annonse
annonse
annonse

SOtM sMS-1000, sDP-1000 og sPS-1000

Den store pakke

SOtM serverer og tilbereder musikken.

Plus
Alt-i-én løsning til ripning, opbevaring og afspilning af dine digitale lydkilder. Lækkert design, overlegen lyd samt batteridrift på DAC’en.
Minus
Dyrt! Man kan få en god brugt bil for pengene. Ingen egen app til styring.

Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har specialiseret sig i medieservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Her ser vi nærmere på deres topserie bestående af en medieserver, en DAC og en ekstern strømforsyning til op til tre enheder. Apparaterne kan købes og bruges separat, men udgør tilsammen en matchende ministak.

Alle er holdt i et minimalistisk design med kabinet i aluminium stort set uden synlige samlinger. Toppladen svæver et par millimeter over fronten og giver luft til køling og plads til slot-in drevet på medieserveren.

 

Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug.
Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug.

 

Medieserver og ripper

sMS-1000 er en high-end medieserver til alle typer digitale filer. Den kan rippe cd’er og dvd’er, lagre filer på den indbyggede harddisk og dele dem over netværket, og desuden afspille filer via sin USB-udgang.

 

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en.
Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en.

 

Der findes også en udgave af sMS-1000 med indbygget D/A-konverter, hvor USB-udgangen er suppleret af balancerede og ubalancerede analoge lydudgange, så man kan slutte den direkte til en forstærker uden egen DAC.

 

Klonk!

Ripning på sMS-1000 er let: Smid en disk i drevet, hvorefter enheden finder informationer og cover-grafik på internettet og ripper filerne til FLAC-format. Helt automatisk og problemfrit – næsten. Det optiske drev er af slot-in typen og er gemt i den spalte, der går hele vejen langs låget. I første forsøg fik jeg puttet cd’en ind det forkerte sted, så den landede med et “klonk” inde i apparatet.

I virkeligheden er sMS-1000 en computer i hi-fi-mundering. Den indbyggede computer kører Linux, men bruges alene til at køre afspillerprogrammet. Der er også et VGA-stik til at tilslutte en skærm samt USB-stik til mus og tastatur. Det er dog ikke meningen, at man som almindelig ejer af serveren skal bruge dem. Hvis der opstår problemer, klares servicen over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger sig ind på serveren.

SOtM har ikke lavet nogen særskilt app til at afspille musikfiler eller styre serveren. I stedet bruges Logitechs Squeezebox, som for længst er forladt af Logitech selv, men stadig bruges som uofficiel standard. Man kan styre afspilningen med Logitechs egen Squeezebox Controller-app eller vælge en af de mange andre Squeezebox fjernstyrings-apps.

Ud over at afspille lokale filer kan man lytte til netradio og streaming fra WiMP.

 

Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen.
Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen.

 

DAC med indbygget forforstærker

SOtM sDP-1000 er som udgangspunkt en DAC, men den kan nogle tricks, der udvider mulighederne betragteligt.

Der er indgange af enhver slags på sDP-1000: På digitalsiden er der – selvfølgelig – optisk og koaksial-indgang samt USB. Men derudover er der en professionel AES/EBU-indgang og en indgang med BNC-stik. Indgangene accepterer signaler på op til 32 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. De stadig mere populære DSD-filer understøttes også.

Der er ind- og udgange af enhver tænkelig slags på SDP-1000. Seks digitalindgange samt både balanceret og ubalanceret analog lyd.

 

 

Nok så interessant er der desuden tre sæt analoge indgange i form af to sæt ubalancerede RCA-indgange og en balanceret med XLR-stik.

Støj fra strømforsyningen kan gøre forskellen mellem et godt og et glimrende lydprodukt. For at udelukke snavs fra husets netspænding har SOtM forsynet sDP-1000 med to opladelige batterier, der oplades på skift, og som der automatisk skiftes imellem.

Signalvejen på de analoge indgange er analog fra ende til anden, så sDP-1000 kan fungere som forforstærker i et anlæg, hvor der indgår både analoge og digitale kilder. Volumenkontrollen sker i det analoge domæne, uanset om man bruger analoge eller digitale indgange. Der finder altså ingen bit-reduktion sted, når man skruer ned for styrken.

I denne prisklasse kan man tillade sig at stille høje krav til lyden. Og de bliver til fulde opfyldt. Afspillet gennem sDP-1000 vil det kun i ekstreme – og ekstremt dyre – tilfælde være konverteringen, der sætter grænser for kvaliteten.

Der er opløsning nok, dyb og impulsvillig bas samt masser af luft omkring instrumenterne. Det lod sig ikke gøre at finde noget, der kunne bringe sDP-1000 ud på tynd is, endsige i problemer. Hverken af digitalt eller analogt materiale.

Det er en DAC/forstærker, der er beregnet til at levere en ubekymret og afslappende musikoplevelse med enhver type materiale. Til tider kan det dog næsten blive for behageligt og afslappende. Hvad man foretrækker, bliver et spørgsmål om lydfilosofi, men man bør måske også kigge på f.eks. Auralic Vega, som vi kårede til årets bedste A/V-kilde i 2014. Det er forholdsvis nemt, eftersom de to har samme distributør i Danmark.

 

sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparaternes lidt mere ydmyge net-adaptere.
sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparaternes lidt mere ydmyge net-adaptere.

 

Helt ren strøm til batterierne

Der medfølger en ekstern strømadapter til både sMS-1000 og sDP-1000 – af samme type, som man ville bruge til sin router eller andre små apparater. Men ligesom på mange andre high-end enheder er det muligt at udvide med en stærkere og ikke mindst renere spændingsforsyning. At tilslutte en ekstern strømforsyning til en forstærker giver ofte mere kraft i bunden og ro i lydbilledet, fordi strømreserverne bliver større, og støjen lavere.

sPS-1000 er en ekstern strømforsyning fra SOtM, som passer til sMS-1000 og sDP-1000, og i et design, der matcher de to perfekt. Forpladen er fuldkommen blank bortset fra tænd/sluk-knappen og en grøn lysdiode, der fortæller, når enheden er tændt.

 

Op til tre apparater kan strømforsynes fra sPS-1000.
Op til tre apparater kan strømforsynes fra sPS-1000.

 

På bagsiden finder man tre DC-stik til at forsyne andre enheder. Spændingen kan indstilles i trin fra 5 til 21 volt, og der advares med store bogstaver om, at man skal sikre sig, at den rigtige spænding er valgt, så man ikke ødelægger de tilsluttede apparater!

Lige præcis i dette tilfælde virker en ekstern strømforsyning som at skyde gråspurve med kanoner, mens man går over åen efter vand. De to apparater, som forsynes af sPS-1000, er henholdsvis en medieserver, der er fuldkommen uden analog signalvej (den er i bund og grund en computer), og en DAC, som kører på egen batteristrømforsyning, hvorfor den uden tvivl helt rene strøm altså går direkte til at lade batterierne op!

Jeg har lyttet til enhederne, mens de blev forsynet af henholdsvis deres egne strømforsyninger og sPS-1000, og jeg kan ikke sige, at der var nogen mærkbar forskel i lyden. Jeg vil ikke sige, at det under de rette omstændigheder ikke kan være tilfældet. Og den klæder bestemt anlægget bedre end to strømadaptere mere til samlingen. Men jeg ville nok vælge at spare de 7.500 kroner og bruge pengene på en uges ferie i stedet.

 

Konklusion

SOtM har begået et lækkert alt-i-ét high-end sæt, der håndterer alle dine lydkilder og -filer uanset format. Men det koster at være med i den høje ende, og skal du kun købe ét af apparaterne frem for hele stakken, så bør valget nok falde på sDP-1000. Ud over at være en kapabel DAC i den tunge ende har den ydermere den fordel, at der også skjuler sig en komplet forforstærker i den.

Medieserveren er yderst behageligt selskab, men hvis du ikke ser integrationen som en ekstra fordel, kan du godt finde billigere medieservere og ditto afspillere. Den eksterne strømforsyning er heller ikke absolut uundværlig.

Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har specialiseret sig i medieservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Her ser vi nærmere på deres topserie bestående af en medieserver, en DAC og en ekstern strømforsyning til op til tre enheder. Apparaterne kan købes og bruges separat, men udgør tilsammen en matchende ministak. Alle er holdt i et minimalistisk design med kabinet i aluminium stort set uden synlige samlinger. Toppladen svæver et par millimeter over fronten og giver luft til køling og plads til slot-in drevet på medieserveren.   [caption id="attachment_52005" align="alignnone" width="460"]Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug. Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug.[/caption]  

Medieserver og ripper

sMS-1000 er en high-end medieserver til alle typer digitale filer. Den kan rippe cd’er og dvd’er, lagre filer på den indbyggede harddisk og dele dem over netværket, og desuden afspille filer via sin USB-udgang.   [caption id="attachment_52004" align="alignnone" width="460"]Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en. Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en.[/caption]   Der findes også en udgave af sMS-1000 med indbygget D/A-konverter, hvor USB-udgangen er suppleret af balancerede og ubalancerede analoge lydudgange, så man kan slutte den direkte til en forstærker uden egen DAC.  

Klonk!

Ripning på sMS-1000 er let: Smid en disk i drevet, hvorefter enheden finder informationer og cover-grafik på internettet og ripper filerne til FLAC-format. Helt automatisk og problemfrit – næsten. Det optiske drev er af slot-in typen og er gemt i den spalte, der går hele vejen langs låget. I første forsøg fik jeg puttet cd’en ind det forkerte sted, så den landede med et “klonk” inde i apparatet. I virkeligheden er sMS-1000 en computer i hi-fi-mundering. Den indbyggede computer kører Linux, men bruges alene til at køre afspillerprogrammet. Der er også et VGA-stik til at tilslutte en skærm samt USB-stik til mus og tastatur. Det er dog ikke meningen, at man som almindelig ejer af serveren skal bruge dem. Hvis der opstår problemer, klares servicen over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger sig ind på serveren. SOtM har ikke lavet nogen særskilt app til at afspille musikfiler eller styre serveren. I stedet bruges Logitechs Squeezebox, som for længst er forladt af Logitech selv, men stadig bruges som uofficiel standard. Man kan styre afspilningen med Logitechs egen Squeezebox Controller-app eller vælge en af de mange andre Squeezebox fjernstyrings-apps. Ud over at afspille lokale filer kan man lytte til netradio og streaming fra WiMP.   [caption id="attachment_52007" align="alignnone" width="460"]Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen. Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen.[/caption]  

DAC med indbygget forforstærker

SOtM sDP-1000 er som udgangspunkt en DAC, men den kan nogle tricks, der udvider mulighederne betragteligt. Der er indgange af enhver slags på sDP-1000: På digitalsiden er der – selvfølgelig – optisk og koaksial-indgang samt USB. Men derudover er der en professionel AES/EBU-indgang og en indgang med BNC-stik. Indgangene accepterer signaler på op til 32 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. De stadig mere populære DSD-filer understøttes også. [caption id="attachment_52008" align="alignnone" width="460"] Der er ind- og udgange af enhver tænkelig slags på SDP-1000. Seks digitalindgange samt både balanceret og ubalanceret analog lyd.[/caption]     Nok så interessant er der desuden tre sæt analoge indgange i form af to sæt ubalancerede RCA-indgange og en balanceret med XLR-stik. Støj fra strømforsyningen kan gøre forskellen mellem et godt og et glimrende lydprodukt. For at udelukke snavs fra husets netspænding har SOtM forsynet sDP-1000 med to opladelige batterier, der oplades på skift, og som der automatisk skiftes imellem. Signalvejen på de analoge indgange er analog fra ende til anden, så sDP-1000 kan fungere som forforstærker i et anlæg, hvor der indgår både analoge og digitale kilder. Volumenkontrollen sker i det analoge domæne, uanset om man bruger analoge eller digitale indgange. Der finder altså ingen bit-reduktion sted, når man skruer ned for styrken. I denne prisklasse kan man tillade sig at stille høje krav til lyden. Og de bliver til fulde opfyldt. Afspillet gennem sDP-1000 vil det kun i ekstreme – og ekstremt dyre – tilfælde være konverteringen, der sætter grænser for kvaliteten. Der er opløsning nok, dyb og impulsvillig bas samt masser af luft omkring instrumenterne. Det lod sig ikke gøre at finde noget, der kunne bringe sDP-1000 ud på tynd is, endsige i problemer. Hverken af digitalt eller analogt materiale. Det er en DAC/forstærker, der er beregnet til at levere en ubekymret og afslappende musikoplevelse med enhver type materiale. Til tider kan det dog næsten blive for behageligt og afslappende. Hvad man foretrækker, bliver et spørgsmål om lydfilosofi, men man bør måske også kigge på f.eks. Auralic Vega, som vi kårede til årets bedste A/V-kilde i 2014. Det er forholdsvis nemt, eftersom de to har samme distributør i Danmark.   [caption id="attachment_52009" align="alignnone" width="460"]sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparaternes lidt mere ydmyge net-adaptere. sPS-1000 er en ekstern strømforsyning til erstatning for SOtM-apparaternes lidt mere ydmyge net-adaptere.[/caption]  

Helt ren strøm til batterierne

Der medfølger en ekstern strømadapter til både sMS-1000 og sDP-1000 – af samme type, som man ville bruge til sin router eller andre små apparater. Men ligesom på mange andre high-end enheder er det muligt at udvide med en stærkere og ikke mindst renere spændingsforsyning. At tilslutte en ekstern strømforsyning til en forstærker giver ofte mere kraft i bunden og ro i lydbilledet, fordi strømreserverne bliver større, og støjen lavere. sPS-1000 er en ekstern strømforsyning fra SOtM, som passer til sMS-1000 og sDP-1000, og i et design, der matcher de to perfekt. Forpladen er fuldkommen blank bortset fra tænd/sluk-knappen og en grøn lysdiode, der fortæller, når enheden er tændt.   [caption id="attachment_52010" align="alignnone" width="460"]Op til tre apparater kan strømforsynes fra sPS-1000. Op til tre apparater kan strømforsynes fra sPS-1000.[/caption]   På bagsiden finder man tre DC-stik til at forsyne andre enheder. Spændingen kan indstilles i trin fra 5 til 21 volt, og der advares med store bogstaver om, at man skal sikre sig, at den rigtige spænding er valgt, så man ikke ødelægger de tilsluttede apparater! Lige præcis i dette tilfælde virker en ekstern strømforsyning som at skyde gråspurve med kanoner, mens man går over åen efter vand. De to apparater, som forsynes af sPS-1000, er henholdsvis en medieserver, der er fuldkommen uden analog signalvej (den er i bund og grund en computer), og en DAC, som kører på egen batteristrømforsyning, hvorfor den uden tvivl helt rene strøm altså går direkte til at lade batterierne op! Jeg har lyttet til enhederne, mens de blev forsynet af henholdsvis deres egne strømforsyninger og sPS-1000, og jeg kan ikke sige, at der var nogen mærkbar forskel i lyden. Jeg vil ikke sige, at det under de rette omstændigheder ikke kan være tilfældet. Og den klæder bestemt anlægget bedre end to strømadaptere mere til samlingen. Men jeg ville nok vælge at spare de 7.500 kroner og bruge pengene på en uges ferie i stedet.  

Konklusion

SOtM har begået et lækkert alt-i-ét high-end sæt, der håndterer alle dine lydkilder og -filer uanset format. Men det koster at være med i den høje ende, og skal du kun købe ét af apparaterne frem for hele stakken, så bør valget nok falde på sDP-1000. Ud over at være en kapabel DAC i den tunge ende har den ydermere den fordel, at der også skjuler sig en komplet forforstærker i den. Medieserveren er yderst behageligt selskab, men hvis du ikke ser integrationen som en ekstra fordel, kan du godt finde billigere medieservere og ditto afspillere. Den eksterne strømforsyning er heller ikke absolut uundværlig.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på SOtM sMS-1000, sDP-1000 og sPS-1000
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

SOtM sMS-1000U

 • Indgange: Ethernet
 • Udgange: USB, VGA, DVI
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
 • Pris: 18.800 kroner

 

SOtM sDP-1000

 • Digitalindgange: 2 x RCA, optisk, USB, BNC, AES/EBU XLR
 • Analogindgange: 2 sæt stereo RCA
 • Udgange: Ubalanceret RCA, balanceret XLR
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
 • Pris: 22.500 kroner

 

SOtM sPS-1000

 • Udgange: 3 x DC-stik 5-21 V
 • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
 • Pris: 7.500 kroner
Pris: 48800,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.