annonse
annonse

Test af: Ayre AX-5 Twenty

Jublende referencelyd

Med en lydkvalitet, der er til at dø for, er det let at glemme ulemperne ved Ayres nye forstærker.

Lyd & Billede mener

Lydkvalitet i referenceklassen med både muskler og finesse i spandevis. Spiller meget sejere og mægtigere, end man skulle tro.
Prisen er høj, og udstyrslisten kort. Ingen digitalindgange, heller ikke pladespillerindgang.
annonse

Før jeg pakkede ud og sluttede til, må jeg indrømme, at jeg var skeptisk. Efter jubilæumsfejringen virkede det, som om tømmermændene ikke havde lagt sig. Jeg mener, fejrer man 20 år, så har man vel lov til at gå lidt amok. Men så meget?

Jeg taler ikke om mig selv, men om Ayre, en lidt ukendt producent fra Colorado i USA. Som er bedst kendt for sine bjerge og for John Denver, men i snævrere kredse også for high-end-producenter som Boulder og altså Ayre.

De bidrager næppe væsentligt til delstatens indtægter, selv om priserne på deres produkter er både fem-, seks- og syvcifrede. Men det ændrer sig måske nu, for Ayre har skruet priserne op efter jubilæumsfejringen, som har afstedkommet et glinsende Twenty-logo på alle deres produkter.

Omtrent her kunne vi have afskrevet AX-5 Twenty. Den ville være havnet i samme kategori som de endeløse Mark II-, Mark III- osv. udgaver. Eller Limited Edition, Special Edition og Signature. Lyder det bekendt? Den klassiske måde at hype en ny kabinetfarve på. Eller i bedste fald et par bedre kondensatorer, end originalen havde.

For den nye integrerede forstærker ligner præcis den, vi testede i 2013. Solidt bygget i et mellemstort aluminiumkabinet. Og helt blottet for digitale indgange – ikke så meget som en pladespillerindgang at se. Virkelig old school. Den har endda beholdt de både elskede og udskældte højttalerterminaler, der ikke kan bruges med andet end spadestik.

Effekten er opgivet til samme 125 watt pr. kanal, så alt er tilsyneladende magen til på Twenty-udgaven. Bortset fra prisen, som næsten er fordoblet siden 2013. Men Charlie Hansen og hans team af ingeniører har hverken haft tømmermænd eller slået hovedet. De har skrællet AX-5 for stort set al indvendig elektronik og er begyndt forfra.

Fra scratch

Ifølge Ayre har de lavet en ny strømforsyning, redesignet kredsløbet og skiftet den gamle volumenkontrol ud med en ny, der er servostyret. Blandt andet.

Den har f.eks. ikke negativ tilbagekobling (modkobling), men har en forbedret version af Ayres EquiLock, som skal give en mere lineær spændingsrespons til transistorerne. Samt Ayres Double Diamond-setup på udgangene og et fuldt balanceret kredsløb, hvor signalet er jordet hele vejen fra indgangen til højttalerkablernes terminaler på bagsiden. Det dæmper RF-støj og elektromagnetisk interferens, og reducerer risikoen for crosstalk.

Forstærkeren har også Ayres eget Power Line RFI-netfilter indbygget, som holder netstøj væk fra signalet.

Opsætning

På bagsiden finder man både balancerede og ubalancerede indgange, men altså kun analoge. Hvis du har brug for en DAC eller en pladespillerforstærker, må den sluttes til en separat enhed. F.eks. Ayres pragtfulde, men ikke lige så praktiske RIAA-trin P-5XE eller digitalkonverteren QX-5 Twenty. Som vi også har testet.

Første gang man tilslutter noget som helst, skal man gå ind i opsætningsmenuen og aktivere og navngive indgangene – CD, LP, DAC osv. – og det er kun de aktiverede indgange, der kan bruges.

Så langt, så godt. Men så kommer vi til …

Lyden, for pokker da

Man kan ikke se, hvorfor Twenty-udgaven er så meget dyrere, men man kan høre det!

Jeg sluttede forstærkeren direkte til Sonus fabers på alle måder pragtfulde gulvhøjttalere Serafino. Lyden blev serveret af cd-drivværket McIntosh MDT450 og en MacBook med Tidal HiFi samt USB-kabel fra AudioQuest, via Ayre QX-5 Twenty.

Det lød temmelig fantastisk – og meget bedre, end jeg havde ventet.

Fakta & Rating:
 • Integreret forstærker
  2 x 125 W
  4 x balancerede og 2 x ubalancerede indgange
  Fuldt balanceret kredsløb
  44 x 12 x 48 cm / 18 kg
  Web: interceptor.dk

  Pris: 115000

  Læs også:

  Pansernæve i silkehandske

  McIntosh-forstærkerne styrer de fleste højttalere med guddommelig magt og kontrol.

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

  Djævelens lillebror

  Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

  DAC med mange tricks

  PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

  Opfylder tre ønsker på én gang

  Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.