Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TV når det passer dig

Hvorfor sidde oppe til langt ude på natten for at fange dit yndlingsprogram, når du kan se det på nettet, når du har lyst?

Skrevet af / 28/06/2011 - 14:02
TV når det passer dig

TV on demand må være fællesbetegnelsen for de forholdsvis nye tjenester på nettet, der tilbyder adgang til tv-kanalernes arkiver og lader dig se eller gense programmer, som allerede har været vist i fjernsynet.

Det giver en kæmpe frihed, i og med du helt frit kan planlægge, hvornår du ser dine yndlingsprogrammer, og begrænser sig endda ikke kun til allerede viste programmer. Ofte er det nemlig muligt at se forpremierer på programmer, før de overhovedet bliver vist i fjernsynet. Det er ikke så ringe endda!

Desværre er vi i Danmark, når det gælder TV on demand, langt efter det store USA, hvor den slags er hvermandseje. Herhjemme skal der betales ved kasse ét for en tjeneste, der ellers burde være dækket af vores i forvejen høje betalinger til kabel-tv, licens og lignende.

Forskellen er dog også til at tage at føle på. Grunden til, at det i USA er gratis, er først og fremmest, at der er langt flere til at betale gildet. Oven i dette får tv-selskaberne kæmpe summer i kraft af reklamer, som konstant og hele tiden afbryder programmerne. Den slags er ikke værd at stræbe efter.

En ting, der dog ville være rart, var hvis tv-selskaberne samlede sig på en fælles platform. I USA har brugerne adgang til tjenester som Hulu og Netflix, der samler indhold fra flere tv-stationer. I Danmark har hvert tv-selskab sin egen platform med egne programmer. Det er overskueligt, men alt for dyrt, hvis man som enkeltperson skulle abonnere på det hele.

Vi har kigget de forskellige tjenester efter i sømmene og giver her et overblik over mulighederne.

Viaplay (TV3, 3+, 3 Puls)
www.viaplay.dk

Hos Viasat, som står bag kanalerne TV3, TV3+, TV3 Plus og TV 3 Puls, finder du populære programmer som Luksusfælden, Two and a Half Men, Med kniven for struben og Paradise Hotel. Om man er til den slags tv eller ej, er naturligvis en smagssag, men er det lige din kop te, så er der masser at komme efter.

Det hele er dejlig overskueligt, og arkivet rummer både nye og gamle sæsoner af de forskellige serier. Det er dog ikke alle sæsoner og afsnit, der er tilgængelige, på grund af rettighedsspørgsmål, og eksempelvis flere amerikanske serier er kun tilgængelige med få sæsoner eller afsnit. Overordnet set er der dog masser af rode igennem.

Ud over tv-serierne kan du via Viaplay også abonnere på en sportspakke, som lader dig se live kampe inden for et væld af idrætsgrene, samt filmpakken med over 1.000 film.

Som en ekstra feature har Viasat udgivet en særlig app til Android-telefoner, der også lader dig tilgå arkiverne via din mobiltelefon. Ikke alle programmer er tilgængelige via telefonen – igen på grund af rettigheder – men det er en fin detalje, som gør tjenesten endnu mere anvendelig.

Billedkvalitet:
Billedkvaliteten på Viaplay svinger, men er generelt på det jævne. Det hele er lige lovlig grynet og minder mest af alt om et analogt antennesignal. Dette skyldes, at man hellere vil sikre, at alle, uanset hastigheden på deres internetforbindelse, vil kunne se med, ligesom tjenesten primært er tænkt til brug på en computer.

Det er dog noget, der på sigt vil ændre sig, efterhånden som tjenesten bliver mere populær, og i takt med at flere og flere kobler deres computer til fladskærmen i stuen. Som en positiv detalje skal det dog siges, at flere af de engelsksprogede tv-serier har danske undertekster. Afspilleren benytter Microsoft Silverlight.

Pris:
Viaplay koster 69 kroner om måneden for tv-pakken. Har du allerede den store tv-pakke hos eksempelvis YouSee, er dette en forholdsvis høj pris at betale ekstra blot for at kunne se dine yndlingsprogrammer, når det passer dig. Du kan dog også vælge at betale for et enkelt afsnit ad gangen – her er prisen 9 kroner for leje i 24 timer.

For 30 kroner ekstra får du også Viasats filmpakke med i prisen, og går du op til 159 kroner, får du desuden sportspakken med i hatten.

NuTV (Kanal 4, Kanal 5 & 6’eren)
www.nutv.dk

NuTV er hjemsted for SBSTV’s kanaler, som bl.a. dækker over ”Hele Danmarks kvindekanal”, Kanal 4. Det er dog ikke lutter tøsefnidder, der gemmer sig herinde, men også programmer til drengerøven som f.eks. KRIMI5, Total Blackout og Wipeout samt fodbold fra Premier League.

Som platform virker NuTV meget poleret, men alligevel ikke særlig gennemtænkt. Det overordnede indtryk er rodet, og det kræver eksempelvis mange klik at finde frem til ældre afsnit, der ikke reklameres for på hovedsiden. At man samtidig skal bruge brugernavn og password, stort set hver gang man skal starte et afsnit, er ligeledes irriterende.

Som et positivt tiltag tilbyder NuTV dog, at du kan se visse af deres serier i HD i stedet for den mere grynede analoge kvalitet. Det skal bifaldes. Det er dog underligt, at denne del ikke er integreret i det øvrige system, men i stedet henviser til sin helt egen underside (http://hd.nutv.dk/).

Billedkvalitet:
Billedkvaliteten på NuTV er rigtig god, og med muligheden for at se visse serier i HD bliver kvaliteten kun endnu bedre. Den indbyggede player er dog noget skrammel, og man skal ikke spole for meget frem og tilbage, før man risikerer, at den fryser og skal startes helt forfra. Det er irriterende og noget, der bør arbejdes mere på sammen med et bedre forkromet overblik.

Pris:
SBSTV tilbyder flere måder at betale for deres indhold på. Vil du kun have adgang i fem dage, koster det 29 kroner. Vil du binde dig for en måned, koster det 109 kroner. Jo længere du binder dig, jo billigere bliver det. Et årsabonnement koster eksempelvis 699 kroner. Om man så synes, at programmerne lever op til, hvad der forlanges, er en anden snak.

Sputnik (TV 2, TV 2 Zulu, TV 2 Charlie)
www.sputnik.tv2.dk

På Sputnik finder du stort set alle TV 2’s programmer samt sportsudsendelser fra CANAL9. Som en ekstra bonus kan du streame live fra TV 2, TV 2 Charlie, TV 2 Zulu, TV 2 Sport og TV 2 News samt se et større udvalg af spillefilm. Noget er ganske gratis, og andet koster penge.

TV-arkivet er meget omfattende og rækker flere år tilbage. Det skyldes, at Sputnik er en af de tidlige spillere på markedet med en lancering tilbage i 2004. Det betyder dog samtidig, at det gamle indhold stikker underligt ud i forhold til det nye, især på den tekniske front.

Har du et Sony-tv eller en Blu-ray-afspiller, kan du ud over computeren også logge ind på Sputnik direkte via din fladskærm. Menuerne er dog en rodet og langsom affære, ligesom indholdet ikke helt afspejler det, du finder på hjemmesiden.

Billedkvalitet:
Alt efter hvor nye produktionerne er, kan de se henholdsvis rigtig gode og rigtige dårlige ud på Sputnik. Den som dræber, der er en spritny serie, står f.eks. rigtig flot på skærmen, hvorimod gamle afsnit af Langt fra Las Vegas ser utrolig slidte ud. En anden ting, der kan være problematisk, er at nogle programmer ikke kan vises i fuld skærm, men i stedet vises med en fed sort ramme omkring billedet. Det er mildt sagt irriterende.

Problemet opstår, fordi det gamle indhold er optaget i 4:3-format i stedet for det nu anvendte 16:9-format. Dette burde man have fundet en løsning på.

Pris:
TV 2 tilbyder flere forskellige pakker på Sputnik. Vil du kun have den basale tv-pakke, så koster den dig 69 kroner om måneden. Et helt år løber op i 699 kroner. Vil du kun have Sputnik Sport, så koster det 99 kroner om måneden. Du kan dog købe en totalpakke, der dækker alt, hvad Sputnik tilbyder. Den koster 279 kroner om måneden. Vil du tegne abonnement for et helt år, løber det op i svimlende 2.999 kroner.

DR NU (DR og DR2)
www.dr.dk/nu

Som den eneste af tjenesterne er DR NU ganske gratis, i og med at udgifterne dækkes via den tvungne licens. Udvalget af programmer er primært begrænset til DR’s egenproduktioner, men det store tv-hus har til gengæld også meget at byde på ud over den daglige nyhedsudsendelse og Bonderøven.

Her er public service for alle pengene, ligesom underholdningsprogrammer også fylder en stor del af sendefladen. Er man den bitre type, der ærgrer sig over den høje licens, føler man her, at man får noget for pengene.

Det eneste, jeg kunne savne, var at DR gravede dybere i arkiverne og gav os mulighed for at gense programmer, der er flere år gamle, som det oprindelig var planlagt. Her tænker jeg eksempelvis på satireprogrammerne fra 90’erne, der var umådelig populære i sin tid.

Ud over arkiverne er det desuden muligt at se live tv via DR NU. Det er super smart, og kvaliteten er overraskende god.

Billedkvalitet:
Om det er den offentlige støtte, der gør forskellen, skal ikke kunne siges, men DR har fat i den lange ende, hvad angår billedkvaliteten. Signalet ligner det digitale, du også kan fange via din fladskærm, og man føler reelt, at man får den samme oplevelse, selv om man ser det på computeren. Afspilleren anvender Flash.

Pris:
DR NU er ganske gratis og kan bruges af alle, der har adgang til en internetforbindelse. Tjenesten kan dog ikke bruges i udlandet, da den udelukkende accepterer danske IP-adresser.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

TCL's 163" X11H demonstreret i Kina

Nu kender vi priserne på årets nye OLED-TV fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

TCL C855 går op til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nu kan du se OLED-TV på en flyveturen

Mere Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar til Danmark

Se hvad vi fandt hos LG i Tyskland

Smugkig på LG's nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer - nogle større?

Nu i butikkerne: TCL X955-serien

0
Lyd & Billede
Scroll to Top