annonse
annonse

Apple TV 4K

Superbillede til alle

Oktober 2017Apple TV 4K

Endelig en overkommelig billedkilde, der gør det let at få adgang til film i 4K HDR-kvalitet.

Lyd & Billede mener

Bedre ydelse til mere komplekst indhold. Endelig 4K-opløsning og HDR.
Dårlig understøttelse af lydformater. Video-opskaleringen kunne være bedre. Har endnu ikke Siri i Danmark.

For to år siden blev Apple TV endelig opdateret, så man kunne få en tv-oplevelse ligesom den fra iPhone og iPad. Man fik adgang til et stort udbud af apps i App Store og en smart fjernbetjening med touchpad. Pludselig var der apps til streaming fra tv-kanalerne og alle de store nettjenester. Men det var, som om den bare var lavet til at afspille datidens indhold. Den understøttede kun HD-opløsning og få moderne standarder. Det er slut nu med ankomsten af Apple TV 4K.

En helt ny tv-dimension. (Foto: Lyd & Billede)

Høj opløsning og HDR

Ikke nok med at opløsningen er øget til Ultra HD, der er også kommet understøttelse af HDR (højt dynamisk omfang). Det betyder, at man kan vise flere farvenuancer, større kontrast og højere maksimal lysstyrke. Og ikke kun efter den gratis HDR10-standard, men også med licens til Dolby Vision, som har endnu bedre dynamisk kontrast.

Betydelig bedre understøttelse af moderne tv’er. (Foto: Lyd & Billede)

Det er et stort løft for dig med et fint nyindkøbt 4K-tv, der understøtter HDR. For virkelig at udnytte det fine billede på skærmen har du hidtil været nødt til at købe en Ultra HD Blu-ray-afspiller og derefter fysiske Blu-ray-skiver med film. Både besværligt og dyrt, da HDR-film typisk koster 300 kroner. Eller du har måttet nøjes med Netflix’ begrænsede udbud.

Med Apple TV 4K får du en væsentlig billigere billedkilde med lettere adgang til et større filmbibliotek. Apple har indgået aftale med alle de store filmselskaber – bortset fra Disney – om at gøre deres 4K-film tilgængelige i iTunes Movies. De første er allerede begyndt at dukke op, og Apple lover, at hvis man allerede har købt en film i HD, kan den gratis opgraderes til 4K. Nyere film koster typisk 169 kroner.

Eksempel på 4K HDR-indhold på iTunes ved lanceringen.

Derudover er der Netflix’ hovedsagelig egenproducerede 4K-materiale, hvis man betaler lidt ekstra. Amazon Prime er også på vej med aggressivt prissatte film.

Blandt Netflix’ 4K HDR-indhold er den nye Star Trek Discovery.

Billed- og lydkvalitet

Vi testede billedkvaliteten på et LG OLED55B7V, da LG er en af de få producenter, der har et bredt udvalg af Dolby Vision-certificerede tv’er. Bare det, at man endelig får et højopløst billede, er et stort løft, hvor man kan se detaljer, der tidligere var for gnidrede. Og med al den nye farveinformation opdager man pludselig detaljer, der før var skjult i skygger, solnedgange har ikke længere rande, og snedækkede områder ser ikke længere todimensionelle ud. Selv Apples remasterede screensavere er fortryllende flotte!

Eksempel på forskellen mellem SDR og HDR. (Foto: Apple)

Men uanset hvor god Apple TV er blevet på billedsiden, så er den stadig bagud, når det gælder en vigtig dimension – lyden. Med kun Dolby Digital som surround-lyd er man fortsat på samme HD-niveau som med den gamle model.

Apple hævder dog, at der ikke er nogen begrænsninger på lydformater i hardwaren. Det er altså meget muligt, at de i en kommende opdatering tilføjer formater, der passer bedre til 4K, f.eks. Dolby Atmos.

Hurtigere og lettere

Udvendig ser dimsen ud præcis som før, bortset fra at USB-porten – hvis anvendelighed alligevel var begrænset – er forsvundet. Netværksudgangen er derimod blevet opgraderet til megabit-hastighed, og det trådløse netværk er også den nyeste standard, så det kan klare 4K-overførsler.

Operativsystem: tvOS 11
Processor: Apple A10 quad-core
Lager: 32-64 GB
Tilslutning: HDMI 2.0a, Gbit Ethernet
Trådløst: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0
Fjernbetjening: Bluetooth, IR, berøringsfølsom
Mål og vægt: 98 x 98 x 35 mm / 425 g
Web: apple.dk

Pris: 1500,-