Canon EOS 70D

Amatørfotografens drømmekamera

Lad dig ikke narre af udseendet. Det her er det mest innovative spejlreflekskamera i lang tid. Det mærker man straks, når man løfter Canon-kameraet til øjet og tager det første billede.

Plus
Ekstremt høj billedkvalitet Masser af funktioner Klasseledende AF Upåklagelig ergonomi
Minus
Ikke så vejrtæt som de sejeste

For hver ny generation får kameramodellerne et bundt ekstra funktioner, lidt bedre billedkvalitet og et par megapixel mere. Intet galt i det. I dag er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten, hvad enten kameraet hedder det ene eller det andet. Især blandt spejlreflekskameraer, hvor forskellene i større og større grad handler om, hvilket funktionsniveau man kræver, og hvor meget kameraet må koste.

Man kan altid forbedre støjdæmpningen lidt, tilføje nogle ekstra fokussensorer og øge skudhastigheden. Og vips, så har man en forbedret model. Men særlig innovativt er det ikke. Den største evolution har de kompakte systemkameraer tegnet sig for. Der er det lykkedes at klemme spejlrefleks ind et lille kamera og tilføje nyttige funktioner som Wi-Fi, vippeskærm, integreret billedstabilisering og i nogle tilfælde elektronisk søger.

Samtidig har Nikon og Canon stille og roligt finpudset deres spejlreflekser. Små forbedringer har ofte været nok til at holde interessen oppe, men det er først med Canon EOS 70D, vi kan tale om en egentlig revolution.

Unikt fokussystem
Kameraet, der stiller op i mellemklassen og henvender sig til mere erfarne amatører og professionelle, ligner til forveksling det udgående EOS 60D. I sig selv et fremragende kamera, der sælges til spotpris i øjeblikket. Men som næsten alle spejlreflekser kæmper det med en væsentlig ulempe.

Autofokussen er for træg, for upræcis og jager alt for meget, når man bruger skærmen som søger – såkaldt live view. Ikke kun når man fotograferer, men især ved video-optagelse. Vi er ikke de eneste, der har klaget, men Canon er de første, der har evnet at gøre noget ved det.

Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening.
Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening.

Til EOS 70D har Canon udviklet et nyt billedsensor i APS-C format. CMOS billedchippen (som er de facto standard for systemkameraer) er på 20,2 megapixel og kaldes Dual Pixel CMOS AF.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

På almindeligt dansk betyder det, at sensoren har to fotosensorer på hver pixel. De fungerer sådan, at den ene anvendes til fokuskontrol, mens den anden fanger lyset. I det øjeblik billedet tages, bruges de begge til eksponeringen, og så får man fuld 20 megapixel opløsning. Dual Pixel sensorerne dækker 80 procent af overfladen, og sammen med 19 krydsfokus-sensorer giver det en lynhurtig og yderst præcis autofokus i live view.

Fordelen ved Dual Pixel er meget blødere og samtidig hurtigere fokus, når man filmer, men også ved serieoptagelse på op til 7 billeder i sekundet. Fotografen kan når som helst vælge fokussensorer selv, f.eks. når man vil holde fokus væk fra centrum og samtidig se i den optiske søger, hvilke fokussensorer der er i brug.

Ved video-optagelse er det endnu vigtigere med blød og præcis fokusering. Canon-kamera vil næppe skuffe nogen på dette område. Sammen med Canon-optik som de stillegående STM-fokusmotorer (f.eks. EF-S 18-135 mm) er Dual Pixel en velsignelse! Man kan panorere under optagelse, uden at autofokussen jager, støjer eller mister fokus. Prøv lige at gøre det med et hvilket som helst andet spejlreflekskamera!

Touch-skærm
EOS 70D er selvfølgelig udstyret med Wi-Fi, og opsætningen er forholdsvis simpel. Bagefter kan man overføre billeder direkte fra kameraet til tablet eller smartphone. Den vipbare touch-skærm gør det let at oprette Wi-Fi forbindelse og ændre funktioner, og man har også adgang til eksponeringskompensation under video-optagelse.

Kameraet er ikke så strømlinet som det dyrere full-frame kamera EOS 5D Mark III, der har både blænde- og lukkerautomatik under optagelse. Det findes ikke på EOS 70D, men man kan justere lydstyrken fra mikrofonerne før optagelsen og justere lukkertid og blænde, mens man optager med 70D. Da kameraet har mikrofonindgang (foruden integreret stereomikrofon), kan man i mange tilfælde bruge en ekstern mikrofon eller trådløse mikrofon-receivere med volumenkontrol. Det løser i så fald problemet.

Velprøvet ergonomi
Canon er ikke faldet for fristelsen til at lave større ændringer uden på kameraet. Alle, der er vant til et EOS-kamera, føler sig straks hjemme: Et funktionshjul til venstre for den opklappelige blitz, en vel​​belyst skærm og knapper til højre samt to indstillingshjul på bagsiden – det hele er velprøvet på flere generationer af EOS-kameraer.

Lås til det bagerste justeringshjul, afbryder til live view og start/stop-knap til video-optagelse er derimod nyt på bagsiden i forhold til 60D. Det samme er en knap til valg af fokuspunkt/fokusområde ved siden af udløserknappen på toppen.

Desværre sidder strømknappen samme sted som før: Bag hjulet til venstre og ikke på højre side, f.eks. ved udløserknappen som på Nikons spejlreflekser.

Kamerahuset er bygget af glasfiberholdig polykarbonat for maksimal slidstyrke, med et aluminiumchassis indeni. Det har et stort gummieret greb foran og tommelfingergreb bagpå, og Canon siger, at huset er relativt godt vejrtætnet. Ikke ligesom prof-kameraerne i EOS 1-serien, men væsentlig bedre end EOS 1100D. Under alle omstændigheder er kvalitetsfølelsen tillidsvækkende. Selv de mindste knapper, som man ikke bruger så ofte, giver et solidt klik som tilbagemelding, når man trykker på dem.

Der er også en bred vifte af selvvalgte funktionsmuligheder (Custom Controls), så man kan skræddersy funktionaliteten og selv bestemme, hvilke funktioner der skal aktiveres, når man trykker på en knap.

Billedkvalitet
Den nye billedsensor skuffer heller ikke på billedkvalitet. Kameraet har fået Canons nye DIGIC 5 billedprocessor, og selv om det ikke har samme skudtakt – og heller ikke med lige så mange billeder – som EOS 7D, er billedkvaliteten klart bedre. De ekstra pixels gør ikke nogen stor forskel i praksis, og ser man på jpeg-billederne fra EOS 70D, kan man blive skuffet. De ser lidt uldne ud og mangler detaljeskarpheden fra Nikon D7100.

Men det er kun tilsyneladende, og fordi Canon har valgt minimal sharpen, at detaljeskarpheden ikke virker lige så blændende som på kameraer, hvor den er knivskarp, fordi processering hæver skarpheden. Kigger man derimod på råfilerne, kan man dog se, at der hverken mangler opløsning eller detaljeskarphed i billedfilerne fra EOS 70D. Og det er muligt at reducere støjdæmpningen i kameraet og skrue op for lysstyrken (+1 trin) for at få bedre jpeg-filer.

Canon har arbejdet med farvebalancen, som jeg oplevede som glædeligt neutral og balanceret. Billedfilerne giver fremragende farvemætning på skærmen og på udskrifter (kalibrér skærm og printer først), og er i praksis lige så gode som fra EOS 5D Mark III, efter min mening.

Kameraets lysfølsomhed strækker sig til ISO 25.600, hvilket er langt mere, end de fleste af os har brug for. Men det giver mulighed for at fotografere håndholdt i svagt lys med ikke alt for lange lukkertider. Desværre er der normalt en masse støj ved høje ISO-indstillinger, men her er det kun ISO 25.600, der er tvivlsom. Der er ganske vist en marginal antydning af fin kornstøj i mørke dele af motivet ved ISO 1600, men både her og ved ISO 3200 får man glimrende råfiler til efterbehandling. Jeg havde heller ingen problemer med ISO 6400, men ville tænke mig om, før jeg brugte ISO 12.600 meget.

Canons unikke Dual Pixel CMOS AF sensor findes kun i 70D og giver kameraet klassens suverænt bedste fokussystem.
Canons unikke Dual Pixel CMOS AF sensor findes kun i 70D og giver kameraet klassens suverænt bedste fokussystem.

Jpeg-filerne er allerede støjdæmpet, og selv med støjreduktionen slået fra sad jeg tilbage med meget brugbare billedfiler ved ISO 1600-3200. Filkvaliteten er også meget høj på video. Kameraet kan desuden lagre filerne i ALL-I, så man kan hente stillbilleder ud af videostrømmen, og med Dual Pixel AF er EOS 70D et af de få spejlreflekskameraer, der også fungerer glimrende som videokamera.

En lille revolution
Det unikke Dual Pixel fokussystem er ikke meget værd, hvis ikke billedkvaliteten og brugervenligheden følger trop. Men i Canon EOS 70D passer det hele sammen. Billedkvalitet, videokvalitet, brugervenlighed og kameraets brede anvendelsesområde gør det til et meget attraktivt køb. Med klassens klart bedste fokussystem og Canons gennemtænkte ergonomi og kvalitet er det næppe muligt at gøre et bedre kamerakøb i denne prisklasse.

Både erfarne amatører og professionelle vil finde sig godt til rette med EOS 70D, som er en af ​​årets store kameranyheder.

For hver ny generation får kameramodellerne et bundt ekstra funktioner, lidt bedre billedkvalitet og et par megapixel mere. Intet galt i det. I dag er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten, hvad enten kameraet hedder det ene eller det andet. Især blandt spejlreflekskameraer, hvor forskellene i større og større grad handler om, hvilket funktionsniveau man kræver, og hvor meget kameraet må koste.Man kan altid forbedre støjdæmpningen lidt, tilføje nogle ekstra fokussensorer og øge skudhastigheden. Og vips, så har man en forbedret model. Men særlig innovativt er det ikke. Den største evolution har de kompakte systemkameraer tegnet sig for. Der er det lykkedes at klemme spejlrefleks ind et lille kamera og tilføje nyttige funktioner som Wi-Fi, vippeskærm, integreret billedstabilisering og i nogle tilfælde elektronisk søger.Samtidig har Nikon og Canon stille og roligt finpudset deres spejlreflekser. Små forbedringer har ofte været nok til at holde interessen oppe, men det er først med Canon EOS 70D, vi kan tale om en egentlig revolution.Unikt fokussystem Kameraet, der stiller op i mellemklassen og henvender sig til mere erfarne amatører og professionelle, ligner til forveksling det udgående EOS 60D. I sig selv et fremragende kamera, der sælges til spotpris i øjeblikket. Men som næsten alle spejlreflekser kæmper det med en væsentlig ulempe.Autofokussen er for træg, for upræcis og jager alt for meget, når man bruger skærmen som søger – såkaldt live view. Ikke kun når man fotograferer, men især ved video-optagelse. Vi er ikke de eneste, der har klaget, men Canon er de første, der har evnet at gøre noget ved det.[caption id="attachment_38887" align="alignnone" width="460"]Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening. Canon kan bare det her. Man kan mærke, hvor gennemført alting er på kameraet, som har forbilledlig betjening.[/caption]Til EOS 70D har Canon udviklet et nyt billedsensor i APS-C format. CMOS billedchippen (som er de facto standard for systemkameraer) er på 20,2 megapixel og kaldes Dual Pixel CMOS AF.På almindeligt dansk betyder det, at sensoren har to fotosensorer på hver pixel. De fungerer sådan, at den ene anvendes til fokuskontrol, mens den anden fanger lyset. I det øjeblik billedet tages, bruges de begge til eksponeringen, og så får man fuld 20 megapixel opløsning. Dual Pixel sensorerne dækker 80 procent af overfladen, og sammen med 19 krydsfokus-sensorer giver det en lynhurtig og yderst præcis autofokus i live view.Fordelen ved Dual Pixel er meget blødere og samtidig hurtigere fokus, når man filmer, men også ved serieoptagelse på op til 7 billeder i sekundet. Fotografen kan når som helst vælge fokussensorer selv, f.eks. når man vil holde fokus væk fra centrum og samtidig se i den optiske søger, hvilke fokussensorer der er i brug.Ved video-optagelse er det endnu vigtigere med blød og præcis fokusering. Canon-kamera vil næppe skuffe nogen på dette område. Sammen med Canon-optik som de stillegående STM-fokusmotorer (f.eks. EF-S 18-135 mm) er Dual Pixel en velsignelse! Man kan panorere under optagelse, uden at autofokussen jager, støjer eller mister fokus. Prøv lige at gøre det med et hvilket som helst andet spejlreflekskamera!Touch-skærm EOS 70D er selvfølgelig udstyret med Wi-Fi, og opsætningen er forholdsvis simpel. Bagefter kan man overføre billeder direkte fra kameraet til tablet eller smartphone. Den vipbare touch-skærm gør det let at oprette Wi-Fi forbindelse og ændre funktioner, og man har også adgang til eksponeringskompensation under video-optagelse.Kameraet er ikke så strømlinet som det dyrere full-frame kamera EOS 5D Mark III, der har både blænde- og lukkerautomatik under optagelse. Det findes ikke på EOS 70D, men man kan justere lydstyrken fra mikrofonerne før optagelsen og justere lukkertid og blænde, mens man optager med 70D. Da kameraet har mikrofonindgang (foruden integreret stereomikrofon), kan man i mange tilfælde bruge en ekstern mikrofon eller trådløse mikrofon-receivere med volumenkontrol. Det løser i så fald problemet.Velprøvet ergonomi Canon er ikke faldet for fristelsen til at lave større ændringer uden på kameraet. Alle, der er vant til et EOS-kamera, føler sig straks hjemme: Et funktionshjul til venstre for den opklappelige blitz, en vel​​belyst skærm og knapper til højre samt to indstillingshjul på bagsiden – det hele er velprøvet på flere generationer af EOS-kameraer.Lås til det bagerste justeringshjul, afbryder til live view og start/stop-knap til video-optagelse er derimod nyt på bagsiden i forhold til 60D. Det samme er en knap til valg af fokuspunkt/fokusområde ved siden af udløserknappen på toppen.Desværre sidder strømknappen samme sted som før: Bag hjulet til venstre og ikke på højre side, f.eks. ved udløserknappen som på Nikons spejlreflekser.Kamerahuset er bygget af glasfiberholdig polykarbonat for maksimal slidstyrke, med et aluminiumchassis indeni. Det har et stort gummieret greb foran og tommelfingergreb bagpå, og Canon siger, at huset er relativt godt vejrtætnet. Ikke ligesom prof-kameraerne i EOS 1-serien, men væsentlig bedre end EOS 1100D. Under alle omstændigheder er kvalitetsfølelsen tillidsvækkende. Selv de mindste knapper, som man ikke bruger så ofte, giver et solidt klik som tilbagemelding, når man trykker på dem.Der er også en bred vifte af selvvalgte funktionsmuligheder (Custom Controls), så man kan skræddersy funktionaliteten og selv bestemme, hvilke funktioner der skal aktiveres, når man trykker på en knap.Billedkvalitet Den nye billedsensor skuffer heller ikke på billedkvalitet. Kameraet har fået Canons nye DIGIC 5 billedprocessor, og selv om det ikke har samme skudtakt – og heller ikke med lige så mange billeder – som EOS 7D, er billedkvaliteten klart bedre. De ekstra pixels gør ikke nogen stor forskel i praksis, og ser man på jpeg-billederne fra EOS 70D, kan man blive skuffet. De ser lidt uldne ud og mangler detaljeskarpheden fra Nikon D7100.Men det er kun tilsyneladende, og fordi Canon har valgt minimal sharpen, at detaljeskarpheden ikke virker lige så blændende som på kameraer, hvor den er knivskarp, fordi processering hæver skarpheden. Kigger man derimod på råfilerne, kan man dog se, at der hverken mangler opløsning eller detaljeskarphed i billedfilerne fra EOS 70D. Og det er muligt at reducere støjdæmpningen i kameraet og skrue op for lysstyrken (+1 trin) for at få bedre jpeg-filer.Canon har arbejdet med farvebalancen, som jeg oplevede som glædeligt neutral og balanceret. Billedfilerne giver fremragende farvemætning på skærmen og på udskrifter (kalibrér skærm og printer først), og er i praksis lige så gode som fra EOS 5D Mark III, efter min mening.Kameraets lysfølsomhed strækker sig til ISO 25.600, hvilket er langt mere, end de fleste af os har brug for. Men det giver mulighed for at fotografere håndholdt i svagt lys med ikke alt for lange lukkertider. Desværre er der normalt en masse støj ved høje ISO-indstillinger, men her er det kun ISO 25.600, der er tvivlsom. Der er ganske vist en marginal antydning af fin kornstøj i mørke dele af motivet ved ISO 1600, men både her og ved ISO 3200 får man glimrende råfiler til efterbehandling. Jeg havde heller ingen problemer med ISO 6400, men ville tænke mig om, før jeg brugte ISO 12.600 meget.[caption id="attachment_38889" align="alignnone" width="460"]Canons unikke Dual Pixel CMOS AF sensor findes kun i 70D og giver kameraet klassens suverænt bedste fokussystem. Canons unikke Dual Pixel CMOS AF sensor findes kun i 70D og giver kameraet klassens suverænt bedste fokussystem.[/caption]Jpeg-filerne er allerede støjdæmpet, og selv med støjreduktionen slået fra sad jeg tilbage med meget brugbare billedfiler ved ISO 1600-3200. Filkvaliteten er også meget høj på video. Kameraet kan desuden lagre filerne i ALL-I, så man kan hente stillbilleder ud af videostrømmen, og med Dual Pixel AF er EOS 70D et af de få spejlreflekskameraer, der også fungerer glimrende som videokamera.En lille revolution Det unikke Dual Pixel fokussystem er ikke meget værd, hvis ikke billedkvaliteten og brugervenligheden følger trop. Men i Canon EOS 70D passer det hele sammen. Billedkvalitet, videokvalitet, brugervenlighed og kameraets brede anvendelsesområde gør det til et meget attraktivt køb. Med klassens klart bedste fokussystem og Canons gennemtænkte ergonomi og kvalitet er det næppe muligt at gøre et bedre kamerakøb i denne prisklasse.Både erfarne amatører og professionelle vil finde sig godt til rette med EOS 70D, som er en af ​​årets store kameranyheder.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Canon EOS 70D
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Billedformater: RAW, JPEG, H.264
 • Følsomhed: ISO 100-25.600
 • Serieoptagelse: 7 fps
 • Video: 1920 x 1080, 30/25/24 fps
 • Lukkertider: 30-1/8000 s.
 • Billedstabilisering: Ja
 • Søger: Optisk, 98 % dækning
 • Blitz: Indbygget, E-TTL blitzsko
 • Batteri: Litium-ion, 920 billeder
 • Mål: 139 x 104 x 79 mm
 • Vægt: 755 g (m. batteri)
 • Type: Spejlreflekskamera med 20,2 MP APS-C billedsensor
 • Optik: EF-S 18-55 mm IS f/3.5-5.6 eller 18-135 mm f/3.5-56 IS
 • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
 • Højdepunkter: Wi-Fi, vipbar touch-skærm, Dual Pixel CMOS-sensor, 7 fps
Pris: 9995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt

Smart pære for nybegyndere

IKEA TRÅDFRI Lysdæmpersæt er nemt at komme i gang med. Men er ikke særlig smart på egen hånd.

Test
Klipsch Cornwall III

Sprælsk 60-årig

De store Klipsch-højttalere spiller overraskende friskt og levende af 60-årige at være.

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke kun en mobilmesse. Lenovo havde pc'er til både sjov og alvor.

Gruppetest
5 gaming-tastaturer

Fingeren på fyr-knappen

Luftfartsmaterialer og toptunet finmekanik er, hvad der skal til, hvis du vil komme sejrende ud af kampen på skærmen. Vi har lagt hånd på fem af de bedste mekaniske tastaturer til spil.