annonse
annonse

Rotel RA-1570 & Rotel RCD-1570

Et hestespand

Rotel bygger videre på deres lydmæssige no-nonsense filosofi, men nu bugner produkterne også af muligheder.

Lyd & Billede mener

Vellydende Fornuftig konstruktion Masser af detaljer Flere udgangsmuligheder
Til højttalere med “normal” følsomhed Ingen DAC-mulighed

Næsten alt, hvad der bliver skrevet om Rotel, indledes med, at de er kendt for deres no-nonsense produkter, hvor fokus mere er på lyd end finesser. Det er en sandhed med modifikationer, for det lyder næsten, som om Rotels produkter mangler de moderne anvendelsesmuligheder, som dagens mid-fi-kunder kræver. Og det er slet ikke tilfældet.

Denne test handler om Rotels største integrerede forstærker henholdsvis cd-afspiller med modelnummeret 1570. Begge enheder er i Rotel diskrete, lidt konservative, men samtidig tillidsvækkende design. Ja, apparaterne nærmest emmer af tillid. Trykknapper, volumenknap, tilslutninger på bagsiden, alt virker – som sædvanlig med Rotel – fornuftigt og velvalgt.

RA-1570
– er Rotels seneste version af en integreret forstærker. Og det er i allerhøjeste grad en moderne forstærker med næsten alt, hvad man kan tænke sig, inklusive digitale indgange. Det er vel egentlig bare streaming, der mangler, men i og med at man får en Bluetooth dongle med, kan Rotel også levere den mulighed via en Bluetooth streaming-enhed – f.eks. din smartphone.

1570 er en ordentlig opgradering af den tidligere model 1520. Det er stadig en klasse AB forstærker, men nu er effekten fordoblet til 2 x 120 watt. Det rækker ret langt; de fleste højttalere i dag ligger på omkring 90 dB følsomhed, og med denne type højttalere har Rotel kræfter nok til at fylde endda et stort rum. Jeg prøvede også med et par højttalere med en følsomhed på kun 85 dB. Her skulle der drejes godt på volumenknappen for at få lidt liv i gengivelsen. Højttalere med en mere normal følsomhed er at foretrække.

RA1570_front

Fysisk set er RA-1570 dobbelt så høj som 1520 og minder mest af alt om cd-receiveren RCX-1500 med knapperne flyttet derned, hvor cd-skuffen sidder på 1500. Det er en visuelt imponerende maskine, en velkonstrueret forstærker, der indeni har en masse gennemprøvet Rotel-teknologi, og desuden får man mange indgangsmuligheder. Fem RCA line-indgange – heraf en til pladespiller. Det fremgår ikke nogen steder, om det er til MC- eller MM-pickup, men jeg gætter på, at det er MM, det handler om. Desværre havde jeg ingen MM-pladespiller i huset under testen, så jeg kan kun konstatere, at muligheden er der. Rotels indbyggede RIAA-forstærkere plejer at være gode, og der ser ikke ud til at være ændret noget på den front her.

Desuden er der en balanceret indgang, to koaksiale og to TOSLINK digitalindgange plus en USB på bagsiden, der alle understøtter 24 bit/192 kHz. Denne USB-indgang kan klare mange formater, inklusive Apple Lossless, men så vidt jeg kan se ikke FLAC. På forsiden er der en ekstra USB-indgang til iPod osv. eller en USB memory stick, der kan håndtere WAV, MP3 og WMA på op til 48 kHz.

Som om det ikke var nok, har Rotel RA-1750 også en funktion, som mange purister fnyser af, men som jeg synes er en god idé i denne og lavere prisklasser – en equalizer. Den gør sit arbejde aldeles udmærket. Equalizeren var en fast bestanddel på alle forstærkere før i tiden, der siden mere eller mindre forsvandt i en periode. Men det er faktisk ikke nogen dum feature – det, mange gør i stedet, er at sætte lydforbedrende kabler på som en form for permanent tonekontrol, men det er slet ikke sikkert, at det er en bedre løsning. Den er i hvert fald dyrere …

RA1570_back

I øvrigt kan man bruge RA-1750 alene som forforstærker eller effektforstærker, hvis man vil. Desuden er der to par højttalerudgange, så ved at trække noget ledning kan man også tilslutte et par højttalere i køkkenet. Præcis som man gjorde før i tiden. Det er bare at vælge højttalerpar A eller B eller begge dele. Sådan en løsning har sine fordele – den fungerer under alle forhold.

Der er flere andre indstillingsmuligheder i menuen; bl.a. kan du indstille, hvor høj volumen skal være, når du tænder for forstærkeren.

RCD-1570
– er Rotels seneste cd-afspiller. Af udseende minder den en hel del om sin forgænger 1520; jeg har faktisk svært ved at se forskel på fronten. På bagsiden afslører en balanceret udgang dog, at der er sket ændringer under motorhjelmen.

Hjertet er en Wolfson WMB840 stereo-DAC, der sammen med Rotels velprøvede analoge udgangstrin lægger grunden for en god lydoplevelse. Lidt underligt er det, at i 1570 stadig arbejder med HDCD, som Microsoft købte for nogle år siden og har gjort deres bedste for at slå ihjel. Men der er faktisk en hel del HDCD-kodede skiver derude og rigtig mange, hvor det ikke er anført, at det er HDCD. På andre står der HDCD, uden at det er det – f.eks. hvis der er lavet en ny presning, hvor man ikke har foretaget en 1:1-kopiering.

RCD1570_back

 • Rotel ra-1570
 • Integreret forstærker med DAC
 • 2 x 120 W
 • Wolfson WM8740 D/A-konverter
 • 431 x 144 x 350 mm
 • 14 kg
 • Pris: 12.495 kroner
 • Rotel rcd-1570 
 • Cd-afspiller
 • Wolfson WM8740 D/A-konverter
 • 431 x 93 x 320 mm
 • 6,7 kg
 • Pris: 7.495 kroner
Pris: 19990,-