annonse
annonse
Oktober 2017
Apple TV 4K
Oktober 2017
Apple TV 4K
Test af: Apple TV 4K

Superbillede til alle

Endelig en overkommelig billedkilde, der gør det let at få adgang til film i 4K HDR-kvalitet.

Lyd & Billede mener

Bedre ydelse til mere komplekst indhold. Endelig 4K-opløsning og HDR.
Dårlig understøttelse af lydformater. Video-opskaleringen kunne være bedre. Har endnu ikke Siri i Danmark.
annonse

For to år siden blev Apple TV endelig opdateret, så man kunne få en tv-oplevelse ligesom den fra iPhone og iPad. Man fik adgang til et stort udbud af apps i App Store og en smart fjernbetjening med touchpad. Pludselig var der apps til streaming fra tv-kanalerne og alle de store nettjenester. Men det var, som om den bare var lavet til at afspille datidens indhold. Den understøttede kun HD-opløsning og få moderne standarder. Det er slut nu med ankomsten af Apple TV 4K.

En helt ny tv-dimension. (Foto: Lyd & Billede)

Høj opløsning og HDR

Ikke nok med at opløsningen er øget til Ultra HD, der er også kommet understøttelse af HDR (højt dynamisk omfang). Det betyder, at man kan vise flere farvenuancer, større kontrast og højere maksimal lysstyrke. Og ikke kun efter den gratis HDR10-standard, men også med licens til Dolby Vision, som har endnu bedre dynamisk kontrast.

Betydelig bedre understøttelse af moderne tv’er. (Foto: Lyd & Billede)

Det er et stort løft for dig med et fint nyindkøbt 4K-tv, der understøtter HDR. For virkelig at udnytte det fine billede på skærmen har du hidtil været nødt til at købe en Ultra HD Blu-ray-afspiller og derefter fysiske Blu-ray-skiver med film. Både besværligt og dyrt, da HDR-film typisk koster 300 kroner. Eller du har måttet nøjes med Netflix’ begrænsede udbud.

Med Apple TV 4K får du en væsentlig billigere billedkilde med lettere adgang til et større filmbibliotek. Apple har indgået aftale med alle de store filmselskaber – bortset fra Disney – om at gøre deres 4K-film tilgængelige i iTunes Movies. De første er allerede begyndt at dukke op, og Apple lover, at hvis man allerede har købt en film i HD, kan den gratis opgraderes til 4K. Nyere film koster typisk 169 kroner.

Eksempel på 4K HDR-indhold på iTunes ved lanceringen.

Derudover er der Netflix’ hovedsagelig egenproducerede 4K-materiale, hvis man betaler lidt ekstra. Amazon Prime er også på vej med aggressivt prissatte film.

Blandt Netflix’ 4K HDR-indhold er den nye Star Trek Discovery.

Billed- og lydkvalitet

Vi testede billedkvaliteten på et LG OLED55B7V, da LG er en af de få producenter, der har et bredt udvalg af Dolby Vision-certificerede tv’er. Bare det, at man endelig får et højopløst billede, er et stort løft, hvor man kan se detaljer, der tidligere var for gnidrede. Og med al den nye farveinformation opdager man pludselig detaljer, der før var skjult i skygger, solnedgange har ikke længere rande, og snedækkede områder ser ikke længere todimensionelle ud. Selv Apples remasterede screensavere er fortryllende flotte!

Eksempel på forskellen mellem SDR og HDR. (Foto: Apple)

Men uanset hvor god Apple TV er blevet på billedsiden, så er den stadig bagud, når det gælder en vigtig dimension – lyden. Med kun Dolby Digital som surround-lyd er man fortsat på samme HD-niveau som med den gamle model.

Apple hævder dog, at der ikke er nogen begrænsninger på lydformater i hardwaren. Det er altså meget muligt, at de i en kommende opdatering tilføjer formater, der passer bedre til 4K, f.eks. Dolby Atmos.

Hurtigere og lettere

Udvendig ser dimsen ud præcis som før, bortset fra at USB-porten – hvis anvendelighed alligevel var begrænset – er forsvundet. Netværksudgangen er derimod blevet opgraderet til megabit-hastighed, og det trådløse netværk er også den nyeste standard, så det kan klare 4K-overførsler.

Processoren er blevet opdateret fra den gamle A8, som sad i iPhone 6, til den firekernede A10, der sad iPhone 7. Dermed er der tilstrækkeligt med hestekræfter til selv 4K-opløsning.

Udseendet er velkendt. (Foto: Apple)

Fjernbetjeningen er den samme som før, med den minimale forskel, at det er blevet nemmere at finde hjemknappen med fingeren. Derimod er det med iOS 11 blevet endnu lettere at bruge sin iPhone eller iPad til at styre Apple TV. Man kan nu lægge Remote-app’en direkte i kontrolcentret, så man får fjernbetjeningen frem med et swipe op fra bunden. Det er væsentlig nemmere at indtaste søgninger eller adgangskoder med touch-tastaturet på skærmen.

Nem betjening med iOS 11. (Foto: Lyd & Billede)

Danmark overset

Stemmeassistenten Siri findes desværre ikke p.t. i den danske udgave af Apple TV 4K, selv om den både findes i den norske og den svenske. Den ville ellers have gjort det lettere at søge efter ikke bare filmtitler, skuespillere og genrer, men også f.eks. 4K- eller HDR-film.

En af de mere interessante apps, vi også må vente på, er TV-app’en. Tanken er, at man skal kunne finde indhold fra så mange kilder som muligt i samme app og slippe for at springe rundt mellem flere forskellige. Den holder f.eks. styr på, hvilket afsnit du er nået til i en serie, og om der kommer en ny sæson af noget, du tidligere har set.

App’en udsendes i Norge og Sverige sidst på året, men det er endnu uvist, hvornår den kommer til Danmark. Øv.

TV-app’en, som forhåbentlig kommer snart. (Foto: Apple)

Konklusion

Med Apple TV 4K får vi ikke alene et højopløst billede – hvilket var på tide – men også større farvedybde med understøttelse af High Dynamic Range. Dermed er HDR ikke længere bare et modeord til at sælge tv-apparater, men noget, alle kan få adgang til.

Med indhold fra iTunes, Netflix og Amazon Prime kan man nu sidde hjemme i sofaen og klikke sig frem til film, som kommer til deres ret på ens flotte nye tv, der understøtter ny teknologi til at give fantastisk billedkvalitet.

Fakta & Rating:
 • Pris: 1.500,-

  Operativsystem: tvOS 11
  Processor: Apple A10 quad-core
  Lager: 32-64 GB
  Tilslutning: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
  Trådløst: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0
  Fjernbetjening: Bluetooth, IR, berøringsfølsom
  Mål og vægt: 98 x 98 x 35 mm / 425 g
  Web: apple.dk

  Læs også:

  Hjemmebiografens gladiatorer

  Topmodellerne blandt surroundreceivere kæmper om den ultimative hjemmebiografoplevelse. Det koster, men hold fast hvor det lyder!

  Kompakt og kompetent biograf

  Du behøver ikke at fylde stuen med højttalere for at forbedre tv-lyden. I mange tilfælde holder det med to højttalere og en subwoofer. Og Blu-ray selvfølgelig.

  Bedst på lyd (bedste i test)

  Harman/Kardon BDS 4709 er testens decideret kraftigste system. Et underholdningscenter som virkelig giver valuta for pengene.

  Biograf i dagligstuen

  Disse fem receivere er skabt til at være centrum i hjemmebiografen. Med masser af kanaler, indgange for alle tænkelige signalkilder og forstærker-effekt nok til at fylde stuen med actionbrag, er fundamentet lagt for en filmoplevelse på sofarækken.

  100 tommers 3D på udsalg

  Ønsker du fuld 3D-valuta for pengene og at kunne blæse billedet op på et 100 tommers lærred? Optoma har klaret kunststykket til under kr. 7.000!

  Hjemmebiograf på tilbud

  For at få gode film- og musikoplevelser er det vigtigt, at lydanlægget lever op til et minimum af lydkvalitet. Her testes forskellige løsninger til en slunken tegnebog.

  Heftig surround fra billige forstærkere

  Først med lidt kraft under panseret, kan man for alvor begynde at tale om ordentlige hjemmebiografoplevelser. Og som disse surroundreceivere beviser, behøver det slet ikke vær så dyrt.

  Kraftige 3D-surroundreceivere

  Skal du overgå biografoplevelsen hjemme og desuden få musiksamlingen til at glimre, kommer du ikke udenom en kraftig kvalitetsreceiver. Gerne med netværksstøtte.

  Billigt kraftværk

  Harman/Kardon stiller med den billigste receiver. Dette er et rent hjemmebiograf kraftværk, uden særlige tillægsfunktioner.

  Dejlig lyd for ører – og øjne

  Når mange højttalere skal fylde stuen, vil det for mange være vigtigt, at det skal se godt ud. Det koster lidt ekstra, typisk omkring 12.000 kroner og opefter, for noget som lyder godt på både film og musik.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse