annonse
annonse
Oktober 2015
Electrocompaniet ECG-1
Oktober 2015
Electrocompaniet ECG-1

Test af: Electrocompaniet ECG-1

Norsk pladespiller-mirakel

Det er ikke grammofoner, Electrocompaniet er kendt for, men det kan ændre sig med deres første pladespiller. Nogensinde.

Lyd & Billede mener

Dejlig varm og stor lyd med masser af klangfarver og dynamik. Solid konstruktion med simpel betjening og tiltalende design.
Ikke helt så fokuseret og detaljeret som rivalerne i denne klasse.
annonse

Man kan undre sig over, at det skulle tage norske Electrocompaniet over fyrre år at lancere deres første pladespiller. Siden starten i 1972 og frem til i dag er der solgt millioner af pladespillere. I de seneste år har grammofonen som bekendt fået en renæssance, og salget er steget. Ikke til de store højder, men nok til at Electrocompaniet – som er bedst kendt for vellydende forstærkere – har taget sig tid til at lave deres egen pladespiller, Electrocompaniet ECG-1. Hvor G’et står for Gramophone.

På høje tid, vil nogen sige. Alt for sent, vil andre sige, mens atter andre vil tage det med et skuldertræk. Der er jo så mange gode pladespillere derude. Hvorfor skulle den her være bedre?

Kynikere blandt vinyl-entusiaster vil nok alligevel holde øje med, hvad anmelderne mener om ECG-1 – om ikke andet, så for at få deres formodninger bekræftet. Eller deres fordomme.

Electrocompaniet går ind på et benhårdt marked her. Der er mange, der gerne vil sælge pladespillere til 30.000 kroner. I samme prisklasse finder vi f.eks. grammofoner fra Clear Audio, Acoustic Solid, Avid, Pro-Ject, Michell, Thorens og ikke mindst Rega, hvis RP8 er en direkte konkurrent til ECG-1.

 

Japansk arm

Electrocompaniets pladespiller er norsk udviklet – designet i samme ånd som de klassiske Electrocompaniet-forstærkere – og udstyret med en japansk Jelco SA-750EB tonearm. En kritikerrost 10 tommers arm med svagt S-sving, oliedæmpet lift, aftageligt pickup-hoved (headshell) samt azimut- og højdejustering.

Præcis som entusiasterne kan lide det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op til 78 rpm hastighed.

Pladespilleren er solidt bygget med to akrylplader på over og under en aluminiumskive. Den asynkrone 24 volt motor er monteret på sin egen base, fysisk afkoblet fra afspilleren, og driver akryltallerkenen via en gummirem.

ECG-1 kommer ikke med pickup’en monteret. Den ligger nemlig i en lille trækasse for sig og har brug for en rolig hånd for at komme på plads. Hvis man ikke er fortrolig med montering og justering af pickup’er, er det klogt at overlade det til de kyndige hænder i butikken.

Betjeningen er såre simpel, og pladespilleren har knapper til hastigheder fra 33 1/3 til 78 rpm. Den har også aftageligt lydkabel, med jordforbindelse og fempolet tonearm-plug i den ene ende, men leveres ikke med støvhætte eller filtmåtte. En måtte er ikke nødvendigt, mener Electrocompaniet, da akryltallerkenen dæmper vinylet bedre. Men her er der plads til at eksperimentere med måtter af forskellig slags.

Den medfølgende pickup er lavet for Electrocompaniet af Soundsmith i USA. Den er baseret på deres Zephyr-model med MMC-teknologi (Moving Micro Cross), hvor den bevægelige masse er lavere end i almindelige MM-pickup’er (Moving Magnet). Det giver pickup’en med sin stive nålearm af bor udgangsspænding nok til, at den kan anvendes i alle pladespiller-indgange til MM. Med MC-pickup’ens hurtige transienter og ditto dynamik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jelco-armen er rigtig godt bygget til prisen. Under tommelskruen er der et kammer, hvor man fylder dæmpeolie på. Den slags ses normalt ikke i denne prisklasse.

 

Det bedste fra begge verdener

Pladespilleren har ingen dæmpning ud over sin masse på 13 kg. Det stiller krav til underlaget. Man sætter den ikke i en vakkelvorn IKEA-reol, men på en stiv hylde eller et ditto bord i vater. Trods optimal placering er der lidt lavfrekvent mikrofonstøj fra afspilleren. Især hvis den står tæt på højttalerne.

Her er der også plads til at eksperimentere med underlaget, men bløde, absorberende fødder er ikke det rigtige til ECG-1. Hvis du alligevel skal købe ekstraudstyr, så kig hellere efter hårde eller semihårde underlag eller fødder. Såsom Sort Kones eller Soundcare-fødder.

ECG-1’s styrke ligger i en vellykket synergi mellem pladespiller, arm og pickup, og Electrocompaniet er lykkedes godt med sammensætningen af denne pladespiller, som har kvaliteter, der ikke står tilbage for andre modeller i samme prisklasse. Den måske hårdeste rival – Rega RP8 med Apheta MC-pickup – spiller med skarpere fokus og større detaljerigdom, men har ikke ECG-1’s varme og fyldige klang.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En temmelig speciel pickup, men den passer til alle pladespiller-indgange.

Lydbilledet er stort og kan let fylde rummet. Bassen er tung uden at være træg, og klangen er varm og behagelig, men ikke ufokuseret. Med Dire Straits’ klassiske Love Over Gold på akryltallerkenen flyder lyden af klaveret og Mark Knopflers akustiske guitar uanstrengt ud i rummet. Bastransienterne får en herlig tyngde, der løfter realismen i lydbilledet. Alt sammen på en sort, støjfri baggrund.

Det er godt gået.

Jan Gunnar Hoffs Living fra 2L – som lydmæssigt er en langt bedre indspilning – kunne have haft et bredere lydbillede, men klavertonerne får en umiddelbarhed, der vidner om hurtig transientrespons og fremragende dynamisk kontrast. Med en endnu bedre pickup er der ingen tvivl om, at man kan hente mere information ud af rillerne. Men balancen i opsætningen er rigtig god, og den medfølgende arm og pickup er et godt match med pladespilleren.

I de yderste ender af frekvensområdet synes jeg ikke, at dybbassen er helt så nærværende som på RP8/Apheta, og i diskanten ruller overtonerne tidligere af. Men alt mellem de laveste toner og den øverste diskant lyder herligt fri for fejl og er om muligt endnu mere medrivende på det rytmiske plan end Rega-kombinationen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Electrocompaniets første pladespiller har været ventetiden værd.

 

Konklusion

Electrocompaniets første pladespiller er ikke billig. Men så er den også ordentligt bygget med en solid kvalitetsfølelse og fremragende lyd for pengene. Kombinationen af den japanske Jelco-arm og pickup’en fra Soundsmith i USA er meget vellykket. Alligevel er der plads til forbedringer – som der altid er med pladespillere.

De fleste, der lægger 30.000 kroner for en pladespiller, gør det, fordi de vil have ekstremt god lyd, og det får de helt sikkert med Electrocompaniet ECG-1.

Fakta & Rating:
  • Drift: Remdrevet akryltallerken
  • Arm: Jelco SA-750EB
  • Pickup: Electrocompaniet EMMC-2
  Producent:
  Electrocompaniet
  Pris:
  28.995,-
  Importør:

  Læs også:

  Budget-alternativet

  En overkommelig radio behøver ikke at være dårligt udstyret, men denne POP-radio har nogle mangler.

  Budgetvinder

  Radionette laver ikke den mindste, men den bedste af de overkommelige rejseradioer.

  Dobbelt op

  Den store Sandstrøm-radio byder på god stereolyd.

  Radio på rejsen

  Radio kan man lytte til hvor som helst, og det bedste er, at det er gratis at høre radio.

  Lommeradio

  POP Travel er oplagt som rejseradio for folk på farten.

  Enkel og ligetil

  Sangean DPR-67 giver meget radio for penge og passer perfekt som rejseradio.

  Stilren rejseradio

  Constellation Aria er en glimrende radio, der ikke fylder meget, men har meget at byde på.

  Et strejf af luksus

  Pures radio er ikke rigtig transportabel, før man køber en batteripakke til den.

  Stereolyd

  Sonys radio spiller i stereo, er veludstyret og gunstigt prissat, og har lang batterilevetid.

  Udholdende rejseradio

  Den lille Juice Portable kan spille længere end de fleste og lyder slet ikke værst.

  Ægte musikglæde

  Hvor nogle lader os vælge imellem muskler og opløsning, er Bluesound det tætteste, vi kommer på at få i både pose og sæk.

  Et komplet underholdningscenter

  Streaming-forstærkeren med flest tilslutningsmuligheder er det Klipsch, der står for. Og den er rigtig god.

  Friday Lock

  Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

  Geostorm 3D

  Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

  Sony DSC-RX0

  Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

  Hasselblad X1D

  Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

  9 rejseradioer

  Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  KONKURRENCE

  Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

  DELTAGE

  I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.