annonce
annonce

Sony FE 24-70 mm f/2.8 GM

Mesterligt zoomobjektiv

Kvalitet koster. Sådan er det også med Sonys bedste zoomobjektiv.

Meget skarptegnende med fremragende optisk korrektion. Hurtig og lydløs autofokus. Solid, vejrtætnet konstruktion.
Råfilerne viser tydelig vignettering og fortegning på f/2.8 og 24 mm. Høj pris.

De skynder sig langsomt hos Sony. Og det lønner sig. For her er den hidtil bedste zoom til deres systemkameraer i alpha-serien, der har full-frame billedsensorer.

Man kan ikke sige, at Sonys optiksortiment er overvældende. De har et stykke vej endnu, før udvalget er lige så stort som Canons eller Nikons, men der er nogle perler blandt de objektiver, der fås til Sonys a-serie. F.eks. dette. En stor, tung og dyr 24-70 mm zoom med en meget respektabel lysstyrke på f/2.8 i hele brændviddeområdet.

En eksklusiv normalzoom af den type, som alle ellers har i sortimentet, men som først nu fås til Sony-kameraerne. Der findes også en Zeiss-mærket 24-70 mm med lysstyrke f/4.0 og optisk billedstabilisering. Et fremragende objektiv for dem, der ikke har brug for mere lysstyrke. Desuden er det mindre, lettere og koster kun det halve.

Men den nye 24-70 mm f/2.8 GM, som vi tester her, er bedre. Ikke meget, ganske vist, men for dem, der går op i detaljer – og lysstyrke – er spørgsmålet, om ikke det er værd at betale det dobbelte for denne zoom.

Kostbar kvalitetsoptik
Sony har valgt optik fra øverste hylde til G Master-zoomen, der benytter asfæriske linseelementer for at presse mere opløsning ud og reducere optisk fejlbrydning. Såkaldte ED- og Super ED-elementer skal holde kromatisk (dvs. farve-) aberration i skak.

Lukkeren har ni cirkulære lameller for at få så slørede baggrunde som muligt ved fuld blænde. Objektivet er desuden vejrtætnet, og Sony har sat deres hurtigste lydløse SSM-autofokusmotor i. Samt en lås, der holder zoomringen på plads, når man bærer kameraet over skulderen, en fokusknap til at skifte mellem auto- og manuel fokus, og en knap på siden, som låser fokus.

Det er rigtig godt bygget, også indvendig, hvilket man kan se på testbillederne (taget med Sony a7R II). Skarpheden er fremragende, men der er et markant fald i hjørneskarpheden på fuld blænde. Især på 24 mm brændvidde, hvor der også er tydeligt lystab i hjørnerne. Det er ikke så markant på jpeg-filer, men tydeligt på de ubehandlede råfiler. Her kan man også se tøndeformet fortegning, der skifter til moderat pudeformet fortegning på 70 mm.

Der er mere forvrængning på den nævnte Zeiss-zoom, men ikke meget. Og det er under alle omstændigheder noget, man kan kompensere for i efterbehandlingen af billederne.

Kromatisk aberration er der også, selv om Sony har forsøgt at holde det nede. Men det er knap nok synligt på de fleste billeder, ligesom der næsten ikke er synlig astigmatisme, dvs. sfæriske afvigelser. Fra blænde f/4.0 til f/11 er skarpheden mest jævn over hele billedfladen, og Sony-objektivet er afgjort på højde med tilsvarende normalzooms fra Canon og Nikon.

Det mangler dog optisk billedstabilisering, og prisen er høj, men skal man have det bedste til et kamera som Sony a7R II med 42 megapixel, er det her den rigtige zoom. Zeiss 24-70 f/4.0 er dog et bedre køb.

Bedste pris på Sony FE 24-70 mm f/2.8 GM
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 24-70 mm normalzoom
  • Lysstyrke: f/2.8
  • Mindste fokuseringsafstand: 38 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linseelementer: 18 i alt, i 13 grupper
  • Mål og vægt: Ø 88 x 136 mm / 886 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrtætnet
  • Til: Sony FE full-frame
Pris: 18799,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk. [Heateor-SC]

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-