annonce
annonce

7 lydanlæg til dit TV

TV-lyd Stinker!

Skuffet over tv-lyden? I så fald er du ikke alene. Her er syv muligheder for dig, der vil løfte lydkvaliteten til himmelske højder.

Der er ikke meget, man kan gøre ved de fysiske love. Et fladt tv giver altid flad lyd! Og eftersom lyden er den halve oplevelse, anbefaler vi på det kraftigste at opgradere i form af et lydanlæg. Det er trods alt ikke så spændende med en brølende Hulk, når han lyder som Mickey Mouse …

Heldigvis behøver det ikke at være dyrt. Bare vær klar over, hvad du leder efter. Hvis anlægget i høj grad skal bruges til musik, kan der være meget at tjene ved at lægge budgettet i et stereoanlæg frem for et fuldt surround-anlæg med baghøjttalere. Mange af os har desuden en asymmetrisk stue, som er dårligt egnet til højttalere bag. Modsat kan et ægte surround-anlæg give endnu barskere filmoplevelser, med et lydbillede, som bredder sig ud i hele rummet. I den anden ende har du soundbaren, som er en simpel opgradering, der ikke optager ekstra plads.

Surround-anlæg og trådløst
De allerfleste tænker surround-anlæg, når de skal have lyd i tv-stuen. Lydeffekter, som kommer bagfra, og rumklang, der faktisk breder sig rundt om lytteren, er med til yderligere at understrege handlingen. Hvis anlægget lyder godt nok. De fleste, der køber billigt, vælger surround-anlæg, i hvert fald hos Elgiganten.

“Det er helt klart surround, det gælder,” siger Jostein Walaker, indkøbsdirektør i Elgiganten. “Og fordi folk ikke ønsker ledninger overalt, så ser vi, at surround-anlæg med trådløse baghøjttalere er blevet virkelig populære.”

5.1 surround-anlæg med trådløse baghøjttalere sparer én for højttalerledninger tværs over gulvet. Det er som regel ikke højttalerne i sig selv, der er trådløse, men signalet til dem overføres trådløst til en forstærker placeret bag sofaen. Derfra trækkes almindelig højttalerkabler ud til hver baghøjttaler. På den måde slipper man for lange kabler fra tv-møblet tværs over gulvet til hver baghøjttaler.

I denne test er surround-anlæggene netop af denne type. Vi har fået fat på tre af de mest populære systemer fra Sony, LG og Samsung.

Soundbar og stereoanlæg
Jostein fortæller videre, at Elgiganten-butikkerne sælger få soundbars sammenlignet med surround-anlæg, og det samme gælder stereoanlæg. En undtagelse er 2.1-anlæg fra Bose. De sælges nemlig i hobetal til folk, som ønsker små højttalere. Efter en tur til en Elgiganten fortalte en sælger, at det især er Bose CineMate II GS, der sælger. Lidt bedre dynamik end den billigere CineMate II og med en programmérbar fjernbetjening, som kan bruges til andre komponenter, f.eks. tv-apparatet. Den blev derfor en naturlig deltager i denne test.

Men selv om Elgigantens salgstal på soundbars er lavere end 5.1-anlæg, er det et voksende segment. Mange bliver opmærksomme på, at deres stue er uegnet til baghøjttalere, f.eks. fordi de har hjørnesofa og langtfra en symmetrisk nok stue til at få ordentlig surround-lyd fra baghøjttalerne. Hvis du har tv’et vægmonteret nær et hjørne, er det måske mest praktisk med en soundbar, og da gerne med trådløs subwoofer. Vi har testet sådan to her, en fra JBL og en fra Philips, sidstnævnte med indbygget Blu-ray-afspiller.

Hi-fi
Taler man derimod med en repræsentant for Danmarks største hi-fi-kæde, nemlig Hi-Fi Klubben, så får man et ganske andet svar end hos Elgiganten. Butikschef Tor Erling Steine er klar over, at når folk har begrænset med penge, er det stereoanlæg, det gælder.

“Hos os køber de fleste almindelig stereo, og det er det. De hører lidt og finder ud af, at hvis man bruger 5.000 kroner, så får man små og billige højttalere i de komplette surround-anlæg. Det er måske ganske cool til film, men ikke i nærheden til musik. Og da vælger de fleste kort og godt musikken.”

En af bestsellerne i prisklassen er netværksforstærkeren Denon Ceol Piccolo sammen med kompakthøjttalerne Dali Zensor 1, med en pakkepris på knap 5.000 kroner. Tor Erling fortæller, at omkring halvdelen af kunderne vælger også at købe en subwoofer – eller kommer tilbage og køber en senere. Derfor har vi testet anlægget både med og uden subwooferen Dali Fazon Sub 1, som øger totalprisen med 2.500 kroner. Det er i øvrigt det eneste system i testen, hvor du køber højttalerkabler ved siden af. Vi anbefaler kabler fra rullen til omkring 30-50 kroner pr. meter.

Ekstra funktioner
Uanset hvilken produktkategori du skal have, så er der produkter med forskellige funktioner. Nogle er ganske grundlæggende, hvor du selv må have en Blu-ray-afspiller i forvejen. Et sådan anlæg er nemt at koble til tv’et med optisk digitalkabel. Hvis produktet desuden har en analog RCA stereoindgang, kan den bruges til at tilslutte f.eks. en pladespiller. En phono-forstærker (RIAA-trin) er så også nødvendig, hvis den ikke er indbygget i afspilleren.

Nogle anlæg kan streame musik og video via hjemmenetværket, og nogle har Blu-ray-afspiller indbygget, gerne med en Smart TV-portal. Tjek selv, om portalen har det, du behøver. F.eks. har nogle Netflix, andre ikke. Andre anlæg har indbygget AirPlay, som forenkler trådløs musik-streaming fra Apple-produkter. I denne test er det kun stereoanlægget fra Denon/Dali, der har det.

Hvad er rigtigt for dig?5.1 surround-anlæg, hvis du:

  • Mest ser film og hører mindre musik
  • Har en symmetrisk stue, gerne med mindst halvanden meter til bagvæggen fra sofaen

2.0/2.1 stereoanlæg, hvis du:

  • Mest hører musik, men kan lide en god film indimellem
  • Ikke har plads til ordentlig placering af baghøjttalere

Soundbar, hvis du:

  • Mest ser tv, men kan lide en god film indimellem
  • Sjældent lytter til musik
  • Har tv’et placeret i et hjørne eller på en anden måde, som gør det umuligt eller upraktisk med højttalere symmetrisk placeret på hver sin side af tv’et

Angående priser
Priserne er cirkapriser på markedet. Vi har via PriceRunner fundet de laveste priser hos de mest etablerede kæder samt kendte netbutikker, som vi ved har lager i Danmark. Lavere priser er i nogle tilfælde mulige at finde hos andre netbutikker, som bestiller produkter fra udlandet.

Bedste pris på 7 lydanlæg til dit TV
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-