annonse
annonse
annonse

anmeldelse: Troldmandsmagi

Harry Potter 1-7b

En af alle tiders mest populære filmserier – om en lille, nørdet dreng med runde briller og tryllestav – udgives nu på 4K UHD Blu-ray.

Da den mindrebemidlede fransklærer og alenemor J.K. Rowling i begyndelsen af 1990’erne fik ideen til børnebogssagaen om den forældreløse troldmandslærling Harry Potter fra Surrey, havde hverken hun eller nogen anden for den sags skyld nogen idé om, hvilken verdensomspændende mani det skulle udvikle sig til.

Alle tiders succes

Den første bog blev lanceret i 1996, og flere filmselskaber fattede hurtigt interesse for den succesrige romanserie og så potentialet i en spændende – og indbringende – filmføljeton. Som om Potter-manien ikke var stor nok, da det kun var bøgerne, der formidlede Rowlings budskab, blev hysteriet mangedoblet med introduktionen af Potter på film, hvilket skete i 2001 med Harry Potter og De Vises Sten.

Bøgerne er pr. dags dato udgivet i over 200 lande og er den mest sælgende bogserie nogensinde, hvilket har gjort Rowling til halvmilliardær – i pund.

Det er ikke så underligt, at børn er fascineret af Potters verden, for her er alt lagt til rette på børnenes præmisser. Det er dem, al fokus er rettet mod, alle eventyrene og spændingen er resultatet af børns handlinger, og derudover har de mængder af magiske gadgets og spiller quidditch.

Oven i det hele er børnene dygtige og intelligente, og serien er befriende fri for de løftede pegefingre, som de fleste bøger og film for børn er præget af i mere eller mindre skjult grad. Al ære til Rowling for det.

(Foto: Fox/Paramount)

Børnebøger?

Den store forskel mellem Harry Potters og andre børnebøgers succes er, at Rowling med Potter også har formået at erobre en meget stor del af den voksne læserskare. Derudover har hun haft dygtige finansielle rådgivere, der har satset næsten lige så meget på spinoff-produkter og merchandising, som selveste George Lucas har med Star Wars.

I forbindelse med en Potter-lancering – som bog, i biografen eller på Blu-ray – finder man Harry Potter i alt fra hamburgermenuer over computerspil til ethvert tænkeligt legetøj for børn i alle aldre. Rowling selv har forsvaret dette med, at det er sådan, filmselskaberne tjener penge i dag.

Ubeskrevne blade

Da det blev besluttet, at Potter skulle transponeres til celluloid, og Rowling havde bestemt, at skuespillerne hovedsagelig skulle være britiske, blev den største casting-jagt i Storbritanniens historie iværksat. Valget faldt på en række ukendte og relativt uerfarne børn: Daniel Radcliffe som Harry Potter, Emma Watson som den duksede og bedrevidende Hermione Granger og Rupert Grint som Ron Weasley.

Filmene blev genialt nok toppet med en stjerneparade af britiske karakterskuespillere som Richard Harris, Alan Rickman, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Maggie Smith, John Hurt, David Thewlis, Robbie Coltrane og Gary Oldman. Skuespillere, der uden tvivl har bidraget til seriens brede appel ved at give den troværdighed og pondus. Når filmene ovenikøbet kunne prale af special effects på højde med det bedste fra Hollywood, var grundlaget for succes lagt.

Forud for den første Harry Potter-film blev Steven Spielberg faktisk kontaktet med henblik på at instruere. Samarbejdet faldt dog til jorden, hovedsagelig fordi Rowling insisterede på “an all-british cast” – Spielberg ønskede Haley Joel Osment (Den sjette sans, A.I.) i rollen som Potter. De fleste briter trak et lettelsens suk, da Spielberg blev vraget, idet frygten for, at han skulle “amerikanisere” Potter, var stor.

(Foto: Fox/Paramount)

Fra Blu-ray til 4K

Serien har for længst nået sin afslutning, og Warner Bros. lancerer nu de otte Harry Potter-film i det nye 4K UHD Blu-ray-format. Skuffende nok udgives filmene ikke i 4K i en samleboks i Skandinavien, som de gør i USA og Storbritannien, så hvis du er afhængig af danske undertekster, må du grave dybt i tegnebogen: 2.240 kroner (280 kroner stykket) koster den fornøjelse!

HP1: Harry Potter og De Vises Sten (2001)

Vi møder den 11-årige Harry, der bor hos sin moster og onkel, hvor han sover i et kosteskab og behandles som en paria. På Hogwarts møder han endelig ligesindede børn, får venner for livet i Ron og Hermione – og en fjende, den slikkede Draco Malfoy.

Hovedfokus i HP1 er, at Harry kommer i kontakt med sin fortid og lærer, hvem han virkelig er. Samtidig bliver vi introduceret for hele persongalleriet, mens filmen uundgåeligt skrider mod sit højdepunkt – Harrys møde med hans forældres morder, Lord Voldemort!

Meget tro mod bogen og en vellykket introduktion til Potter-universet, men en film, der mest appellerer til børn.

Film: 4

HP2: Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer (2002)

Elever, der ikke er af rent blod – dvs. børn, der ikke har to troldmænd som forældre – står i fare for at blive bortvist fra Hogwarts. Dette optagelseskriterium ønskes indført af familien Malfoy. Endnu en gang viser det sig, at det er Harrys nemesis, Lord Voldemort, der står bag.

Med HP2 er Harry vokset af både statur og ikke mindst sind. Det er Radcliffe også; det er tydeligt, at han er vokset med rollen og nu har mere selvtillid. Filmen følger bogen næsten slavisk og har således en underlig filmisk karakter. Det tages også for givet, at seerne er bekendt med Potter-universet. Her burde 30-40 minutter mere være blevet i klipperummet!

Film: 3

(Foto: Fox/Paramount)

HP3: Harry Potter og Fangen fra Azkaban (2004)

Endnu en gang indhentes Potter af sin fortid, idet en af Voldemarts kumpaner, Sirius Black, er flygtet fra Azkaban-fængslet og er på vej for at tage livet af Harry. Harry må stole på sit mod, sine magiske evner og sine trofaste venner for at afsløre sandheden om Black.

HP3 adskiller sig væsentligt fra de to foregående film. Først og fremmest har valget af en ny instruktør haft indflydelse på resultatet, og filmen er betydelig mørkere og mere dyster end forgængerne. De tre hovedrolleindehavere er blevet virkelig dygtige i deres samspil, hvilket giver filmen en lidt anden dimension. Alt i alt er en meget underholdende familiefilm.

Film: 5

HP4: Harry Potter og Flammernes Pokal (2005)

Harrys fjerde år på Hogwarts er en temmelig trist filmisk oplevelse, hvor det bliver klart, hvor langtrukket historien om Harry Potters liv og levned er. Usædvanlig lidt nytænkning og skrigende mangel på en god historie, idet hele filmen drejer sig om troldmandsturneringen Magisk Trekamp med et relativt forudsigeligt og kedelig forløb.

Hverken Radcliffe eller Grint kan påberåbe sig de store karakterskuespiller-egenskaber, og aldrig har det været tydeligere end i HP4. Instruktør Newell kæmper også med dramaturgien: Selve turneringen er inddelt i tre opgaver, og det virker, som om tiden indimellem er fyldt med unødvendig træden vande. Effekterne er imponerende, men bliver ofte tom staffage for at dække over den tynde (og alt for langtrukne) handling.

Film: 2

(Foto: Fox/Paramount)

HP5: Harry Potter og Fønixordenen (2007)

Femte år på Hogwarts står for tur, og teenageårene har indhentet Harry, Hermione og Ron. Igen er Mørkets Fyrste, Lord Voldemort, tilbage, men hverken myndighederne eller de andre elever tror på Harry.

Nu er barndom endeligt slut for Harry, og han går hele filmene igennem ensom, misforstået og utilpas. Med voksenlivet lige på trapperne må han også i højere grad involvere sig på de voksnes præmisser, og han indvies i hemmelige Fønixorden. Det endelige opgør med Voldemort truer, og Harry fremstår for første gang som en sand lederskikkelse.

Instruktør David Yates har gjort et fremragende stykke arbejde rent dramaturgisk. Der er et godt pulserende drive filmen igennem, og dens special effects er strålende. Det er også rart at konstatere, at de tre unge hovedrolleindehavere vokser med deres roller.

Film: 4

HP6: Harry Potter og Halvblodsprinsen (2009)

I den sjette film er trekløveret for alvor blevet teenagere, hvilket præger meget af handlingen. Derudover er det den evige magtkamp mellem Harry og Voldemort, der er i centrum, mens en halvblodsprins lurer i skyggerne …

Problemet med Halvblodsprinsen – og mange af de foregående film – er manglen på en original historie. De føles efterhånden meget repetitive med kun nuancer til forskel i handlingsforløbet. Her virker det også, som om man har forsøgt at få hele bogen med, og filmen burde have haft en tur mere i klipperummet.

Når det er sagt, så skal det bestemt ikke underkendes, at det hele er god underholdning med fantastiske rekvisitter og lækkert og effektfuldt fotograferet.

Film: 4

HP7a: Harry Potter og Dødsregalierne – del 1 (2010)

Harry, Ron og Hermione kan ikke vende tilbage til Hogwarts, før de har opsporet de såkaldte horcruxer, hemmeligheden bag Voldemorts udødelighed, som må ødelægges.

Selv om HP7a er en bundsolid, gennemført produktion med fornem scenografi, er der meget, der mangler. At filmen er første del af en større helhed, kan være grunden til, at man aldrig bliver forført af historien og får en følelse af, at den svinger mellem det ene og det andet uden at finde ordentligt fodfæste.

Filmen er mørk og dyster, og undertiden bliver det for meget med to en halv times gråblå filtre og mørke skygger. Der mangler humor, friskhed og lidt af magien fra nogle af de tidligere film. Indtil HP7b kommer, bliver den stående som lidt af et sjælløst gab for os seere.

Film: 3

(Foto: Fox/Paramount)

HP7b: Harry Potter og Dødsregalierne – del 2 (2011)

“It all ends!” lover teaseren – og det gør det i den grad! Sjældent har to dele af én film været mere forskellige end i Dødsregalierne. Hvor første del var en to en halv time lang ørkenvandring, er det afsluttende kapitel nonstop action fra start til slut.

Dramatisk, skræmmende og spektakulært er det blevet, men del 2 bevæger sig lidt for langt væk fra den naive og charmerende magi, der er Potter-seriens varemærke. Det er lidt for meget “Harry Potter møder Ringenes Herre”, og for en gangs skyld virker en Potter-film for kort til alt det, der skal opsummeres og løses den sidste time.

Vi noterer os i øvrigt, at Rowling lægger an til en Potter Junior-efterfølger.

Film: 4

Teknisk kvalitet

4K-udgivelsen er et must for alle Potter-fans, men skal man også opgradere, hvis man allerede har filmene på Blu-ray?

Kort fortalt vil man opleve den største kvalitetsforskel på de ældste film, hvor UHD-opgraderingen af filmene stammer fra en ny 4K-scanning af de originale negativer efterfulgt af omfattende farvekorrektion og HDR-kodning. Og resultatet stråler! Billedkvaliteten er gennemgående langt bedre med flere detaljer og markant forbedret skarphed end på Blu-ray-udgaverne.

Ser man Blu-ray-udgivelserne, vil man virkelig få øjnene op for, hvor diset og kornet billedet er. De nyere film er opgraderet fra 2K-materiale, så også her giver 4K en bedre billedkvalitet, men ikke en lige så slående forbedring som på de ældste film. Samlet set giver vi 5+ for billedkvaliteten!

Fortræffelige lydspor (i DTS-MA 7.1 og DTS:X) giver en usædvanlig god og kraftigt forbedret lydoplevelse. Surround-sporet er særdeles detaljeret med udstrakt brug af alle kanaler, dialogerne “forsvinder” aldrig i mikset, og hele lydregisteret benyttes. Referencelyd til seks stjerner!

Det hele toppes med et orgie af bonusmateriale! En lang række udeladte scener, interviews med bl.a. Radcliffe og Rowling, en tur gennem Warner Bros.’ studier, smugkig bag enkeltscener, produktionsdagbøger, et kig på indspilningen af musikken og snesevis af andre features om næsten al tænkelig trivia omkring filmene. Forbilledligt!

Fakta

4K UHD Blu-ray
Release: 31. oktober 2017
Instruktion: Chris Colombus, Alfonso Cuarón, Mike Newell, David Yates
Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Richard Harris, Michael Gambon, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Ian Hart, John Hurt, Gary Oldman, David Tennant, Jason Isaacs, Tom Felton, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson, Jim Broadbent, Alan Rickman, Helena Bonham Carter, Bill Nighy, Evanna Lynch, David Thewlis
Genre: Fantasy
Land: UK
År: 2001-2011
Tid: 19:38 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

annonse
Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.

Sonus Faber møder væggen

Den italienske højttalerproducent lancerer højttalere til indfældning.

Leica til eventyrlystne

Der kommer ikke mange Leica M10-P Edition Safari, så her må man kende sin besøgelsestid.

Test
Ring Stick Up Cam Wired

Nem overvågning koster på flere måder

Man får ikke meget udbytte af Ring Stick Up Cam Wired uden et abonnement, der lader Ring uploade brugerens videoer til skyen.

annonse

Ruark pakker anlægget ind

Dette elegante anlæg kommer ikke før til foråret, men kan være værd at vente på.

Mere om Panasonics full-frame-kameraer

Detaljerne om Lumix S-serien og de første objektiver er endelig klar.

Test
Devialet Expert 140 Pro

Drømmeforstærker

Markedets mest avancerede forstærkere har fået en billigere lillebror. Expert 140 Pro er en højteknologisk Formel 1-forstærker, som flere har råd til.

Test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmet Mac Mini

Endelig en ny minicomputer fra Apple med den nyeste generation af hardware.

Nye koncepter fra Q Acoustics

Den prisvindende Concept 500 har fået en lillebror, der står på egne - meget usædvanlige - ben.

Sonos understøtter YouTube Music

Sonos har nu fået indbygget understøttelse af YouTube Music til Premium-abonnenter.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Ekstremt dyr

ThinkPad-topmodel lever kun op til sit navn for så vidt angår prisen.

Test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk og moderne ultrabærbar

ThinkPad X1 Carbon er let, elegant, robust og stærk på samme tid.

Test
Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

LED i stedet for blitz

Rotolight er transportable LED-lamper til foto og video.

Honor først med 48 megapixel mobilkamera

Honor View 20 sætter ny rekord i kameraopløsning og har et næsten usynligt selfie-kamera.

Apple vil have dine billeder

Hvis du sidder inde med nogle pletskud taget med en iPhone, kan du vinde konkurrencen Shot on iPhone.

Dem kommer der ikke mange af

Olympus fejrer 100 år med jubilæumsmodel.

Olympus: Nybegynderen er vigtig for os

Under lanceringen af Olympus’ nye flagskib delte de deres tanker om fremtidige produkter.

anmeldelse
Close

Not even close…

Action-thriller sat i Marokko, med haltende manuskript og ditto udførelse.

Fed lyd for tynde tegnebøger

En billig, men god soundbar kan gøre underværker i tv-hjørnet. Her er de fem bedste soundbars til under 5.000 kroner.

anmeldelse
Sex Education, 1. sæson

Masters of Sex for teenagere

Herlig dramakomedie om seksuelt frustrerede og topliderlige unge – som oser af charme!

Test
Nikon Nikkor Z 35 mm f/1.8 S

Nikons bedste vidvinkel

Den koster, men ydelsen fra 35’eren til Nikon Z er noget nær perfekt.