annonse
annonse

Canon EOS 70D

Amatørfotografens drømmekamera

Lad dig ikke narre af udseendet. Det her er det mest innovative spejlreflekskamera i lang tid. Det mærker man straks, når man løfter Canon-kameraet til øjet og tager det første billede.

Lyd & Billede mener

Ekstremt høj billedkvalitet Masser af funktioner Klasseledende AF Upåklagelig ergonomi
Ikke så vejrtæt som de sejeste

For hver ny generation får kameramodellerne et bundt ekstra funktioner, lidt bedre billedkvalitet og et par megapixel mere. Intet galt i det. I dag er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten, hvad enten kameraet hedder det ene eller det andet. Især blandt spejlreflekskameraer, hvor forskellene i større og større grad handler om, hvilket funktionsniveau man kræver, og hvor meget kameraet må koste.

Man kan altid forbedre støjdæmpningen lidt, tilføje nogle ekstra fokussensorer og øge skudhastigheden. Og vips, så har man en forbedret model. Men særlig innovativt er det ikke. Den største evolution har de kompakte systemkameraer tegnet sig for. Der er det lykkedes at klemme spejlrefleks ind et lille kamera og tilføje nyttige funktioner som Wi-Fi, vippeskærm, integreret billedstabilisering og i nogle tilfælde elektronisk søger.

Samtidig har Nikon og Canon stille og roligt finpudset deres spejlreflekser. Små forbedringer har ofte været nok til at holde interessen oppe, men det er først med Canon EOS 70D, vi kan tale om en egentlig revolution.

Unikt fokussystem
Kameraet, der stiller op i mellemklassen og henvender sig til mere erfarne amatører og professionelle, ligner til forveksling det udgående EOS 60D. I sig selv et fremragende kamera, der sælges til spotpris i øjeblikket. Men som næsten alle spejlreflekser kæmper det med en væsentlig ulempe.

Autofokussen er for træg, for upræcis og jager alt for meget, når man bruger skærmen som søger – såkaldt live view. Ikke kun når man fotograferer, men især ved video-optagelse. Vi er ikke de eneste, der har klaget, men Canon er de første, der har evnet at gøre noget ved det.

Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening.
Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening.

Til EOS 70D har Canon udviklet et nyt billedsensor i APS-C format. CMOS billedchippen (som er de facto standard for systemkameraer) er på 20,2 megapixel og kaldes Dual Pixel CMOS AF.

På almindeligt dansk betyder det, at sensoren har to fotosensorer på hver pixel. De fungerer sådan, at den ene anvendes til fokuskontrol, mens den anden fanger lyset. I det øjeblik billedet tages, bruges de begge til eksponeringen, og så får man fuld 20 megapixel opløsning. Dual Pixel sensorerne dækker 80 procent af overfladen, og sammen med 19 krydsfokus-sensorer giver det en lynhurtig og yderst præcis autofokus i live view.

Fordelen ved Dual Pixel er meget blødere og samtidig hurtigere fokus, når man filmer, men også ved serieoptagelse på op til 7 billeder i sekundet. Fotografen kan når som helst vælge fokussensorer selv, f.eks. når man vil holde fokus væk fra centrum og samtidig se i den optiske søger, hvilke fokussensorer der er i brug.

Ved video-optagelse er det endnu vigtigere med blød og præcis fokusering. Canon-kamera vil næppe skuffe nogen på dette område. Sammen med Canon-optik som de stillegående STM-fokusmotorer (f.eks. EF-S 18-135 mm) er Dual Pixel en velsignelse! Man kan panorere under optagelse, uden at autofokussen jager, støjer eller mister fokus. Prøv lige at gøre det med et hvilket som helst andet spejlreflekskamera!

Touch-skærm
EOS 70D er selvfølgelig udstyret med Wi-Fi, og opsætningen er forholdsvis simpel. Bagefter kan man overføre billeder direkte fra kameraet til tablet eller smartphone. Den vipbare touch-skærm gør det let at oprette Wi-Fi forbindelse og ændre funktioner, og man har også adgang til eksponeringskompensation under video-optagelse.

Kameraet er ikke så strømlinet som det dyrere full-frame kamera EOS 5D Mark III, der har både blænde- og lukkerautomatik under optagelse. Det findes ikke på EOS 70D, men man kan justere lydstyrken fra mikrofonerne før optagelsen og justere lukkertid og blænde, mens man optager med 70D. Da kameraet har mikrofonindgang (foruden integreret stereomikrofon), kan man i mange tilfælde bruge en ekstern mikrofon eller trådløse mikrofon-receivere med volumenkontrol. Det løser i så fald problemet.

Velprøvet ergonomi
Canon er ikke faldet for fristelsen til at lave større ændringer uden på kameraet. Alle, der er vant til et EOS-kamera, føler sig straks hjemme: Et funktionshjul til venstre for den opklappelige blitz, en vel​​belyst skærm og knapper til højre samt to indstillingshjul på bagsiden – det hele er velprøvet på flere generationer af EOS-kameraer.

 • Billedformater: RAW, JPEG, H.264
 • Følsomhed: ISO 100-25.600
 • Serieoptagelse: 7 fps
 • Video: 1920 x 1080, 30/25/24 fps
 • Lukkertider: 30-1/8000 s.
 • Billedstabilisering: Ja
 • Søger: Optisk, 98 % dækning
 • Blitz: Indbygget, E-TTL blitzsko
 • Batteri: Litium-ion, 920 billeder
 • Mål: 139 x 104 x 79 mm
 • Vægt: 755 g (m. batteri)
 • Type: Spejlreflekskamera med 20,2 MP APS-C billedsensor
 • Optik: EF-S 18-55 mm IS f/3.5-5.6 eller 18-135 mm f/3.5-56 IS
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Højdepunkter: Wi-Fi, vipbar touch-skærm, Dual Pixel CMOS-sensor, 7 fps
Pris: 9995,-