annonce
annonce

Panasonic Lumix TZ90

Superzoom som alle kan bruge

Med 30x zoom, 4K-video og høj skudtakt kommer man langt med Panasonics nye superzoomkamera.

Fornem 4K-video og rigtig god billedkvalitet. Høj skudtakt og hurtig autofokus. 30x zoom, indbygget søger og touch-skærm.
Lidt lille søger, grumsede billeder ved høj ISO og beskæring af 4K-video.

Få kameraer er så anvendelige som de små superzoomkameraer. De er blevet populære, fordi de har kraftig zoom i et lommevenligt format. Nogle af dem har også 4K-video indbygget, og man behøver ikke at vide en masse om fotografering eller video for at få gode billeder.

Panasonic har nærmest perfektioneret opskriften på superzoomkameraer og har flere modeller at vælge imellem. De udfylder rollen som allround-kameraer for mange, der ikke har brug for et stort systemkamera.

Det bedste af dem hedder Lumix TZ100, men det er relativt dyrt og formår ikke at matche det kamera, vi tester her, på zoom. For det langt mere overkommelige TZ90 har hele 30x zoom – mod 20x – i en lige så kompakt indpakning.

Panasonic er dog ikke alene i denne klasse. Canon har en model kaldet PowerShot SX730 HS med 40x zoom, og Sony Cyber-shot HX80 og Nikon Coolpix A900 er to andre med ekstrem zoom. Men Panasonic-kameraet er det eneste, der kombinerer vipbar touch-skærm med elektronisk søger, 10 fps skudtakt, 4K-video og en 24-720 mm zoom med optisk billedstabilisering.

Kameraet er en opdatering af TZ80, som vi testede i 2016, med få ændringer. Vipbar touch-skærm, Panasonics DFD-fokus (Depth From Defocus) og en ny 20 megapixel sensor – mod 18 megapixel før – er de væsentligste forskelle i TZ90’s favør.

4K-video og senere fokusering

Men kameraet har flere nyttige funktioner. Såsom at fotografen kan trykke på 4K Photo, før billederne tages, og få en serie billeder med 4K-opløsning i hurtig rækkefølge og efterfølgende vælge stillbilleder ud fra billedserien i 8 megapixel.

Med Post Focus aktiveret vælger man, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget. Bare tryk på skærmen, der hvor du vil have, at billedet skal være skarpt, og gem det bagefter.

Ligesom på TZ80 kan fire af knapperne på kameraet programmeres til en foretrukken funktion, og fem kan tilføjes i skærmmenuen. Den rotérbare ring omkring zoomobjektivet kan f.eks. bruges som zoomring med trinløs eller trinvis zoom, eller drejes for at skifte til en anden foretrukken indstilling.

Den elektroniske søger er ikke opdateret og er lidt lille og trang, men rar at have, når solskin gør, at man ikke kan se skærmen. Brug gerne søgeren ved lang brændvidde, da det stabiliserer kameraet, at man holder kameraet tæt op til ansigtet.

God billedkvalitet

TZ90 kan gemme billederne som råfiler for dem, der gerne vil billedbehandle efterfølgende. Det kan f.eks. være, hvis mange af billederne er taget ved høj ISO.

Den nye billedsensor gav håb om, at Panasonic-kameraet ville klare sig bedre end forgængeren netop ved høj ISO, men forskellene er små i TZ90’s favør. Den relativt beskedne billedflade på 1/2,3 tomme indfanger ikke så meget lys som større billedsensorer, og ved ISO 1600 er kornstøjen meget synlig.

Det gælder for så vidt også konkurrenternes kameraer, men TZ90 klarer sig rigtig godt i forhold til både Canons og Sonys alternativer. Det er dog ikke lige så godt som Lumix TZ100, hverken på billedstøj eller skarphed.

Det skyldes, at TZ100 har en bedre optisk konstruktion, som giver mere jævn skarphed over et større blænde- og zoomområde. Men farvebalance, kontrast, skarphed og forvrængning er rigtig godt for en 30x zoom.

På 4K-video er kvaliteten fremragende, men husk, at man mister meget vidvinkel på 4K, da kun en del af sensoren anvendes til optagelse. En bonus er til gengæld, at man får kraftigere tele, når brændvidden effektivt set bliver ca. 36-1050 mm.

Konklusion

Med en vipbar touch-skærm plus funktionalitet, der kan skræddersys, er Panasonic Lumix TZ90 er et af de mest alsidige kompaktkameraer til hverdag, rejser og alt mulig andet – bortset fra optagelser (både foto og video) i svagt lys. Billedkvaliteten er mere end godkendt for et kamera med så udfordrende optik, og TZ90 giver meget fornøjelse for pengene med 4K-foto, høj skudtakt og 4K-video i en lille indpakning.

picture1 picture2
<
>
(Foto: Panasonic)
Bedste pris på Panasonic Lumix TZ90
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Type: 20 MP kompaktkamera med 1/2,3" billedsensor
Optik: 24-720 mm f/3.3-6.4
Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: 1,16 MP elektronisk, 0,46x forstørrelse
Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, vipbar touch-skærm, råfiloptagelse, 10 fps, 30x zoom, 380 skud/opladning
Web: panasonic.dk

Pris: 3995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-