annonse
annonse
annonse

Thorens TD 206

For dyr til sit eget bedste

En eksklusiv Thorens-pladespiller er fristende, men så skal den lyde bedre end her.

Plus
Let at bruge og stort lydbillede med generøs basgengivelse.
Minus
Lidt for ulden bas og slap dynamik for en pladespiller til denne pris. Trænger til en bedre pickup.

Hvis man skal købe pladespiller, er det svært at komme uden om Thorens. De har lavet pladespillere længere end de fleste og har modeller i alle prisklasser. Mange af dem er rigtig gode, f.eks. den klassiske TD 350 til omkring 25.000 kroner og den prisbillige TD 203 til 5.500 kroner.

Men de er ikke uden konkurrence. Siden vinylpladerne fik et comeback for nogle år siden, er markedet nærmest blevet oversvømmet af pladespillere. De fleste af dem er billige udgaver med en simpel pickup og for det meste bygget i hård plast.

Men hvis man betaler lidt mere, får man langt bedre lydkvalitet. Og meget bedre kvalitet generelt. Som med den efterhånden legendariske Rega RP3 til ca. 5.000 kroner.

Dens nærmeste konkurrent er Thorens TD 203, som vi testede for nylig. Og denne pladespiller har nogle dyrere slægtninge, som selvfølgelig må være lavet for at give endnu bedre lydkvalitet. Hvorfor skulle man ellers ville betale mere?

Det næste skridt op ad kvalitetsstigen er – ifølge Thorens – TD 206 til 7.000 kroner, som vi tester her, og som ligner TD 203 til forveksling, men adskiller sig klart fra den billigere udgave på et par punkter.

 

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Justérbar arm

Den for prisklassen unikke uni-pivot arm, der bruges på 203, er her erstattet af en mere konventionel arm kaldet TP90. Den er baseret på den mere avancerede TP92 med justeringsmuligheder (VTA, azimut og overhæng), som Thorens anvender på deres dyrere pladespillere, og har to horisontale ophængningspunkter i stedet for ét vertikalt. Som uni-pivot arme har.

Uanset hvilken type arm man vælger, er der mange faktorer, der skal falde på plads, før den gode lyd er en realitet. Grundlæggende starter det med dæmpning og afkobling. Her får man massive fødder med højdejustering, en slank base med lav masse og en tynd aluminiumtallerken. En opskrift, der fungerer godt for både Rega, Thorens og andre producenter.

TD 206 er remdrevet. Gummiremmen er skjult under tallerkenen, og pladespilleren har hastighedsknap, så man slipper for at skulle flytte på remmen for at ændre rotationshastigheden fra 33 1/3 til 45 rpm. Aftageligt lydkabel er en fin bonus, da man så kan erstatte det medfølgende kabel med et længere eller bedre, hvis man vil.

Den leveres med pickup’en færdigmonteret – en Audio-Technica AT95e, som er en glimrende budget-pickup med god, fyldig lyd.

 

Slap og varm

Netop denne pickup burde måske snarere sidde på en billigere pladespiller. For her får jeg fornemmelsen af, at Thorens-grammofonens potentiale ikke er særlig godt udnyttet. Lydbilledet er stort, men med et rodet stereoperspektiv. Og selv om lyden er fyldig, er bassen ulden. Dynamikken er tam, men ikke helt uden bid. F.eks. er der god fremdrift i basdynamikken, men igen er bassen lidt for upræcis i forhold til f.eks. Rega RP3.

Hvor den mere overkommelige TD 203 lyder varmt, åbent og balanceret, er lyden fra TD 206 ikke noget kvalitativt fremskridt. Detaljer kommer godt frem i lydbilledet, og vokaler lyder blødt og fint, men man kan ikke komme uden om, at det også gælder for den billigere pladespiller.

Lydkvaliteten vil selvfølgelig løfte sig med en bedre pickup. Men så bliver den samlede pris også langt højere.

Nej, så frister en TD 203 mere, sat op med en Ortofon 2M Blue eller en Quintet Red pickup, så prisen alt i alt ender på omtrent det samme, som TD 206 med AT-pickup’en koster.

 

God til viderekomne

Den mere overkommelige Thorens TD 203 er et rigtig godt køb til 5.500 kroner. Men til 7.000 kroner virker TD 206 for dyr i forhold til, hvad man får oveni. Med en bedre pickup vil den sikkert spille bedre, men vi foretrækker i stedet at lægge pengene i en TD 203 med en ordentlig pickup. Det frister langt mere.

TD209

 

Thorens for de stilbevidste

Denne pladespiller fås i to versioner, den ene med et mere ukonventionelt design.

Thorens laver hele 17 forskellige modeller. Mange af dem findes i flere farvevarianter, men nogle af dem er identiske rent teknisk, hvor den eneste forskel er designet. Som her. Thorens TD 209 er simpelthen en TD 206 i en smartere indpakning. Den anvender samme remtræk, har samme TP90-arm og samme pickup. Med andre ord er der ingen grund til at tro, at den spiller anderledes end den mere konventionelt designet 206-version.

Men den ser unægtelig sejere ud.

Hvis man skal købe pladespiller, er det svært at komme uden om Thorens. De har lavet pladespillere længere end de fleste og har modeller i alle prisklasser. Mange af dem er rigtig gode, f.eks. den klassiske TD 350 til omkring 25.000 kroner og den prisbillige TD 203 til 5.500 kroner. Men de er ikke uden konkurrence. Siden vinylpladerne fik et comeback for nogle år siden, er markedet nærmest blevet oversvømmet af pladespillere. De fleste af dem er billige udgaver med en simpel pickup og for det meste bygget i hård plast. Men hvis man betaler lidt mere, får man langt bedre lydkvalitet. Og meget bedre kvalitet generelt. Som med den efterhånden legendariske Rega RP3 til ca. 5.000 kroner. Dens nærmeste konkurrent er Thorens TD 203, som vi testede for nylig. Og denne pladespiller har nogle dyrere slægtninge, som selvfølgelig må være lavet for at give endnu bedre lydkvalitet. Hvorfor skulle man ellers ville betale mere? Det næste skridt op ad kvalitetsstigen er – ifølge Thorens – TD 206 til 7.000 kroner, som vi tester her, og som ligner TD 203 til forveksling, men adskiller sig klart fra den billigere udgave på et par punkter.  

Justérbar arm

Den for prisklassen unikke uni-pivot arm, der bruges på 203, er her erstattet af en mere konventionel arm kaldet TP90. Den er baseret på den mere avancerede TP92 med justeringsmuligheder (VTA, azimut og overhæng), som Thorens anvender på deres dyrere pladespillere, og har to horisontale ophængningspunkter i stedet for ét vertikalt. Som uni-pivot arme har. Uanset hvilken type arm man vælger, er der mange faktorer, der skal falde på plads, før den gode lyd er en realitet. Grundlæggende starter det med dæmpning og afkobling. Her får man massive fødder med højdejustering, en slank base med lav masse og en tynd aluminiumtallerken. En opskrift, der fungerer godt for både Rega, Thorens og andre producenter. TD 206 er remdrevet. Gummiremmen er skjult under tallerkenen, og pladespilleren har hastighedsknap, så man slipper for at skulle flytte på remmen for at ændre rotationshastigheden fra 33 1/3 til 45 rpm. Aftageligt lydkabel er en fin bonus, da man så kan erstatte det medfølgende kabel med et længere eller bedre, hvis man vil. Den leveres med pickup’en færdigmonteret – en Audio-Technica AT95e, som er en glimrende budget-pickup med god, fyldig lyd.  

Slap og varm

Netop denne pickup burde måske snarere sidde på en billigere pladespiller. For her får jeg fornemmelsen af, at Thorens-grammofonens potentiale ikke er særlig godt udnyttet. Lydbilledet er stort, men med et rodet stereoperspektiv. Og selv om lyden er fyldig, er bassen ulden. Dynamikken er tam, men ikke helt uden bid. F.eks. er der god fremdrift i basdynamikken, men igen er bassen lidt for upræcis i forhold til f.eks. Rega RP3. Hvor den mere overkommelige TD 203 lyder varmt, åbent og balanceret, er lyden fra TD 206 ikke noget kvalitativt fremskridt. Detaljer kommer godt frem i lydbilledet, og vokaler lyder blødt og fint, men man kan ikke komme uden om, at det også gælder for den billigere pladespiller. Lydkvaliteten vil selvfølgelig løfte sig med en bedre pickup. Men så bliver den samlede pris også langt højere. Nej, så frister en TD 203 mere, sat op med en Ortofon 2M Blue eller en Quintet Red pickup, så prisen alt i alt ender på omtrent det samme, som TD 206 med AT-pickup’en koster.  

God til viderekomne

Den mere overkommelige Thorens TD 203 er et rigtig godt køb til 5.500 kroner. Men til 7.000 kroner virker TD 206 for dyr i forhold til, hvad man får oveni. Med en bedre pickup vil den sikkert spille bedre, men vi foretrækker i stedet at lægge pengene i en TD 203 med en ordentlig pickup. Det frister langt mere. TD209  

Thorens for de stilbevidste

Denne pladespiller fås i to versioner, den ene med et mere ukonventionelt design. Thorens laver hele 17 forskellige modeller. Mange af dem findes i flere farvevarianter, men nogle af dem er identiske rent teknisk, hvor den eneste forskel er designet. Som her. Thorens TD 209 er simpelthen en TD 206 i en smartere indpakning. Den anvender samme remtræk, har samme TP90-arm og samme pickup. Med andre ord er der ingen grund til at tro, at den spiller anderledes end den mere konventionelt designet 206-version. Men den ser unægtelig sejere ud.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Thorens TD 206
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Drift: Remdrevet alu-tallerken
  • Arm: TP 90 alu-arm
  • Pickup: AT95E MM-pickup
  • Farve: Sort, hvid eller rød
Pris: 6995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.