annonse
annonse
Ren strøm eller beskidt strøm – det er spørgsmålet

Vi stikker hånden i hvepseboet!

annonse

Da jeg blev ringet op fra Oslo Hi-Fi Center og inviteret på en lyd-demo, var jeg først interesseret. Da det blev klart, at det skulle handle om strøm og strømrensning, meldte koldsveden sig imidlertid.

Det er nemlig et emne, som det aldrig rigtig er lykkedes mig at tage alvorligt. Vi har gennem årene fået froskellige strømkabler tilsendt, og vi har også testet en håndfuld strømrensere. Men vi har aldrig rigtig skrevet noget seriøst om det. Dels fordi vi har aldrig helt forstået, hvorfor det er vigtigt, men navnlig fordi vi aldrig med sikkerhed har kunnet sige, at der har været en definitiv forskel. Endsige en forbedring.

Når det gælder strøm, er der to lejre: Dem, der sværger til at rense strømmen, fordi, som Geir Tømmervik fra Oslo Hi-Fi Center siger: “Ren lyd starter med ren strøm.” Og så er der dem, der hævder, at det bare er noget vrøvl, og at der aldrig vil være nogen forskel, fordi “strøm er strøm.” Og så længe du har nok til at holde komponenterne i gang, vil det ikke gøre nogen forskel. De, der tilhører den sidste kategori, vil være mest tilbøjelige til at henvise til naturlovene. Og selv om mange er enige om, at to forskellige højttalerkabler faktisk kan give forskellige lydkarakteristik, vil mange falde af, når man begynder at tale om strøm.

Selv har jeg hørt en forskel på forskellige højttalerkabler – og en endnu større forskel mellem balancerede og ubalancerede signalkabler. Og, ja, jeg har været på messer, hvor jeg har set og hørt demonstrationer af forskellige elektriske komponenter – både kabler og filtre – og selv når jeg følte, at jeg hørte forskelle, troede jeg ikke var rigtig på det. Når forskellene var subtile, afviste jeg det som placebo. Og når der var været markant forskel, har jeg været overbevist om, at, der har været snyd med. For eksempel ved at demonstrantøren justerer det ene system op med med en halv decibel. Noget, der skulle være et udbredt trick. Men jeg har dog aldrig kunnet påvise urent trav.

Demonstration af IsoTek
Derfor skulle jeg nu besøge Oslo Hi-Fi Center på en særlig invitation for at møde Keith Martin, grundlægger og CEO hos ISOTEK, som er kendt for sine forskellige netfiltreringsløsninger og strømkabler.

Inden vi gik i gang med lydtningen, konstaterede vi, at strømmen i Oslo Hi-Fi-center bestod af ca. 50 procent(!) støj. Dette blev gjort med et måleapparat, som sammenligner strømmen fra stikkontakten med en perfekt 50 Hz sinustone (den norske elnet er ligesom det danske 220-230V / 50Hz).

Sinuskurven til venstre er kantet og repræsentativ for en typisk privatbolig. Til højre hævder ISOTEK at udrette spændingskurven til at være tæt på ideel. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Elektriske apparater modtager ikke kun strøm fra stikkontakten; de giver også noget tilbage. Jo flere stereokomponenter, som blev koblet til samme kontakt, desto mere støj. Helt op til 60 procent.

Man lavede også en måling på et konkurrerende netilter. Interessant nok gjorde det ikke noget godt for strømmen, men øgede tvært imod mængden af støj. Oslo Hi-Fi Centers strømmåler slog på et tidspunkt ud på maks. Hvilket angiveligt betyder over 90 procent støj.

Et konkurrerende netfilter forbedrede ingenting, men forøgede tværtimod støjen betydeligt. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Strømmen påvirkes tilbage
Som nævnt påvirkes elnettet af alt, der er forbundet til det. Det betyder for det første, ifølge Keith, at hvis du skal lave et godt netfilter, skal hvert afstikkene til udstyret forbindes separat til filteret, sådan at ingen af udtagene er parallelforbundne. Først da kan du sikre, at hvert udtag får optimale forhold, og at apparaterne ikke påvirker hinanden.

Sådan laves det næsten aldrig, men vi har fundet, at det er absolut nødvendigt, hvis man skal løse problemerne,” siger Keith Martin.

Læs også:

Vi har haft OnePlus 6 i hænderne

OnePlus udsender ny flagskibsmobil plus deres første trådløse hørepropper.

Øl, high-end og hornmusik

Hvad der var gammelt, er nu nyt.

Besøg hos Samsung Sound Lab

Når man står over for at skulle købe en soundbar eller højttaler i den billige ende, er forventningerne til lydkvaliteten sjældent ret høje. Men hvorfor nøjes, hvis man kan presse citronen og alligevel få fuld valuta for pengene?

Borg'en er landet

Soloprojekt fra en af Eropas største højttalerbagmand - og med støtte fra legendariske Ken Ishiwata.

Dansk hi-fi indtager München

En tur gennem messehallerne på den tyske high-end-messe er som en spadsertur i velkendte omgivelser.

Dykkerkamera fra Panasonic

Hele 31 meter skal det kunne dykke, det lille robustkamera Lumix FT7.

Lad din iPhone blive hjemme

Vi har prøvet Apple Watch, som nu fås med egen mobilforbindelse.

Underfundig grammofon

Selv om Pro-Jects nye pladespiller går under navnet Yellow Submarine, kan den dog ikke spille under vand.

Se lige den Focal-højttaler!

De massive Utopia Evo koster over en million og bruger elektromagnetisme til at booste bassen.

Opgradér højttalerne med indbygget forstærker

System Audio har lavet en ganske smart løsning med en forstærker, som monteres inde i højttalerne.

Ortofon fejrer 100 år

Century er et passende navn til den nye high-end-pickup, som markerer 100-året for Ortofon.

Marantz fejrer Ken Ishiwata

I 40 har Ken Ishiwata været Marantz’ mest vitale konstruktør, og det skal selvfølgelig fejres med jubilæumsprodukter.

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Lyd & Billede

Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.