annonse
annonse
annonse

anmeldelse: Black Panther

").appendTo(self), multiplier = maxWidth/ourText.width(), newSize = fontSize*(multiplier-0.1); ourText.css( "fontSize", (maxFontSize > 0 && newSize > maxFontSize) ? maxFontSize : newSize ); var scrollHeight = self[0].scrollHeight; if (scrollHeight > maxHeight) { multiplier = maxHeight/scrollHeight; newSize = (newSize*multiplier); ourText.css( "fontSize", (maxFontSize > 0 && newSize > maxFontSize) ? maxFontSize : newSize ); } } self.empty(); if (words.length > maxWords) { while (words.length > 0) { var newText = words.splice(0, maxWords).join(" "); console.log calcSize(newText); self.append("
"); } } else { calcSize(orgText); } }); }; })(jQuery); $(function(){ $(".filmtitle.little").textfill(); $(".filmtitle.much").textfill(0, 11); });

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Vi stiftede først gang bekendtskab med den magtfulde T’Challa/Black Panther (Boseman) i Marvel-filmen Captain America: Civil War. En kort optræden, hvor han søgte hævn for sin myrdede far efter et attentat i New York. Nu står han så alene i rampelyset.

Hver superhelt sin film

Disney-ejede Marvel Studios har haft utrolig stor succes med deres mange superheltefilm og har fra starten haft en gennemtænkt, langsigtet plan for, hvordan de skulle rulle deres kappeklædte helte ud.

Superhelt efter superhelt laver en gæsteoptræden eller spiller en birolle i en anden superhelts film. Handlingen i deres gæsteoptræden kan så danne grundlag for den selvstændige historie, når de et par år senere får deres egen tørn i rampelyset, ligesom de også kan inkluderes i alle-superheltene-slår-sig-sammen-film som The Avengers.

(Foto: Marvel Studios)

Black Lives Matter

Det er umuligt at se Black Panther uden at trække paralleller til afroamerikanernes historie og den noget anspændte situation i nutidens USA. Det er en klart politisk film, der fortæller om kolonisterne og om, hvordan sorte er blevet undertrykt af det hvide herrefolk i århundreder. Her ligger kimen til filmens skurk, Killmongers raseri: Han (Jordan) vil rette op på fortidens uretfærdighed og sørge for, at de sorte overtager magten – og til det formål skal han bruge Wakandas vidunderstof, vibranium.

Uanset om det er knælende football-spillere eller vrede antipolitidemonstranter med “Black Lives Matter!” på plakaterne, så der er ingen tvivl om, at afroamerikanernes skæbne har været inspiration til historien i Black Panther. Når det er sagt, så er det ikke en påtrængende politisk film; det underliggende politiske budskab flettes sømløst ind i handlingen og danner bagtæppe for karaktererne.

Desværre er Killmonger arketypen på en ung, vred sort mand. En alt for stereotyp figur, der ikke fremstår særlig troværdig, snarere usædvanlig endimensionel. Ikke mindst hans bevæggrund for de outrerede handlinger er meget tynd.

(Foto: Marvel Studios)

Visuelt festfyrværkeri

Visuelt er Black Panther uden tvivl den flotteste Marvel-film hidtil, kort og godt en fryd for øjet. Den har også en tematik og en handling, der heldigvis skiller sig klart ud fra resten af filmene i Marvel-franchisen, og Den Sorte Panter er afgjort en karakter, der fortjener sin egen, højst særegne film.

Det tilsyneladende ludfattige land Wakanda er fuld af hemmelig højteknologi, der alt sammen drives af mirakelmidlet vibranium. Alle kulørerne i farvepaletten tages i brug i denne flotte verden, hvor moderne teknologi går hånd i hånd med traditionel afrikansk kultur. Det er noget helt andet at se gedigne slåskampe på afrikanske sletter og klippeplateauer, end at endnu en skyskraber smadres i en amerikansk storby.

Det er unægtelig også sjovt at se traditionelle afrikanske våben i kamp mod moderne automatvåben. Og biljagten gennem Seouls trange gader med spydkastende, krigsmalede stammekrigere er yderst vellavet og original underholdning. Ligesom Panterens dialog med sine forfædre på de afrikanske sletter, i ren Løvernes Konge-stil, både er fornøjelig og giver stof til eftertanke.

Underligt nok falder en del af de mange special effects igennem, og dele af filmen har bærer præg af lidet overbevisende computerspilsgrafik.

(Foto: Marvel Studios)

Haltende historie

Filmens svageste punkt er dog plottet. Overkarikerede skurke – hvoraf Ulysses Klaue (Serkis) er den mest fremstående – der vil stjæle et superstof af usandsynlig høj værdi, er hverken særlig originalt eller spændende.

Stripper vi det afrikanske krydderi, de visuelle godbidder og de blændende kostumer væk, så sidder vi tilbage med en relativt kedelig og uengagerende historie.

Af skuespilpræstationer gør Chadwick Boseman en godkendt indsats uden at udmærke sig nævneværdigt – lidt for stiv og selvhøjtidelig til vores smag. Så er der straks mere fut i hans mere komplekse søster Shuri, elegant og charmerende spillet af Letitia Wright. Martin Freemans rolle som amerikansk agent uden for sin jurisdiktion tilfører til gengæld ikke filmen noget; han virker mest af alt som en bizart placeret biperson uden for sin komfortzone.

Absolut en underholdende film og ikke mindst et visuelt festfyrværkeri. Med en bedre og mere original historie kunne Black Panther være blevet en klassiker. Fire stjerner.

(Foto: Marvel Studios)

Filmen udgives også i 4K, men desværre var det ikke i dette ypperlige hjemmeunderholdningsformat, vi fik filmen fra distributøren, Walt Disney. Blu-ray-udgivelsen er dog bestemt ingen sekundavare. Barberbladsskarpt billede, naturlig farvemætning og et fremragende sortniveau er det, der karakteriserer billedkvaliteten. Lydsporet (DTS-MA 7.1) er til gengæld tunet underlig lavt og falder igennem, idet de heftige actionscener fiser lidt ud.

Bonusmaterialet byder på et indsigtsfuld kommentarspor, en række korte features, bloopers samt en rundborddiskussion.

<
>
(Foto: Marvel Studios)

Fakta

Blu-ray
Release: 28. juni 2018
Instruktion: Ryan Coogler
Med: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya
Genre: Action
Land: USA
År: 2018
Tid: 2:14 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.