annonse
annonse

Marantz HD-DAC1

Hovedtelefonernes ven

Vil du have god lyd i hovedtelefonerne? Så er Marantz HD-DAC1 løsningen!

Lyd & Billede mener

DAC, hovedtelefon-forstærker og forforstærker i ét. Alle tre funktioner fungerer fremragende, og hovedtelefon-forstærkeren er kanon til prisen. Enheden er nem at bruge, den kan klare næsten alle hovedtelefoner, og lydkvaliteten er meget overbevisende.
Man kunne have gjort mere ud af analogindgangen end bare et 6,3 mm jack-stik. Et ekstra hovedtelefonstik til mini-jack havde fjernet behovet for en adapter til mange hovedtelefoner.

Marantz er en virksomhed, der er kendt for at producere fornuftige og fornuftigt prissatte apparater, som ofte har et fremragende pris/ydelse-forhold. De har i mange år haft lydguruen Ken Ishiwata som “gyldne ører”, og der findes også såkaldte KI-serier, hvor Ken løfter lyden yderligere i nogle af de eksisterende apparater med “plads til forbedring”, som han selv siger.

Der er nogle fælles træk ved Marantz’ apparater, som anvender current-feedback teknologi samt deres egne HDAM-moduler i forstærkningen. Således også i denne hovedtelefon-forstærker, der anvender samme teknologi i forstærkningen som i deres Premium 11 Series forstærkere.

Altmuligmaskine
“En højkvalitets hovedtelefon-forstærker med DAC” kalder Marantz den. Ja, hvad man skal kalde den, afhænger af, hvilke behov man har. Det er nemlig en enhed, der kan både det ene og det andet. Hovedtelefon-forstærker og DAC, og desuden kan den fungere som forforstærker. Egentlig repræsenterer den nærmest en ny kategori med alle sine specialkompetencer.

Selve enheden er i halvbredde og vanvittig elegant med Marantz’ karakteristiske runde display og retro-træpaneler på siderne. Den emmer af kvalitet, og der er absolut intet plasticagtigt over den.

Fronten er let at forstå med sine to store drejeknapper, en til volumen og en til at vælge indgang. Den anden bruges også til valg ved opsætning. Her kan man desuden indstille tre gain-niveauer, så forstærkeren passer til forskellige hovedtelefon-impedanser.

Digitalt er der to optiske, en koaksial- og en USB A-indgang på fronten (som også kan tage iDimser) samt en USB B-indgang på bagsiden. USB B-indgangen kan ud over 192 kHz/24 bit også håndtere DSD 2.8 og 5.6 MHz. Afskærmningen omkring denne indgang er øget for at reducere risikoen for højfrekvent indstråling fra computeren. Der er også en “jitter remover” indbygget og en dobbelt clock-generator.

Endelig er der en analog AUX-indgang med 6,3 mm jack-indgang. Den skal vel nærmest ses som en nødløsning, hvis man absolut vil tilslutte en analog kilde, men det fungerer.

Af udgange er der en fast og en variabel udgang (RCA), hvis man vil koble HD-DAC1 til et par aktive højttalere eller et stereoanlæg. Den kan både fungere som forforstærker og som ren DAC.

Der medfølger desuden en fjernbetjening, som dækker de behov, man har i hverdagen.

DAC og forforstærker
“DAC’en er vor tids pickup,” plejede min gamle kollega Michael Madsen at sige. Kvaliteten af gengivelsen fra din digitale kilde afhænger i høj grad af, hvilken DAC du har. Der sidder DAC’er indbygget i de fleste ting, der modtager digitale signaler, f.eks. i din computer. Mange sætter derfor bare en ledning mellem hovedtelefon-udgangen på computeren og en indgang på en forstærker.

At der er forskel på, hvilken lyd man får med en computer som kilde, kan du nemt tjekke med Marantz HD-DAC1. Slut computeren til både analogt og via USB, og hør forskellen. Og jo, forskellige computere lyder forskelligt på den analoge udgang, men USB-udgangen er altid klasser bedre. Derfor er en DAC med USB-indgang uundværlig, hvis du vil have bedre lyd, når du streamer via computeren eller spiller musik, som du har lagret på den.

140607-Marantz-HD_DAC_B

Noget uventet kom HD-DAC1 ikke direkte op i udgangsvalget på min Mac ved USB-tilslutning; den skulle først vælges i hjælpeprogrammet Indstil lyd og MIDI, før den dukkede op på listen som en valgbar enhed.

Som DAC arbejder HD-DAC1 vældig godt. Man får en lydkvalitet, som efter min mening mere end havde retfærdiggjort prisen, hvis det bare havde været en DAC, og den ikke kunne andet. Den er let at arbejde med og giver et stort, detaljeret lydbillede med en fin renhed. Den kan gøre den sorte baggrund virkelig sort, når man tænker på, hvad den koster.

Selvfølgelig findes der bedre DAC’er, hvis man går højere op i pris, men Marantz er lykkedes fint med HD-DAC1. Det gælder også, når man bruger den som forforstærker. Man kan vel nærmest se forforstærker-delen som en bonus. Det betyder, at man kan have enheden sammen med en computer og et par aktive højttalere, og få et lille anlæg “til skrivebordet” med høj lydkvalitet. Og har man en integreret forstærker med indgang direkte til effekttrinet, vil man nok blive lidt overrasket, hvis man slutter HD-DAC1 til som forforstærker.

En forforstærker skal kort fortalt forstyrre signalet så lidt som muligt, når den kontrollerer volumen og kildevalg. Her slippes rigtig meget igennem. Som forforstærker er det her en billig løsning; en rigtig god forforstærker betyder som regel også en høj pris. Men med fornuftige komponentvalg og effektiv, gennemprøvet teknologi – som her – kan man komme langt. Helt sikkert så langt, som man kan kræve til denne pris.

  • Asynkron DAC, tager USB 192 kHz/24 bit
  • DSD 2.8 og 5.6 MHz support
  • Indgange: 2 x optisk, koaksial, USB A og B
  • Fast og variabel udgang (RCA)
  • 3 forskellige gains til hovedtelefoner
Pris: 6495,-