobilen eller Roon på en Mac. Et af lydsporene var Jan Gunnar Hoffs Living fra albummet af samme navn. Det er en klaverindspilning fra 2L, med mange tonale nuancer og enestående dynamik, som er perfekt til blandt andet at teste tonale egenskaber. 

Vi brugte duetten mellem Taylor Swift og Bon Iver, kaldet Exile, til at teste blandt andet klang- og perspektivegenskaberne, og hvor godt streamerne formåede at adskille kanalerne fra hinanden. Mens Sudan Archives Loyal blev valgt til at teste dynamik, basgengivelse og kontrol. 

Selv om lydkvaliteten er den vigtigste faktor, har vi vurderet, at brugervenlighed er en vigtig parameter for at få udnyttet streameren bedst muligt. Endelig har vi lagt vægt på tilslutningsmuligheder og vurderet alle egenskaber op mod prisen på streamerne.  

Wattson Audio Madison

Schweizisk minimalisme på sit mindste

Når man ser Wattson Madison skulle man tro, at den kostede langt mindre. Det er indtil man hører den. Men den er ikke for alle.

På sit bedste giver afspilleren et stort lydbillede med god kontrast. Den er enkel at sætte op og gør ikke meget væsen af sig fysisk. App-styring med sjovt layout og skrift.
Et billigere udseende, end vi havde forventet af en solid blok aluminium. Meget minimalistisk med få tilslutningsmuligheder. Ingen Wi-Fi. App findes kun til iOS. For bedste lyd skal man bruge en tredjeparts-afspiller, som Roon.
Læs hele testen

Matrix Audio Element M2

Overflod af funktioner

En af de mest veludstyrede streamere i klassen er spækket med indgange og understøtter alle nødvendige musiktjenester og lokalt lagret musik.

Alle de tilslutninger, du kan drømme om, inklusive HDMI ARC- og USB-DAC-indgang. Understøtter både streaming og musik lagret på netværket. Flot lyd.
Touchskærmen på forsiden er funktionel, men lige lille nok for at ramme rigtigt. At taste password er vanskeligt. App’en er ikke så elegant, som den ser ud.
Læs hele testen

HiFi Rose RS150B

Fantastisk gennemført afspiller

HiFi Rose er det nyeste eksempel på, at lydkvalitet og brugervenlighed ikke behøver at være hinandens modsætninger.

Alle streamingtjenester i højeste kvalitet integreret. Stor touchskærm og enestående brugervenlighed. Strålende DAC og fantastisk kontrolleret og åben lyd.
Vi savner lidt dynamisk kontrast.
Læs hele testen

NAIM ND5 XS 2

En grå ulv i fåreklæder

Den minimalistiske Naim ND5 XS 2 er ældst blandt musikstreamerne, men det mærkes på ingen måde på lyden.

Levende lydbillede med analog musikalitet. Gnistrende dynamik og fin app-styring.
Ingen skærm. Ingen fjernbetjening eller knapper.
Læs hele testen

Auralic Altair G1.1

Guldstandarden blandt musikstreamere

Auralics nye Altair G1.1 løber med en smal sejr, fordi den kombinerer enestående lydkvalitet med en fremragende DAC og god brugervenlighed.

Spiller med indsigt og autoritet. Superdefineret lydbillede med gnistrende dynamik. Fremragende DAC.
Ingen digitale udgange. Ingen fjernbetjening. Ingen Android-app.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *