annonse
annonse

Test af: SOtM sMS-1000, sDP-1000 og sPS-1000

Den store pakke

SOtM serverer og tilbereder musikken.

Lyd & Billede mener

Alt-i-én løsning til ripning, opbevaring og afspilning af dine digitale lydkilder. Lækkert design, overlegen lyd samt batteridrift på DAC’en.
Dyrt! Man kan få en god brugt bil for pengene. Ingen egen app til styring.
annonse

Koreanske SOtM (Soul Of the Music) har specialiseret sig i medieservere og digitalkonvertere i alle prisklasser. Her ser vi nærmere på deres topserie bestående af en medieserver, en DAC og en ekstern strømforsyning til op til tre enheder. Apparaterne kan købes og bruges separat, men udgør tilsammen en matchende ministak.

Alle er holdt i et minimalistisk design med kabinet i aluminium stort set uden synlige samlinger. Toppladen svæver et par millimeter over fronten og giver luft til køling og plads til slot-in drevet på medieserveren.

 

Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug.

Bagsiden af sMS-1000 afslører den som den computer, den i realiteten er: Forbindelsen til DAC’en sker via USB. Ud over det er der Ethernet-stik til netværksforbindelse. De to skærmudgange og yderligere tre USB-porte er kun til servicebrug.

 

Medieserver og ripper

sMS-1000 er en high-end medieserver til alle typer digitale filer. Den kan rippe cd’er og dvd’er, lagre filer på den indbyggede harddisk og dele dem over netværket, og desuden afspille filer via sin USB-udgang.

 

Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en.

Al betjening af medieserveren sker via Squeezebox-app’en.

 

Der findes også en udgave af sMS-1000 med indbygget D/A-konverter, hvor USB-udgangen er suppleret af balancerede og ubalancerede analoge lydudgange, så man kan slutte den direkte til en forstærker uden egen DAC.

 

Klonk!

Ripning på sMS-1000 er let: Smid en disk i drevet, hvorefter enheden finder informationer og cover-grafik på internettet og ripper filerne til FLAC-format. Helt automatisk og problemfrit – næsten. Det optiske drev er af slot-in typen og er gemt i den spalte, der går hele vejen langs låget. I første forsøg fik jeg puttet cd’en ind det forkerte sted, så den landede med et “klonk” inde i apparatet.

I virkeligheden er sMS-1000 en computer i hi-fi-mundering. Den indbyggede computer kører Linux, men bruges alene til at køre afspillerprogrammet. Der er også et VGA-stik til at tilslutte en skærm samt USB-stik til mus og tastatur. Det er dog ikke meningen, at man som almindelig ejer af serveren skal bruge dem. Hvis der opstår problemer, klares servicen over nettet, hvor en tekniker fra SOtM logger sig ind på serveren.

SOtM har ikke lavet nogen særskilt app til at afspille musikfiler eller styre serveren. I stedet bruges Logitechs Squeezebox, som for længst er forladt af Logitech selv, men stadig bruges som uofficiel standard. Man kan styre afspilningen med Logitechs egen Squeezebox Controller-app eller vælge en af de mange andre Squeezebox fjernstyrings-apps.

Ud over at afspille lokale filer kan man lytte til netradio og streaming fra WiMP.

 

Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen.

Antallet af betjeningsknapper er holdt på et minimum. Det meste klares via fjernbetjeningen.

 

DAC med indbygget forforstærker

SOtM sDP-1000 er som udgangspunkt en DAC, men den kan nogle tricks, der udvider mulighederne betragteligt.

Der er indgange af enhver slags på sDP-1000: På digitalsiden er der – selvfølgelig – optisk og koaksial-indgang samt USB. Men derudover er der en professionel AES/EBU-indgang og en indgang med BNC-stik. Indgangene accepterer signaler på op til 32 bit opløsning og 192 kHz sampling-frekvens. De stadig mere populære DSD-filer understøttes også.

Der er ind- og udgange af enhver tænkelig slags på SDP-1000. Seks digitalindgange samt både balanceret og ubalanceret analog lyd.

 

Fakta & Rating:
 • SOtM sMS-1000U

  • Indgange: Ethernet
  • Udgange: USB, VGA, DVI
  • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
  • Pris: 18.800 kroner

   

  SOtM sDP-1000

  • Digitalindgange: 2 x RCA, optisk, USB, BNC, AES/EBU XLR
  • Analogindgange: 2 sæt stereo RCA
  • Udgange: Ubalanceret RCA, balanceret XLR
  • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
  • Pris: 22.500 kroner

   

  SOtM sPS-1000

  • Udgange: 3 x DC-stik 5-21 V
  • Mål: 36 x 6,8 x 24 cm
  • Pris: 7.500 kroner
  Producent:
  SOtM
  Pris:
  48.800,-
  Importør:
  Studiosound

  Læs også:

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Kvalitet, helt enkelt

  McIntoshs billigste pladespiller skal ikke skues på hårene. I den bor der forbløffende meget kvalitet, også lydkvalitet.

  Djævelens lillebror

  Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

  DAC med mange tricks

  PS Audios digitalkonverter er også en forforstærker med helt analoge kredsløb. Men det er først og fremmest digitalt, den stråler.

  Opfylder tre ønsker på én gang

  Rotel T14 er meget mere end en radio – den er også en avanceret netværksafspiller.

  Digital brobygger

  Hvis du vil beholde cd-samlingen, men er nysgerrig efter at prøve noget nyt, kan Marantz’ medieafspiller blive et “gateway drug” til streaming.

  Bundsolid vellyd

  Reloop fortjener opmærksomhed for deres pladespillere, simpelthen fordi man får meget for pengene.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.