Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD

Oktober 2016Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD
Oktober 2016Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD

Perfekt portrætobjektiv

Tamrons nye 85 mm er et rendyrket og vellykket portrætobjektiv med perfektioneret ydelse.

Plus
Skarptegnede bløde baggrunde, fortegningsfrit, billedstabilisering og vejrtætning.
Minus
Synlig vignettering på fuld blænde.

Billedskarphed og -uskarphed er to modsætninger, der kendetegner et godt portrætobjektiv. En god portrætfotograf kigger efter mange ting på et objektiv, men evnen til at adskille en skarp forgrund og en sløret baggrund er en af dem. Fagfolk bruger begrebet “bokeh” om den måde, en objektiv tegner det uskarpe i motivet på.

Et godt portræt behøver ikke at være uskarpt overalt ud over ansigtet. Fotografen kan vælge en mindre blænde, som giver større dybdeskarphed, når det er ønskeligt, men når man gerne vil have en uskarp baggrund, er det vigtigt, at objektivet giver en fin bokeh: Tegning af uskarpe områder.

Her er den optiske konstruktions kvaliteter vigtige, og det samme er formen på og antallet af blændelameller. Tilføjer vi lysstyrke og kortere brændvidde end normalt, har vi et godt grundlag for et velegnet portrætobjektiv.

Tamron SP 85 mm f/1.8 forsøger at opfylde alle kravene til et portrætobjektiv og har desuden indbygget optisk billedstabilisering, vejrtætning og en avanceret optisk konstruktion. Med 85 mm brændvidde på et full-frame kamera som Canon EOS-1D X Mark II (testkamera) får man en praktisk billedvinkel til de allerfleste portrætter.

 

Kvalitetsoptik

Tamron-objektivet er relativt stort for en 85 mm med blænde f/1.8 og er både større, tungere og dyrere end Canons eget EF 85 mm f/1.8. Men det er også bedre. I modsætning til Canon-objektivet kan det desuden bruges på Nikons og Sonys full-frame og APS-kameraer (på Sonys dog uden billedstabilisering).

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Indeni sidder 13 linseelementer – to af dem såkaldte LD (Low Dispersion) og ét af dem XLD (Extra Low Dispersion) – samt ni afrundede blændelameller.

Den optiske billedstabilisering kan slås fra. Selv om den ikke er mere effektiv, end at den kan kompensere for mere end tre eksponeringstrin, kan den redde billeder, hvor lukkertiden falder, fordi der ikke er meget lys, og fotografen ikke vil øge ISO-følsomheden. Men det er bedre end ingen billedstabilisering.

Vejrtætnet og med indbygget billedstabilisering. (Foto: Producent)
Vejrtætnet og med indbygget billedstabilisering. (Foto: Producent)

Det er et meget vellykket og ikke mindst skarptegnende objektiv med meget høj opløsning, lav diffraktion og fraværende fortegning. Skarpheden er højest og mest jævn fra f/2.8 til og med blænde f/8.0, men den er stadig meget høj ved f/2.0. Især i centrum. Selv på blænde f/11 er skarpheden god, men falder meget på f/16.

Kromatisk aberration er nærmest ikke synlig, og der er meget få problemer med astigmatisme (afbildningsfejl), mens sfæriske afvigelser er mere synlige, når man blænder ned. Objektivet har synlig vignettering (mørke hjørner) ved fuld blændeåbning, også på f/2.0, men fra f/2.8 forsvinder så meget af det, at det er ubetydeligt. Det er heller ikke særlig følsomt over for strølys, og samlet set er der nærmest ikke noget at trække ned for på Tamron-objektivet.

Autofokus er hurtig og præcis uden ligefrem at være lynhurtig, og objektivet kan opdateres med profiler for kameraer samt intern software med Tamrons særlige dock. Der er ekstraudstyr.

 

Konklusion

De færreste objektiver er så solidt konstrueret og samtidig så optisk vellykkede som Tamrons nye 85 mm f/1.8. Bortset fra vignettering ved fuld blændeåbning og lidt sfærisk aberration er skarpheden, uskarpheden (!) og ydelsen fuldstændig komplet for et portrætobjektiv.

Billedskarphed og -uskarphed er to modsætninger, der kendetegner et godt portrætobjektiv. En god portrætfotograf kigger efter mange ting på et objektiv, men evnen til at adskille en skarp forgrund og en sløret baggrund er en af dem. Fagfolk bruger begrebet “bokeh” om den måde, en objektiv tegner det uskarpe i motivet på.Et godt portræt behøver ikke at være uskarpt overalt ud over ansigtet. Fotografen kan vælge en mindre blænde, som giver større dybdeskarphed, når det er ønskeligt, men når man gerne vil have en uskarp baggrund, er det vigtigt, at objektivet giver en fin bokeh: Tegning af uskarpe områder.Her er den optiske konstruktions kvaliteter vigtige, og det samme er formen på og antallet af blændelameller. Tilføjer vi lysstyrke og kortere brændvidde end normalt, har vi et godt grundlag for et velegnet portrætobjektiv.Tamron SP 85 mm f/1.8 forsøger at opfylde alle kravene til et portrætobjektiv og har desuden indbygget optisk billedstabilisering, vejrtætning og en avanceret optisk konstruktion. Med 85 mm brændvidde på et full-frame kamera som Canon EOS-1D X Mark II (testkamera) får man en praktisk billedvinkel til de allerfleste portrætter. 

Kvalitetsoptik

Tamron-objektivet er relativt stort for en 85 mm med blænde f/1.8 og er både større, tungere og dyrere end Canons eget EF 85 mm f/1.8. Men det er også bedre. I modsætning til Canon-objektivet kan det desuden bruges på Nikons og Sonys full-frame og APS-kameraer (på Sonys dog uden billedstabilisering).Indeni sidder 13 linseelementer – to af dem såkaldte LD (Low Dispersion) og ét af dem XLD (Extra Low Dispersion) – samt ni afrundede blændelameller.Den optiske billedstabilisering kan slås fra. Selv om den ikke er mere effektiv, end at den kan kompensere for mere end tre eksponeringstrin, kan den redde billeder, hvor lukkertiden falder, fordi der ikke er meget lys, og fotografen ikke vil øge ISO-følsomheden. Men det er bedre end ingen billedstabilisering.[caption id="attachment_66546" align="alignnone" width="460"]Vejrtætnet og med indbygget billedstabilisering. (Foto: Producent) Vejrtætnet og med indbygget billedstabilisering. (Foto: Producent)[/caption]Det er et meget vellykket og ikke mindst skarptegnende objektiv med meget høj opløsning, lav diffraktion og fraværende fortegning. Skarpheden er højest og mest jævn fra f/2.8 til og med blænde f/8.0, men den er stadig meget høj ved f/2.0. Især i centrum. Selv på blænde f/11 er skarpheden god, men falder meget på f/16.Kromatisk aberration er nærmest ikke synlig, og der er meget få problemer med astigmatisme (afbildningsfejl), mens sfæriske afvigelser er mere synlige, når man blænder ned. Objektivet har synlig vignettering (mørke hjørner) ved fuld blændeåbning, også på f/2.0, men fra f/2.8 forsvinder så meget af det, at det er ubetydeligt. Det er heller ikke særlig følsomt over for strølys, og samlet set er der nærmest ikke noget at trække ned for på Tamron-objektivet.Autofokus er hurtig og præcis uden ligefrem at være lynhurtig, og objektivet kan opdateres med profiler for kameraer samt intern software med Tamrons særlige dock. Der er ekstraudstyr. 

Konklusion

De færreste objektiver er så solidt konstrueret og samtidig så optisk vellykkede som Tamrons nye 85 mm f/1.8. Bortset fra vignettering ved fuld blændeåbning og lidt sfærisk aberration er skarpheden, uskarpheden (!) og ydelsen fuldstændig komplet for et portrætobjektiv.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 85 mm tele
  • Lysstyrke: f/1.8
  • Korteste fokusafstand: 80 cm
  • Filterdiameter: 67 mm
  • Linseelementer: 13 i alt, i 9 grupper
  • Mål & vægt: Ø 84,8 mm, 91,3/88,8 mm / 700/660 g
  • Andet: Modlysblænde, billedstabilisering, vejrtætnet
  • Til: Canon, Sony og Nikon full-frame
Pris: 6595,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

AirPods får stemmestyring

Apples AirPods får trådløs opladning og Hej Siri.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Det er nu du skal købe iPad

Hvis du går med planer om at købe en ny tablet, så er tiden inde.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­højttaler

QR5 leverer rytmerne uden tøven, giver musikken luft – og slår næsten benene væk under deres egne topmodeller.

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.