annonce
annonce

Fire 360-kameraer

360 for begyndere

Som at være der selv.

Ved du ikke særlig meget om 360-kameraer og 360 graders video? Så er vi to. Det gjorde jeg heller ikke, før jeg gik i gang med denne test, og det var faktisk det perfekte udgangspunkt. Så møder jeg de fleste læsere dér, hvor de er. For selv om teknologien ikke længere er spritny, så er det først inden for det seneste års tid, at 360-indhold er blevet så mainstream, at andre end de allermest dedikerede og professionelle har hørt om den.

Det var især et gennembrud for teknologien, da Mark Zuckerberg fra Facebook – ved en stor Samsung-presselancering af det nye Samsung Gear VR-headset i Barcelona i begyndelsen af marts i år – sagde, at Virtual Reality bliver den næste sociale platform!

“Når min datter tager sine første skridt, så vil jeg optage en 360 graders video. På den måde kan mine forældre og min familie opleve øjeblikket, som om de selv var til stede,” sagde Facebook-grundlæggeren og gik videre til at fortælle om Facebook 360, som på daværende tidspunkt allerede havde over én million brugere og over 20.000 360 graders videoklip.

 

Som at være der selv

Forestil dig, at du sidder i en racerbil, som kører for fuld fart gennem en kurve. Og du kan dreje hovedet i alle retninger og orientere dig i landskabet, som om du selv var til stede. Men det er du ikke. Du sidder i din lænestol med et VR-headset på hovedet og er med på en oplever.

Det er kort og godt pointen med 360 graders indhold, og i takt med udbredelsen af 360-tjenester som dem på Facebook og YouTube – og af Virtual Reality og de headsets, som følger med – vil 360-indhold blive set og produceret af flere og flere.

Det er her, 360-kameraerne kommer ind i billedet. Du kan selv optage 360-indhold allerede i dag og dele indholdet med hele verden på de sociale medier i morgen. Du skal bare bruge et 360-kamera, så er du i gang.

Vi har haft fire af slagsen på testbænken, og den følgende gennemgang kan forhåbentlig hjælpe dig med at finde det hele rigtige 360-kamera for dig. God fornøjelse!

 

Se dit 360-indhold

Når du har læst testen af de fire kameraer, har du også ret godt styr på, hvordan de bruges. Det er næsten det nemmeste af det hele. Det er også ret nemt at redigere sine videoklip eller billeder i de apps, der understøtter dette. Men hvad skal det gøre godt for, hvis ingen – heller ikke du selv – kan se dem i det 360 graders format, som de er optaget i?

Heldigvis er der hjælp at hente fra tre fronter: Facebook, YouTube og VR-briller som Samsung Gear VR og Google Cardboard.

Både Facebook og YouTube understøtter umiddelbart visning af 360-indhold. På Facebook kan du uploade både billeder og video, mens YouTube af gode grunde kun viser video.

360-indhold skal forsynes med særlige metadata, for at de to tjenester genkender og viser det rigtigt, men det gør alle kameraer i denne test automatisk.

Du kan uploade 360-indhold fra din mobil eller computer via Facebooks og YouTubes apps eller websider, eller du kan gøre det fra kameraernes egne apps, som alle understøtter en eller anden form for deling på sociale medier. Du uploader bare, som du plejer, og indholdet vil så blive vist i 360-format.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I din web-browser på computeren kan du bevæge dig rundt i en video eller et billede i 360-format ved at bruge musen, både på Facebook og på YouTube. Bemærk dog, at Safari og Internet Explorer ikke understøtter 360-videoer via Facebook, og på YouTube kan du heller ikke se 360-video i Safari.

Har du en iPhone eller Android-mobil af nyere dato, kan den vise 360-indhold i Facebook- og YouTube-app’en.

Sidst, men ikke mindst kan du også se 360-indhold via et VR-headset som Samsung Gear VR og det noget billigere Google Cardboard. Det er den optimale måde at se denne type indhold på, fordi du bliver plantet midt i billedet eller videoen og kan orientere dig hele vejen rundt, som om du selv var til stede.

 

Sådan testede vi

Alle kameraerne blev monteret på en selfie-stang, og vi både filmede og tog billeder (undtagen med 360fly, som kun kan optage video) udendørs.

Vi kiggede på opsætning og tilslutning til mobilen, medfølgende app og betjening samt muligheden for redigering i app’en eller tilknyttet software. Og selvfølgelig på muligheden for deling af indhold på sociale medier.

Med hensyn til billedkvaliteten har vi set på skarphed, opløsning og detaljer i billedet – herunder artefakter, forvrængninger og såkaldt stitching, som er, hvordan kameraet samler optagelser fra to linser til én video.

Bedste pris på Fire 360-kameraer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-