Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

test: 4 soundbars med trådløse baghøjttalere

Klip kablerne i tv-stuen

Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere.

Skrevet af / 15/12/2017 - 15:55
4 soundbars med trådløse baghøjttalere
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Surround-anlæg er gået fra at være allemandseje til at blive en smal niche. Det har soundbars sørget for, efter at de har indtaget nærmest enhver tv-krog.

En soundbar er en aflang højttaler, der næsten ikke ses, idet den ligger eller hænger under tv’et. En enkelt højttaler erstatter hele det gamle surround-system. Eller rettere, ikke helt. For mens de bedste af dem leverer ret god lyd og endda kan bruges til musiklytning i stereo, så formår de ikke helt at simulere ægte surround. Især ikke for seere, der ikke sidder midt foran tv-skærmen.

Og hvad enten det er lyden af biler, der kommer bagfra, en fjende, der dukker op, eller raslen af løvtræer, når man befinder sig i en skov, så mister man værdifuld information, hvis surround-lyden ikke er på plads.

Løsningen

For nogle soundbars findes der en simpel løsning: Tilføj trådløse baghøjttalere! En del soundbars kan grupperes trådløst med et par multirumshøjttalere, så sidstnævnte fungerer som baghøjttalere – og dermed give ægte surround-sound i stuen. Og fordi de er trådløse, er de langt mere placeringsvenlige end deres kablede slægtninge.

Forudsætningen er, at alle højttalerne understøtter det samme multirumssystem, hvilket som regel betyder, at de skal være af samme mærke.

Subwoofer

Det er ikke alle soundbars, der har subwoofer. Men vi mener, at det er nødvendigt for at tilføre troværdig bas til hjemmebio-oplevelsen. Gudskelov findes der en trådløs sub til de fleste multirums-soundbars, mens subwooferen følger med i æsken hos andre. Her har vi medtaget en subwoofer til alle systemer, hvor den ikke er inkluderet i forvejen.

Fire kandidater

Hvor godt kan det blive? Oplevelsen var blandet, da vi testede sådanne systemer i efteråret 2016. Surround-funktionen fungerede generelt godt, men nogle af dem skuffede på lydkvaliteten. Det anlæg, der udmærkede sig mest, var fra Sonos, og det var også det dyreste. Vi har taget samme opsætning fra Sonos med igen for at se, om den stadig er bedst.

Den oplagte Sonos-udfordrer kommer denne gang fra Denons datterselskab HEOS. Deres nye soundbar Bar (!) understøtter højopløst lyd og har også fire HDMI-indgange, mens HDMI-udgangen understøtter lydretur fra tv’et (ARC). Sonos har ikke et eneste HDMI-stik og har maksimalt understøttelse af cd-kvalitet. Den understøtter heller ikke DTS-lyd.

(Foto: Producent)

 

Vi skal også have et par mere overkommelige alternativer med. Samsung har overbevist stort med deres nyeste soundbars, så vi er spændt på, hvad de kan formår med MS760. Den billigste er Sony MT500, som kun koster det halve af det dyreste anlæg. En soundbar, der også er halvt så bred som normalt for at gøre det let at flytte rundt på den og bruge den som trådløs højttaler andre steder.

Hvad med Bluesound?

Til at udfordre Sonos og HEOS havde vi bestilt Bluesound Pulse Soundbar med trådløs subwoofer og et par Flex som baghøjttalere. Den opdatering, der skulle gøre baghøjttalere muligt, kom kort før testens deadline, men desværre fik vi det ikke til at fungere. Vi må derfor vente med en test af dette system, til næste opdatering kommer.

Sådan testede vi

Når man skal sætte sådan et multirumssystem i surround op, skal man altid læse brugsanvisningen, da der er forskellige måder at sammenkoble elementerne på. Anlæggene blev testet enkeltvis i vores testrum med soundbaren placeret liggende på et tv-møbel foran tv’et og de trådløse satellithøjttalere symmetrisk på hver side, lidt bag lyttepositionen. Subwooferen stod på venstre side af tv’et, men vi prøvede også med Sonys flade sub under sofaen.

Som film har vi brugt Mad Max: Fury Road på Ultra HD Blu-ray, mens musik i surround er den klassiske hi-res musikudgivelse Northern Timbre med Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas. Som stereomusik brugte vi Björks elektroniske ballade “Blissing Me”, Martha Wainwrights folk-ballade “Proserpina” og – for at rocke båden lidt – A Perfect Circles “Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums”. Alt sammen i cd-kvalitet fra Tidal, hvor det understøttes, ellers via Spotify Connect.

Produkter i denne test

Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700

Gør det meste rigtigt

Anlægget fra Samsung gør de fleste ting rigtig godt. Det har egentlig kun ét problem.

Lyden er klar og åben, og især film nyder godt af det store lydbillede. Kan inkluderes i et Samsung multirumssystem.
Det kræver et nyere Samsung-tv for at kunne streame musik via Wi-Fi. Subwooferen har en lille forsinkelse og integreres ikke sømløst.
Læs hele testen

HEOS Bar + Sub + 2 x HEOS 1 HS2

Klasselederen

Endelig en soundbar fra HEOS, der er så komplet, at den overgår alt andet i klassen.

Rigtig god lyd, god brugervenlighed og fremragende formatunderstøttelse. Hele fire HDMI-indgange plus understøttelse af højopløst lyd.
Subwooferen kunne have haft endnu mere punch, og man får stadig federe lyd med større højttalere og en separat forstærker.
Læs hele testen

Sonos Playbar + SUB + 2 x Play:1

Stadig blandt de bedste

Selv om Sonos-anlægget er ved at være oppe i årene, er det stadig en meget tryg investering.

Sonos har supernem opsætning, og lyden er stadig i top. Et rigtig godt system, der ikke går af mode lige med det første.
HDMI-indgange mangler. Det samme gør understøttelse af DTS-lyd.
Læs hele testen

Sony HT-MT500 + 2 x SRS-ZR5

Overraskende god mini

Da vi først så den lille Sony-soundbar, afskrev vi den nærmest på stedet. Men den leverer varen bedre, end vi troede.

Den lille soundbar lyder større, end den ser ud, og lyden er fin og afbalanceret. Et praktisk anlæg til en meget behagelig pris.
Stereolyden er noget begrænset, og vi savner HDMI-indgange.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Tag billedet med dig overalt

Scroll to Top