annonce
annonce

Anmeldelse: Westworld, 1. sæson

HBO

En af årets mest ventede serier skuffer absolut ikke. Westworld kan meget vel blive “the next big thing” for HBO.

Skridt for skridt kommer forskerne stadig tættere på det, der engang var fri fantasi – at skabe kunstig intelligens. Science fiction-forfattere har altid været fascineret af, om kunstig intelligens også kan udvikle følelser, empati og fri vilje. Og hvad sker der, hvis maskinerne efterhånden bliver klogere end deres skabere? Disse eksistentielle spørgsmål har været tema for klassikere som Blade Runner, A.I., The Island, I, Robot og Ex Machina.

I 1973 kom spillefilmen Westworld med Yul Brynner og James Brolin i hovedrollerne, skrevet og instrueret af ingen ringere end Michael Crichton. Nu har Star Wars-instruktør J.J. Abrams – på basis af Crichtons film – produceret en af årets mest omtalte tv-serier (der går rygter om, at Abrams har leget med tanken om en filmatisering i over 20 år). Og efter fire episoder er vi fuldstændig hooked!

Legeplads For De Rige

I Westworld møder vi den geniale og excentriske forsker Robert Ford (Hopkins), der har sat sig for at skabe den ultimative legeplads/forlystelsespark for de allerrigeste. En verden, hvor de mega-velhavende kan opleve Det Vilde Vesten så ægte, som var de taget dertil med en tidsmaskine.

Ude i den amerikanske vildmark har Ford og hans kolleger bygget en tro kopi af en Wild West-by med den klassiske saloon, sheriffen, horehuset og de arketypiske skurke. Det, der adskiller parken fra andre forlystelsesparker – bortset fra prisen – er, at alle værterne er kunstige mennesker. Robotter fra ende til anden, men så livagtigt lavet, at det er umuligt at skelne mennesker fra maskiner.

Hele den lille verden overvåges af “parkvogtere” som en slags koreograferet virkelighed a la The Truman Show. Og før man går ind i denne fantasiverden, skal man klædes tidsrigtigt på i specialtilpassede kostumer med hat og revolver. Efter ankomsten kan man så leve det glade liv – feste, drikke og have sex med (robot-) værtinderne. Og hvis man vil, kan man skyde vildt omkring sig og dræbe løs af værterne. For de er jo bare programmerede robotter. Eller …?

Westworld, 1. sæson
Westworld, 1. sæson

 

Fusion

Westworld er noget så originalt som en fusion mellem moderne sci-fi og klassiske, stereotype westerns. I begyndelsen er det umuligt at skille fiktion fra fakta, og der er skabt en atmosfære, der oser af hentydninger og skjulte dagsordener. Og det fungerer skræmmende godt.

Det ene øjeblik befinder vi os midt i en western, hvor man jager mordere og hestetyve, og kærligheden blomstrer mellem den lille bys sweetheart, Dolores (Wood), og den kække cowboy Teddy (Marsden). Og det næste øjeblik er vi ude i teknikken.

Noget af det bedste ved serien er de fascinerende dialoger, skaberne har med deres robotter, hvor sidstnævnte funderer over livet, hvem de er, og hvad der foregår. Hele tiden et spil, hvor skaberne forsøger at få så mange oplysninger som muligt ud af deres “undersåtter”, og hvor de burde sidde med alle svarene, men ofte bliver overrasket over, hvad de hører. Har robotterne pludselig udviklet fri vilje?

Efter at chefprogrammør Lowe (Wright) har kørt en opdatering på samtlige værter, er stadig flere af dem pludselig begyndt at opføre sig uberegneligt, og de lader til at have erindringer fra tidligere i deres “liv”. Kaos er kommet til Paradis …

 

Westworld, 1. sæson
Westworld, 1. sæson

Komplekse personer

Ærværdige Sir Anthony Hopkins’ figur minder om John Hammond, skaberen af Jurassic Park, og han tror, at han har skabt en perfekt verden, hvor han har fuld kontrol, og intet kan gå galt. At lighederne mellem dem er så mange, er selvfølgelig ikke tilfældigt – det er nemlig Michael Crichton, der er ophav til dem begge.

FAKTA

  • Release: 3. oktober 2016
  • Instruktion: Jonathan Nolan m.fl.
  • Med: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Thandie Newton, Ingrid Bolsø Berdal, Shannon Woodward
  • Genre: Science fiction
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 12:00 timer

Flere anmeldelser under

A Ghost Story

Krævende spøgelseshistorie

David Lowery har lavet en film om kærlighed, tab og bundløs sorg – på meget original vis.

The Handmaid’s Tale, 2. sæson

Rystende godt

Westworld, 2. sæson

Det kunstige univers ekspanderer – og imploderer

Mordet i Orientekspressen

Lækker anakronisme

The Mountain Between Us

Romantisk overlevelsesdrama

Star Wars: The Last Jedi

Klassisk stjernekrig

Billions, 3. sæson

Herlig kynisme

Justice League

Seje helte – slap historie

DC’s superhelte forsøger sig med en Avengers, men de er hverken lige så friske eller interessante som deres Marvel-fætre.

Geostorm 3D

Noget af det dummeste vi har set

Thor: Ragnarok

Sarkastiske superhelte

Marseille, 2. sæson

Fransk socialrealisme

Annihilation

Skelsættende eksistentialisme

The Man With the Iron Heart

Ujævnt krigsdrama

Here and Now, 1. sæson

Facaden revner